Матеріали до вивчення прозових творів на уроках української літератури у 5 класі НУШ.

Про матеріал
Дана розробка допоможе учителям-філологам спрямувати здобувачів освіти до пошуково-дослідницької роботи, а використання QR-кодів допоможе школярам здобути цікаву, пізнавальну інформацію при вивченні прозових творів.
Перегляд файлу

C:\Users\User\Downloads\qr-code(397).pngПредставляємо нове відео другого сезону акції #Живі письменники! Письменник Анатолій Качан!

Для учнів і вчителів початкової школи, бібліотекарів і батьків експерти з дитячого читання створили серію матеріалів для роботи із сучасною дитячою літературою. Їх можна використати у навчальному процесі та у позакласній роботі. Це відеоролики про українських дитячих письменників, які входять у оновлену шкільну програму, методички та презентації з розробками елементів уроку.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(398).pngАнатолій Качан. За нашим садом грає море. Збірка віршів. Малюнки Костя Лавра"У ранньому дитинстві всі ми були ясновидцями. І дуже важливо якомога довше зберігати й розвивати в собі неповторне, ясне бачення світу, не розгубити цей дар на стежках і дорогах життя. На моє переконання, чистота й свіжість сприйняття світу крізь призму дитячого яснобачення є обов’язковими для кожного письменника, який прагне знайти спільну мову з юним читачем. Буду радий, якщо мої твори стануть вам у пригоді, адже поезія теж сприяє розвитку неповторного світосприймання." (Анатолій Качан)

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(399).pngЧитати онлайн оповідання Оксани Іваненко «Цвітарінь»

Тук-тук!.. — тихенько застукотіло на горішній вітці. Так тихо, як у тебе іноді у вушку задзвенить,— навіть ніхто, крім тебе, і не почує. Отак застукотіло і в гнізді, в двох малесеньких яєчках, і почула цей стук лише мати-пташка. Це ж були її рідні-рідні яєчка.

— Тук-тук! — знову повторилося в першому і в другому яєчку..

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(400).pngПовний текст казки Оксани Іваненко "Цвітарінь". Анімована презентація. 5 клас НУШ. Українська література. Учням буде легше запам'ятовуватися текст.

У лісі вже наливалися терпкі кислички, а в полі покосили жито й пшеницю. Цілий день Цві та Рінь літали над лісом. Вершечки дерев жартома лоскотали їх, пташки спускалися до річки або намагались у височині догнати хмарки. Коли не було вітру, вони літали дуже-дуже високо. Адже високо не так страшно було літати. З височини їм усе здавалося маленьким і ласкавим, а коли вони спускалися вниз — все було велике-велике: і дерева, і кущі, і звірі. Далеко приємніше було літати високо!

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(401).pngАудіокнига "Гусенятко" Миколи Вінграновського для дітей та дорослих. Це оповідання входить до програми української літератури 5 класу.

Автор розповідає про життя птахів, яке так схоже на життя людей. Він показує радощі та тривоги, печаль та смуток гусиної родини. Люблячі батьки, гусак і гуска, самовіддано турбуються про дітей. Заради гусенятка, що народилося аж надто пізно, вони ризикують своїм життя, але не покидають маля напризволяще.

 

Буктрейлер до оповідання М.Вінграновського "Гусенятко".

C:\Users\User\Downloads\qr-code(402).pngБуктрейлер — короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Метою створення буктрейлера є спонукання до прочитання книги. Його особливістю є те, що розповідь про книгу подається в образній, інтригуючій формі.

 

Купити книгу «ГУСЕНЯТКО/Козак Мамарига.» Микола Вінграновський в Києві,  Україні | ціни, відгуки в інтернет-магазині Book24 | ISBN 978-617-585-006-0C:\Users\User\Downloads\qr-code(403).png«Гусенятко». Микола Вінграновський. Оповідання можна скачати або роздрукувати.

Гусенятко розплющило одне очко, потім друге, пискнуло і — народилося. Мама подивилась на нього, вкрила його крилом і заплакала: вночі гуси мали відлітати. Її чоловік з табуном і старшими дітьми зранку подався на озимину попастися та політати над полем і плавнями перед відльотом. Гуска лишилася на пізнім своїм осіннім яйці. Вона ще мала надіто, що з цього яєчка нікого не буде,— аж на і є, знайшлося: згорблене, вогке, сумне, з прилиплою шкаралупкою на дзьобику, гусенятко…

 

"Вірність Хатіко". Скорочено. Марія Морозенко. Історія про Хатіко українською. Література 5 клас НУШ.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(405).pngЦе особлива історія собачої вірності, нескінченної надії та безмежної любові. Історія про те, що наші чотирилапі друзі чуйні і безкорисливі. І попри все готові на самопожертву.

Хатіко помер 8 березня 1935 року, а пам'ятник "Вірний собака Хатіко" скульптор Теру Андо встановив біля станції Сібуя 1934 року. Під час Другої світової війни пам'ятник знищили — метал потрібен був для зброї. У серпні 1948 року статую Хатіко відновили.

 

Марія Морозенко Вірність Хатіко скорочено - YouTubeC:\Users\User\Downloads\qr-code(404).pngНапевно, немає такої людини, яка не чула про Хатіко. Розповідь про цього дивовижного пса з породи акіта-іну розчулює і зворушує до сліз. Це особлива історія собачої вірності, нескінченної надії та безмежної любові. Історія про те, що наші чотирилапі друзі чуйні і безкорисливі. І попри все готові чекати нас вічність. Дозволь, я розкажу тобі про Хатіко.

 

https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2021/12/YAk-i-navishho-integruvaty-lyudynopodibnyh-personazhiv-u-navchannya-ditej.-Poyasnyuye-psyhologynya2-e1640268894181.jpgC:\Users\User\Downloads\qr-code(417).pngУже багато років психологи використовують персоніфікацію емоцій, інших внутрішніх станів чи рис характеру. Це потрібно, аби дитина чи доросла людина “розклали по полицях”, що відбувається у внутрішньому світі, і добре могли орієнтуватися, яка роль кожних емоції, рис, станів чи спогадів.

“Спосіб персоніфікувати внутрішнє дає людині відчуття визначеності й що вона – власник своїх емоцій і сама творить внутрішню реальність, а не реальність керує нею. З дитиною добре працює, коли дорослий пропонує їй вгадати, який, наприклад, має вигляд образ страху. У когось це буде старший дядько, у когось – пані чи щось ефемерне”

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(449).pngАудіокнига "Вітрогон" Івана Семеновича Нечуй-Левицького для дітей та дорослих. Це оповідання входить до програми української літератури 5 класу.

Гумористичне оповідання про пригоди малого хлопчика-розбишаки, що замазався брудом і заснув під мостом, а люди сприйняли його за чорта.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(450).pngЧудовий твір шкільної програми додаткового читання  начитала для соціального проекту "Книги, що говорять" Уляна Дрижак.

Усі теми для оповідань про дітей відомий український письменник Б. Грінченко брав з життя. З великою задушевністю і теплотою зображував прозаїк маленьких героїв, яким, на жаль, судилася нелегка доля.

В оповіданні "Украла" Грінченко відтворив один з епізодів тодішнього шкільного життя: дівчинка Олександра вкрала у подруги шматок хліба. Діти бачили, як був здійснений цей "злочин", згодом привели дівчинку до вчителя. Оповідання Б. Грінченка "Украла" сповнено авторським гуманізмом, в основі якого лежить віра в людину, в її здатність до милосердя.

 

Оксана Сайко.» Гаманець». Аудіокнига.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(451).pngВесна завжди непомітно і якось навіть зненацька переходить у літо. Ніби ще вчора вмивали вікна травневі дощі, сумувало в калюжах небо і вітер приносив вологу прохолоду, а сьогодні сонце яскраве, майже спекотне, а небо – блакитне-блакитне, без жодної хмаринки…

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(418).pngАудіокнига «Мій тато став зіркою» – зворушлива оповідь маленької дівчинки, тато якої загинув на Майдані. Дівчинки, якій важко змиритися з тим, що тато вже не пригорне її міцно-міцно, не малюватиме з нею пастельками тополю аж до неба, не побачить її маленької сестрички. Героїня книжки роздумує про зовсім не дитячі теми: смерть, барикади, гради та біженців. Але полеглий за правду тато світить їй із неба яскравою зіркою…

 

Буктрейлер Галини Кирпи "Мій тато став зіркою".

C:\Users\User\Downloads\qr-code(419).pngКоли тато вперше не прийшов додому ночувати, мама сказала, що так треба. Мовляв, він зостався на Майдані.

– А де він там спатиме? – спитала я.

– Він там не спатиме, – відповіла мама. – Йому не буде коли там спати.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(420).png.Галина Кирпа - сучасна українська письменниця. Її світлі поезії дуже люблять діти і в бібліотеці збірка "Як гарно все придумав Бог" є незмінним хітом. Також, саме у перекладах пані Галини ми знаємо прекрасні твори для дітей Ульфа Старка, Марії Парр та багатьох інших європейських письменників.

"Мій тато став зіркою" читайте і слухайте разом з дітьми. Це твір про прийняття смерті найріднішої людини. Він допомагає прожити й проговорити біль втрати, якщо ви будете разом, близько-близько, аж ближче не буває.

Всеволод Нестайко - "Чарівні окуляри" - аудіокнига українською.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(430).pngАудіокнига "Чарівні окуляри" Всеволода Нестайка для дітей та дорослих. Повість входить до програми української літератури 5 класу.

"Чарівні окуляри" - повість-казка українського дитячого письменника В. Нестайка, що вийшла друком 2006 року. В цьому "правдиво-фантастичному" творі автор оповідає про надзвичайні пригоди двох київських школярів Васі Богданця та Ромки Черняка. Випадково знайдені на лавочці в парку чарівні окуляри дарують хлопцям море надзвичайних пригод.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(431).pngРезультат пошуку зображень за запитом "нестайко чарівні окуляри"Нестайко Всеволод.» Чарівні окуляри». Правдиво-фантастична повість про надзвичайні пригоди київських школярів.

Пригода перша. Загадкова записка, з якої починаються чудеса.

Мене звуть Вася. Вася Богданець. Але в класі всі називають мене Рудий Африканський Їжачок. Або Африканець. Або Рудий Їжачок. Або просто Їжачок. Рудим Африканським Їжачком мене Ромка Черняк назвав, лідер нашого класу.

 

Нестайко Всеволод - Чарівні окуляриАудіокнига «арівні окуляри» - автор Всеволод Нестайко.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(432).pngНова правдиво-фантастична повість славного українського казкаря Всеволода Нестайка відкриє для читача неосяжний світ веселих казкових пригод двох хлопчаків у шаленому ритмі сучасного життя. Іскрометний гумор та захоплюючий сюжет зроблять подорож до цього світу яскравою та незабутньою.

 

Зірка Мензатюк "Таємниця козацької шаблі". Українська література 5 клас.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(433).png«Таємниця козацької шаблі» — пригодницька повість української письменниці Зірки Мензатюк, написана у 2006 році.

Повість «Таємниця козацької шаблі» була задумана письменницею під час подорожей з родиною. За першим задумом, це мала бути історія про пригоди з чарівним автомобілем. Але в повісті мав бути мотив, заради якого здійснюється подорож. Цим мотивом стала козацька шабля. Авторка використала історичні дані битви під Берестечком у 1651 році. Тоді 100-тисячне військо запорізьких козаків під керівництвом гетьмана Богдана Хмельницького і військо кримських татар воювали з набагато більшою армією Речі Посполитої.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(434).pngЗірка Мензатюк. Таємниця козацької шаблі. Пригодницька повість. Художник Івета Ключковська. Видавництво Старого ЛеваЧерез детективні пригоди – до історії рідного краю. На сторінках книги – захоплююча мандрівка замками України, переплетення сучасного і минулого, містики і реальності, багато пригод і гумору. Це повість для школярів, яка вчить їх щирому патріотизму, навчає розрізняти справжнє і фальшиве. 

...Усе почалося з того, що в сімейства Руснаків з`явилася Машка - пошарпаний, але все ж нічогенький автомобільчик. А далі... привид повідомив, що старовинна реліквія у небезпеці, - і почалися шалені перегони, небезпечна, сповнена містики і захвату мандрівка замками України у пошуках козацької шаблі.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(435).pngmenzatukЗірка Мензатюк «Таємниця козацької шаблі» Зірка Мензатюк «Таємниця козацької шаблі». Допомога для учнів.

Зміст

Зірка Захаріївна Мензатюк (1954).

Анкета письменниці.

Портфоліо повісті «Таємниця козацької шаблі» (2006) 

Короткий переказ повісті 

«Замками України».

Джерела.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вихрова Людмила
    Пані Тетяно, дякую за корисний та цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 березня 2023
Переглядів
930
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку