Матеріали студентської конференції "ПІДСУМКИ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 5.03050901 “БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК”

Про матеріал

Матеріали студентської конференції "ПІДСУМКИ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 5.03050901 “БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК” містять виступи керівників практичного навчання та студентів, які проходили виробничу практику на базових підприємствах

Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО  ОСВІТИ І  НАУКИ  УКРАЇНИ

МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

ВІННИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПІДСУМКИ ВИРОБНИЧОЇ  ПРАКТИКИ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ

 5.03050901 “Бухгалтерський облік”

 

 

Матеріали студентської конференції

 

19 червня 2018 року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Могилів-Подільський

Організаційний комітет

 

Голова оргкомітету: Деркач О.І. – завідувач навчально-виробничої практики,

                                    спеціаліст вищої категорії, викладач-методист

 

Члени  оргкомітету:  Омелько М.А. – викладач обліково-економічних 

                                    дисциплін, спеціаліст вищої категорії

                 Галайда Л.В. – викладач-спеціаліст обліково-економічних

                          дисциплін 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

  1. Значення, підсумки проходження виробничої практики та якість звітів зі спеціальності „Бухгалтерський облік” (Омелько М.А.)

 

  1. Результати проходження практики на базових підприємствах.
    Доповіді студентів ІІІ курсу:

- Смертюк Анна, група Б 57/9-15, ТОВ АДМ «Вапнярський елеватор»;

- Колодій Юлія, група Б 57/9-15, ТОВ «Хмільницький елеватор»;

- Козак Анастасія, група Б 57/9-15, ПП «Кургани» с. Бандишівка;

- Куделя Богдана, група Б 57/9-15, СТОВ «Агрокряж»;

- Медведюк Аліна, група Б 57/9-15, ФГ «Лан-Тропове»;

- Петрашевський Олексій, група Б 57/9-15, ФГ «Явір» смт Вендичани;

- Ткач Олена, група Б 57/9-15, ПАТ «Могилів-Подільський машзавод»;

- Чекан Вероніка, група Б 57/9-15, ДП «Могилів-Подільське лісове господарство».

3. Роль виробничої практики у майбутньому працевлаштуванні випускників (Деркач О.І.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зНАЧЕННЯ, ПІДСУМКИ проходження виробничої практики

та якість звітів зі спеціальності „Бухгалтерський облік”

 

Омелько Мар’яна Анатоліївна

 

 

 

 Всебічна підготовка спеціалістів – це не тільки набуття знань, але і відпрацювання вмінь застосовувати знання на практиці. Особливо важливими є професійні уміння зі спеціальності. Спеціаліст був би безпорадним в галузі своєї діяльності, якби не знав практики, або іншими словами, не бачив шляхів прак­тичного застосування наукових знань, не володів власними уміннями і навичками.

 В нашому навчальному закладі практична підготовка майбутніх спеціалістів здійснюється викладачами циклової комісії обліково-економічних дисциплін. Значна частина поставленого завдання здійснюється під час проходження практики.

Виробнича практика дає можливість студентам ознайомитися із методами роботи працівників бухгалтерії, комерційного відділу, що сприяє адаптації випускників до умов та характеру можливої майбутньої роботи.

Призначення виробничої практики - підготовка студентів до майбутньої самостійної трудової діяльності.

Структура виробничої практики залежить від змісту прак­тичного навчання і повинна забезпечувати цілісну підготовку спеціаліста до праці, тобто виконання основних функцій тих посад, на яких може бути використано фахівця відповідно з кваліфікаційними вимогами.

Метою виробничої практики є оволодіння студентами су­часними методами, формами організації та засобами праці в галузі їх майбутньої професії.

Аби забезпечити взаємозв’язок між вивченням теоретичних основ курсу та набуттям практичних навиків студенти випускних курсів проходять практику.

 Впродовж навчання в коледжі студенти проходять навчальні (з інформатики і комп’ютерної техніки, інформаційних систем і технологій в обліку, комерційній діяльності, планування, бухгалтерського обліку, економічного аналізу), технологічну та виробничу переддипломну практики.

 Завдання практики – прищепити студентам навички самостійної роботи у виробничих умовах, організаторські здібності з обліково-економічної роботи.

 Під час практичного навчання студенти повинні оволодіти вмінням і навичками, передбаченими освітньо-кваліфікаційними характеристиками кожної із спеціальностей.

 Якщо навчальна практика проводиться з метою закріплення і поглиблення теоретичних знань, одержаних під час вивчення спеціальних дисциплін; набуття необхідних навичок із спеціальності, підготовки до проходження виробничої практики, то виробнича практика дозволяє студентам отримати практичні знання та навики роботи за спеціальністю, сприяє перевірці та закріпленню отриманих теоретичних знань, встановленню тісного зв’язку навчального закладу з підприємствами та організаціями відповідної галузі.

 Під час виробничої практики студенти спеціальності 5.03050901 „Бухгалтерський облік  самостійно працюють на всіх ділянках, починаючи з обліку грошових коштів і закінчуючи обліком фінансових результатів. За кожним розділом практики вони виконують весь обсяг робіт з аналітичного і синтетичного обліку. Особлива увага приділяється вивченню новаторських форм і методів бухгалтерського обліку.

 Мета виробничої практики – вдосконалення вмінь і навичок зі спеціальності шляхом закріплення теоретичних знань з використанням досвіду роботи працівників бухгалтерських служб підприємств і організацій.

 Виробнича практика – це кінцевий етап формування професійних умінь і навичок в умовах практичної діяльності підприємств і організацій та підготовка до державного кваліфікаційного екзамену.

Згідно навчального плану зі спеціальності “Бухгалтерський облік”  виробничу практику проходили з 25 травня по 7 червня 2018 року студенти ІІІ курсу групи Б 57/9-15 в кількості 25-ти осіб.

 Проходження практики здійснювалося на 5-ти підприємствах галузі хлібопродуктів та 6-ти підприємствах різної форми власності для студентів спеціальності «Бухгалтерський облік», які в повній мірі відповідають завданням програми практики. Це – хлібоприймальні та зернопереробні підприємства галузі хлібопродуктів, сільськогосподарські та інші підприємства Вінницької області.

 

Бази практики

 

Таблиця 1

 

Назва підприємства

К-сть студентів

1

ТОВ “Вінницький КХП № 2”

4

2

ТОВ “Крижопільський елеватор”

3

3

ТОВ АДМ «Вапнярський елеватор»

2

4

СТОВ «Агрокряж»

2

5

ПрАТ «Хмільницький елеватор»

1

 

Всього на підприємствах галузі хлібопродуктів

12

 

 

Таблиця 2

 

Назва підприємства

К-сть студентів

1

ФГ «Лан – Тропове»

2

2

ДП «Могилів-Подільське лісове господарство»

1

3

ПАТ “Могилів-Подільський машзавод”

6

4

ТОВ «Лордекс менеджмент груп»

1

5

ФГ «Явір» смт Вендичани

2

6

ПП «Кургани» с. Бандишівка

1

         Всього на підприємствах інших галузей

13

 

 Проаналізувавши матеріали звітів з виробничої практики, викладачами ц/к обліково-економічних дисциплін було виявлено, що з бухгалтерського обліку найкраще організовано проходження практики на таких підприємствах: ПрАТ «Хмільницький елеватор», СТОВ «Агрокряж», ТОВ “Вінницький КХП № 2”, ТОВ “Крижопільський елеватор”, ФГ «Явір» смт Вендичани, ПАТ “Могилів-Подільський машзавод”, ФГ «Лан – Тропове».

        По результатах проходження практики студенти складають письмовий звіт, який з даного виду практики по спец «Бухгалтерський облік» розроблений у вигляді робочого зошита з повним набором бланків бухгалтерської документації по кожній ділянці обліку. В звітах представлено результати відпрацювання студентами навиків роботи на посаді бухгалтера з різних ділянок обліку. Відповідно нормативно-законодавчих актів по базовому підприємству складаються і обробляються документи з ведення касових, розрахункових операцій, оплати праці, зобов’язань, доходів і результатів діяльності, витрат та фінансової звітності підприємства з використанням АРМ бухгалтера.

 Звіти прорецензовано викладачами коледжу. Найкращими з них виділені матеріали студентів спец. “Бухгалтерський облік”: Колодій Ю., Дубіняк К., Куделі Б., Балан В., Козак А., Петрашевського О., Смертюк А., Ткач О.

Результати проходження виробничої практики наступні (оцінка захисту  практики):

кількість “5” – 13;

                  “4” – 7;

                  3” – 5.

    Абсолютна успішність – 100,0%;

      Якісна успішність – 80%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результати проходження практики на базових підприємствах

 

Доповіді студентів ІІІ курсу:

 

 

Смертюк Анна, база практики – ТОВ АДМ «Вапнярський елеватор»

 

 

Доброго дня! Виробничу практику проходила в Товаристві з обмеженою відповідальністю «АДМ Вапнярський елеватор». Дане товариство розташоване у Вінницькій області, смт Вапнярці, по вул. Гагаріна, буд. 6.

Створено 19 лютого 2003 року. Організаційно-правова форма: приватне підприємство у формі ТОВ.

Товариство з обмеженою відповідальністю «АДМ Вапнярський елеватор» займається складським господарством, а саме надає послуги по зберіганню, прийманню, очищенню, сушінню та відвантаженні зернових культур. А також, займається таким видом діяльності як вантажний автомобільний транспорт.

Структура апарату бухгалтерії на ТОВ «АДМ Вапнярський елеватор» наступна: головний бухгалтер, якому підпорядковуються працівники з інших ділянок обліку, а також заступник, який виконує обов’язки головного бухгалтера у разі його відсутності.

На ТОВ «АДМ Вапнярський елеватор» ведуть журнально-ордерну форму обліку. При використанні цієї форми обліку інформацію з первинних та зведених документів переносять в журнали та відомості.

Підприємство використовує програму «1С:Бухгалтерія», яка дозволяє вести усі типи бухгалтерського обліку, своєчасно подавати в електронній формі фінансову звітність у відповідні органи.

Завдяки головному бухгалтеру, Кравець Аллі Михайлівні, під час практики труднощів не виникало.

Під час практики, я допомагала старшому бухгалтеру, який виконує роботу пов’язану з операціями руху основних засобів на підприємстві. А також допомагала інспектору з кадрів переглядати чи надано відпустки працівникам підприємства у відповідний строк.

Завдяки виробничій практиці я краще засвоїла ведення бухгалтерського обліку, ознайомилась з документообігом підприємства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Колодій Юлія,   база практики – ПрАТ  «Хмільницький елеватор»

 

Я проходила виробничу практику на ПрАТ (Приватне акціонерне товариство) «Хмільницький елеватор».

Організаційно-правова форма власності – акціонерне товариство.   Дане підприємство було засноване в квітні 1932 року, проте тоді воно носило назву публічного, з 1998 року підприємство є акціонерним товариством.

     Підприємство надає послуги зі зберігання, відвантаження, сушіння, очищення зерна, займається складським господарством.

     На території підприємства знаходяться такі виробничі об’єкти: адмінбудівля (в т.ч. бухгалтерія), елеватор, сушарки, пожежне депо, ангар, цехи, гаражі, побутові корпуси, лабораторія.

     Бухгалтерія має таку структуру: на підприємстві є головний бухгалтер, на якого покладено основні обов’язки правильності ведення обліку, йому допомагає заступник головного бухгалтера. Також є такі посади як економіст-бухгалтер, який виконує роботу щодо  бухгалтерського обліку на підприємстві, здійснює облік грошових коштів, які надходять, ТМЦ і своєчасне відображення операцій на відповідних рахунках, стежить за раціональним і економічним використанням ресурсів; провідний бухгалтер, який самостійної в повному обсязі веде облік необоротних активів, запасів, розрахунків та інших активів, забезпечує повне і достовірне відображення операцій у первинних документах; бухгалтер 1 категорії, який веде бухгалтерський облік у первинних документах, узагальнює його та готує дані для включення їх до фінансової звітності.

     Бухгалтерський облік на підприємстві ведуть згідно Положення про облікову політику, а також працівники бухгалтерії керуються нормами Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність», Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та іншими нормативними  документами, що регулюють облік в Україні.

Форма ведення обліку – журнальна, яка заснована на використанні принципу систематизації та накопичення даних первинних документів безпосередньо у регістрах синтетичного і аналітичного обліків із застосуванням регістрів бухгалтерського обліку.

    Також підприємство на досить високому рівні використовує сучасні комп’ютерні програми для ведення обліку. Всьому робочому процесу підлягає комп’ютеризоване документування, саме тому всі робочі місця в бухгалтерії  є комп’ютеризованими.

Товариство в своїй роботі використовує такі комп’ютерні програми як 1С:Бухгалтерія, 1С:Зерно та 1С:Зарплата. Головний комп’ютер знаходиться в головного  бухгалтера, який з свого робочого місця здійснює контроль і перевірку ведення бухгалтерського обліку.

Особисто я приймала участь у веденні обліку та виконувала певні доручення, наприклад, працювала з програмою 1С: Бухгалтерія, де оприбутковувала матеріальні цінності та МШП придбані підзвітними особами.   

Під час проходження практики у мене не виникало труднощів, оскільки за час навчання в коледжі я на відмінно засвоїла увесь теоретичний матеріал із фахових дисциплін та набула міцних практичних навичок зі спеціальності під час практичних занять та навчальних практик, що проводились впродовж навчання.

     Вважаю, що роль практики у формуванні вмінь бухгалтера досить велика, оскільки однієї теорії є мало. Тому кожен має попробувати себе в ролі бухгалтера щоб удосконалити свої знання і вміння в реальних умовах виробництва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Козак Анастасія, база практики – ПП «Кургани» с. Бандишівка

 

Я проходила виробничу практику на приватному підприємстві «Кургани», яке було створене 7 грудня 2005 року.

Підприємство займається  вирощуванням та реалізацією всіх видів продукції сільського господарства із застосуванням високоефективної техніки та технології.

На підприємстві є головний бухгалтер, який керує апаратом бухгалтерії та перевіряє і відповідає за всю роботу бухгалтерії. Також працює бухгалтер по розрахунках заробітної плати, який відповідає за нарахування заробітної плати обліку розрахунків за виплатами працівникам, а також складає звітність з праці, та бухгалтер по матеріалах, що відповідає за облік запасів, основних засобів та інших необоротних матеріальних та нематеріальних активів, контролює стан складського обліку, бере участь в інвентаризації.

Структуру апарату бухгалтерії та розподіл обов’язків між її працівниками визначає головний бухгалтер.

Форма ведення обліку на підприємстві – меморіально-ордерна. Підприємство користується таким сервісом для оптимізації бухгалтерських операцій, як М.Е.ДОК. За допомогою нього створюються різні документи для роботи з контрагентами, податкові накладні, форми звітності, реєстри та відомості; можна обмінюватися з контрагентами податковими накладними, актами виконаних робіт та договірною базою; відправляти, реєструвати та отримання підтвердження про прийняття уповноваженими органами всіх форм бухгалтерської і фінансової звітності; шифрувати та зберігати цінні папери в єдиній базі.

На даному етапі роботи на підприємстві впроваджують програму 1С: Підприємство, тому я мала можливість попрацювати із цією програмою.

Під час практики складним для мене було те, що підприємство веде облік за меморіально-ордерною формою, а ми в коледжі більше уваги приділяємо журнально-ордерній формі, оскільки вона є найпоширенішою. Однак, знаючи порядок документування господарських операцій та формування облікових реєстрів у кінці місяця, я змогла оформити необхідні журнали.

Перебуваючи на практиці, я дійсно усвідомила, що виробнича практика є невід’ємною складовою навчального процесу і забезпечує набуття студентами практичних навичок організації та ведення обліку, складання звітності підприємств (установ, організацій), а також підготовку до майбутньої трудової діяльності.

На мою думку, проходження виробничої практики дозволило мені  закріпити набуті теоретичні знань в коледжі в умовах конкретного підприємства шляхом дослідження організації ведення обліку на підприємстві та його облікової політики, та їх практично застосувати.

 

 

 

 

Куделя  Богдана, база практики – СТОВ «Агрокряж»

 

  Базою проходження моєї практики стало Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Агрокряж». Я там проходила практику з одногрупнецею Дубіняк Катериною.

Дане товариство було засноване в 2010 році фірмою МС Елтокс. Головний офіс даного товариства знаходиться в м. Могилеві-Подільському, також в даного підприємства є філія, яка знаходиться в с. Яришів. В с. Яришів знаходяться склади, на яких зберігається готова продукція.

У  2013 році товариство продало більшу частину своїх акцій таким підприємствам як МХП, Наша ряба, Філейні. Тому на сьогодні вся інформація і головний офіс знаходиться у м. Миронівка (Київська область).

Після того, як підприємство продало більшу частину акцій, до нього приєдналися ще чотири структурні підрозділи.

Дане підприємство виготовляє таку продукцію, тобто займається вирощуванням культур: жита, пшениці, соняшнику, сої, сорго, гороху, кукурудзи, квасолі. Вся ця продукція після досягнення відповідних показників якості відправляється на експорт.

На даному підприємстві бухгалтерія складається з: головного бухгалтера, заступника головного бухгалтера, трьох рядових бухгалтерів та  рядових  бухгалтерів структурних підрозділів. Вся інформація про фінансовий стан підприємства формується в бухгалтерії м. Могилева-Подільського та передається в головний офіс. 

           Дане підприємство увесь облік веде в програмі 1С Підприємство 8.3. Всі бухгалтера мають своє робоче місце обладнане комп’ютером. 

         Коли ми прийшли на підприємство, нас тепло зустріли і всі дні проходження практики до нас відносилися не  як до  студентів, а як до фахівців. Нам довіряли виконувати таку роботу: вносити зміни в документи,  перевіряти акти звірки на бензин, перевіряти касові книги.  

           Виробнича практика відіграє важливу роль у формуванні провідного спеціаліста, адже саме на практиці ми побачили всі переваги і недоліки роботи бухгалтерів. Дізналися які програми використовують підприємства, тобто на СТОВ «Агрокряж» ознайомилися із можливостями програми 1С Підприємство, а саме версії  8.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Медведюк Аліна, база практики – ФГ «Лан-Тропове»

 

Виробничу практику проходила на фермерському господарстві «Лан-Тропове», яке функціонує з 17 квітня 2006 року за адресою: Вінницька обл.., Могилів-Подільський р-н, с. Тропова.

Підприємство є юридичною особою, яке здійснює свою діяльність на підставі законів України «Про власність», Господарського кодексу України та іншого чинного законодавства України.

Видами основної діяльності є: вирощування, переробка і реалізація зернових, плодових, ягідних, овочевих та інших культур рослинництва.

Підприємство здійснює володіння, користування, розпорядження своїм майном згідно з цілями своєї діяльності.

Апарат бухгалтерії складається з головного бухгалтера, внутрішньогосподарської бухгалтерії, яка займається обліком наданих послуг та обліком затрат рослинництва; та фінансової бухгалтерії, яка здійснює облік розрахунків з працівниками та витратами виробництва і собівартості.

На підприємстві діє журнально-ордерна форма ведення обліку, а також використовують сучасну комп’ютерну програму для ведення бухгалтерського обліку, а саме: М.Е.DOC. Дана програма призначена для подачі звітності до контролюючих органів та обміну юридично значущими первинними документами між контрагентами в електронному вигляді.

Під час проходження виробничої практики на ФГ «Лан-Тропове» була дублером бухгалтера  на різних ділянках обліку, працювала з різними документами, краще ознайомилась із своєю майбутньою професією, дізналась багато нового, цікавого.

Практика на підприємстві допомогла мені поглибити  і закріпити свої знання, а також здобути практичні уміння і навички.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петрашевський Олексій, база практики – ФГ «Явір» смт Вендичани

 

 Доброго дня всім присутнім! Я проходив виробничу практику на ФГ «Явір».

ФГ «Явір» створене 16 лютого 2004 року в смт Вендичани Могилів-Подільського району Вінницької області, за організаційно правовою формою - являється фермерським господарством.

Предметом діяльності ФГ «Явір» є вирощування зернових культу (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

Ведення бухгалтерського обліку на ФГ «Явір» забезпечується виключно головним бухгалтером.

Оскільки на підприємстві ведення бухгалтерського обліку здійснює лише головний бухгалтер, то і ведення обліку всіх ділянок покладено на нього. На ФГ «Явір» ведеться журнально-ордерна форма обліку. Для забезпечення процесу обліку на підприємстві використовують програму M.E.Doc. 

Особисто приймали участь у веденні обліку на підприємстві: оформляли накладні, рахунки, податкові накладні на продаж та покупку сировини та основних засобів, перераховували кошти постачальникам за паливо (під наглядом і керівництвом головного бухгалтера) і нараховували зарплату робітникам підприємства (під наглядом і керівництвом головного бухгалтера).

У зв’язку з тим, що  в коледжі з метою автоматизації обліку на підприємстві ми вивчали 1С: Бухгалтерію, а ФГ «Явір» використовує M.E.Doc, виникли певні труднощі з процесом ведення обліку. Але, завдяки допомозі головного бухгалтера підприємства, ми навчилися здійснювати облік господарської діяльності підприємства за допомогою цієї програми.

Практичні вміння бухгалтера формуються безпосередньо на підприємстві, оскільки, ми опиняємось в атмосфері реального виробництва. Там ми не лише поглиблюємо та систематизуємо свої знання з бухгалтерського обліку, а й підвищуємо свій рівень володіння сучасними комп'ютерними програмами для ведення бухгалтерського обліку.

Під час проходження практики мені найбільше сподобалось працювати бухгалтером з приймання зерна, перевірки його на якість та формування усіх супровідних документів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ткач Олена, база практики – ПАТ  «Могилів-Подільський машзавод»

 

 Ми проходили практику на підприємстві ПАТ «Могилів-Подільський машзавод», що знаходиться у Вінницькій області, м. Могилеві-Подільському по вул. Вокзальній 4/67.

Форма власності – приватна.

Товариство займається виробництвом сільськогосподарської техніки, машин та технологічного обладнання для переробних галузей агропромислового комплексу, комунального господарства, інших галузей народного господарства, розробкою і впровадженням їх нових видів.

Підприємство в основному спеціалізується на виробництві обладнання для переробки зерна та зернових культур. На сьогоднішній день продукція підприємства займає широку нішу, як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому.

Основними споживачами продукції є КСП та фермерські господарства, млинарські комплекси, елеватори. Завод є одним з небагатьох підприємств України, питома вага експорту в загальному обсязі яких  складає більше 60% в такі країни як Молдова, Узбекистан, Білорусія, Польща, Литва, Вірменія та інші.

Форма ведення обліку – журнально-ордерна. Склад апарату бухгалтерії складається з: головного бухгалтера (1 особа), заступник головного бухгалтера (2 особи), матеріальний відділ (7 осіб), виробничий відділ (1 особа), розрахунковий відділ (6 осіб).

Для ведення бухгалтерського обліку на ПАТ «Могилів-Подільський машзавод» використовують такі комп’ютерні програми: 1С: Підприємство 8.0, М.Е.Док.

Особисто приймали участь у веденні обліку по всіх його ділянках. Оформляли накладні, рахунки, податкові накладні на продаж і покупку основних засобів, касові документи, нараховували заробітну плату (під керівництвом керівника).

Найбільше сподобалось те, що ми мали змогу попрацювати дублерами бухгалтера з різних ділянок обліку.

Протягом усієї практики нас консультував бухгалтер, тому труднощів не виникало.

Практика дає також можливість засвоїти досвід старших колег, вивчити традиції колективу, форми і методи роботи; застосувати свої здібності та практично виявити їх, проявити ініціативу під час роботи, тобто зробити перші кроки по шляху формування особи висококласного спеціаліста в конкретній галузі.

 

 

 

 

 

 

 

Чекан Вероніка, база практики – ДП «Могилів-Подільське лісове господарство»

 

Виробничу переддипломну практику походила на державному підприємстві «Могилів-Подільське лісове господарство», яке знаходиться в        м. Могилеві-Подільському по вул. О. Пчілки, 15.

Основними напрямами діяльності підприємства є проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із швидкоростучих і технічно цінних порід; організація лісо-насіннєвої справи і лісових розсадників та реалізація лісового насіння, сіянців і саджанців; ведення мисливського господарства та інші.

Форма ведення обліку – журнально-ордерна. Вона базується на принципах нагромадження даних первинних документів безпосередньо у реєстрах аналітичного і синтетичного обліку. При  даній формі обліку використовують журнали-ордери, реєстри і допоміжні відомості.

Склад апарату бухгалтерії: головний бухгалтер, заступник головного бухгалтера, 4 бухгалтера з різних ділянок обліку.

Для ведення бухгалтерського обліку на державному підприємстві «Могилів-Подільське лісове господарство» використовують такі програми, як 1С: Підприємство 7.0 та М.Е. Doc. 

1С: Підприємство являється системою програм для автоматизації різних областей економічної діяльності підприємств. Це є найбільш відома програма,  що призначена для ведення бухгалтерського обліку.

Програма «М.Е.Doc» – діюча система електронного документообігу, не тільки для роботи з електронними звітами, але і документами різного призначення та виду – податкові  накладні, звіти, договори та багато іншого.

«М.Е.Doc» дозволяє працювати з будь-якими електронними документами так, щоб уникнути санкцій з боку контролюючих інстанцій і завжди бути спокійним у відносинах з державою.

Крім виконання програми, під час проходження виробничої практики на державному підприємстві «Могилів-Подільське лісове господарство» я працювала з первинними документами з надходження сировини та матеріалів.

Труднощі не виникли.

Найбільше сподобалася атмосфера, яка панує на виробництві, організованість робочого місця.

Виробнича практика – це фактично перехід від студента до фахівця, коли приходить розуміння того, що можна дійсно використовувати свої знання та вміння в практичній майбутній діяльності. А, як відомо, під впливом праці відбувається формування життєвої позиції, ціннісних орієнтацій людини, визначення планів на майбутнє, тобто спеціалізація особистості.

 

 

 

 

 

Роль виробничої практики у майбутньому працевлаштуванні випускників

Деркач Олена Іванівна

 

             Освіта та професійна підготовка є визначальними чинниками у працевлаштуванні випускників вищих навчальних закладів. Від їх рівня залежить якість кадрового потенціалу ринку праці будь-якої країни.

          Важливе значення для майбутнього працевлаштування є правильний вибір не тільки професії, а вищого навчального закладу, бо питання про престиж та рейтинг освітнього закладу не завжди пов'язане у свідомості молодої людини з перспективою майбутнього працевлаштування за майбутньою професією (спеціальністю).

           Загалом проблема працевлаштування випускників ЗВО є загальнодержавною проблемою, яка тісно пов’язана з питаннями формування та реалізації державної молодіжної та соціальної політики і, перш за все, зі зміною системи вищої освіти в контексті наближення її до потреб сучасного ринку праці з урахуванням глобалізаційних впливів.

В нашому навчальному закладі питанню практичної підготовки приділяється велика увага. Це зумовлено необхідністю якісної підготовки майбутніх фахівців та їх подальшого працевлаштування.

Практика студентів є невід'ємною складовою частиною про­цесу підготовки спеціалістів у вищих навчальних закладах. Пе­релік усіх видів практики для кожної спеціальності або спеціал­ізації, їх форми, тривалість і терміни проведення визначаються в навчальних планах.

Саме практика студентів передбачає безпе­рервність та послідовність її проведення при одержані достатнь­ого обсягу практичних знань, умінь, навиків відповідно до різних освітніх кваліфікаційних рівнів (молодший спеціаліст, бакалавр, магістр).

   Завдання практики полягає в забезпеченні цілісної підготовки спеціаліста до праці, тобто виконання основних функцій тих посад, на яких може бути використано фахівця відповідно з кваліфікаційними вимогами; прищеплення студентам навичок самостійної роботи у виробничих умовах, організаторських здібностей з обліково-економічної роботи.

 Особливістю змісту програм практики зі спеціальних обліково-економічних дисциплін є те, що вони мають галузеве спрямування, включають теми і завдання з обліку, економічного аналізу, інформаційних систем і технологій в обліку для підприємств галузі хлібопродуктів, зокрема елеваторної, борошномельно-круп’яної, комбікормової та інших промислових, комунальних підприємств, що здійснюють виробництво продукції, надання послуг, виконання робіт.

І тільки після виконання програм усіх навчальних практик, під час проходження виробничої практики в умовах виробництва, тобто на робочому місці бухгалтера, у випускників з’являється можливість зарекомендувати себе та по можливості працевлаштуватися після отримання диплому.

  Досвід педагогічної діяльності показує, що практичне навчання має велике значення в підготовці фахівців для підприємств та організацій різних форм власності в умовах ринкових відносин, є ефективною формою професійної підготовки майбутнього спеціаліста.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
25 серпня 2018
Переглядів
3007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку