Матеріал до практичного заняття з теми: "Наукове та художнє слово про минуле" 5 клас

Про матеріал

Після уроку учень буде вміти:

- відрізнити науково-популярний історичний текст від художнього;

– підготувати повідомлення про історичний факт, спираючись на відомості з кількох джерел;

– зіставити вибрані події з історії родини, рідного краю та України;

пояснити своє ставлення до історичних фактів і осіб, подій власного життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема «Наукове та художнє слово про минуле» 5 клас Параграф 27

Номер слайду 2

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ Вправа «Незакінчене речення» 1) «Батько української історичної науки» – це… 2) Автором віршованого перекладу «Слова о полку Ігоревім» є … 3) У науковий обіг назву «Україна-Русь» ввів … 4) Автор праці «Історія запорозьких козаків» … 5) Головна праця життя М. Грушевського … 6) Виїзд людей за межі країни називають … 7) Однією з перших українських жінок-дослідниць історії була … 8) Як називалася організація, що сприяла розвитку українознавчих досліджень, очолювана М. Грушевським …

Номер слайду 3

МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Історія завжди викликала жвавий інтерес не лише в науковців, а й у звичайних людей. Тому історію «пишуть» багато людей. Однак твори на історичну тематику значно різняться. Одні, написані науковцями, насичені складними поняттями, численними фактами, супроводжуються спеціальними позначками й оформлені за встановленими в науковому товаристві правилами. А от коли до написання історії беруться митці: письменники, художники, історія перетворюється в захопливу розповідь з яскравими деталями. У мистецьких творах історія нібито «оживає». Чи можна вважати казки, легенди, пісні історичними джерелами?

Номер слайду 4

ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ Якими бувають історичні оповіді Робота з термінами: Діти, а зараз попрацюємо з термінами: Художній стиль Науковий стиль Художній стиль є засобом художнього слова через систему образів, художній стиль впливає на розум, почуття та волю читачів, формує їхні ідейні переконання, моральні якості й естетичні смаки. Основна функція наукового стилю — повідомлення. Твори, написані в цьому стилі, містять наукову інформацію, тому до нього ставляться жорсткі вимоги в дотриманні норм. Для передачі думки використовуються різноманітні художні засоби (епітети, метафори, порівняння, символи тощо). Основні ознаки наукового стилю: ясність і предметність тлумачень, логічна послідовність і доказовість викладу, узагальненість понять і явищ, об’єктивний аналіз, точність і лаконічність висловлювань, аргументація та переконливість тверджень. Головна ознака наукового стилю — термінологічність.

Номер слайду 5

2. Робота з історичними та художніми джерелами Діємо: Практичні завдання с.148-151 «Про походи київських князів мовою науки», «Його називали віщій (уривок з художнього твору)» Уявімо себе дослідниками. Пропонуємо вашій увазі дві історичні розповіді — наукову та художню: 1. Прочитайте та порівняйте тексти, об’єднані спільною темою (пункти 2 і 3 параграфа). 2. Назвіть, що в цих текстах спільного, а що — відмінного. 3. Як ви зрозуміли, який з текстів науковий, а який — художній? 4. Визначте, про який період історії України йдеться в текстах. 5. За допомогою яких слів текстів можна впізнати епоху, події якої описано?

Номер слайду 6

Підсумок Питання для самоперевірки: Твір на історичну тематику, яка перетворюється в захопливу розповідь з яскравими деталями - це ... А) наукова розповідь Б) художня (мистецька) розповідь Твір на історичну тематику,написаний науковцем, насиченийі складними поняттями, численними фактами, супроводжуються спеціальними позначками й оформлені за встановленими правилами - це ... А) наукова розповідь Б) художня (мистецька) розповідь

Номер слайду 7

Визнач, який це текст, науковий чи художній? "З перших же хвилин коронації всі присутні відчули твердий характер руської князівни — вона рішуче відмовилася присягати на вірність Франції на латинській Біблії і заявила, що зробить це, поклавши руку на слов’янське Євангеліє — книжку, яку привезла з Києва як батьків дарунок. Зачарований її красою, молодечим запалом, Генрих дав згоду… Поклавши на олтар книгу, написану церковнослов’янською мовою, Анна дала клятву на вірність країні, на вірність своєму чоловікові — королю Франції".

Номер слайду 8

Визнач, який це текст, науковий чи художній? «Походи князів проти Візантії. Князювання Рюриковичів позначилося воєнними конфліктами з Візантією. У 907 році Олег організував небачений за розмахом морський похід на Константинополь. У результаті переговорів з імператором було укладено вигідний для Русі договір, за умовами якого Візантія зобов’язувалася дати відкуп воякам і щорічно сплачувати данину київському й іншим князям».

Номер слайду 9

Визнач, який це текст, науковий чи художній? Грушевський Михайло Сергійович (29 вересня 1866 - листопад 1934) - український історик, громадський та політичний діяч. Голова Центральної Ради Української Народної Республіки (1917–1918). Член Історичного товариства ім. Нестора-Літописця, багаторічний голова Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові (1897–1913), завідувач кафедри історії Львівського університету (1894–1914), автор понад 2000 наукових праць.

Номер слайду 10

Визнач, який це текст, науковий чи художній? «…Доки княгиня Ольга була в дорозi, на Київському столi з її волi мусив сидiти вiн, Святослав, син Iгорiв. «…Мов вiтер, мов грiм, що котиться i все пiдсилюється в безмов'ї, мчали в полi вої княжича Святослава, а попереду летiв вiн сам — рiшучий, дужий, безжальний. I вони здоганяли орду, стикалися з нею, рубались, одбивали своїх людей, гнали хижаків далеко в поле, нищили, вбивали. I це княжич робив охоче, любо, бо захищав рiдну землю, людей її. …»

Номер слайду 11

Домашнє завдання опрац. 27, повторити параграфи 24 – 26, підготуватися до уроку узагальнення (буде тестування з теми «Дослідники історії» Вправа «Творимо сторітелінг». С. 153 «Мислю творчо» Напевно вам доводилося читати твори про цікаві пригоди сміливих героїв. Пропонуємо уявити себе в ролі письменника, який пише історичні розповіді для дітей: оберіть будь-яку із цікавих історичних подій чи будь-кого з історичних діячів і напишіть сторітелінг для дітей. Сторітелінг — це мистецтво захопливої розповіді.

ppt
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку