Майстер-клас "Говоримо українською".Підготовка до ЗНО.

Про матеріал

Презентацію можна використати на уроках української мови. Учні матимуть можливість ознайомитися з найскладнішими випадками наголошування слів в українській мові. Тема « Наголос» обов'язково включена в програму ЗНО, і тому знання з цієї теми потребують чималої уваги при підготовці учнів.Правильне і чисте мовлення – ознака культурної людини. Любіть та шануйте українську мову , спілкуйтеся нею щодня, адже наша Батьківщина – Україна.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гурток з української мови «Культура мовлення»керівник: Ковальчук А. М.

Номер слайду 2

Майстер- клас «Говоримо українською»

Номер слайду 3

Культура мовлення – це дотримання мовних норм усної і писемної мови, а також свідоме, невимушене, цілеспрямоване, майстерне вживання виражальних засобів залежно від мети й обставин спілкування.

Номер слайду 4

«Привіт, я рада тебе бачити…»

Номер слайду 5

«Наголошуй правильно!»

Номер слайду 6

Наголос падає на 1-ий склад. Подруга, олень, курятина, фольга, разом, звичай, приятель, спина, вірші, дітьми, подруга, раптом, центнер, решето, грошей, випадок, витрата, вільха, гостей, донька, замазка, ікло, колесо, обмін, розвідка, руно, циган, щипці, бармен, злегка, щелепа, підлітковий, зозла.

Номер слайду 7

Жила – була Одиниця. Вона була справжньою подругою лісового жителя Оленя , тому часто приходила до нього в гості, але не з порожніми руками, а приносила смачненьку курятину. Це для Оленя була найсмачніша страва, бо смажила її Одиниця обов’язково у фользі. Часто лісові звірі бачили Одиницю та Оленя разом, тому що був у них чудернацький звичай: Олень як справжній приятель, віддячував за смачну курятину у фользі тим, що катав одиницю на спині, а та голосно читала свої вірші. Лісовим звірям їх приятель зі своєю подругою в такі хвилини видавалися справжніми дітьми. Але раптом дивні поїздки Оленя та Одиниці призупинилися. З’ясувалося , що після частого споживання курятини вага одиниці сягала центнера. Тому Олень посадив свою подругу в решето і відправив у далеке плавання, поки не схудне. Але забувся дати грошей, і Одиниця в будь-якому випадку скоро повернеться.

Номер слайду 8

Наголос на другому складі. Виразний, вигнання, Водохреще, середина, феномен, засуха, житло, завдання, читання, навчання, горихвістка, вітчим, дочка, русло, цінник, легкий, новий, граблі, коромисло, котрий, шофер, ненависний, квартал, довідник, ненавидіти, чорнослив, чорнозем, чорноліс, отаман, мережа, літопис, рукопис, живопис, гуртожиток, різновид, цемент, позаторік, вимова, обруч, добуток, оптовий, обіцянка, люблю, роблю, скажу, піду, вести, нести, плести, йогурт.

Номер слайду 9

Наголос на третьому складі. Черговий, кілометр, сантиметр, міліметр, дециметр, каталог, жалюзі, бюлетень, горошина, соломина, кропива, течія, псевдонім, бадьоріший, текстовий, фаховий, кулінарія, жолуді, саночки, веретено, ведмедиця, приказки. 

Номер слайду 10

Хвилинка-антисуржик. Виписуємо газети і журнали – передплачуємо газети і журнали. Стежити за текстом – слідкувати за текстом. Виключення з правил – виняток з правил. Дякую Вас – дякую вам. Діючий закон – чинний закон. Дивуватися поведінці – дивуватися з поведінки. Взяти себе в руки – опанувати себе. Задавати питання – ставити питання. У той день – того дня. По плану – за планом. По програмі – за програмою. По вихідних днях – вихідними днями. В кінці кінців – врешті-решт. У лютому місяці- у лютому

Номер слайду 11

Реалізувати –використовувати. Фотографія – світлина. Фундамент – підвалини. Фамільний- родовий. Феноменальний – винятковий. Азартний – запальний. Фантастичний – уявний. Консенсус – згода. Комфорт – затишок. Легітимний – законний. Лояльний –доброзичливий. Амбіція- честолюбство, гордість. Толерантність – терпимість

Номер слайду 12

Хай щастить вам на шляху до підкорення мовних вершин!Дякуємо за увагу!  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. юхно олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
17 березня 2018
Переглядів
3835
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку