Майстер-клас "Виготовлення новорічної ялинки"

Про матеріал
Всі ми любимо красивий і казковий звичай прикрашати на новорічні свята ялинку. Ця всесвітня традиція має дуже багату історію, і без неї навряд чи можна уявити святкування головних зимових свят. Не рубайте ялинок, вони приносять багато користі людям. Краще зробіть композицію з хвойного гілля, або виготовить ялиночку власноруч.
Перегляд файлу

Майстер-клас   

Тема: Виготовлення новорічної ялинки.

Формування предметних компетентностей: ознайомити з історією виникнення традиції прикрашати ялинку та процесом виготовлення новорічної ялинки, удосконалювати прийоми роботи з ручними інструментами, закріпити навички правильної і безпечної роботи; розвивати творчі здібності, естетичний смак, фантазію, пізнавальний інтерес до створення ялинки; виховувати працелюбність, уважність, охайність у роботі, творче ставлення до праці, дбайливе ставлення до хвойних рослин та природи.

Формування ключових компетентностей:

спілкування державною мовою, математична компетентність, інформаційно-цифрова компетентність, уміння вчитися впродовж життя, соціальна та громадянська компетентності, ініціативність  і підприємливість,  обізнаність і самовираження у сфері культури, екологічна грамотність і здорове життя.

Завдання: виготовити новорічну ялинку.

Обладнання, матеріали: фото робіт, презентація «Виготовлення новорічної ялинки»,  демонстраційний матеріал – зразок новорічної ялинки, пінопластова заготовка - конус, картон зеленого кольору, сизаль різних кольорів, троянди, шишки, намистини молочного кольору, простий олівець, біла акрилова фарба, пензлик, клейовий пістолет із стержнями, двосторонній скотч, ножиці, сніжинка біла декоративна білого кольору, аудіо запис.

Метод проведення: пізнавально-практичний.

Форма проведення: майстер-клас.

Теоретична основа майстер-класу

Розповідь з використанням мультимедійної презентації.

Інформаційний матеріал

Яка чудова пора року зима! Це і Новий рік, і подарунки, святкові канікули, катання на лижах  та санчатах,  це і улюблений запах мандаринів.  

Приємно не тільки святкувати, а й готуватись до свят: обирати подарунки,  прикрашати ялинку. Здається, що ще багато часу до самого Нового року. Але насправді, дні просто миготять. Тому краще про все подбати заздалегідь.

       Які свята ми відзначаємо взимку?

       Яким є ваше найулюбленіше свято взимку?

       Який ви знаєте головний символ Нового року?

       Який новорічний звичай нашого народу ви знаєте?

Наближається Новий рік, а, значить, прийшов час вибирати, яку ялинку придбати в цей раз. Хтось вважає, що штучне дерево не буде створювати атмосферу свята, а комусь шкода природу.

Крім того, не у кожного є можливість вмістити велике дерево в кімнаті. На щастя, існує безліч альтернатив, які заощадять вам багато часу і зусиль.

Так що ж робити? Як знайти оптимальний варіант? Той, який не заважатиме в кімнаті, сподобається близьким, і навіть коту?

Все просто! Замість того, щоб обирати – потрібно виготовити новорічну красуню самостійно!

Ялинка з книг? Ялинка-привид з підвішених до стелі кульок? Чому б і ні. Варіантів, як зробити новорічну ялинку величезна кількість: з картону, пластику, мішури або будь-яких інших підручних матеріалів. Така красуня-ялинка може бути будь-якого кольору і розміру, в залежності від ваших побажань.

Отже,  тема нашого майстер-класу: виготовлення новорічної ялинки.  Сьогодні  ми навчимося виготовляти новорічну ялинку та дізнаємось історію виникнення традиції прикрашати ялинку.

Всі ми любимо красивий і казковий звичай прикрашати на новорічні свята ялинку. Ця всесвітня традиція має дуже багату історію, і без неї навряд чи можна уявити святкування головних зимових свят. Чому ж ми вбираємо саме ялину? Звідки з'явився цей звичай?

 Звичай прикрашати ялинку виник багато століть тому, але на сьогоднішній день не існує однозначних даних, звідки бере початок традиція прикрашати новорічно-різдвяне дерево у домівках.

 Існувало повір'я, що переважно, у хвойних деревах живуть духи, від яких залежить майбутній урожай і доля кожної людини, тому духів люди задобрювали різноманітними подарунками. Вічнозелена ялина здавна символізувала саме життя і нове відродження.

Згідно стародавній легенді, ялина стала символом Різдва за бажанням небесних сил. Коли у Вифлеємі, народився Спаситель, під спів ангелів на темному небі з'явилася нова яскрава зірка. Почувши про божественне чудо, до немовляти поспішили не тільки люди, а й тварини і рослини. Кожен намагався показати новонародженому свою щиру радість і принести якийсь подарунок. Рослини та дерева дарували немовляті свої пахощі, квіти, плоди і листя.

На радісну подію поспішала з далекої півночі і Ялина. Вона прийшла самою останньою і, соромлячись, стала осторонь. Всі здивовано запитали її, чому вона не заходить. Ялина відповіла, що їй дуже хочеться увійти, але їй нічого подарувати Божественному Немовляті, і вона боїться налякати його або вколоти голками. Тоді рослини поділилися з ялиною своїми дарами, і на її гілках стали красуватися червоні яблука, горіхи, яскраві квіти і зелені листочки. Ялина дуже зраділа, подякувала всім, і тихо підійшла до Ісуса. Немовля посміхнулося, побачивши красиву, різнобарвну, добру Ялину, і тоді над самою її верхівкою ще яскравіше засяяла Вифлеємська зірка .

Найстаріший документ, в якому згадується новорічна ялинка датується 1521 роком і знайдений в Німеччині. Тоді ялинку прикрашали червоними і зеленими яблуками, горіхами, їстівними мучними виробами і виробами з цукру.

Потім з’явились паперові квіти, гірлянди,  а  також стали запалювати свічки, що символізувало Христа, який несе світові світло.

На вершині ялинки спочатку була фігурка Христа, потім її замінив золотий ангел, а ще пізніше зірковий шпиль – згадка про Вифлеємську зірку. 

Перше друковане зображення різдвяної ялинки, це обкладинка роботи «Подарунок незнайомця», Германн Бокум, 1836 рік.

На початку XIX ст. цей гарний німецький звичай став поширюватися на території Північної Європи. В Англії, Франції, Америці повсюдно ставити і прикрашати різдвяні ялинки стали лише в середині XIX ст.

Звичай ставити в хатах ялинки прийшов в Україну із Західної Європи. Ще на початку ХХ століття в більшості сіл не прикрашали ялинок, головним залишався український «Дідух», як символ добра, врожаю, злагоди й достатку. 

Тисячі ялинок вирубують кожного року, щоб вони радували людей кілька тижнів, після чого їх викидають на смітник. Але для того, щоб виросла нова така ялинка, потрібно з десяток років. От і пустують наші ліси, бо люди вирубують величезну кількість ялинок. Тому, щоб зберегти зелену красуню, ми виготовимо ялинку власноруч, яку ви поставите вдома. А щоб у хаті пахло хвоєю, можна з гілок ялинки чи сосни зробити композицію.

Давайте довідаємось , що ви знаєте про ялинку.

Вікторина «Деревознай»

       Скільки років живе ялина? (200-300 років)

       Якої висоти може сягати ялина? (25-30 метрів)

       Чи швидко росте ялина? На скільки сантиметрів на рік вона виростає? (2-5 сантиметрів на рік)

       Скільки ж років необхідно чекати, щоб маленька ялинка перетворилася на струнке дерево? (25-30 років. Саме в цьому віці вона дає свої перші шишки)

       Як називається листя хвойних? (голки, хвоя)

       Чи опадають голки у хвойних? (восени у модрини, у багатьох опадають поступово й непомітно для людини).

Не рубайте ялинок, вони приносять багато користі людям. У давнину з їхньої деревини виготовляли човни, музичні інструменти. Хвою та молоді пагони застосовують у медицині. Виробляють папір, штучний шовк. Чим довше ялина живе тим більше користі приносить людям. Рубати ялинки і сосни шкідливо, краще: посадіть ялиночку коло хати, зробіть композицію з хвойного гілля, або виготовить ялиночку власноруч.

Демонстрація та аналіз зразка. Інструктаж по виконанню роботи

Щоб виготовити новорічну ялинку з сизалю, нам потрібно:

       пінопластова заготовка – конус,

       картон зеленого кольору,

       сизаль різних кольорів,

       троянди,

       шишки,

       намистини молочного кольору,

       простий олівець,

       біла акрилова фарба,

       пензлик,

       клейовий пістолет із стержнями,

       двосторонній скотч,

       ножиці,

       сніжинка біла декоративна білого кольору.

Правила техніки безпеки

Щоб почати роботу, ми маємо  згадати правила техніки безпеки.

Правила користування ножицями:

Ножиці – це небезпечний інструмент. Поводитись з ними потрібно обережно.

Передавати ножиці потрібно тримаючи за зімкнуті леза.

Не тримай ножиці  гострим кінцем догори.

Ножиці кладете зімкнутими лезами на стіл.

Не розмахуйте ножицями під час роботи.

Не працюй тупими ножицями, а також з ножицями із слабким кріпленням.

Берете тільки для роботи.

Правила користування клейовим пістолетом:

Клейовий пістолет використовуєте тільки за призначенням.

Перед включенням перевірити цілісність шнура.

Включайте пістолет у мережу сухими руками.

Не торкайтесь руками нагрітих металевих частин клейового пістолету, та самого клею.

При роботі з пістолетом користуємось підставкою.

Не передаємо гарячий інструмент іншим.

Під час роботи з інструментом не повертаємось і не розмовляємо.

Не залишати клейовий пістолет без нагляду.

Після закінчення роботи відключити клейовий пістолет.

А також:

Сидимо прямо, не нахиляючи низько голову.

Підтримуємо порядок на робочому місці.

Не відволікаємо розмовами товаришів.

Ми повторили та закріпили наші знання з техніки безпеки і переходимо до виконання нашого майстер-класу.

Виготовлення новорічної ялинки

Технологічна картка

з/п

Графічне зображення

Послідовність виконання операції

1

 

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/78550936_1407153609408877_1734136051267534848_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ohc=qR9o27o75osAQl37nFfoW8JGO0TDKoltIOsrvj8sv2mr1EDR_njdlOE6Q&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=dba2bf11aec7046a8d796d85dde1218b&oe=5E6F4116https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/78741340_534880047354546_3267743764566769664_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_ohc=6t45K_5Q_-0AQnR-t_o9R-f17-Fsufh9_UVhX5h1fYJZsIWHzYm8hAvHA&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=f019d389cc586df56a83d75d52e9de61&oe=5E710077

 

Із картону вирізаємо круг, який відповідає діаметру нижньої частини конуса і приклеюємо його.

 

2

 

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/78950926_2349702042007021_7821922064981295104_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_ohc=mDfcPnWtQIEAQlL4YOsWa_hVhqRDCf1Ss7BKjqS30MiB36F0fKOhgTf4w&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=478d0abe6d3a2cae4615bc357b82d254&oe=5E80AD04

 

Підготовляємо сизалеві кульки. Крутимо сизаль між долонями, формуючи з нього кульки.

 

3

 

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/79711571_2977819785571829_1491100134207913984_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ohc=xQ_Y8P6J9IcAQnpXUBNpm0c2GHyHJzVMdlAHfeNM_J8hxp33HvP-A-VeQ&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=ed0794bdbef6002644b396e9156cf332&oe=5E7B5B34

 

Приклеюємо сизалеві кульки по колу,  за допомогою гарячого клею до нашого конусу, клеїмо так, щоб у нас не було порожнього простору.

 

4

 

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/79447770_571401980312751_1688745544098250752_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ohc=S9cWUWQ7gdEAQlLlYBZDHNFCNc_h_E0DcpGHJTxg7OushIrfH4QJ9I5fA&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=1181b84c863a6325af6899771048fb7f&oe=5E783B84

З другого ряду можна додавати квіти та шишки між сизалевими кульками; самі елементи приклеюємо на свій розсуд, як підказує  ваша фантазія. Трояндочки, шишки можна використовувати як поодинці, так і групами. Приклеюємо все до самого верху. Верхівку ялинки прикрашаємо сніжинкою.

5

 

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/78781282_770027096846576_890213662373969920_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ohc=ak4XjExwip8AQllu0Zju0S6gq-KouBUevUzUKsR5pJpX1Jr30g2of2hfw&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=c581b005604a983b872e8da1eec4af48&oe=5E85F70F

 

На ялинку у довільному порядку приклеюємо намистинки. Підфарбовуємо шишки білою акриловою фарбою.

Ялинка з сизалю, готова!

 

 

 

Практична частина майстер-класу

Роботи у нас багато, тому я пропоную вам – не просто слухати, а чути; не просто дивитися, а бачити; не просто відповідати , а міркувати; дружно і плідно працювати.

Виготовлення новорічної ялинки

Спільна робота вчителя та учнів. Вчитель за потреби надає допомогу.

(вчитель та учні виконують роботу під музичний супровід).

Рефлексія

Обговорення за запитаннями: Що нового ви дізналися ? З яких матеріалів виготовляли ялинку?

Кожен з гравців вигадує, який би подарунок він зробив своєму «сусідові». А потім по черзі починають показувати свій «подарунок»  за допомогою міміки і жестів. Як тільки сусід вгадав, він може загадувати свій подарунок наступному гравцеві. Слова заборонені! У самому крайньому випадку допускається підказка, але така, в якій міститься тільки опис (а не назва) предмета.

Підведення підсумків

Демонстрація виготовлених робіт.

Вітаю Вас з наступаючими святами і звертаюсь до вас з проханням: «Збережіть ялинку, не рубайте краси!».

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

  1. Новорічна ялинка своїми руками. Майстер клас

https://dnipro-m.ua/news/novogodnyaya-elka-svoimi-rukami-master-klass/

  1. Тема. Виготовлення ялинки способом оригамі

https://vseosvita.ua/library/embed/01006hhb-e4ed.docx.html

  1. Інтегрований урок. Тема. Написання листа

https://vseosvita.ua/library/embed/01006mmg-ca3c.docx.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку