Медична генетика. Складання родоводів

Про матеріал
Основна частина презентації до уроку 9 класу "Медична генетика" містить поясненення про саму галузь, предмет її дослідження та інформацію щодо різноманітності методів генетичних досліджень. Також наявні слайди, які окремо демонструють генеологічний метод досліджень та інструкції складання родоводів, як підготовка учнів до виконання проєкту "Склсдсння власного родоводу".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Медична генетика

Номер слайду 2

Медична генетика - (або генетика людини, клінічна генетика, генопатологія) — галузь медицини, наука, яка вивчає явища спадковості і мінливості у різних популяціях людей, особливості прояву та розвитку нормальних і патологічних ознак, залежність захворювань від генетичних або епігенетичних аномалій

Номер слайду 3

Медико-генетичне консультування. Суть методу полягає у визначенні прогнозу народження дитини зі спадковою патологією, поясненні ймовірності цієї події та допомозі родині, що консультується, в ухваленні рішення про дітородіння.

Номер слайду 4

Вплив шкідливих звичок на потомство. Тератогенний вплив охоплює всі вади розвитку, спричинені токсичним впливом речовини на зародок (ембріон) або плід. Зараховуються сюди зміни будови, порушення діяльності, затримання розвитку і менша маса плоду, передчасне народження.

Номер слайду 5

Мутагенний вплив спричиняють хімічні сполуки, що здатні викликати тривалі зміни в генетичному матеріалі. Ті зміни, що полягають в заміщенні однієї пари основ іншою, у зникненні пари основ або у появі додаткової пари, можуть бути спадковими. Синдром Шеришевського – Тернера 44+ХСиндром Клайнфельтера 44+ХХY

Номер слайду 6

Канцерогенний вплив – це дія фізичних, хімічних чи біологічних чинників, що спричиняють утворення та розвиток пухлинних захворювань.

Номер слайду 7

Методи вивчення спадковості людини. Близнюковий метод. Цитогенетичний метод. Біохімічні методи

Номер слайду 8

Методи молекулярної генетики та генетичної інженерії Метод культивування нестатевих (соматичних) клітин людини поза організмом

Номер слайду 9

Генеалогічний метод

Номер слайду 10

Основні символи, що їх використовують під час складання родоводу: Необхідно дотримуватися певних правил: -складання родоводу починають з пробанда -кожне покоління зліва нумерують римськими цифрамисимволи, що позначають особин одного покоління, розташовують по горизонталі та нумерують арабськими цифрами в порядку їх народження. Основою родоводу є пробанд, з якого починають генетичне дослідження родини.

Номер слайду 11

Аналіз родоводу. Насамперед визначають природу досліджуваної ознаки. Якщо ця ознака проявляється у низці поколінь, то можна вважати, що вона має спадкову природу. Після цього необхідно визначити тип успадкування ознаки. Для цього використовують прийоми генетичного аналізу, а також різні статистичні методи опрацювання даних багатьох родоводів.

Номер слайду 12

«Пробанд - жінка зі спадковою хворобою. Її батьки здорові. Вона має брата, який також є здоровим». Аналіз цього родоводу. Оскільки хвороба виникла в здорових батьків, вона, найімовірніше, є рецесивною. При цьому пробанд є рецесивною гомозиготою, а батьки є гетерозиготами.

Номер слайду 13

Проаналізувати успадкування в родоводі

Номер слайду 14

Проаналізувати успадкування в родоводі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
5510
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку