Біорізноманіття. Основи еволюційної філогенії та систематики.

Про матеріал
Презентація до уроку біології на тему "Біорізноманіття. Основи еволюційної філогенії та систематики."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біорізноманіття. Основи еволюційної філогенії та систематики.

Номер слайду 2

У сучасній біосфері налічують близько 2млн. живих істот. Загальна кількість сучасних і вимерлих видів може становити 100млн. і більше.

Номер слайду 3

Під класифікацією в систематиці розуміють опис і розміщення в системі не лише всіх існуючих, а й вимерлих організмів. Біорізноманіття – це розмаїття організмів, видів та їхніх угруповань. Біологічна систематика — це наукова дисципліна, завданням якої є розробка принципів класифікації живих організмів і практичне застосування цих принципів до побудови системи органічного світу. Величне кількість організмів, як в них не плутатись?Для того щоб легше було засвоювати еволюційні події та вивчати живі організми, було створено такі науки, як систематика і філогенія.

Номер слайду 4

Філогенія — це наука, яка вивчає історичний процес розвитку органічного світу (філогенез). Для дослідження філогенезу сучасна біологія широко використовує новітні технології. Філогенія. Також широко використовують математичне моделювання й побудову філогенетичних дерев. Філогенетичне дерево — це схема, яка відображає еволюційні зв’язки між таксонами, для яких воно будується.

Номер слайду 5

Термін «філогенез» ввів у науку німецький учений Е. Геккель у 1866 р. . Ним він визначав історичний розвиток окремих видів, систематичних груп та органічного світу в цілому

Номер слайду 6

Уперше узагальнив накопичені на той час біологічні знання, розробив систематику тварин, визначивши в ній місце людини, яку він назвав суспільною твариною, наділеною розумом. Одна з найперших спроб класифікації рослин належить давньогрецькому філософу й природодосліднику Теофрасту (бл. 371 - 287 рр. до н. е.). На підставі даних про будову різноманітних органів він описав понад 500 рослин. Систематика — це, мабуть, найбільш прадавня з біологічних наук. Свій початок вона бере від давньогрецьких філософів Арістотеля і Теофраста.

Номер слайду 7

Описав ≈1500 видів рослин. Ввів принцип подвійних назв видів(видова наукова назва, за Ліннеєм, складається із двох слів, перше з яких — назва роду (пишеться з великої літери), а друге (пишеться з малої літери) — вказує на видову належність. В цьому полягає принцип бінарної номенклатури (подвійної назви).1707 – 1778 рр. Шведський природознавець. Карл Лінней«Бог створив, а Лінней систематизував»Уперше узагальнив накопичені на той час біологічні знання, розробив систематику тварин, визначивши в ній місце людини, яку він назвав суспільною твариною, наділеною розумом.

Номер слайду 8

Царство Рослин. Відділ. Порядок Клас Родина. Рід Вид СИСТЕМАТИКА РОСЛИНСИСТЕМАТИЧНІ КАТЕГОРІЇ

Номер слайду 9

Царство Рослин. Тип Клас Ряд Родина. Рід Вид СИСТЕМАТИКА ТВАРИНСИСТЕМАТИЧНІ КАТЕГОРІЇ

Номер слайду 10

НАПРИКЛАД

Номер слайду 11

НАПРИКЛАД

Номер слайду 12

Перший принцип — система органічного світу повинна бути філогенетичною. Ідея цього принципу, за Ч. Дарвіном, доволі проста: «Всяка дійсна класифікація є генеалогічною», тобто вона має найповніше відображати еволюційні зв'язки між організмами. На відміну від штучних систем, яких може бути безліч, природна система, що базується на спорідненості організмів. Принципи, на яких базується сучасна система органічного світу.

Номер слайду 13

Другий принцип — принцип ієрархічності, згідно з яким систематичні категорії, які називають таксонами (від грец. таксис — порядок, розташування), більш низького порядку поєднуються в категорії більш високого порядку. Принципи, на яких базується сучасна система органічного світу. При цьому таксони низького порядку характеризуються специфічними особливими ознаками, а високого порядку — загальними об'єднувальними.

Номер слайду 14

Третій принцип — усі назви й опис нових таксонів повинні даватися за суворими правилами, які чітко прописані в спеціальних міжнародних кодексах біологічної номенклатури, що мають у біології силу закону. Принципи, на яких базується сучасна система органічного світу. Для зведення правил біологічної номенклатури існують спеціальні номенклатурні кодекси (наприклад, «Міжнародний кодекс ботанічної номенклатури» (ICBN), «Міжнародний кодекс зоологічної номенклатури» (ICZN).

Номер слайду 15

Система органічного світу за уявленнями сучасних біологів(на рівні царств) Вдосконалення в системи органічного світу є безперервним і, мабуть, нескінченним процесом. Основним критерієм, за яким організми поділяють на ці дві більші групи, слугує будова клітини.

Номер слайду 16

Домашнє завдання: опрацювати параграф 40, завдання ст. 190, визначити систематичне положення Їжака вухатого та Суниці лісової

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дзевенко Марія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
6094
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку