Механічний рух. Відносність руху. Тіло відліку.Система відліку. Матеріальна точка. Траєкторія. Шлях. Переміщення.

Про матеріал
Згадай: ти сидиш у вагоні потяга й дивишся на інший потяг, що стоїть на сусідній колії. Раптом тобі здається, що твій потяг рушив з місця. І тут ти дивишся у вікно навпроти і… розумієш, що твій потяг, як і раніше, стоїть на пероні. А якби вікна навпроти не було, чи можна було б з’ясувати, чи твій потяг відправився від станції?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ 2 Механічний рух Механічний рух. Відносність руху. Тіло відліку. Системавідліку. Матеріальна точка. Траєкторія. Шлях. Переміщення.

Номер слайду 2

Мета: Ввести поняття механічного руху, відносність руху, матеріальної точки, поступального руху. Вчитися розв’язувати задачі. Розвивати кругозір, логічне та абстрактне мислення. Викликати зацікавленість до предмету. Виховувати культуру мовлення.

Номер слайду 3

План. Вчимося розв’язувати задачі4 Актуалізація опорних знань1 Мотивація2 Вивчення нового матеріалу3 Підсумок уроку5 Домашнє завдання6

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань. Що вивчає фізика? Які фізичні явища ви знаєте? (механічні, електричні, магнітні, світлові, теплові) Наведіть приклад механічних явищ. Як ви думаєте, що вивчає розділ фізики «Механіка»?

Номер слайду 5

Мотивація. Згадай: ти сидиш у вагоні потяга й дивишся на інший потяг, що стоїть на сусідній колії. Раптом тобі здається, що твій потяг рушив з місця. І тут ти дивишся у вікно навпроти і… розумієш, що твій потяг, як і раніше, стоїть на пероні. А якби вікна навпроти не було, чи можна було б з’ясувати, чи твій потяг відправився від станції?

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу. Усе на світі перебуває в русі. Земля обертається навколо Сонця, рухаються планети, рухаються потяги, кораблі, авто, трамваї, рухаються люди, тварини, комахи. Незважаючи на розмаїття прикладів руху, для них можна визначити спільні риси: по-перше, всі тіла, що рухаються, змінюють своє положення в просторі відносно інших тіл; по-друге, зміна положення тіл відбувається з плином часу. Найпростішим різновидом руху є механічний рух.

Номер слайду 7

Механічний рух — це зміна з часом положення тіла або частин тіла в просторі відносно інших тіл. Приклади механічного руху: рух планет навколо Сонця, хмар у небі, води в річках та океанах, різних частин машин і верстатів, людей, тварин… Механічний рух стосується об’єктів макросвіту та мегасвіту. Тепловий рух молекул і атомів не є механічним. Відео: "Види рухів"Коли тіло рухається, його положення в просторі змінюється. Для визначення положення тіла в просторі використовують систему координат, яку пов’язують із тілом відліку.

Номер слайду 8

Тіло, відносно якого розглядається положення рухомого тіла, називають тілом відліку. За тіло відліку можна взяти будь-яке тіло з міркувань зручності. Це може бути як вагон потяга, так і перон вокзалу, як дерево на узбіччі, так і автомобіль, що мчить дорогою. Тілом відліку можуть бути і планета Земля, і Сонце, і далекі галактики. Тіло відліку, пов’язана з ним система координат і годинник утворюють систему відліку. Відео "Відносність руху"

Номер слайду 9

Зазвичай під час руху тіла кожна його точка рухається по-різному. На практиці дослідити рух усіх точок тіла досить складно, та частов цьому й немає потреби. Описуючи рух тіла, розміри якого набагато менші, ніж відстані, які воно долає, тіло замінюють на фізичну мо­дель — матеріальну точку. Матеріальна точка не має розмірів, а її маса дорівнює масі даного тіла. Матеріальна точка — це фізична модель тіла, розмірами якого в умовах даної задачі можна знехтувати. Уяви автомобіль, який прямує з Одеси до Києва. У випадку вивчення руху даного авто, його розмірами можна знехтувати, а отже, розглядати його, як матеріальну точку. Відео "Матеріальна точка"

Номер слайду 10

Рух характеризує лінія, вздовж якої рухається тіло (на площині або у просторі). Приклад: Притисни до дошки шматочок крейди і проведи ним по поверхні дошки. Крейда намалює на дошці лінію, якою переміщується. Форма лінії може бути різна (пряма або крива). Уявну лінію, яку описує тіло при своєму русі, називають траєкторією руху цього тіла. Відео "Траєкторія руху"Залежно від форми траєкторії рух тіл можна поділити на:1.  прямолінійний рух;2.  криволінійний рух. 

Номер слайду 11

Прямолінійним рухом можна вважати рух поїзда на прямій ділянці шляху, біг спринтера на дистанції 100 м, рух шухляди при відкритті, рух літака на злітній смузі і т.д. У житті частіше доводиться зустрічатися з криволінійним рухом, наприклад, змагання Формули-1, біг по доріжці стадіону на довгі дистанції, політ горизонтально кинутого тіла і т.д. Довжину траєкторії, якою рухається тіло, називають пройденим шляхом.

Номер слайду 12

Пройдений шлях — фізична величина, що позначається літерою l. Для його вимірювання слугують одиниці довжини.  Одиниця шляху в системі СІ — метр. Відрізок прямої, який з'єднує початкову точку траєкторії тіла з її кінцевою точкою, називають переміщенням тіла. Переміщення — мінімальна відстань, яка з'єднує дві обрані точки траєкторії руху. Пройдений шлях і переміщення рівні тільки при прямолінійному русі.

Номер слайду 13

Вчимося розв’язувати задачіКоординати дерева, каменя та світлофора, розташованих на узбіччі прямолінійної ділянки дороги становлять хд=-50км, хк=40км та хс=110км відповідно. Накресліть у зошиті координатну вісь та позначте на ній початок координат і положення зазначених тіл. Грибник спочатку був у точці А з координатою х=200 м, y=100 м. За 10 хв. він перемістився у точку В, розташовану на відстані 500 м від точки А в напрямку на південь, а ще за 20 хв. - у точку С, розташовану на відстані 400 м від точки В в напрямку на захід. Накресліть у зошиті систему координат, зобразіть зазначені точки та визначте їхні координати.

Номер слайду 14

Підсумок уроку. Що таке механічний рух? Наведіть приклади механічних рухів. Чи можна вважати безперервний хаотичний рух молекул механічним рухом? Як ви розумієте вираз “механічний рух є відносним”? Наведіть приклади, що підтверджують відносність руху. Що таке система відліку?

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Прочитати §14-16 ст.48-53 Виконати вправу 37,52 ст. 62-63

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Омельченко Олег
    Загальна:
    3.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
8 жовтня 2020
Переглядів
5156
Оцінка розробки
3.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку