Метали та сплави. Їх використання та властивості.

Про матеріал
Презентація для уроку на тему: "Метали та сплави. Їх використання та властивості".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Метали та сплави.Їх використання та властивості

Номер слайду 2

Метали – це речовини, які мають певні особливості у будові атомів і кристалів та за звичайних умов виявлять специфічні характерні властивості.

Номер слайду 3

Не буде жодним перебільшенням стверджувати, що метали становлять основу сучасної матеріальної цивілізації і способу життя. Різноманітні металеві вироби присутні в усіх сферах життя людини.

Номер слайду 4

Використання металів. У будівництві (Спорудження висотних будівель, які є однією з найпомітніших ознак сучасного міста, стало можливим завдяки появі у XIX столітті конструкційної сталі і залізобетону). У інфрастуктурі (при виготовленні автомобільних доріг, залізничних колій)У енергетиці (при встановлені електричних ліній)У машинобудуванні (при виготовленні деталей, вузлів та агрегатів)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Чорні метали. Найчастіше у вигляді сплавів застосовується і метал, який можна назвати головним металом людської цивілізації упродовж щонайменше останніх трьох тисяч років. Він має багато корисних властивостей і водночас є достатньо поширеним та відносно легко добувається. Це - залізо (ферум), що у техніці використовується у формах сплавів з вуглецем (карбоном). Залежно від вмісту вуглецю ці сплави називаються чавуном або сталлю. Чавун - сплав заліза з вуглецем із вмістом вуглецю 2,14-6,67 %. Сталь - сплав заліза з вуглецем із вмістом вуглецю до 2,14 %.

Номер слайду 7

Вироби із сталі

Номер слайду 8

Вироби із чавуну

Номер слайду 9

Кольорові метали. Кольорові метали, що мають біле, жовте чи червоне забарвлення, низьку температуру плавлення, невелику твердість. Найтиповіший представник – мідь Cu.

Номер слайду 10

Вироби із кольорових металів

Номер слайду 11

Сплави. Сплав — тверда або рідка однорідна речовина, утворена сплавленням (стопленням) кількох металів або металів з неметалами. Всі сплави, як і метали, у твердому стані зазвичай мають кристалічну будову. Багато сплавів (наприклад, бронза, сталь, чавун) були відомі в далекій давнині й уже тоді мали велике практичне застосування. Технічне значення сплавів пояснюється тим, що багато їх властивостей (міцність, твердість, електричні та магнітні характеристики, корозійна стійкість тощо) набагато кращі, ніж у чистих металів.

Номер слайду 12

Металеві сплави, що є одними з найважливіших конструкційних матеріалів, можуть складатися з металів (наприклад, латунь — сплав міді та цинку) або з металів і невеликої кількості неметалів (наприклад, сталь — сплав заліза з вуглецем). Класифікація сплавів:за кількістю компонентів — подвійні, потрійні тощо;за металом основи — сплави чорних металів (метали й сплави на основі заліза, мангану, хрому) і сплави кольорових металів (наприклад, сплави алюмінію, сплави нікелю, сплави титану тощо).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Сплави на основі мідіМідні сплави — сплави на мідній основі, у яких легувальними елементами можуть бути олово, цинк, свинець, нікель, алюміній, марганець, залізо, срібло, золото, фосфор, кремній тощо. Бронза - сплав міді з оловом. Латунь - сплав міді з цинком

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Фізичні властивостіГустина Температура плавлення. Теплопровідність Теплове розширення Питома теплоємність. Електропровідність Відбивна здатність

Номер слайду 17

Механічні властивостіМіцність Твердість. Пластичність. В’язкість Пружність

Номер слайду 18

Технологічні властивостіковкістьрідкотекучістьзварюваністьоброблюваність різаннямкорозійна стійкістьзносостійкість

Номер слайду 19

Сортовий металопрокат. Сортовий металопрокат – це довгомірний гарячекатаний профіль, найпоширеніший вид металопродукції. Вихідними матеріалами для нього є сталь, алюміній, мідь, інші кольорові метали і сплави. Продукція характеризується широким сортаментом за формою і розмірами, використовується в усіх галузях промисловості.

pptx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
4995
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку