Металургійне виробництво

Про матеріал

Презентація "Металургійне виробництво" знайомить учнів про особливості чорної та кольорової металургії світу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Металургійне виробництво

Номер слайду 2

Металургія – система виробництв важкої промисловості, що пов’язані з добуванням металів із руд або металовмісних речовин, а також сплавів з наданням їм необхідних властивостей.

Номер слайду 3

Видобуток - чорних металів: залізних,марганцевих,хромітових.- допоміжних матеріалів: флюсових вапняків, вогнетривких глин. Збагачення, агломерація руди. Виробництво вогнетривів. Виробництво коксу, коксового газу. Виробництво чорних металів:чавуну, феросплавів, сталі, прокату. Виробництво металургійних виробів: труб, рейок, бляхи, оцинкованого заліза, порошків. Вторинна переробка чорних металів: брухту, відходів чорної металургії. Чорна металургія - сукупність видів промислової діяльності, які охоплюють увесь процес від видобутку і підготовки сировини, палива, допоміжних матеріалів і до випуску прокату та виробів подальшої переробки. Мал 1. Склад чорної металургії

Номер слайду 4

Основу чорної металургії становить власне металургійна переробка (чавун – сталь - прокат). В техніці зазвичай використовують сплави заліза з вуглецем, які поділяють на сталі і чавуни. Сталі містять до 2 % вуглецю, а чавуни — від 2,14 до 4 % вуглецю і навіть більше. Прокат (стальні листи, прути, балки, кутники, труби тощо) отримують на спеціальних установках – прокатних станах. Сталь. Чавун

Номер слайду 5

Основним способом отримання чавуну є доменне виробництво. Виробництво чавуну. Доменні печі — це складні споруди з вогнетривкого матеріалу із зовнішньою сталевою обшивкою. Висота сучасних доменних печей сягає 30 м, а внутрішній діаметр у найширшій частині — до 13 м. Шихту завантажують через верхню частину домни (колошник). Спочатку засипають шар коксу, потім шар суміші руди з коксом і флюсами, потім знову шар коксу і т. д. Кокс служить джерелом тепла для підтримання потрібної температури в домні і для одержання відновника — монооксиду вуглецю CO, а флюси (найчастіше вапняк Ca. CO3) — для перетворення пустої породи (Si. O2, глини тощо) в легкоплавкі сполуки — шлак. Мал. 2 - Доменна піч

Номер слайду 6

Виробництво сталіПонад 90% чавуну переробляють на сталь. У процесі переробки з чавуну видаляють домішки, додають феросплави й отримують сорти сталі різних хімічних, фізичних і механічних властивостей. Прокат (стальні листи, прути, балки, кутники, труби тощо) отримують на спеціальних установках – прокатних станах.

Номер слайду 7

Підприємства чорної металургії утворюють металургійні райони. Металургійні райони, що орієнтуються на сировинну базу, тобто розміщені поблизу родовищ залізної руди чи в межах залізнорудних басейнів: Лотарингія – у Франції,Приозер’я – у США,Урал – у Росії,Кривий Ріг – в Україні,райони на північному сході Китаю й у Південній Африці. Розміщення металургійних районів — у кам’яновугільних басейнах, багатих на коксівне вугілля, куди доставляють сировину (залізну руду): Пенсильванія - у США,Мідленд - у Великій Британії, Рур - у Німеччині, Верхня Сілезія - у Польщі, Донбас - в Україні, Кузбас - у Росії.

Номер слайду 8

ВИРОБНИЦТВО ЧОРНИХ МЕТАЛІВ У СВІТІДо найбільших світових експортерів сталі належать Китай, Японія, Республіка Корея, Росія і Німеччина.

Номер слайду 9

Найбільшою металургійною компанією світу є Arcelor. Mittal (Люксембург), яка контролює близько 10% світового виробництва сталі. Їй належить низка підприємств з видобутку залізної руди, вугілля, металургійних комбінатів у десятках країн світу, в тому числі й великий завод «Арселор. Міттал Кривий Ріг» в Україні. Рекорди світу

Номер слайду 10

Чорна металургія світу

Номер слайду 11

Кольорова металургія світу

Номер слайду 12

За фізичними властивостями і призначенням кольорові метали умовно поділяють на кілька груп:

Номер слайду 13

Виплавлення кольорових металів є матеріаломістким, тому розміщення підприємств з їх виробництва майже завжди орієнтується на сировину. Водночас кольорова металургія належить і до найбільш енергомістких виробництв. Тому під час будівництва алюмінієвих заводів здебільшого переважає енергетичний чинник. Перехід до використання вторинної сировини (брухту) та ввезених напівфабрикатів посилює значення транспортного й особливо споживчого чинника в розміщенні підприємств кольорової металургії. Орієнтація кольорової металургії деяких регіонів на привізну з інших країн сировину призвела до переміщення її підприємств на морські узбережжя і входження до портових комплексів.

Номер слайду 14

Головне виробництво кольорової металургії світу — виплавлення алюмінію. Виробництво алюмінію також розвивається і в країнах, які мають незначні потреби в цьому металі, однак є потужними виробниками відносно дешевої електроенергії: у Норвегії, Ісландії, ОАЕ, Бахрейні, Катарі. Сьогодні Китай — найбільший у світі виробник алюмінію.

Номер слайду 15

За виробництвом титану світовими лідерами є: США, Китай, країни ЄС, Японія. Титан називають «металом ХХІ століття» і вважають найбільш досконалим матеріалом для сучасної промисловості: легкий і водночас дуже міцний, надстійкий до корозії.

Номер слайду 16

У США, Канаді, Росії, Австралії, Китаї, Казахстані, Іспанії, Польщі головні райони і центри виплавлення важких металів (міді, свинцю, цинку) сформувалися у місцях видобутку руди. Так само й у країнах Латинської Америки, Африки й Азії, в яких виплавлення міді (Чилі, Перу, Демократична Республіка Конго, Замбія) й олова (Малайзія, Індонезія) є одними з провідних виробництв національної економіки. Для руд важких кольорових металів характерний низький вміст корисного компонента.

Номер слайду 17

Кольорова металургія світу

Номер слайду 18

Для виготовлення машин і різноманітного обладнання, транспортних засобів, домашньої побутової техніки, у будівництві та медицині використовуються чорні та кольорові метали, які є продукцією світової металургії. Найпоширенішими з них у світовому виробництві є алюміній та залізо. Хоча сучасні досягнення науки дають можливість замінити одні матеріали іншими, дешевшими, з кращими властивостями, але сталь і досі лишається головним конструкційним матеріалом.

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
8 березня 2021
Переглядів
5008
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку