Методи дослідження. Мікроскоп

Про матеріал
Дидактичний матеріал готовий до використання, містить у собі як слайди з перевіркою попередніх знань, так і підсумкові тези.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи дослідження клітин, типи мікроскопіїПідготувала:вчитель біологіїНємцева С. М.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Які властивості є характерними для живих систем?Назвіть рівні організації живого? Охарактеризуйте їх. Які речовини входять до складу живих організмів?Назвіть біологічні науки, які вивчають різні організації живого. Наведіть конкретні приклади вияву ознак життя на клітинному рівні.

Номер слайду 3

Історією вивчення клітини. Мікроскопія залишається одним з головних методів дослідження в цитології.

Номер слайду 4

Мікроскопія: оптична та електронна. Світлова мікроскопія. Об’єкт дослідження

Номер слайду 5

Фазово-контрастна мікроскопія. Для нього використовують вже інший мікроскоп, що має кільцеву діафрагму. Вона дозволяє збільшити контрастність зображення, не зафарбовуючи клітини. Тобто, за допомогою фазово-контрастної мікроскопії можна краще та детальніше вивчати живі об’єкти. Конфокальна мікроскопія - не використовує зафарбовування- Деякі його види засновані на явищі флуоресценції. Тобто, властивості живих об’єктів світитись за умови поглинання променів, наприклад, ультрафіолетового світла. Це дозволяє отримати такі чіткі зображення дрібних структур, як, наприклад, нейрони у складі нюхових цибулин щура

Номер слайду 6

Електронний мікроскоп. Суть методу полягає в проходженні крізь клітинні структури потоку елек­тронів. Довжина хвилі потоку електронів знач­но коротша за довжину світлової хвилі. Тому електронний мікроскоп дає можливість роздивитись структури розміром менше одного мікрометра, тобто однієї мільйонної метра та отримати збільшення до двох мільйонів разів!

Номер слайду 7

Центрифугування. Під дією відцентрових сил компоненти клітини розподіляються відповідно до їх питомої ваги. Це дозволяє виокремити певні структури клітини та дослідити їх більш детально.

Номер слайду 8

Метод мічених атомів. Заснований на поглинанні живою клітиною радіоактивних ізотопів. За допомогою спеціальних приладів, можна побачити збільшення інтенсивності зображення в тих ділянках клітини, де накопичуються такі мічені атоми. Це дозволяє дослідити перебіг біохімічних процесів в клітині.

Номер слайду 9

На сучасному етапі розвитку цитології клітинна теорія включає такі положення: Клітина – елементарна одиниця будови і розвитку всіх живих організмів;Клітини всіх одно- і багатоклітинних організмів подібні за походженням, будовою, хімічним складом, основними процесами життєдіяльності;Кожна нова клітина утворюється тільки в результаті розмноження материнської клітини. У багатоклітинних організмів, які розвиваються з однієї клітини, різні типи клітин формується завдяки спеціалізації протягом онтогенезу і утворюють тканини;Із тканин формуються органи, які тісно пов’язані між собою. Отже, клітинна теорія як узагальнення знань проклітину стала одним із вирішальних доказів єдності живої природи.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
557
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку