Методи обстеження в клініці внутрішніх хвороб

Про матеріал
Робоча презентація: Асистування при ендоскопічних та радіоізотопних дослідженнях
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вищий навчальний комунальний заклад. Львівської обласної ради«Львівська медична академія ім. А. Крупинського»Підготувала:студентка групи І МС-22 Головчак Марія. Керівник: Подносова Л. М. Львів - 2020 Асистування при проведенні ендоскопічних та радіоізотопних методів дослідження

Номер слайду 2

Ендоскопічні методи дослідження

Номер слайду 3

Цистоскопія. Мета: Виявлення захворювань сечового міхура;Визначення функції нирок (хромоцистоскопія). Послідовність дій: Провести психологічну підготовку пацієнта, пояснити хід та одержати згоду на проведення процедури. За призначенням лікаря парентерально ввести анальгетичні препарати. Попросити пацієнта спорожнити сечовий міхур перед дослідженням.

Номер слайду 4

Гастродуоденоскопія. Мета: Визначення локалізації, характеру і ступеня змін в слизовій оболонці;Проведення біопсії. Послідовність дій: Провести психологічну підготовку пацієнта, проінформувати про мету та перебіг маніпуляції та одержати згоду на проведення процедури. Дослідження проводять уранці натше (останнє вживання їжі напередодні не пізніше 21-ої години). Перед дослідженням зняти зубні протези. За призначенням лікаря за 15-20 хв до дослідження провести премедикацію: 1 мл 2% р-ну промедолу і 0.5 мл 0.1 % розчину атропіну сульфату підшкірно.

Номер слайду 5

Бронхоскопія. Мета: Візуальне дослідження слизової оболонки трахеї і бронхів для встановлення діагнозу (діагностична мета);Видалення з трахеї та бронхів секрету і введення лікарських засобів (лікувальна мета). Послідовність дій: Напередодні медична сестра проводить бесіду з пацієнтом, інформує про необхідність і безпеку. У випадку вираженої стурбованості пацієнта лікар призначає на ніч транквілізатори (седуксен) у комбінації зі снодійним засобом. Уранці пацієнт спорожнює кишки, а безпосередньо перед бронхоскопією – сечовий міхур. За 30 хв до початку дослідження вводять підшкірно 0.5 мл 0.1% розчину атропіну сульфату.

Номер слайду 6

Ректоромано- і колоноскопія. Мета: Візуальне визначення запальних процесів, укривання виразками, злоякісних новоутворень;Отримання мазків і зкрібків із слизової оболонки. Проведення біопсії. Послідовність дій: Провести психологічну підготовку пацієнта, проінформувати про мету та перебіг маніпуляції та одержати згоду на проведення процедури. Ректороманоскопія. Попередити пацієнта, що дослідження проводиться натше. За 2 год до дослідження поставити очисну клізму. Безпосередньо перед дослідженням спорожнити сечовий міхур. Колоноскопія. За 2-3 дні до дослідження призначити безшлакову дієту (№4). За 2 дні – пацієнт випиває проносний засіб (наприклад, касторову олію по 30-50 г). За 25-30 хв до дослідження за призначенням лікаря вводять 1 мл 0.1% розчину атропіну сульфату підшкірно.

Номер слайду 7

Радіоізотопні методи дослідження. Мета: Виявлення патологічних змін органів з використанням спеціальних радіоізотопних речовин. Послідовність дій: Провести психологічну підготовку пацієнта, проінформувати про мету та перебіг маніпуляції та одержати згоду на проведення процедури. За призначенням лікаря пацієнту вводять в/в радіоактивний препарат (можна перорально або інгаляційно). Під час обстеження пацієнт лежить на кушетці під детектором апарата, що приймає радіоактивні імпульси, які надходять від досліджуваного органу. Дані сканування реєструються у вигляді чорно-білої або кольорової штриховки. За допомогою «Гамма-камери» на кольоровому екрані з’являється знімок досліджуваного органу.

Номер слайду 8

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
25 червня 2020
Переглядів
2142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку