Звіт роботи бібліотеки ДНЗ ПТУ м. Нова Каховка у 2019-2020 навчальному році

Про матеріал
Звіт роботи бібліотеки ДНЗ ПТУ м. Нова Каховка у 2019-2020 навчальному році Цей звіт допоможе бібліотекарю , який працює в учбовому закладі звернути увагу на сфери діяльності, які можливо викорисовувати продовж всього навчального року.
Перегляд файлу

Звіт роботи бібліотеки ДНЗ ПТУ м. Нова Каховка

у 2019-2020  навчальному році.

 

Бібліотека є структурним підрозділом училища, який здійснює бібліотечно-інформаційне, культурно-просвітницьке забезпечення навчально-виховного процесу. Свою роботу вона організовує спільно з педагогічним колективом відповідно до планів роботи і регламентуючої документації.

У  2019-2020 навчальному році робота бібліотеки ДНЗ ПТУ № 14була побудована згідно  Закону України «Про бібліотечну справу» від 27.01.1995 №32/95 ВР, наказу МОН України від 14.05.1999 р. № 139 «Про затвердження Положення про бібліотеки ДНЗ», постанов Кабінету Міністрів України.

         Робота бібліотеки ведеться згідно річного плану. Вона спрямована на національно-патріотичне, громадське, трудове, естетичне виховання; виховання культури читання учнів; поповнення і збереження книжкових фондів. Робота бібліотеки ДНЗ ПТУ № 14у  2019-2020  навчальному році спиралася на вирішення завдань по  інформаційному забезпеченню навчально-виховного процесу та здійснювала інформаційно-бібліографічний супровід упровадження Державних стандартів освіти, переходу до Нової української школи.

Завідуюча бібліотекою Філіпенко О.С. протягом  року:

  • здійснювала системну, цілеспрямовану допомогу учням в успішному засвоєнню навчальних програм, розвитку їх творчого мислення, пізнавальних інтересів і здібностей з використанням бібліотечного ресурсу;
  • формувала в учнів навички незалежного користувача бібліотеки, навчала користуватися книгою й іншими носіями інформації, пошуку, відбору й критичній оцінці інформації;
  • Використовувала різні форми проведення масових та інформаційних заходів.

Бібліотека має абонемент, невеликий читацький зал  (на 6 посадочних місця). Приміщення бібліотеки відремонтовано та естетично оформлено. Нажаль для підручників  бібліотека не має ізольоване приміщення, як це вимагають стандарти.

                 За 2019-2020 навчальний рік бібліотека одержала підручників з загальноосвітніх предметів та спецпредметів у кількості _2952_ примірників (на суму _118734,09_ грн).

  За 2019-2020 навчальний рік було списано 3765 шт. застарілої за змістом та зношеної літератури (на суму_41951,14_грн.) .

   Бібліотека продовжуватиме свою діяльність  у всіх напрямках, за якими працює училище.

Були визначені конкретні форми інформування кожної категорії читачів з урахуванням їхніх потреб. Продовжувалося формування довідково-інформаційного фонду, Електронної бібліотеки , були проведені виставки. Певна робота проводилася бібліотекарем  щодо популяризації літератури, з цією метою були сформовані тематичні викладки книжного фонду, такі як: «Все віддаю дітям» (До дня пам’яті В.В. Сухомлинського), «Увага , нові підручники», «Не законно забуті книги», «Все минає, а книга залишається» ( До Всеукраїнського дня бібліотек), «До Дня визволення України від фашистських загарбників  », «Правові знання – підліткам», « Вчитись і навчати», «Вертайсь, рідна мово, у серце народу!» (До Дня української писемності та мови), «Студент – його проблеми, його захоплення» (До Всесвітнього дня молоді), «Толерантність – крок до свободи»(До Міжнародного Дня толерантності», «З попелу забуття »(До Дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні), «Майбутнє – без сніду»(До  Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом), «Полум’яний син України» ( До дня народження В.Стуса), «Соборна Україна – єдина і неділима» (До Дня Соборності України), «Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту», «Барви рідної мови» (До Міжнародного дня рідної мови), «На шлях я вийшла раньою весною» (До дня народження Лесі Українки (1871-1913), української письменниці, «Не вмирає душа наша, не вмирає воля» (До Дня народження Т.Г. Шевченка, українського письменника), «У нас на всіх одна Земля», «Вода. Ти життя!» (До Всесвітнього дня водних ресурсів) «У світі прекрасного» (До Міжнародного дня театру), «Забути цього не можливо»(До Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів), «Нехай земля квітує всюди- природу збережімо, люди!» (До Всесвітнього дня Землі) «Відлуння Чорнобильських дзвонів» (До дня Чорнобильської трагедії) «Подвигу твоєму, солдате, вклоняється світ», «Читаємо всією сім’єю» (До Міжнародного дня родини). Щомісяця  оформлялася  виставки до ювілейних дат (письменників, видатних людей, міжнародних днів). Усього було протягом навчального року оформлено _28_ яскравих книжково-ілюстративних виставок, викладок, поличок.

Продовж вересня місяця з учнями першого курсу були проведенні екскурсії «Ознайомтесь з нашим фондом». Всі І та ІІ курси отримали підручники.  Бібліотекар училища долучилась до Всеукраїнського місячника бібліотек та провела ряд заходів, завдяки яких намагається долучити дітей до читання:

-19.09.2019«Людина перестає мислити коли перестає читати», «Поетичне намисто»( літературно-музичний захід);

- 30.09.19 « Все минає, а книга залишається» (виставка – роздум);

- 30.09.19 «Що ми знаємо про професію бібліотекар» (кросворд, стіннівка);

- 26.09.19 «До дня партизанської слави в Україні» (Презентація);

- 20.09.19 «Літературний світ Нової Каховки» (літературний калейдоскоп, книжкова виставка). До дня міста;

-3.10.19 «Геній, що жив серед нас» ( до 125 річниці О.Довженко. Бібліотечний урок);

- 4.10.19 «Світ відкриттів» (Інтелектуальний бій);

-14.10.19 «Козацька Україна» до дня українського козацтва( книжного -  ілюстративна виставка);

- 17.10.19«Біле рабство» До європейського дня боротьби з торгівлею людьми( виховний захід);

- 27.10.19 «Не будь собі ворогом» ( виховний захід);

- 29.10.19 Підготувала інформацію щодо наявного в бібліотеці методичного фонду з питань підлітків та роботи з учнівським колективом;

- 30.10.19 Підготувала інформацію до педради « Профілактика боулінгу в освітньому середовище;

- 2.11.19 На уроці біології виступ з теми «Профілактика рака»;

- 7.11.19 «Шедеври Нової Каховки» (Історична подорож);

- 14.11.19 «Толерантність -  крок до свободи» (виставка – інформація);

- 21.11.19 «Плакали души голодних» до дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні( літературно-музичний вечір пам’яті);

- 21.11.19 «З попелу забуття» до дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні (виставка – реквієм);

-28.11.19 «Найцінніший мінерал на Землі – це вода!» активна участь, виступ на заході, тематична виставка;

- 1.12.19 «СНІД – знання проти страху» до всесвітнього дня боротьби зі СНІДом(виставка – застереження);

- 5.12.2018 «Уклін всім, хто край свій боронить», до Дня захисника Вітчизни (історичний вечір-зустрічей), «Маю честь битися за Україну(виставка);

- 12.12.19 « Знати закон- бути захищеним», до Дня захисту прав людини (виставка);

-12.12.19 «ЧорнобильNET» , до Дня пам’яті ліквідаторів Чорнобильської АЄС(виставка);

-18.12.19 «Волонтер взірець гуманності» , до Всесвітнього Дня волонтера( патріотична година, зустріч з волонтерами АТО);

-22.01.2019  «Соборна Україна – єдина і неділима» (До Дня Соборності України)Історико – літературна композиція

-27.01.2020 «Герої Крут – для нащадків взірець» (До Дня пам’яті Героїв Крут)Бесіда

-15.02.2020 «Подаруй бібліотеці книгу»(До Міжнародного дня дарування книг)Тиждень благодійнності

-20.02.2020 «Небесна сотня. Герої не вмирають» (До Дня Героїв Небесної Сотні) Виховна година

-12.03.2020 «Бути ганою легко..»(Зустріч з майстром віражу) Майстер клас

(в гуртожитку)

-19.03.2020 Насилля в сім’ї  (Лекція-бесіда) ,(гуртожиток)

- 20.03.2020 «Збережемо Землю для життя» (До Всесвітнього дня Землі)

Екологічний бумеранг

-21.03.2020 «Українську силу духу скріплюють поети»  (До Всесвітнього дня поезії) Година поетичного спілкування

-«Свято писанки» Інформаційний вісник, майстер – клас по виконанню писанки (гуртожиток)

-24.03.2020 «Туберкульоз: запитання та відповіді» (До Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз) Інформаційний вісник

-24.03.2020 «Туберкульоз: запитання та відповіді» (До Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз) Інформаційний вісник.

Пріоритетним напрямком роботи бібліотеки училища є робота з дітьми-сиротами, з дітьми, які відносяться до пільгової категорії.

Основні завдання роботи:

  • формування творчої активності особистості;
  • формування здорового способу життя;
  • надання консультативної допомоги з різних питань(бесіди);
  • формування навичок спілкування з підлітками та дорослими(бесіди);
  • забезпечення умов щодо реалізації творчих можливостей сиріт;
  • формування у учнів комунікативних навичок, умінь розуміти себе та інших;
  • формування навичок ведення домашнього господарства;
  • формування навичок в організації побуту.
  • Особливості даної програми в тому, що вона враховує активну участь самих дітей-сиріт в її реалізації, а саме:

Бібліотекар активно залучає дітей з пільгової категорії до організації літературно-музичних заходах, завжди запрошує прийняти участь, запропоновуються роль ведучого , або інша робота, яка вимагає відповідальності та навчає комунікаційним навичкам. На всіх  формулярах учнів, які відносяться до пільгової категорії на початку навчального року бібліотекар ставить позначку. Завдяки цьому робітник бібліотеки завжди має можливість не пропустити таку дитину і приділити їй належну увагу. Списки з дітьми пільгової категорії надається адміністрацією училища.

Разом з соціальним педагогом провела профілактичну лекцію «Проти насилля в сім’ї». Для дівчат окремо організували відео лекції з теми «Цінність сім’ї, та роль жінки в ній. Під час зустрічей було розглянуто теми: «Вплив наркотиків на організм, пагубна дія паління, алкоголю, необдумані статеві відносини та їх наслідки». Діти, які відносяться до пільгової  категорії завжди пропонується роль ведучого в заходах.

 

Продовж всього карантинна бібліотекар продовжувала працювати в режимі онлайн. Працювала у Вайбері з групами училища. Приймала участь у педагогічній раді на платформі Zoom.

Пошукову роботу в мережі Інтернет та підбір матеріалу для вчителів-предметників щодо дистанційного навчання здобувачів освіти та інші методичні матеріали (розробки уроків, презентацій, рекомендацій проведення інтерактивних батьківських зборів тощо.) Персональна розсилка в соцмережах. Висвітлювала знамені дати, пропонувала сайти для читання українською, літературні новинки, цікаві події у світі. Велику увагу приділяла підбору матеріалу для  створення електронної бібліотеки.

 Пошуково-аналітичну роботу над створенням річного плану бібліотеки на 2020-2021 н/р з урахуванням сучасних освітніх тенденцій: визначення стратегії  напрямків роботи - трансформація бібліотеки училища в інформаційно-бібліотечний центр. Та в умовах пандемії.

  1. Електронну бібліотеку на допомогу класним керівникам, створення та наповнення електронних папок матеріалами: виховні години, класні збори,   бібліотечні уроки за різноманітними темами та інноваційними формами роботи.
  2. Електронні підручники https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/pidruchniki/elektronnipidruchniki?fbclid=IwAR16uf9yQAPTSsL7Cg5NlJS12LCPkjiSUiw-BaSCWzgFUMxQSBQh5Mg39oY

Самоосвітню роботу:

1)-Онлайн-конференція «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19» https://www.youtube.com/watch?v=sqqThc5hzxw                                                                                                УБА Українська бібліотечна асоціація.

- Вебінар «Облік та каталогізація електронних  книжок» за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=nVQ7qbqrYII  УБА Українська бібліотечна асоціація                                                                                         

-Вебінар «Управління конфліктами у бібліотеках» https://www.youtube.com/watch?v=DmEC3-VF9gQ  УБА Українська бібліотечна асоціація.

- Переглянуто «Бібліотечні  інновації в Україні»   https://www.youtube.com/watch?v=w1tQyGiDZwE

 

2).Отримала свідоцтво :

 

1.Дистанційно підвищила кваліфікацію під час вебінару «Безпечне середовище, або як не «експертам» протидіяти булінгу»

 

     3)  Отримала сертифікат:

 

1.Пройшла партнерський курс «Онлайн-сервіси для вчителів» на Національній онлайн-платформі з цифрової грамотноті;

  1. Пройшла курс «Персональні дані та успішна здала фінальне тестування;
  2. Пройшла 6- годиний курс «Цифрові навички для вчителів» і успішно здала фінальне тестування.

Готуються наробки матеріалу для Публікації бібліотечних уроків, виховних заходів на освітянських сайтах за посиланням:

Всеосвітаhttps://vseosvita.ua/user/id383304
На Урок - https://naurok.com.ua/biblioteka/moe 

Діяльність бібліотекаря у 2019-2020 навчальному році була спрямована на виховання в учнів інформаційної культури, любові до книги, культури читання, вміння користуватись бібліотекою, а також на забезпечення різноманітного змісту навчального процесу. Особлива увага приділялася широкій популяризації української сучасної літератури, літератури з питань освіти, історії і культури українського народу та поваги до рідної мови, національно-культурних і духовних надбань нашого народу.

Бібліотекарем були продемонстровані презентації  «Структура книги», «Злочин без кари», « Кам’яні вишиванки», «Торгівля людьми», « Віртуальну подорож країнами Європейського Союзу» та інші, всього підготовлено _20_яскравих презентацій, які використовувалися під час позакласних заходів , розкриваючи теми заходів та популяризуючи книгу.

Працюючи в тісному контакті з учителями,  бібліотекар використовує усі можливі форми співробітництва в здійсненні виховання культури читання учня під час предметних тижнів, готуючи виступ та книжкову виставку з презентацією стосовно теми тижня , «Туберкульоз, запитання та відповіді», «Збережемо природу рідного краю», «Подорожуємо країнами Європи», «До Дня слов’янської писемності і мови».

     У популяризації книги використовувалися найрізноманітніші методи: бесіди, лекції, практичні заняття, повідомлення учнів, зустрічі зі спеціалістами різних напрямів, особисті бесіди під час зустрічі в бібліотеці (на сам перед сиротами).

  Протягом року бібліотекарем Філіпенко О.С. було проведено цікаві і захоплюючи заходи:

-екскурсія першокурсників до бібліотеки «Ознайомтесь з нашим фордом»;

  •      Бібілотечний урок «Читати модно - модно не читати»;
  •       Бібілотечний урок «Чи актуально зараз читати книжки?»;
  •      залучення дітей до роботи в бібліотечному активі;
  •      Продовж всього навчального року велась робота з учнями стосовно проблеми булінку серед молоді , в гуртожитку був проведений захід «Булінг, як проблема сучасної молоді»;
  •      Для більшої пропаганди української книги учні нашого училища прийняли участь в презентації книги «Морський вузол». Захід був особливо цікавий , тому що в ньому приймав участь сам автор оповідання. Була можливість задавати питання, відверто спілкуватися на хвилюючу всіх зараз тему АТО;
  •      Велику увагу приділяється темі патріотизму тому в гуртожитку був проведений захід  «Волонтер – взірець гуманності» з участю волонтера АТО;
  •      Молоді прививається любов до рідного міста за допомогою спілкування з активістами, добровольцями, які займаються реставрацією, так званих, «кам’яних вишиванок». В гуртожитку бібліотекарем Філіпенко О.С. був проведений захід «Кам’яні вишиванки Нової Каховки». Учням було запропоновано дуже цікавий захід з використанням різноманітних форм и методів пропаганди з історії рідного міста та національної культури. Декілька книжок з ілюстраціями « Виноходи архітектурних споруд на будинках нашого міста»;
  •      традиційними стали бібліотечні уроки з бібліотечної грамотності учнів, комп`ютерні презентації з морально-етичного, патріотичного виховання, екологічної спрямованості.

         Уся робота бібліотеки училища спрямована на виховання гармонійної, морально досконалої особистості, свідомої свого громадського обов`язку, відкритої до інтелектуального і творчого розвитку.

Треба зазначити, що резерви бібліотеки училища в справі інформаційної роботи далеко не вичерпані. Постійний пошук нових, ефективних технологій, прагнення до формування системи інформаційної підтримки освіти, тісний взаємозв’язок і взаємодія з педагогічним колективом буде сприяти утвердженню бібліотеки як справжнього культурного, інформаційного і освітнього центру, який одержує, зберігає і розповсюджує різноманітні джерела інформації, здатні задовольнити будь-які запити своїх читачів.

Таким чином, зміст роботи бібліотеки училища був спрямований на те, щоб формувати духовний світ дитини і сприяти гармонійному розвитку особистості, яка здатна бути спадкоємцем і продовжувачем прогресивних національних традицій.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василькова Ірина
    Дякую за наданий матеріал.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 червня 2020
Переглядів
1075
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку