Презентація "Методи та засоби астрономічних досліджень"

Про матеріал

Комп'ютерна презентація до уроку астрономії в 11 класі "Методи та засоби астрономічних досліджень".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи та засоби астрономічних досліджень. Випромінювання небесних тіл. Методи астрономічних досліджень

Номер слайду 2

Випромінювання небесних тіл. Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про основні методи, за допомогою яких астрономи збирають інформацію про події в далекому космосі. Основним джерелом такої інформації є електромагнітні хвилі та елементарні частинки, які випромінюють космічні тіла, а також гравітаційні й електромагнітні поля, за допомогою яких ці тіла між собою взаємодіють.

Номер слайду 3

Астрономія – всехвильова наука. Атмосфера Землі пропускає світло, радіохвилі короткого діапазону, частину інфрачервоного випромінювання

Номер слайду 4

Астрономія – всехвильова наука. Сонце та зорі випромінюють електромагнітні хвилі різноманітної довжини. Планети та їхні супутники відбивають сонячне світло й самі випромінюють інфрачервоні промені й радіохвиліРозріджені газові туманності випромінюють електромагнітні хвилі чітко визначеної довжини.

Номер слайду 5

Астрономія – всехвильова наука. Випромінювання небесних тіл, що не доходить до поверхні ЗемліВипромінювання, яке проходить крізь земну атмосферу досліджують безпосередньо з поверхні Землі. ШСЗНаукові орбітальні станціїАМС

Номер слайду 6

Випромінювання зірок

Номер слайду 7

Астрофізика Чорне тіло поглинає всю енергію, яка падає на його поверхню, і всю енергію перевипромінює в навколишній простір, але в іншій частині спектра. У природі абсолютно чорних тіл не існує, навіть чорна сажа поглинає не більш ніж 99% електромагнітних хвиль. З іншого боку, якби абсолютно чорне тіло тільки поглинало електромагнітні хвилі, то з часом температура такого тіла стала б нескінченно великою. Тому чорне тіло випромінює енергію, причому поглинання і випромінювання можуть відбуватися в різних частотах. Астрофізика вивчає будову космічних тіл, фізичні умови на поверхні й всередині тіл, хімічний склад, джерела енергії та ін.

Номер слайду 8

Методи астрономічних досліджень. Між фізикою та астрофізикою є багато спільного — ці науки вивчають закони світу, у якому ми живемо. Але між ними існує одна суттєва різниця — фізики мають можливість перевірити свої теоретичні розрахунки за допомогою відповідних експериментів, у той час як астрономи в більшості випадків такої можливості не мають, адже вивчають природу далеких космічних об’єктів за їхнім випромінюванням. Астрофізичні експерименти в космосі здійснює сама природа, а астрономи спостерігають за тими процесами, які відбуваються в далеких світах і аналізують отримані результати.

Номер слайду 9

Методи астрономічних досліджень

Номер слайду 10

Дякую за увагу!Домашнє завдання. Опрацювати п.1, с.32-35, відповідати на питання с.35

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сніжинська Світлана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гнатюк Віра Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 листопада 2022
Переглядів
6646
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку