Методична розробка. Модуль " Флорбол".

Про матеріал
Вправи для відпрацювання основних навиків і техніки гри з модуля "Флорбол" для учнів 5-9 класів. Основа гри це - мінімальний набір знань і умінь, необхідних для гри в флорбол, а вправи - це спеціальні прийоми, за допомогою яких учитель навчає учнів основам гри. Такі вправи можна використовувати на уроках, гуртках, секціях з флорболу.
Перегляд файлу

Вправи для відпрацювання основних навиків і техніки гри з модуля «Флорбол» для учнів 5-9 класів.

 

Нова фізична культура: Флорбол | PrometheusФлорбол (від англ.floor –

підлога та ball – м’яч) або хокей в залі – командний вид спорту, мета якого: забити мяч у ворота суперника. У флорбол грають  у закритих приміщеннях на твердій рівній підлозі пластиковим мячем, ударяючи по ньому спеціальною ключкою.

Основи гри – це мінімальний набір знань і умінь,необхідних для гри в флорбол, а вправи – це спеціальні прийоми, за допомогою яких учитель навчає основам гри.
 

Вправи для навчання основної стійки  

В основній стійці ноги перебувають у дещо зігнутому положенні на ширині плечей, тулуб нахилений уперед. Ключку слід тримати обома руками: однією рукою хватом зверху за кінець рукоятки, другою – хватом знизу на відстані 35-45см від кінця рукоятки.

Вправи

1.  Під час пересування бігом за сигналом набути основної гімнастичної стійки.     

2.Те саме, але набути  положення основної стійки гравця (одна нога попереду, друга позаду).

  Вправи для навчання бігу

1. Біг у групах по чотири. Останній гравець кожної групи робить ривок у бік, обганяє трьох, які біжать попереду, й очолює біг. Щойно четвертий гравець минув третього, той виконує ривок і т. ін.                                                                                    2.Біг зигзагом у групах по троє. Напрямний різко змінює напрямок бігу.                     3.Біг по колу із зоровими або звуковими сигналами (наприклад, учитель піднімає червоний прапорець – учні зупиняються, зелений – прискорюються).             

 4.Естафета із прискореннями, зупинками й змінами напрямку бігу.

Вправи для навчання передач м’яча

1.Передачі в парах на відстань 5-7 кроків.

2.Те саме,приймаючи м’яч на провідну руку та, швидко переклавши в другу,

зробити передачу.

3.Передачі в четвірках в один і в другий бік.

4. Передачі по квадрату з пересуванням за передачею.

5.Передачі по діагоналі в колонах зі зміною місць у протилежних напрямках.

Вправи для навчання прийому та передач м’яча в русі

1.Пересування в парах з короткими передачами вздовж зали, назад – із довгими передачами.

2.Рухаючись по колу, передачі гравцеві, який біжить попереду, або через одного гравця.

3. Передачі в трійках у русі вздовж майданчика.                                                               4. Те саме, рухаючись «вісімкою». Середній гравець передає м’яч по діагоналі вбік і рухається за спину цього гравця. Гравець, який прийняв м’яч, передає його третьому, який забігає по діагоналі, і рухається йому за спину.                                     5. Передачі в парах, рухаючись від воріт до середньої лінії й повертаючись до воріт.

Вправи для навчання ведення м’яча на місці

 

1.Ведення перекладанням м’яча.                                                                                           2. Ведення м’яча по колу (навколо себе).                                                                             3. Ведення м’яча «вісімкою» між ніг.                                                                               4.Ведення м’яча на місці, чергуючи ведення з перекладанням із веденням «вісімкою».

Вправи для навчання ведення м’яча з пересуванням

1.Ведення м’яча з перекладанням ключки, рухаючись по прямій, зигзагоподібно, спиною вперед, ліворуч, праворуч та ін.                                                                          2.Те саме, із безвідривним веденням м’яча.                                                                              3. Перекладання з розвертанням ліворуч (праворуч),   виконуючи безвідривне ведення.                                                                                                                    4.Безвідривне ведення м’яча, пересуваючись «змійкою».                                              5.Ведення без зоровового контролю, пересуваючись у різний спосіб і у різних напрямках.                                                                                                                       6.Обведення стійок, що розставленні на майданчику.                                            7.Ведення у різний спосіб із прискореннями вздовж майданчика (уперед обличчям, назад – спиною вперед).                                                                         8.Ведення по діагоналі поштовхами ключкою із прискореннями за м’ячем. 9.Рухаючись від одного кінця майданчика до іншого на великій швидкості, обійти якнайбільше перешкод.

Вправи для навчання кидків м’яча на місці

Кидки м’яча виконують із ковзанням його по підлозі або польотом по повітрю, на місці та у русі. У вихідному положенні гравець стоїть на дещо зігнутих ногах на ширині плечей, у півоберта у напрямку руху м’яча. Праве плече попереду. М’яч знаходиться перед гравцем на лінії лівої ноги на відстані 50 – 60 см.

   Вправи

1.Кидки м’яча в стену на відстані 8 – 10 кроків серіями по 10 разів.                                   2. Кидки м’яча в парах по воротах після передачі партнера.                                        3.Серії кидків м’яча, використовуючи велику кількість м’ячів.                             4.Кидки м’яча серіями з відстані 5-6 м від воріт із таким завданням:

  • кидки з ковзанням м’яча по підлозі;
  • кидки м’яча з підняттям траєкторії польоту м’яча на висоту 20 – 30 см;
  • те саме на висоту 40 – 50 см;
  • те саме на висоту 60 – 70 см;
  • кидки під поперечину.

5.Серія кидків м’яча у різний спосіб (ліворуч і праворуч).

 6.На майданчику    позначені « точки», з яких гравці кидають м’яч по воротах. Для влучення в задане місце воріт дає змогу переходити на наступну «точку». Три промахи означають перехід на одну «точку» назад.                                                                                                 7.Кидки м’яча по мішенях, поступово збільшуючи відстань від них.                                   8.У площині воріт позначені зони. Серія кидків м’яча по зонах.

Вправи для навчання кидків м’яча в русі

1.Гравці рухаються по периметру зали й почергово закидають м’яч у кожні ворота.

2.Передача в парах із пересуванням по всій довжині зали із заключним кидком м’яча по воротах.                                                                                                                                 3. Те саме у трійках.                                                                                                                  4.Гравці у двох колонах розташовуються за середньою лінією на протилежних боках майданчика. За сигналом вони виконують ведення, кидок м’яча по воротах,  потім підбирають один із м’ячів, що лежить за воротами, і передають його гравцеві протилежної колони.                                                                                                                        5. Булліти (вихід сам на сам з воротарем) на двоє воріт по групах.                                          6.Пас із-за воріт на гравця, який набігає, - кидок м’яча.                                                         7.Те саме, але пас із кута майданчика.                                                                               8.Те саме ,але пас із бічної лінії майданчика.                                                                     9.Кидки м’яча після ведення від воріт до воріт.                                                                  10.Кидки м’яча по воротах після обведення декількох перешкод.

Вправи для закріплення та вдосконалювання пересувань

1.Вишикувавшись у дві колони в куті майданчика, за сигналом гравці прискорюються до середньої лінії.                                                                                    2.Естафетний біг.                                                                                                                         3.Зустрічна естафета.                                                                                                   4.»Човниковий» біг.                                                                                                                  5.Квач (простий. Зі спасінням, «спиною вперед» та ін.).                                                    6.Рухлива гра «Виклик номерів» із елементами флорболу.

Вправи для закріплення та вдосконалення прийому і передач м’яча

1.Змагання поміж пар гравців «Хто швидше виконає 20 передач?».             2.Рухлива гра «Не давай м’яча ведучому».                                                                           3.Квач із м’ячем.                                                                                                                     4.Змагання команд «Хто довше триматиме м’яч?» із передачами у русі.              

Вправи для закріплення та вдосконалення ведення м’яча

1.Рухлива гра «Хто довше проведе м’яч без зорового контролю?».                                                      2. Рухлива гра «Хто довше проведе м’яч із заплющеними очима, стоячи на місці?».

3.Квач із веденням м’яча.                                                                                                              4.Рухлива гра «Пасивні захисники».

Вправи для закріплення та вдосконалювання кидків м’яча по воротах

1.Естафети з кидками м’яча.                                                                                                          2.Гравці розташовуються по дузі на відстані 6-8 м від воріт. Кидки м’яча по черзі по воротах.                                                                                                                                       3.Гра 1x1 із активними діями захисника до 5 забитих м’ячів.                                            4.Гра 2x1, після гола учасники гри міняються ролями.

1

 

docx
Додано
8 березня 2022
Переглядів
743
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку