Методична розробка уроку та презентаціяз теми: КОНФЛІКТ

Про матеріал
Методична розробка уроку з використанням сучасних методів та засобів навчання спрямований на формування критичного мислення, розвиток комунікативних навичок, поглибити розуміння зв’язку спілкування і конфлікту шляхом виявлення свого власного стилю, характерного для поведінки в конфлікті;сформувати цілісну уяву про моральні та соціальні, правові умови життя людини та суспільства.
Перегляд файлу

Тема   уроку:  Конфлікти

        Мета:

            - познайомити учнів з поняттям ознаками, змістом конфліктів, причинами їх виникнення та методи   розв’язання;

  - розглянути позитивні та негативні сторони конфлікту;

- дати уявлення про різні види конфліктних ситуацій та стилі вирішення конфліктів, стратегії поведінки в конфлікті;  

- поглибити розуміння зв’язку спілкування і конфлікту,    шляхом виявлення свого власного стилю, характерного для поведінки в конфлікті;

- виховувати доброзичливе ставлення одне до одного

          - сформувати цілісну уяву про моральні та соціальні, правові умови життя людини та суспільства;

         - уміння аналізувати, порівнювати, зіставляти факти і поді;

         - вірно спілкуватись,здатність виявляти  і відстоювати свої погляди;

        - навчитись   поважати права та точку зору інших людей;

        - вирішувати власні життєві проблеми у відповідності до своєї свідомості;

        - зрозуміти значення та сутність, моральних цінностей в особистому та суспільному житті;

       - формувати здатність до толерантної поведінки.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Обладнання:мультимедійна система, відеофільми   «Сірники»,  «Міст», Соціально-психологічний театр «Нове життя» відеоролик «Вчимося вирішувати конфлікт», електронна презентація «Конфлікти», додатки до уроку.

Хід уроку

І. Організаційний момент уроку

ІІ. Мотивація  :Вступне слово вчителя, знайомство з епіграфом уроку: (слайд№1)

       Відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері назвав людське спілкування найбільшою розкішшю на світі. Спілкування людей – досить складний і тонкий процес. Кожен з нас вчиться цього все життя, здобуваючи досвід, часто за рахунок помилок і розчарувань. І на жаль, досить часто ми потрапляємо в ситуації, які визначаємо як конфліктні. «Яку роль відіграють конфлікти у нашому житті? Як їх розпізнавати і попереджувати, розв’язувати?» Про це ми з вами і поговоримо на сьогоднішній зустрічі.

    Давайте ознайомимось з епіграфом уроку: «Конфлікт-це норма життя. Якщо у Вашому житті немає конфліктів, перевірте чи є у Вас пульс?»(слайд№2)

Сайд№3. Однією з актуальних проблем сучасного суспільства є  проблема   конструктивної   співпраці і взаємодії.  У завязку з цим проблема соціальних конфліктів стала предметом вивчення багатьх наук, таких як філософія, соціологія, педагогіка, психологія. У 80-ті роки  ХХ ст. у багатьох країнах  світу виникли  конфліктологічні  центри,  а в 1986р. В Австралії за ініціативою ООН було створено міжнародний центр развязанная конфліктів, відповідно зформувалась нова наука «конліктологія».

    Говорячи  про те, що заважає нормальному спілкуванню, взаимодії, ми частіше всього згадуємо про конфлікти і про те, що з ними пов'язано: відсутність взаєморозуміння, загрози, ворожнеча, образи, спроби (деколи безнадійні) довести свою правоту... Ми звикли відноситися до конфліктів як до явища тільки негативного. Нам хочеться їх уникнути. Але чи можна прожити без конфліктів? Щоб відповісти на це питання, треба, перш за все визначити, що таке конфлікт, прийти до згоди щодо значення цього слова. В ході уроку ми будемо використовувати залікові картки в яких ви фіксуватимите зароблені бали(3-5хв).

ІІІ. Актуалізація опорних знань:перегляд фільму  «Сірники»(6хв.19сек); відповіді на запитання (мозковий штурм)(слайд№4)

1.Що ви розумієте під поняттям конфлікт?
2. Чи  можна дати однозначне визначення поняття «конфлікт»?
3. Чи можна виробити модель конфлікту?
4.У  яких подіях фільму  проявилась конфліктна ситуація, проглядався мотив  (який інцидент став початком протистояння?
5. Чим завершився даний конфлікт?

IV.    Вивчення нового матеріалу: робота з презентацією(5-7хв.)

-Визначення терміну «конфлікт»(слайд№5)

-Визначення моделі конфлікту(слайд№6)

Запитання до учнів: Якими можуть бути наслідки конфліктів?(слайд№7)

Визначення причин  конфлікту, ознаки, групи(слайд№8)

Запитання до учнів ( слайд №9 групи і типи конфліктів): Які групи  та типи конфліктів представлені, вкажіть причини виникнення,ймовірні наслідки?

Слайд№10.Шляхи виходу із конфлікту. Перегляд кіноролика «Міст»(2хв.19сек), запитання до нього: Як би вийшли з ситуації, запропонуйте свої шляхи виходу?

Слайд№11-12. — Як успішно розв'язати конфлікт? Три шляхи  і 5 способів розв’язання конфлікту.

Існує три шляхи виходу з конфлікту.
1.    Переговори — це процес, під час якого сторони намагаються розв'язати конфлікт шляхом безпосереднього обговорення між собою. Сильна сторона переговорного процесу полягає в тому, що все залежить від самих сторін — як процес, так і результат безпосереднього обговорення.
2.    Медіація. Під час медіації в процес вступає третя сторона — посередник, мета якої — допомогти опонентам домовитися. Виконуючи роль стороннього спостерігача і допомагаючи їх спілкуванню, медіатори намагаються сприяти пошуку сторонами рішення типу «виграш — виграш». І хоча медіатор бере на себе відповідальність за процес, все ж опоненти контролюють предмет дискусії та її результат.
3.    Арбітраж. У випадку арбітражу третя сторона контролює не тільки процес, але й результат. Арбітри вирішують, що саме сторонам необхідно зробити для розв'язання конфлікту, і зазвичай наділені владою, здатною примусити сторони виконати відповідне рішення. У суперечках між дітьми арбітрами часто виступають батьки.
Запитання
1.    У разі розв'язання конфлікту трьома способами, якими можуть бути наслідки?
2.    Як почуватимуться себе учасники конфлікту в різних випадках. {За конструктивного рішення, деструктивного та ігнорування)
3.    Який шлях, на ваш погляд, найбільш оптимальний і завдасть менше потрясінь?
Закріплення: робота в групах :Порівняйте тексти  5  девізів  з назвою 5 способів розв'язання  конфліктів і зробіть вірне співставлення (5хв) Девізи (додаток№1):
«Ніхто не виграє у конфлікті, тому я уникатиму його». (Уникнення)
«Щоб я переміг, ти повинен програти». (Конкуренція)

«Щоб ти виграв, я повинен програти». (Пристосування)

 «Щоб кожен з нас щось виграв, кожен з нас має щось програти». (Компроміс)
«Щоб виграв я, ти повинен теж виграти». (Співробітництво) (слайд№13)

Перегляд відеоролика «Вчимося вирішувати конфлікт»(6хв.18 сек.),слово вчителя

Закріплення:Чи завжди конфлікт це руйнування,повернення до епіграфу.

(Слайд№14) Конфлікт — це і руйнування, і творення водночас, оскільки суперечності, що лежать в його основі, мають бути осмисленими, натомість мають бути створені нові відносини. Замість того, щоб боятися і прагнути уникнути конфлікту, слід сміливо вникати в його суть, управляти його творчою силою.

  Завдання(робота в групах 5-7хв.)
    Розробіть правила поведінки під час конфлікту.
Учні розробляють правила поведінки під час конфлікту

 «Кодекс поведінки», називають  або записують їх на ватмані і вивішують; відбувається загальне обговорення .(слайд№15-16)
Шість правил, дотримання яких  дозволяє подобатися людям (за Дейлом Карнегі)
1.    Щиро цікавтесь іншими людьми.
2.    Посміхайтеся.
3.    Пам'ятайте, що ім'я людини — це найбільш солодкий і важливий для неї звук будь-якою мовою.
4.    Будьте гарним слухачем. Заохочуйте інших говорити про самих себе.
5.    Говоріть про те, що цікавить вашого співрозмовника.
6.    Навіюйте вашому співрозмовнику думку про його значущість і робіть це щиро.

V.    Підбиття   підсумків
Учитель.

  Ми живемо у світі, де сонячне світло  порозуміння часто заступають темні хмари образ, холодний вітер підозр, блискавки конфліктів…Як зберегти гарну погоду в нашій душі, жити в мирі і радості? Як не  «змокнути під  дощем непорозуміння і допомогти у цьому іншим?

   Психологи пропонують безліч варіантів виходу зі стресу або розслаблення. Один із них — подивитися на палаючу свічку і розслабитися. Інший метод, на мою думку досить ефективний, це проведення  сеансу, який має назву «Крок до примирення», або вже відомий Вам спосіб вирішення конфлікту «Медіація»,(слайд №12, поясніть зміст медіації).

Отже медіація- це інноваційний підхід до вирішення особистісних конфліктів.    Особливою рисою медіації  є те що сторони  спільно беруть на себе відповідальність за спільне  прийняття та виконання  рішення.

  Ми з вами проведем невеликий сеанс медіації який називається «Тематичне Коло» (5-7 хв),(додатки №2-3).Головною особливістю Кола є те, що кожен   з учасників  має можливість висловитии власний погляд та бути почутими іншими членами Кола, завдяки процесу який  забезпечує   рівність   всіх    учасників.

Прведення сеансу  медіації : «Тематичне коло»

- Запитання
    Чи змінилася ваша думка про конфлікт?
Проживаючи життя, ми знову і знову потрапляємо в конфлік- тогенні зони, але ми не повинні лякатися цих об'єктивних обставин. Нам необхідно вирішувати конфлікти так, щоб ніхто й не здогадувався, що вони були.
  VІ.     Рефлексія. Історія про рай і пекло

  Один молодий воїн  прийшов до мудрого старця  і  запитав: «О  мудрець, розкрий мені  таємницю життя. У чому різниця між раєм і пеклом?». Мудрець помовчав секунду  і  відповів: «Ти дурний молодий чоловік. Людина, подібна до тебе, ніколи не зможе зрозуміти цього. Ти занадто неосвічений!».

    Почувши таку відповідь, молодий воїн  став  злий і лютий, немов лев. «Так за такі слова я готовий тебе убити!» — вигукнув він  і   одразу схопився за зброю. Але в цю мить мудрець сказав: «Мої слова не були прямою відповіддю на твоє  питания. Так я хотів довідатися, як ти реагуєш  на брутальність. Твоє  бажання убити мене за брутальність показало мені, що ти живеш   за принципом «око за око, зуб за зуб». А це і   є пекло! Тому що на твою силу, злість і  агресію я можу відповісти тим самим. Але хіба можна тоді  побачити кінець образам, гніву і  злості?». Почувши ці  слова, молодий воїн  вибачився за гарячкуватість, опустив зброю і  ска­зав: «Ти правий. Напевно, я, дійсно, ще занадто дурний, якщо не зміг побачити різницю між відповіддю   і  брутальністю». -«А от тобі  і  друга половина відповіді: «Рай — це коли людина готова простягнути руку в знак примирення. Саме в цьому її сила і  мудрість»(2хв).

   Як ви думаєте, прощення – це знак сили  чи ознака слабкості?

 На закінчення  хочу побажати,   щоб у Вашому  житті завжди  були присутніми,  йшли поряд загальнолюдські цінності(перегляд відеоролика «Цінність людського життя-3хв.)

VIІ.    Домашнє завдання
1.    Опрацювати відповідний матеріал уроку, сподіваюсь конструктивних шляхів вирішення конфлікту допоможе вам зберегти друзів і не мати ворогів.
2.    Написати твір-есе на тему епіграфа сьогоднішнього уроку.