Методична розробка уроку з професії "Офіціант" на тему:"Види та призначення столового посуду"

Про матеріал
Мета уроку: навчальна: формувати професійні вміння і навички призначенню та види столового посуду; навчити правильному визначати види та призначення столового посуду з дотриманням правил охорони праці; розвиваюча: розвивати професійну компетенцію учнів у відпрацюванні навиків, творче та раціональне мислення; виховна: виховувати креативність, естетичні смаки. Методична мета: Методика проведення уроку виробничого навчання із використанням ігрових технологій та ІКТ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: ВИДИ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ СТОЛОВОГО ПОСУДУРозробила Майстер виробничого навчання Пирожок Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна: формувати професійні вміння і навички призначенню та види столового посуду; навчити правильному визначати види та призначення столового посуду з дотриманням правил охорони праці; розвиваюча: розвивати професійну компетенцію учнів у відпрацюванні навиків, творче та раціональне мислення; виховна: виховувати креативність, естетичні смаки. Методична мета: Методика проведення уроку виробничого навчання із використанням ігрових технологій та ІКТ.

Номер слайду 3

Історична довідка Порцеляна була винайдена в Китаї. Багато століть китайці оберігали секрет її виготовлення, його розкрили лише в другій половині минулого століття. В Європі центром виготовлення порцеляни стала Німеччина. Посуд виготовляється із спеціальної маси, покривається спеціальною емаллю і випалюється в печах. Випалений один раз він називався фаянсом, а порцеляна- випалюється двічі. Зараз промисловість випускає столовий посуд із скломас та вогнетривкого або небиткого скла (наприклад, посуд фірми “Аркопал”). Однак, ніякі замінники не можуть змагатися з красою порцеляни, тому ресторани використовують порцеляновий посуд

Номер слайду 4

Класифікація столового посуду:1. За матеріалом, з якого виготовлений:- фарфоро-фаянсовий;- керамічний;- скляний і кришталевий;- металевий;- дерев’яний;- картонний;- з полімерних матеріалів.

Номер слайду 5

Класифікація столового посуду:2. За функціональним призначенням:- для сервірування столу;- для подачі страв;- для приготування і подачі страв;- для прийняття їжі і напоїв;- допоміжний.

Номер слайду 6

Фарфоровий, фаянсовий і керамічний посуд.

Номер слайду 7

Фарфоровий, фаянсовий і керамічний посуд. Основні критерії вибору столового посуду і приборів:- відповідність загальному стилю закладу;- широта асортименту в рамках єдиного дизайну;- безпека користування;- міцність і довговічність;- можливість миття у посудомийній машині;- ціна.

Номер слайду 8

Особливості фарфорового (порцелянового) посуду:легкість; прозорість;підвищена міцність;гігієнічність; стійкість до кислот; довго зберігає тепло,висока ціна,Застосовується у ресторанах, кафе з обслуговуванням офіціантами,Ресторани оснащують посудом, виготовленим за замовленням, наприклад, з емблемою закладу.

Номер слайду 9

Особливості фаянсового посуду :непрозорість,товсті стінки, які мають пористість на зломі, стійкість до кислот; гігієнічність;підвищена міцність; довго зберігає тепло,невисока ціна. Застосовується у закусочних, їдальнях.

Номер слайду 10

Класифікація посуду з фарфору і фаянсу. За формою: плоскі (тарілки, блюдця, блюда); порожні (полі) (чашки, чайники, кавники). За розміром: великі (більш 175 мм, 500 см3); дрібні. За комплектністю: сервізи, набори; одиничний посуд. За функціональним призначенням: для подачі страв; для прийняття їжі ; чайний, кавовий посуд; для сервірування столу.

Номер слайду 11

Асортимент посуду для подачі їжі:блюда (тарелі) – круглі і овальні; соусники, супниці, салатники, вази для фруктів, оселедниці.

Номер слайду 12

Асортимент посуду для сервірування столу:прибори для спецій (гірчичниці, сільниці, перечниці), вази для серветок, вази для квітів, тарілки підставні, D=300мм, підсвічники.

Номер слайду 13

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 14

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 15

Тарілка пиріжкова Має діаметр 175 мм Використовується для подачі хліба та хлібобулочних виробів Може служити підставною під інший посуд. Асортимент посуду для прийняття їжі: Тарілка пиріжкова

Номер слайду 16

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 17

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 18

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 19

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 20

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 21

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 22

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 23

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 24

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 25

Супниця Можуть мати об”єм на 6-12 порцій Використовують для подачі перших страв у загальномупосуді для групи відвідувачів. Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 26

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 27

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 28

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 29

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 30

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 31

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 32

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 33

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 34

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 35

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 36

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 37

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 38

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 39

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 40

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 41

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 42

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 43

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 44

Асортимент посуду для прийняття їжі:

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Асортимент чайного і кавового посуду:чайники (великі, заварні), молочник, вершкивник, цукерничка, чашки чайні,чашки кавові (горнятко, філіжанка), кавники, блюдця, вазочки, розетки для варення.

Номер слайду 49

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 50

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 51

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 52

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 53

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 54

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 55

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 56

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 57

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 58

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 59

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 60

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 61

Асортимент чайного і кавового посуду:

Номер слайду 62

Керамічний посуд виготовляють з глини: Гончарний - має натуральній колір випалювальної глини. Майоліковий покривають з середини і зовні поливою, колір від слабо жовтого до темно-коричневого. Застосовують для подачі національних страв. Горщечки ємністю 100-150см3 - для приготування і подачі гарячих закусок, ємністю 250-500см3 – для других страв, ємністю 500-700см3 з двома боковими ручками і кришкою – для супів,кухлі, глечики – для подачі напоїв власного виробництва (узвар),декоративні вази, вази для квітів, підсвічники, панно - для оздоблення інтер’єру.

Номер слайду 63

Скляний і металевий посуд. Скляний посуд класифікуютьза способом виробництва:- звичайний (калієво-натрієво-вапняна суміш)- кришталевий(калієво-свинцева)За видами:вази,склянки;чарки, бокали, фужери;глечики, графини.

Номер слайду 64

Блюда для подачі десертів, пирогів;Вази для фруктів, печива, цукерок, варення (на високих і низьких ніжках);Графини для води, горілки, вина;Глечики для напоїв, води;Крюшонниці;Менажниці ( для тортів, тістечок );Салатниці;Оселедці;Цукернички;Асортимент для подачі страв

Номер слайду 65

Металевий посуд

Номер слайду 66

Металевий посуд :1. За матеріалом:срібломельхіор (сплав міді 80%, нікелю 20%);нейзильбер (сплав міді 61,5%, нікелю 16,5%, цинку 22%)нержавіюча сталь;алюміній.

Номер слайду 67

2. За функціональним призначенням:а) для приготування і подачі став:- самовари, кавники, чайники;- порційні сковороди;- таганці з пристроєм для вугілля;фондюшниці;- турки (каструлька з ручкою ємністю 125, 250 см3) для приготування кави по східному;- кокотниці - маленькі каструльки з довгою ручкою ( для гарячих закусок );- кокильниці – невеликий металеві раковини з підставкою для закусок з риби і море продуктів.

Номер слайду 68

б) для подачі страв:- баранці круглої і овальної форми;- блюда овальні і круглі;- менажниці – тарілка з секціями, в які кладуть продукти, що входить до складу гарніру;- пашотниці – каструлька для подачі гарячого чищеного яйця до бульйону;- вази трьохярусні – для фруктів, тістечок;- креманки;- решітка для подачі спаржі.

Номер слайду 69

в) допоміжний посуд:- цеберко для шампанського;- підставка для пляшок з вином;- підноси великі для переносу став;- підноси середні для переносу напоїв;- підноси малі для подачі рахунку,- кільце для серветок,- підставки для приборів

Номер слайду 70

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
4260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку