Методична розробка уроку з всесвітної історії на тему"Сполучені Штати Америки у XXI столітті. Сучасні пріоритети американських президентів

Про матеріал
Тема уроку: Сполучені Штати Америки у XXI столітті. Сучасні пріоритети американських президентів. Мета уроку: Навчальна: ознайомити учнів з національною символікою США, краєвидами, індустріальними центрами, розкрити внутрішньо і зовнішньополітичні пріоритети президентів Америки XXI століття, українсько-американські відносини; розвиваюча:вміння аналізувати, висловлювати свою думку, критично мислити,працювати з історичними джерелами, картою виховна:виховати в учнів зацікавленість історією країн світу, почуття поваги до культури інших народів. Тип уроку:комбінований.
Перегляд файлу

Тема уроку: Сполучені Штати Америки у XXI столітті. Сучасні пріоритети американських президентів.

 

Мета уроку:

Навчальна: ознайомити учнів з національною символікою США, краєвидами,  індустріальними центрами, розкрити внутрішньо і зовнішньополітичні пріоритети президентів Америки XXI століття, українсько-американські відносини;

розвиваюча:вміння аналізувати, висловлювати свою думку, критично мислити,працювати з історичними джерелами, картою

виховна:виховати в учнів зацікавленість історією країн світу, почуття поваги до культури інших народів.

 

Тип уроку:комбінований.

Обладнання уроку: ноутбук,монітор,інтерактивна дошка.

Методичне забезпечення уроку:карта світу, атласи , підручник з історії  для 11 класу Ладиченко, виставка творчих робіт учнів, американських книг,  журналів, буклетів з історії  минулих віків і сьогодення, роздатковий матеріал(словник термінів),стенд з описом США.

Форма проведення:урок-подорож.

Інтерактивніметодинавчання: рольова гра (учні виконують ролі екскурсовода, ведучої програми, президентів,журналіста газети «TheWashingtonPost».

Методи проведення уроку:словесний, частково пошуковий, наочні методи, робота з картою,наліз переглянутого відеоролика.

Основні поняття:вибори, інавгурація , мегаполіс, Пентагон, тероризм.

Міжпредметні зв’язки:англійська мова, географія.

 

 

 

 

 

Хід уроку :

«Зміни не настануть, якщо ми будемо чекати дій від якоїсь іншої людини, або якщо ми відкладемо всі на інший раз. Ми самі здатні зробити все для досягнення тих цілей, до яких прагнемо».                                                                       (Барак Обама)

 

  1. Організаційний момент уроку.
  2. Актуалізація опорних знань.

 

 

 

Тест « Так або Ні»

1)У складі США 48 штатів .

2) Силіконова долина знаходиться у штаті Арізона .

3) Хайвеї- це швидкісні міжштатні автостради .

4) У США працює 101 атомний реактор .

5) Автомобільна столиця США – Детройт .

6) Штаб квартира ООН знаходиться у штаті Вашингтон .

7)  22 листопада 1963р. в місті Даллас був смертельно поранений Річард Ніксон.

8) У 80-х- 90-х рр.ХХ століття президентами були: Г.Трумен, Дж. Кеннеді,                Р. Рейган.

 

 

  1. Вивчення нового матеріалу

 

 

 

 

 

 

                                           План

  1. Екскурс Америкою: національні символи, визначні краєвиди,  мегаполіси.

 

  1. Період «ядерного ренесансу» президента  Дж. Буша – молодшого.

 

  1. «Ми відкриті для всіх і кожного…» – кредо демократа Барака Обами.

 

  1. «Зробимо Америку багатою і сильною знову» - гасло Дональда Трампа.

 

  1. Україна та США: співпраця чи приховані задуми.

 

Картинки по запросу прапор США

1. Державний прапор США— полотнище, що складається з 13 червоних і білих горизонтальних смуг (7 червоних і 6 білих), які чергуються. У лівому верхньому куті прапора розташований синій прямокутник з білими п'ятикутними зірками, кількість яких дорівнює кількості штатів — 50. 13 смуг означають 13 колишніх колоній, які відповідно до Декларації незалежності США, ухваленої 4 липня 1776 року 2-м Континентальним конгресом представників англійських колоній у Північній Америці, об'єдналися й утворили Сполучені Штати Америки (Вірджинія, Делавер, Джорджія, Массачусетс, Меріленд, Нью-Гемпшир, Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Пенсильванія, Род-Айленд, Коннектикут, Південна і Північна Кароліна).

Картинки по запросу герб сша

Державний герб — зображення орла з розпростертими крилами, якийтримає у лапах маслиновугілку і 13 стріл. На грудях орла — щит, щоповторює кольори державного прапора, у дзьобі орел тримає стрічку з надписом «E pluribus unum». Над головою орла — розетка з 13-ма (за кількістю перших штатів) п'ятикутнимизірками.

Національний гімн США«The Star-Spangled Banner» — національний гімн США. Його текст був написаний 1814 року Френсісом Скоттом Кі. Автор, 35-річний адвокат і за сумісництвом поет-аматор, написав цей текст після того, як став свідком обстрілу Форту Мак-Генрі[en] в Балтіморі британськими кораблями в період війни 1812 року. Текст був поставлений на популярну британську застільну мелодію ToAnacreoninHeaven[en] і став популярний серед американських патріотів. Пісня стала офіційно використовуватися в Військово-морських силах США (1889), потім в Білому Домі (1916), а 3 березня 1931 р. резолюцією Конгресу була оголошена національним гімном. Пісня має 4 куплети.

 

 

Північна Америка

 


Нущо, якіздогадки?

Мандруємокуди?

В Америку Північну

Ти нас, урок, веди!

 

В протилежнихвідАвстралії

Півкуляхвінлежить,

Поглянувши на карту,

Про цезгадаєш в мить.

Посідаєтретємісце,

За площею, ти знай.

І знов через Атлантику

До ньоговирушай.

Такийсобіконтрастний,

На півдні – вінвузький,

На заходіскелястий.

На сході – більшнизький.

Торнадо тут гуляють.

Ціруйнівнівітри,

До неба піднімають

Смертельніїстовпи.

Багатоземлетрусів,

Вулканівв горах  є.

Гірськукраїну Мексику

Частенько тут трясе.

Аляску, Каліфорнію,

Флоріду, Юкатан,

А щезнайдешнакарті –

Гурон і Мічіган.

Живеведмідь тут грізлі,

І чорний барибал.

Біленького медведя   УАрктицішукай


 


              Вашингтон 

Любіть ви Америку, штат Вашингтон, 
Колумбію, федеральний округ,
Нехай вам полюбиться і Орегон, 
І Флорида - місце курорту.

Любіть Міннесоту у сні й не у сні, 
Квітучу свою Аризону, 
Кентуккі, а також іщеТеннессі, 
Нью-Йорк що на хвиляхГудз
Між братніх народів, Нью-Джерсіживе, 
Коннектикут, Мерілендпоряд, 
Нехай Мен на півночірясноцвіте, 
Айдахо й Нью-Мексико в зорях.

Для нас Оклахома у світі одна, 
Міжштатів Канзасу й Техасу, 
ГарнішеГаваїв, островів і нема, 
Природи краси Арканзасу.

 

В боях патріоти Міссурі ідуть, 
Південної та Північної Кароліни, та Індіани, 
Вогонь демократії палко несуть, 
Із Джорджії, із плантацій Луїзіан


Краєвиди       Сполучених  Штатів   Америки

Ексукрсовод.      США- одна з найрозвинутіших країн  світу з гарними містами, парками, річками.  Побачивши раз ці місця, запам’ятаєш їх  на все життя.                 Ми мандруємо   у штат Вашингтон  до Національної алеї   . Національний парк виконаний у вигляді хреста-тут розташований  Білий дім,  меморіал Лінкольна          і Капітолій  . Монумент Вашингтона підноситься в центрі алеї.        Найкрасивішемісце в США і світі –це міст Золоті ворота в Сан-Франціско.  Ця висяча споруда забарвлена в яскраво-червоний колір.       Справжнє диво природи-це Великий Каньйон довжиною 446 км.  Ці ущелення формувалися 10 мільйонів років.            Далі вирушаємо  у  штат Нью-Йорк до Ніагарського водоспаду  висотою  53 метри.Перший  в світі парк з гейзерами, каньйонами- це національний парк Йеллоустоун.  В центрі вулкану є озеро.  Раз  в півтора року гейзер викидає на висоту 30-50 метрів 30 000 літрів окропу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сучасні  мегаполіси   Америкя


 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\1024px-Manhattan3_amk.jpg  

C:\Users\User\Desktop\800px-DCmontage3.jpg

C:\Users\User\Desktop\beysbolnyy_stadyon_v_san-francysko.jpg

 

 


 

 

Внутрішньополітичні та зовнішньополітичні пріоритети президентів США  в XXI столітті

 

Вчитель.                                                                                                                                                                                                                                          Розкриємо запитання методом рольової гри, де учні  виконують ролі ведучої,  президентів і журналіста .

 

Ведуча:

             - Сьогодні в ефірі політичне ток- шоу  «Голос Америки».

Я, Наталія Леонова ,запрошую у студію гостей: президента Дональда Трампа ,   екс-президентів  Джорджа Буша –молодшого і Барака Обаму,опонента під час виборчої компанії 2016 року Гілларі Клінтон,президента України Петра Порошенка .

Слово надається 43-му  президену Джорджу Вокеру Бушу.

 

 

Виграв президентські вибори 2000 року як кандидат від Республіканської партії, хоча результат і досі вважається спірним.. Після терористичних нападів11 вересня 2001 Буш оголосив світову війну проти тероризму і наказав вторгнення до Афганістану з метою скинення руху Талібан, знищення Аль-Каїди та захоплення Усами бен Ладена. Така відповідь на терористичні напади 11 вересня привела до значного росту його популярності. З приводу контролю іракської зброї массового знищення Буш наказав вторгнення до Іраку, хоча нспекції, які велися у той час, ще не закінчилися і зброя асового знищення, яку США намагалися захопити, ніколи не була знайдена.

 

Учень. Я син Джорджа Буша – 41 президента США. Закінчив Єльський університет,а в 1975 році Гарвардську школу бізнесу. Перші кроки у політиці я робив в якості радника батька. Тоді він був конгресменом і синатором. Ця практика дала мені досвід у передвиборних кампаніях. У 1994 році я обраний губернатором в штаті Техас. У листопаді 2000 року я переміг А.Гора на виборах. У 2001 році по.чав глобальну війну проти тероризму. Це привело до значного росту популярності мене як президента.

Ведуча.

 У нас в гостях 44-й президент Америки Барак Хусейн Обама.

Глядачам цікаво почути про Ваш життєвий і політичний шлях.

Учень. 

 Я народився 4 серпня 1961 року у місті Гонолулу в штаті Гаваї. Навчався в коледжі Лос-Анджелеса і Колумбійському університеті. У 1996-2004 роках я обраний сенатором в штаті Іллінойс. У 2002 році публічно виступив проти військового вторгнення США в Ірак. 20 січня 2009 року прийняв присягу на вірність країні як 44-й президент США,а в 2012 році обраний вдруге. Мій уряд вдосконалив систему дитячого страхування,заборонив жіночу дискримінацію при оплаті праці.З моєї ініціативи знижені податки для підприємців і профспілок. Великою помилкою вважаю вторгнення в Лівію. Мої колеги стверджують,що завдяки ініціативам 44-го президента вдалося подолати економічну кризу 2008р.,яка могла б перерости в депресію.


 

Ведуча. До виступу запрошую 45-го президента Америки – Дональда Трампа.Виборці бажають почути про ваше життєве кредо, про успіхи після перемоги на виборах.

 

 

Виграв вибори 8 листопада 2016 року у США

 

Учень.

 Я народився 14 червня 1946 року в районі Квінс Нью-Йорка. У віці 13-ти років батьки відправили мене у військову академію в надії,що сувора дисципліна закладу мою енергію направить в потрібне русло. В академії я досяг великих успіхів. Тоді вступив до університету Фордхем,але невдовзі перевівся у Вартонську школу фінансів при Пенсільванському університеті.

  Моїм опонентом під час виборчої кампанії 2016 року була демократка Гіллері Клінтон,але я переміг її на виборах.

 20 січня 2017 року о 12:00 закінчилося президенство Барака Обами і я вступив на посаду президента США. За перші 100 днів підписано більше 30 документів: створення нових робочих місць,полегшення ведення бізнесу.

« Я боротимуся за вас і перемагатиму заради вас. Разом ми зробимо Америку багатою,безпечною і сильною»,- сказав Трамп прихильникам під час інавгураційної промови.

 

Журналіст. Перед вашою інавгурацією пройшли акції протесту проти обраного президента. У Вашингтоні чоловік намагався підпалити себе, протестувальники битами розбивали вікна вітрин. В антитрампівських виступах взяли участь більше 1 мільйона американців. 21 січня в країнах відбулись 700 «жіночих маршів» за участю понад 2 мільйонів осіб. Пане,президенте, поясніть виборцям причини цих протестів.

Учень. Мене звинувачують  в  антиіміграційній   політиці, расизмі,   у   схвальних  промовах  щодо  уряду  Росії  й  Північної  Кореї.  Я  доведу  всім,що  мій  уряд зробить Америку великою, багатою, сильною державою.

 

 

Ведуча.Наші гості трохи втомилися, тому  зараз невелика реклама .

Учні підготували творчі завдання про Америку(розповідають цікаві факти, вірші українською і англійською мовами)

 

Шкільний вірш про Північну Америку

Теплий Гольфстрім і Саргасове море

 Ховають у водах Колумбовий слід

 За ним Крдильєри і Аппалацькі гори

 Де індіанці охороняли Новий Світ

 

Великі Рівнини – милі душі простори

 Там білоголовий орлан пірнає у вітер

У ту славетну історичну пору

 Коли Штати стали, мовби серцем світу

 

Бурхливі води Ніагарського водоспаду

Посушливі пустелі і глибокі канйони

 І стяг неосяжного зорепаду

Якому на вірністьклянутьсямільйони

 

 І те почервоніле Канадське листя

 У парках великих міст, від берега до берега

 І вулиці на якихзавжди чисто

Це все, нам відома, Північна Америка


Америка 

Ось вона, Америка, -
Два материка:
Північна, Південна,
Все легко поки.

Штати, Мексика, Канада
У Північній живуть,
Урагани і торнадо
Пролітають тут.

В Південній - ось Колумбія,
Чилі, тут - Бразилія,
Аргентина, Парагвай,
Перу і Болівія.

Річки є великі,
Пам'ятати потрібно:
Міссісіпі - в Північній,
Амазонка - в Південній.

Тягнуться високі
Гори ланцюгом дружно:
Кордильєри - в Північній,
Гори Анди - в Південні


 


 

В   АМЕРИКУ!


 

     Каже, якось баба діду, 

Я в Америку поїду, 

Розсміявся старий дід, 

Скільки ж тобі бабо літ? 

На те баба не зважала, 

Всі документи зібрала, 

Тай майнула у сільраду, 

Щоб дали, якусь пораду. 

Голова сільради, диво, 

Подививсь на бабцю мило, 

     Запитав серйозно так, 

     Жартувати був мастак.  

Скільки літ вам не брешіть, 

     Все по правді напишіть.   

Баба довгощось писала, 

Ту анкету заповняла, 

Та писати добре не вміла, 

Бідна геть уся спітніла. 

 

Не замужня, нема діда, 

Звати її мадам Ліда, 

На старості своїх літ, 

Хоче ще побачить світ. 

Голова подививсь строго, 

Щови пишете небого, 

Нема діда, що за жарти, 

Ви його, бабцю, не варті. 

Хочете їхати, то з Богом, 

Будете лиш за порогом, 

Оженю я діда вмить, 

Не одна бабця не спить. 

Його швидко підберуть, 

Вирушайте бабцю в путь, 

Розходилась тут старенька, 

Не така вже я дурненька, 

Навіщо мені та мадам, 

Діда свого не віддам, 

Не віддам за ті доляри, 

Будемо доживати впарі.


 

       За свою історію країна встигла розвинутися до світового економічного лідера і стати однією з найвпливовіших країн світу. У США є багато відомих туристичних напрямів і турів, де вам розкажуть історію і покажуть кращі пам’ятки та визначні місця.    

                                   Цікаві факти про США

  1. Сполучені Штати поділяються на 50 штатів. Розмір найменшого штату (Род-Айленд) становить всього 4002 км2, а найбільшого (Аляска) – 1 717 854 км2!

https://clout.com.ua/ 

 


 

  1.  США – четверта за розміром країнасвіту.
  2. У США немає офіційно атвердженої мови! Найбільш поширеним є американський варіант  англійської.
  3. Декларація незалежності  США була написана на клаптику конопель, – цікавий факт.
  4. Мауна-Кеа – найвища гора в світі! Розташована вона в США на Гаваях. Висота Мауна-Кеаскладаєвсього 4205 м над рівнем моря, однак вимірювання цієї висоти (від дна до верхівки) показало, що вона на цілих 2000 м вище, ніж Джомолунгма.
  5. Цікавий факт: -57°C (штат Монтана, 20 січня 1954 року) – найнижча температура, коли-небудь зареєстрована в США (не включаючи Аляску). Найвища температура була зафіксована в штатіКаліфорнія, 10липня 1913 року і склала + 56 С
  6. Озеро Крейтер – найглибше в США. Розташоване воно в штаті ОрегонГлибина озера становить 589 м.
  7. Джеральд Форд був єдиною людиною, яка обіймала пост, як президента, так і віце-президента, але не булла офіційно обраний.
  8. Населення США становить понад 314 млн.чоловік.

https://clout.com.ua/

10.  Цікавий факт про США: перший кінотеатр відкрився в Лос-Анджелесі в 1902 році.

      11.  Щодня в СШАз’їдають 72тис км2 піци!

 

 

     12.Статуя Свободи була подарована Францією в 1884 році.

     13.Гарвард – перший університет США. Він був заснований ще в 1636 році.

      14.   Вставні зуби Джорджа Вашингтона були зроблені з китової кістки.

 15.Пентагон є найбільшим адміністративним будинком у світі.

      16. У 1492 році Христофор Колумб відкрив Америку для Старого світу.

https://clout.com.ua/

   17.У 1918 році епідемія грипу вбила 548 000 жителів США.

   18. Місто Санта-Фе було засновано у 1610 році. Воно справедливо визнається          найстарішим в США.             

  19.Перші телевізориз’явилися в Нью-Йорку в 1936 році – цікавий факт.

  20.Найвищі американські гірки у світізнаходяться в штаті Огайо.

  21.В штаті Монтана худоби в 3 рази більше, ніж людей.

  22..Щорічно в країніві дбувається понад 800 торнадо!

 23.Цікавий факт про США: американці вживають морозива більше, ніж будь-яка інша нація в світі.

 24.Щодня жителі США вживають 150 млн. хот-догів.

 25.На території країни налічується 556 офіційно визнаних індіанських племен.

Ведуча.Продовжуємо наше ток-шоу : аудиторія  оплесками зустрічає єдину жінку-політика Гілларі Клінтон.

Учениця.  Я провела в Білому домі вісім років в якості першої леді.  У 1997 році приїздила в Україну,де відвідала славне місто Львів. У своїй промові біля пам’ятника І.Франка я підтримала цей народ за їх волелюбні ідеї.  Будучи на посаді сенатора і держсекретаряз оптимізмом дивилась у майбутнє країни. На виборах 2012 року як кандидат в президенти я обіцяла продовжити курс Барака Обами. Трамп назвав мене «шахраюватою леді»,бо не заслуговую довіри громадян.У виборчій кампанії 2016 року виграла всі три раунди президентських гонок. Під час  промови я наголошувала, що мій суперник не має зовнішньополітичного досвіду.Мимаємо обрати Америку, яка будує мости, а не стіни.              

Журналіст.Пані Гілларі Клінтон, чому виборча кампанія  2016 року   завершилась поразкою для вас?

Учениця. Трамп переконав виборців в тому, що знає як полагодити зламану американську політику. Я ж втілюю стару систему, а він є рішучим борцем проти неї. Мільярдера підтримали білі виборці робітничого класу на північному сході США. Вони воліли бачити у Білому домі бізнесмена ,а не кар’єрного політика як я. Я вважаю,що Америка зробила неправильний  вибір на президентських гонках 2016 року.

 

Ведуча. Зараз переглянемо відеоролик  передвиборчих дебатів Г.Клінтон і

Д. Трампа.

Гілларі Клінтон. Перша леді США (1993 – 2001 рр.)

Гілларі Клінтон. Перша леді США (1993 – 2001 рр.)

 

 

Ведуча.   Сьогодні на програму завітав український президент П.Порошенко  Пане,президенте, ознайомте  нас з розвитком українсько-американських відносин.

Учень. Моя зовнішня політика спрямована на співпрацю з НАТО,ЄС і США, створення міжнародної коаліції на підтримку України проти російської агресії. 4 червня 2014 року у Варшаві я провів коротку зустріч з президентом Б.Обамою. 29 липня 2015 року заявив,що Україні не потрібно,щоб за неї билися американські чи англійські військові,а потрібні протитанкові ракетні комплекси для протидії агресії. 26 листопада 2015 року Обама виділив 300 мільйонів доларів на військову підтримку України. 13 січня президент заявив,що США надали Україні допомогу на сотні мільйонів доларів. 21 вересня 2016 року віце-президент США Джозеф Байден виголосив готовність США надати Україні 1 млрд. доларів кредитних гарантій. На зустрічі з президентом Д.Трампом під час саміту НАТО в Брюсселі 12 липня 2018 року обговорено низку питань,зокрема щодо реформ в Україні.

 

IV . Закріплення нових знань .

Проводимо вікторину : « Хто відгадає першим»

Вчитель.   Група ділиться на 3підгрупи,кожна з них відповідає на 3 запитання:

 

  1. Що є національною символікою США ? Рік затвердження ?
  2. Назвати президентів ХХ ст. , які входили  до республіканської партії.
  3. Коли і де відбулась найбільша терористична атака на США  ?
  4. Як звати першого чорношкірого президента Америки ?
  5. Вказати лідера « Аль-Каїди» і коли його ліквідував спецназ США   ?
  6. Які принципи воєнно-політичної доктрини Буша- молодшого  ?
  7. Хто сьогодні є президентом США ? Час приходу його на посаду ?
  8. Пояснити зовнішньополітичні пріорітети уряду Б.Обами .
  9. На вашу думку, які міста сучасної Америки є мегаполісами?

 

Слідуюче  завдання:  співвіднести  індивідуальні риси характеру особистості політичних діячів Америки ХХІст.

На дошці прикріплені портрети політиків Дж. Буша-молодшого, Барака Обами, Дональда Трампа. Кожна підгрупа на розданих листках добирає ті особові якості,які найкраще характеризують даного їм президента.

  V. Підбиття підсумків.                                                      

       Вчитель. Лідер проявляє себе у всіх сферах людського життя. Він надихає,показує приклад, веде за собою.

. VI. Домашнє завдання. Дати визначення в зошитах таким поняттям: вибори,інавгурація,мегаполіс,Пентагон,пріоритети, тероризм.

Грає  національний гімн США!

 

 

 

docx
Додав(-ла)
ТОКАР Віта
Додано
25 березня 2019
Переглядів
1090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку