Методична розробка виховного заходу "Містер Бутерброд"

Про матеріал
Розглянути виникнення та походження бутербродів. Донести інформацію до учнів про асортимент бутербродів різних країн світу; Виховувати у підростаючого покоління світогляд приготування страв, а саме бутербродів в Європейських країнах.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ

ІМЕНІ О.С. ЄГОРОВА

 

 

 

 

Фестиваль творчої майстерності

«Містер Бутерброд»

 

 

Картинки по запросу фото бутерброда

 

 

                                   Підготувала майстер в/н

                                          Катана Світлана Федорівна

 

2019 р.

 

План заходу

 

Тема: Фестиваль творчої майстерності «Містер Бутерброд»

 

Мета:

розкрити поняття «бутерброд», розглянути виникнення та походження бутербродів, вивчити технологію приготування. У зв’язку з поставленою метою в даному виховному заході будуть вирішені наступні задачі:

  • Ознайомлення з історією походження бутербродів, сандвічів, гамбургерів, чизбургерів;
  • Ознайомлення з асортиментом бутербродів різних країн світу;
  • Поглибити знання учнів про особливість приготування бутербродів в різних країнах світу;
  • Приготування бутербродів різних країн світу.

 

Завдання заходу:

  • Донести інформацію до учнів про асортимент бутербродів різних країн світу;
  • Виховувати у підростаючого покоління світогляд приготування страв, а саме бутербродів в Європейських країнах.

 

Обладнання: ноутбук, екран, носії інформації.

 

Учасники фестивалю:  учні, педагоги, гості.

 

Хід фестивалю творчої майстерності:

 

І. Вступна частина.

1.1. Організаційна частина

- перевірка присутності учнів.

 

Слайд 1

ІІ. Основна частина.

2.1. Передумова.

 

 

 

Слайд 2

Майстер виробничого навчання:

 В перекладі з німецької «бутерброд» - це хліб з маслом, в загальноприйнятій термінології – шматочок хліба з яким – небудь із закусочних продуктів (сир, шинка, ковбаса, ікра, м’ясні або рибні копченості, консерви).

 Погодьтеся, завжди цікаво дізнатися, звідки взялася та чи інша страва. Хто «батько» її створення, звідки йдуть корені того, що у нашому сучасному світі ми звикли вважати давно знайомим.

 Отже, історія створення бутерброду (або як кажуть на Галичині - канапки). Стверджують, що перший бутерброд в історії був створений іудеями. Він складався з маци, харора, харосета і хріну і замінював пасхальну жертву.

А про винайдення бутерброду далі розкажуть ведучі.

 

Слайд 3

Ведучий 1

Версія істориків така…

 Бутерброд винайшов Микола Коперник у квітні 1520 року. В молоді роки Коперник два роки вивчав медицину в Падуанському університеті (Італія), хоча докторського диплома не отримав. Після цього його дядько єпископ Ватцельроді влаштував свого родича каноніком у Фрауєнбургський собор і одночасно комендантом Ольштинського замку.

 

Слайд 4

Ведучий 2

У квітні 1520 року замок був взятий в облогу військом Тевтонського рицарського ордена, і через декілька місяців в маєтку почалася епідемія якоїсь хвороби – якої, встановити за давністю років неможливо, але захворюваність  була високою, а смертність малою.

 

Ведучий 1

 Звичайні  до того часу ліки, застосовані Коперником, не дали результату. Тоді він вирішив досліджувати причини хвороби. Коперник вирішив, що причини можуть критися в харчуванні. Він розділив мешканців фортеці на невеликі групки, ізолював їх одну від іншої і посадив на різні раціони.

 

 

Слайд 5

Ведучий 2

 Незабаром виявилось, що не хворіє лише одна група – та, раціон якої не входив хліб. У такому разі розумно було б взагалі відмовитися від хліба, але зробити це в обложеному замку, де не було великої різноманітності запасів, здавалося безглуздям. Грубий чорний хліб склав основну їжу мешканців фортеці. 

 

 

 

Слайд 6

Ведучий 1

Вештаючись довгими коридорами, підіймаючись по вузьких гвинтових сходах на кріпосні вежі, захисники замку бувало впускали свій шматок хліба на підлогу. Піднявши хліб, його обтрушували або обдували і з’їдали. 

 

Ведучий 2

Можливо, розсудив Коперник, зараза йшла від бруду, який потрапляв на шматки хліба, тому потрібно  намазувати якоюсь світлою їстівною речовиною, на тлі якої легко можна буде помітити бруд і прибрати його разом з намазуванням.

 

Слайд 7

Ведучий 1

Для такого мастила  обрали круто збиті без цукру вершки, тобто звичайнісіньке масло. Так народився бутерброд. Так інфекція незабаром перестала літати холодними коридорами замку.

 

Ведучий 2

 Тевтонам не вдалося ні захопити фортецю, ні дізнатися таємницю бутерброда. Коли вони вимушені були зняти облогу в Алленштейн приїхав з Лейпціга глава гільдії аптекарів і лікарів Адольф Буттенад, щоб на місці дізнатися про причини і способи лікування хвороби

 

Слайд 8

Ведучий 1

 Коперник поділився з ним досвідом. Через два роки після смерті великого астронома, в 1545 році подібна хвороба з’явилася в Європі знову. Буттенад пригадав про метод Коперника і став його пропагувати.

 

Ведучий 2

 Наскільки відомо, бутерброди цього разу не допомогли припинити епідемію, проте нова страва багатьом до смаку і поступово розповсюдилося по всіх країнах.

 

Слайд 9

Ведучий 1

 За іншою версією, бутерброд з'явився в Англії. Один з членів парламенту, Джон Монтегю, був дуже зайнятою людиною, тому їв швидку їжу - сандвічі.

 

 

Слайд 10

Ведучий 2

Бутерброди їдять майже в кожній країні. І у всіх є свої переваги і свої винаходи. В Індії, наприклад, бутерброди готують виключно з вегетаріанських продуктів. Кубинці люблять бутерброди з шинкою, гірчицею, кропом і швейцарським сиром. Арабський бутерброд готують з лаваша і вершкового сиру, тоненькими скибочками м'яса і салатом.

Слайд 11

Ведучий 1

Багато хто вважає, що бутерброди і здорова їжа - несумісні поняття. А дарма! Адже вся справа в продуктах, з яких готується бутерброд. Якщо проявити бажання і пофантазувати, можна створити чудові шедеври - смачні і корисні бутерброди.

Бутерброди вносять до меню, що дозволяє красиво і апетитно сервірувати стіл. Їх  подають як самостійну страву, як закуску перед обідом або вечерею, у вигляді красивої закуски.

Слайд 12

Ведучий 2

 Бутерброди відносять до холодних закусок. Розраховані закуски для збудження апетиту перед основними стравами. Велику увагу слід приділити оформленню бутербродів вони повинні бути гарними, привертати увагу і збуджувати апетит.

 

Слайд 13

Ведучий 1

 Бутерброди повинні мати гарний зовнішній вигляд, приємний аромат і пікантний смак.

 

 

Пісня про бутерброд. Виконують Франц Юлія, Партем Антон

Слайд 14

Ведучий 2

 Відкриті бутерброди бувають: прості і складні.

Тому зараз ми розповімо про святкування дня бутерброда…

 

Слайд 15

Ведучий 1

 Це тільки гурмани-іспанці могли придумати - святкувати день бутерброда! Причому, з повним на це правом. Перетворити простеньку закуску в кулінарне диво - це треба постаратися.

 

 

 

Слайд 16

Ведучий 2

 Тапас-бари і тапас-ресторани зараз існують по всьому світі. Але навіть при цьому любителі смачно поїсти спеціально приїжджають в Іспанію поласувати тапас. Тобто, по-нашому - бутербродами.

 

Слайд 17

Ведучий 1

 Є у тапас-барів одна кумедна традиція. Вважається, що найкращий тапас-бар - це той, де на підлозі накидано найбільше серветок. (Ось такі некультурні правила в питних закладах). І, мовляв, деякі бармени спеціально накидають по кутах м'яті серветки, намагаючись залучити відвідувачів.

     Слайд 18

 Ведучий 2

 Про походження назви тапас (tapas) відома легенда, пов'язана з королем Альфонсо ХIII, який, будучи в Кадісі, вирішив випити келих вина в міському кафе. Розташувавшись зі своєю свитою на відкритій терасі кафе, він замовив собі херес. У цей момент піднявся сильний вітер з піском, і спритний офіціант, який подав вино королю, накрив келих скибочкою jamona, щоб не запилилося вино. Королю сподобалася ця ідея, він з'їв tapas, запив вином і попросив ще келих з такою ж закускою. З тих пір цей звичай, як свідчить історія, міцно увійшов в практику.

  Вірш про бутерброд. Читає Рибалко Анна

Бутерброда приготуєм,

Маму й тата почастуєм.

Хліб і масло ми візьмем,

Готувати все почнем.

Ріжем шинку й ковбасу,

Потім всю оцю красу,

Сиром щедро покриваєм,

Зверху зелень насипаєм,

Будуть раді мама й тато,

Я навчилась готувати!

Слайд 19

Ведучий 1

Пі́нчо, пінчос  невеликий бутерброд,

легка закуска, що подається в барах 

Іспанії до пива або червого вина. На відміну від тапас, приготування пінчо займає більше часу, крім того, пінчос не є безкоштовною закускою до напою, їх треба замовляти як самостійні страви. Частіше всього страви з пінчос розташовані біля барної стійки. В деяких регіонах прийнято самостійно брати їх звідти, повідомивши при оплаті їжі кількість пінчос і випитих напоїв офіціанту.

    

Слайд 20

Ведучий 2

 Назва пінчо походить від іспанського «шпажка», оскільки для скріплення компонентів закуски часто використовували дерев'яні шпажки. Пінчо зазвичай — це невеликий шматок хліба (частіше багета) із різними видами закуски на ньому. Традиційно для верхнього шару використовується риба (мерлуза, тріска та анчоуси) і морепродукти, тортилья з картоплі і палюшки, проте можливі любі комбінації.

      Ведучий 1

 Батьківщиною пінчос вважається місто Сан-Себастьян. Також їх подають в барах Країни Басків, Наварри, Ріохи і в деяких частинах провінції Бургос. У великих містах, наприклад Віторія і Більбао, регулярно влаштовують конкурси на найкращі пінчос регіона.

Вірш про бутерброд. Читає Партем Антон

Ось іще вам бутерброд –

Налітай чесний народ!

Перед тим як куштувати –

Запиши як готувати:

Ми на хліб положим шинку,

Свіжий помідор із ринку,

Навари, наріж яєць,

Огірочок молодець –

Накриши його скоріш,

Бутерброд готовий - їж!

 

Слайд 21

Ведучий 2

Закриті – (сандвічі) між двома шматочками хліба (5-7 мм) викладають один або декілька видів продуктів.

Історія винаходу сандвіча така…

 

 

Слайд 22

Ведучий 1

 Свою історію сендвічі як страва ведуть з незапам'ятних часів. Відомо, що ще в 1 столітті іудей Хіллел Вавилонянин (який вважається вчителем Христа) ввів великодню традицію загортати суміш з подрібнених яблук і горіхів, змішаних зі спеціями, в шматок маци. Ця їжа уособлювала страждання єврейського народу. А в середні століття існувала традиція подавати тушковане м'ясо на великих шматках черствого хліба, які в процесі вживання їжі просочувалися соком, що було дуже ситно і дозволяло заощадити на м'ясі. Зустрічаються в літературі і інші приклади, але своє ім'я «сендвіч» це блюдо отримало, як свідчить легенда, в 18 столітті.

Слайд 23

Ведучий 2

 Настільки звучне ім'я воно отримало на честь Джона Монтегю (1718-1792), 4-го графа Сендвіча, англійського дипломата і державного діяча, Першого лорда Адміралтейства. До речі, його іменем названі і Південні Сандвічеві острови, відкриті Джеймсом Куком під час його третього кругосвітнього плавання.

Ведучий 1

 Згідно з найпоширенішою версією, «сендвіч» був «винайдений» Монтегю заради швидкого перекусу під час карткової гри. Так, на жаль, все так банально. Граф був завзятим гравцем і міг проводити за гральним столом практично добу. І, природно, коли був голодний, йому приносили поїсти. Саме в ході такої багатогодинної гри переможений суперник в запальності звинуватив графа, що він своїми брудними пальцями «кропить» карти.    

 

 Ведучий 2

 І ось, щоб більше такого не траплялося, граф наказав своєму слузі подати шматок ростбіфа, покладеного між двома скибками хліба. Це дозволило йому продовжити гру, не перериваючись на перекус, але і не забруднивши карти. 

     Ведучий 1

 Партнери графа Сандвіча від здивування зніяковіли – вони не  очікували такої екстравагантності, хоча граф мав славу дуже скандальну. Як свідчать записи та хроніки тих часів, подібний спосіб харчування став дуже

модним серед перших осіб королівства. Проста їжа перетворилася із символа бідності на стилістичний вибір знаті!

 

Слайд 24

Ведучий 2

Щорічно 3 листопада в США відзначається Національний день сандвіча (National Sandwich Day), з метою вшанувати один з найпопулярніших продуктів на американському континенті. Треба сказати, що сьогодні це свято популярне не тільки в Америці, але і в багатьох західних країнах, і це не дивно.

 

Слайд 25

Ведучий 1

 У 90-х, з відкриттям ресторанів швидкого харчування, сандвічі стали популярними і в Україні. Кожен заклад створює свій різновид сандвіча, роблячи його нестандартним, мобільним і зручним для вживання в їжу.

А далі ми з вами поговоримо про гамбургери…

 

 

Вірш про бутерброд. Читає Константінова Олена

Канапе смачнючі дуже –

Приготуй собі мій друже:

Хіба, сиру й ковбаси

Не лінуйся принеси,

Можеш трохи шинки взяти,

Канапе щоб готувати.

Помідорчик  нарізай,

Акуратно все складай,

Зверху треба – щоб красиво –

Чи маслину чи оливу!

Ми до блюда до такого

Побажаємо смачного!

 

Слайд 26

Ведучий 2

 Га́мбургер — вид сандвіча, що складається з рубаної котлети, поданої всередині розрізаної булки. На додаток до м'яса гамбургер може мати велику кількість різноманітних приправ, наприклад: кетчуп і майонез, листя салату, маринований огірок, сир або смажену цибулю, помідор.

 

Слайд 27

Ведучий 1

 Назва походить від німецького міста Гамбург.

Перший гамбургер продав 27 липня 1900 американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Гейвен. Гамбургери отримали широку популярність в 1904 році на Всесвітній виставці в Сент-Луїсі. На початку 1930-х канзасець Волтер Андерсон заснував першу мережу закусочних White Castle Hamburger, в меню яких входили гамбургери як основна страва.

Ведучий 2

 Та найбільшою популярністю гамбургери зобов'язані компанії McDonald's, мережа якої шаленими темпами поширилась світом. McDonald's і їх гамбургери стали барометром для американської та світової економіки.     Зараз ми розповімо про чизбургер…

Слайд 28

Ведучий 1

 У Шеньяні (Китай, провінція Ляонін) встановили пам'ятник фаст-фуду: 10-ти метровий гамбургер вагою понад 2 тонни прикрашає центральну вулицю міста.

 

 

Слайд 29

Ведучий 2

 Улюблене місце відпочинку городян і одна з визначних пам'яток міста Алмати - парк Горького.

 

      

 

Слайд 30

Ведучий 1

 Неподалік від Головної вулиці міста заходиться 3,5 метрова статуя кухаря з гамбургером в руці, іменована «Гамбургер Чарлі». Особистість ця цілком реальна, а сама статуя була зроблена на основі старих фотографій людини, яка прославила Сеймур на весь світ.

 Слайд 31

 Ведучий 2

 Зробивши проривне відкриття, Сеймур вирішив не зупинятися і пішов далі, встановивши світовий рекорд. У 2001 році на щорічному фестивалі в місті був виготовлений найбільший гамбургер у світі. 12 шеф-кухарів працювали над 3,7-кілограмовим бургером розмірами 6х6 метрів. Кінець дієті Цей самий гриль все ще стоїть на вул. Depot, нагадуючи про момент колишньої слави.

 

 

 

 

Слайд 32

 Ведучий 1

 Історія чотирьох міст, які борються за звання батьківщини гамбургерів - Нью-Хейвен в Коннектикуті, Атенс в Техасі, Гамбурга в Нью-Йорку і, звичайно ж, Сеймура в Вісконсині. Нагадаю, що останній є власником найбільш правдоподібних, і, при цьому, задокументованих доказів.

 

 Слайд 33

Ведучий 2

 Його погляд спрямований на улюблений гамбургер в руці. Виконаний він не з бронзи або каменю, а зі спеціального твердого пінопласту, покритого п'ятьма шарами фарби. Це - перший в світі пам'ятник Гомеру Симпсону. Скульптуру встановили на одній з центральних вулиць Івано-Франківська, і вона відразу привернула увагу перехожих.

 

Вірші про бутерброд. Читають Романюк Жанна, Франц Юлія

Учень

Хто хазяйка не ледача –

Зробить бутерброд гарячий!

Що для нього не завадить? –

Огірочок з маринаду,

Шинка, хліб і майонез –

Отакий собі лік без!

Помідорчик ще свіженький,

Сиром всипати гарненько,

У печі все запекти –

Ось і повно смакоти!

 

Учень

Ще до цього вам до речі

Бутерброд гарячий з печі.

Якщо візьмеш хліб і шпроти –

Не багато тут роботи,

Майонезу й сиру взяти

І в духовці запікати.

Будуть рідні дуже вдячні –

Нагодуєте їх смачно!

 

Слайд 34

Ведучий 1

 Чи́збургер — вид гамбургера з обов'язковим додаванням сиру. На додаток до м'яса чизбургер може мати велику кількість різноманітних приправ, наприклад, кетчуп і майонез. Чизбургер часто подають разом із картоплею фрі, яєчнею або салатами. Зазвичай вартість чизбургера трохи перевищує вартість гамбургера, за рахунок вартості додавання в сендвіч сиру. Завдяки додаванню сиру містить на 20% більше калорій, ніж гамбургер.

 

Слайд 35

Ведучий 2

Бутерброд, мабуть, найшвидший спосіб смачно перекусити. Та, виявляється, крім звичайної булки з сиром і ковбасою можна приготувати ще декілька десятків різних варіантів цієї швидкої їжі. Подивіться які бутерброди люблять в інших країнах.

 

Майстер виробничого навчання:

А зараз групи з професії кухар презентують бутерброди які готують в країнах світу.

 

Слайд 36

Ведучий 1

Фрацезінья – португальський бутерброд з хліба, шинки або копченої свинячої ковбаси, або стейка, покритий зверху плавленим сиром і томатним соусом.

 

 

 

Слайд 37

Ведучий 2

Група № 121 представляє Данію

Королем датської кухні одностайно називають смерребред – бутерброд з житнього хліба з вершковим маслом. В якості начинки використовують рибу, м'ясо, креветки, ліверний паштет, варені яйця, свіжі помідори і сири різних сортів.

 

 

Слайд 38

Ведучий 1

 Група № 133 представляє Індію

 

Індійський Вада пав – популярний фаст-фуд, який ідеально підходить вегетаріанцям. Являє собою сандвіч, що складається з несолодкої булочки (пав) і двох картопляних котлеток (вада).

 

 

Слайд 39

Ведучий 2             

Група № 131 представляє Німеччину

В Німеччині подають товстий шматок м’яса (зазвичай суміш з яловичини, свинини, бекону та цибулі) на булочці з гірчицею. Зазвичай його їдять гарячим.

         

      Слайд 40

Ведучий 1

 В Австралії дуже люблять густу дріжджову пасту Веджімайт, тому для місцевих жителів ідеальним бутербродом є простий тост з цією пастою та сиром.

    

      

Слайд 41

Ведучий 2

Група № 233 представляє Францію

Популярний бутерброд у Франції – жамбон бер. Це багет з шинкою і вершковим маслом, сиром і огірком.

 

      

Слайд 42

Ведучий 1

Банха мі – в’єтнамський бутерброд з багета, фаршированого смаженою свининою та овочами з додаванням коріандру і халапеньо.

                

      

Слайд 43

Ведучий 2

Група № 431 представляє Польщу

Традиційний бутерброд у Польщі – запіканка. Роблять її зазвичай на половинках багета або білого батона з обсмаженими грибами чи сиром (і часто ще щось м’ясне), а готовий бутерброд поливають кетчупом і посипають дрібно нарізаною цибулею.

      Слайд 44

Ведучий 1

У Венесуелі сандвіч арепа готується з товстого кукурудзяного хліба, в який додається свинина, сир, авокадо і банани.

 

     

 

 

 

 

Слайд 45

Ведучий 2

Група № 134 представляє Японію

Японський Кацу – Сандо складається з обсмаженого м’яса на білому хлібі з додаванням майонезу та гірчиці.

      

Слайд 46

Ведучий 1

Улюблений бутерброд китайців – донкібургер. Це популярна вулична їжа, зроблена з м’яса осла, часто з салатом і перцем на хрусткому хлібі.

 

      

 

Слайд 47

Ведучий 2

  Група № 231 представляє Канаду

Улюблений бутерброд канадців – це копчене гостре м'ясо на житньому хлібі з гірчицею та огірком.

 

     

Слайд 48

Ведучий 1

Чоріпан з ковбасою чорізо люблять по всій Південній Америці. Зазвичай його подають на хрусткій булочці з соусом чімічуррі або пебре. Можна додати зверху обсмажене яйце.

 

     

 

 

 

 

 

Слайд 49

Ведучий 2

Група № 132 представляє Україну

Хліб з салом – традиційний український бутерброд. На кусень житнього хліба викладаються невеликі скибки сала, а зверху тонко порізаний часник або цибуля.

 

     Слайд 50

Ведучий 1

Бауру – традиційний бразильський сандвіч. Складається з французької булочки, плавленого сиру, помідорів, смаженої яловичини і солоних огірків.

          

 

 

 

Майстер виробничого навчання: 

От ми з вами і розглянули основні відомості про бутерброди різних країн світу; дізналися багато цікавої інформації про історію бутербродів.

Я бажаю вам успіхів на життєвих стежинках. Нехай кожний прожитий день несе вам радість і щастя.

 

Дякуємо за увагу!

 

docx
Додано
26 травня 2020
Переглядів
1384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку