Методична розробка виховного заходу "Підлітковий пивний алкоголізм- міф чи реальність?"

Про матеріал

Методична розробка виховного заходу про пивний алкоголізм містить вислови відомих людей про пиво, докази того, що пиво - найлегший шлях до наркоманії,статистичні дані про те, що пивний алкоголізм - це хвороба.

Перегляд файлу

ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ ГІРНИЧО-БУДІВЕЛЬНЕ  УЧИЛИЩЕ

 

 

 

 

Методична розробка

виховного заходу

на тему

«Підлітковий пивний алкоголізм: міф чи реальність?»

 

Розробила викладач хімії

Гоєнко Любов Михайлівна

 

 

 

м. Горішні Плавні

2О16 рік

ПЕРЕДМОВА

        Сьогодні гостро постає питання про здоров’я підростаючого покоління. Ситуація зі споживанням пива серед молоді продовжує залишатися дуже складною. За останніми даними вона просто катастрофічна. Результати численних досліджень показують існування стійкої тенденції до значного і постійного зростання вживання пива молоддю.

Якщо розглядати цю проблему у світлі окремої соціальної групи, то однією з найактуальніших буде ця проблема в середовищі підлітків. Оскільки вплив однолітків на свідомість підлітка, що не сформувалася, дуже великий, то причин для занепокоєння достатньо багато. Крім впливу тих, що оточують, є особисте прагнення «поспішного дорослішання» властиве багатьом сучасним учням. Вплив може виходити і від батьків, як поганий приклад і просто від дорослих, що не знаходять в цьому нічого поганого.

Незважаючи на те, що в останні роки робота з підлітками по профілактиці суттєво активізувалася, дефіцит знань в учнів про наслідки і конкретні кроки протистояння цій  згубній  звичці залишається значним.

Алкоголізм — це породження варварства — мертвою хваткою тримає людство з часів сивої і дикої давнини і збирає з нього жахливу данину, пожираючи молодість, підриваючи сили, подавляючи енергію, гублячи кращий цвіт роду людського.

Д. Лондон

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема заходу: Підлітковий пивний алкоголізм: міф чи реальність?

Мета заходу: ознайомити учнів з історією виникнення і  початку вживання пива людиною; з сучасним станом вживання пива підлітками;; показати негативний вплив пива на організм підлітка; сприяти  попередженню розвитку пивного алкоголізму серед підлітків; виховувати в учнів відповідальне ставлення до свого здоров’я. формувати в них уявлення про здоровий спосіб життя;

Завдання виховного заходу: підвищити рівень усвідомленості учнів про шкідливий вплив пива на організм підлітка; заохочувати учнів до здорового способу життя.

Форма проведення: вступне слово викладача, усний журнал, учнівський проект,  демонстрація відео і слайдів мультимедійної презентації.

Обладнання: комп’ютер,  презентація, відео, проект.

 

ХІД ЗАХОДУ

План проведення заходу

  1.              Вступне слово викладача.
  2.              Гра «Вірю не вірю»
  3.              Усний журнал «Чи знаєте ви, що…»
  4.              Учнівський проект «Підлітковий пивний алкоголізм: МІФ чи РЕАЛЬНІСТЬ?» (мультимедійна презентація + однойменне  відео + мультимедійна презентація  «Зроби свій вибір!»

 

І. Вступне слово викладача

Головним скарбом життя є здоров’я і щоб його зберегти треба багато знати. (Авіценна) .(СЛАЙД 2). Як зберегти здоров’я? Про це і піде зараз мова.

Наше здоров’я залежить від багатьох факторів: довкілля- 20%, спадковість-20%, спосіб життя-50%, медицина-10%. Як бачите: на 50% наше здоров’я залежить від нас з вами, від нашого способу життя, яке складається із звичок.

Кожен з нас має звички. І їх багато. Спеціалісти ділять їх умовно на добрі і погані. Зранку ви ідете на навчання, уважні на уроках, не створюєте конфліктних ситуацій – це добрі звички, і навпаки – запізнюєтесь на уроки, порушуєте поведінку на уроках, створюєте конфліктні ситуації – це погані звички. Та особливо небезпечними є такі звички як вживання наркотиків, алкоголю, куріння (СЛАЙД 3-7)

Я надіюсь, що серед нас немає, ну в крайньому випадку майже немає тих, хто «балується» травкою. З проблемою куріння ви познайомилися прочитавши інформаційний бюлетень. А ось про алкоголізм ми поговоримо сьогодні і зараз.

Тема нашої розмови вибране не випадково. Гнітюче враження на мене справила інформація про те, що за Україною визнається першість у молодіжному алкоголізмі, у т. ч. й серед підлітків. (СЛАЙД 8-11)

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що в Україні найвищий рівень підліткового  алкоголізму. Наші учні  випередили всіх ровесників із 14 країн світу, в яких проводились спеціальні дослідження. Відразу виникло питання: чому ми такі?

Не  знизило градус напруги і повторне опитування яке провела ВООЗ серед школярів уже у  41 країні світу, чи вживають вони спиртне. Дані Всесвітньої організації охорона здоров'я, опубліковані цього року, шокували навіть фахівців - Україна стала абсолютним лідером серед сорока країн Європи за кількістю підлітків 11-15 років, які регулярно вживають алкоголь.

В цілому близько 40% співвітчизників у віці від 14 до 18 років вживають "градусні" напої, а щотижневе розпивання пива в Україні серед найбільш юної публіки за останні чотири роки виросло удвічі.

Алкоголізм – це страшно! Прислухайтесь до висловів відомих людей (СЛАЙД 11-12):

Алкоголізм — це породження варварства — мертвою хваткою тримає людство з часів сивої і дикої давнини і збирає з нього жахливу данину пожираючи молодість, підриваючи сили, подавляючи енергію, гублячи кращий цвіт роду людського.

 Д. Лондон

П'яна людина — не людина, бо вона втратила те, що відрізняє людину від худобини, — розум. Пияцтво принижує людину, віднімає у неї розум, принаймні на якийсь час, і врешті-решт перетворює її на тварину.

Жан-Жак Руссо

 

«Алкоголь набагато більше горя завдає, ніж радості всьому людству, хоча його вживають саме задля радості. Скільки талановитих людей загинуло через нього!»

І.П. Павлов

 

Гітлер в 1942 році сформулював основи окупаційної політики на завойованій
східній території. У своїй короткій директиві він написав всього три пропозиції:
"Необхідно звести слов'ян до мови жестів. Ніякої гігієни, ніяких щеплень.
Тільки горілка і тютюн ".(СЛАЙД 13)

 

 Що ми маємо зараз? Придивіться уважно до кривої, яка відображає рівень вживання спиртних напоїв у нашій країні ( в л абсолютного спирту  на душу населення на рік) починаючи з 1890 року і на 2010 рік. Це жахливо1 Але ще жахливіше те, що алкоголь у вигляді пива починають вживати діти, навіть не вважаючи, що пиво це алкоголь.(СЛАЙД 14)

Про те, що існує пивний алкоголізм відомо давно. І хоча в очах обивателя він менш небезпечний, ніж винний і горілчаний, наслідки його руйнівні.
Перший рейхсканцлер Німеччини Бісмарк дав таке визначення пивному алкоголізму: "Від пива робляться ледачими, дурними і безсилими" (під терміном "безсилими" малася на увазі імпотенція).(СЛАЙД 15)

 

Сьогодні пиво стало типовим і дуже розповсюдженим слабоалкогольним напоєм, який найбільш охоче споживає молодь. Уже неможливо уявити собі спілкування підлітків і молоді без пива. В останній час все частіше на вулицях, на стадіонах, в кафе, в парках з'являються неповнолітні хлопці і дівчата, які тримають у руці пляшку з пивом. . Останнім часом лікарі почали бити на сполох, бо пивний алкоголізм став реальною проблемою у підлітків.(СЛАЙД 16)

Мало того, за спостереженнями київського психолога Юрія Калашникова, в кількості випитого дівчата вже не відстають від хлопців і  навіть умудряються перехопити пальму першості.(СЛАЙД 17) .

 

Наркологи і психологи б'ють тривогу - проблема стає загальнонаціональною. Хоча ще і сьогодні багато спеціалістів і психологів заперечують існування поняття «пивний алкоголізм». На їх думку тоді алкоголізм слід класифікувати і на горілчаний. винний та коньячний. Однак лікарі стверджують – пивний алкоголізм сьогодні існує, це реальність , а не міф. І не просто пивний, а підлітковий, що особливо трагічно. За швидкістю звикання пивний алкоголізм розвивається в 3-4 рази швидше горілчаного і лікувати його нелегко.(СЛАЙД 18)

Американські вченні підрахували, що від одного літра випитого пива гине 6500 нейронів.(СЛАЙД 19)

 

Пиво — найлегший шлях до наркоманії. Не варто наївно припускати, що дане твердження - перебільшення: за даними Міжнародної академії тверезості, які засновані на багаторічних дослідженнях західних та вчених і документах ВООЗ, пиво є першим вагоном того наркотичного поїзда, який норовить помчати безтурботних громадян в країну примар і залежностей. (СЛАЙД 20)

Адже встановлено,  що,  випивши  два  бокали пива, людина отримує стільки ж алкоголю, так якби він випив 100 г горілки.(СЛАЙД 21)

 

 Дані останніх опитувань невтішні: підлітки систематично п'ють пиво, починаючи з 10-13 років. Для вживання пива ніякого особливого приводу, на думку пивних споживачів, не потрібно. Вони п'ють його по дорозі додому, на вулиці, «для підтримки розмови» під час зустрічі, під час перегляду телевізійних передач, дегустують і порівнюють смакові й хмільні властивості різних сортів і т.д.

Як показало опитування підлітки починають пити пиво з різних причин:

1.Друзі всі п'ють, а я що - гірший;
2.Нещастя, яке вони сприйняли трагічно;
3.Психологічні проблеми (не хочеться бути «білою вороною», неповноцінність);
4.Слабохарактерність...  (СЛАЙД 22-23)

А для формування алкоголізму, як стверджують вчені,  пиво навіть більш небезпечне і підступне, ніж міцні алкогольні напої. Підлітковий алкоголізм виникає при вживанні пива, як помірному (щоденно, але в малих дозах)  так і надмірному. Згідно із сучасними дослідженнями, пиво - це перший легальний наркотик, що прокладає шлях іншим, більш сильним нелегальним наркотичним засобам..

Наукові дані свідчать, що ризик становлення важкого або надмірного пияцтва вищий у тих, хто віддавав перевагу пиву. Серед тих, хто звертається за допомогою до наркологів, приблизно 15-20% хворіють пивним алкоголізмом..

 «Пивний» алкоголізм – це хвороба, яка розвивається поступово.

СТАТИСТИКА (СЛАЙД 26-30)

Коли мова заходить про пиво, головний аргумент пропагандистів хмільного напою - його давнє коріння. Пиво - дуже древній напій, і його історію завдяки розкопкам й археологічним знахідкам можна простежити протягом майже 5000 років. Найдревніше згадування пива зустрічається в шумерському (Месопотамія) клинопису, датованому 2800 р. до н.е., Готування й продаж розливного пива були регламентовані в законодавчому акті вавилонського царя Хаммурапі (1728-1686 р. до н.е.).   За клинописами вчені встановили, що в Стародавньому Вавилоні варили пиво за 7000 років до н.е.Популярний вислів «пиво – рідкий хліб» знали вже в Давньому Єгипті та Вавілоні. Випічка хліба та пивоваріння в Єгипті були тісно пов’язані, оскільки пиво варили тоді з солодового хліба, підсмаженого або підсушеного на сонці (СЛАЙД 31)

 

 В щоденний раціон будівельників єгипетських пірамід, дійсно, входили три дзбана пива. Тільки пиво там було інше. Це був харчовий продукт, а не хмільний напій. І пили його не для того, щоб відпочити і повеселитися, а для того, щоб активно працювати.

 

МОНАСТИР АНДЕРСА ОРДЕНА СВЯТОГО БЕНЕДИКТА . ТУТ ВАРИЛИ ПИВО ЯКИМ ЛІКУВАЛИ …АЛЕ ТЕ ПИВО ІСТОТНО ВІДРІЗНЯЛОСЬ ВІД СУЧАСНОГО.

Пиво отримували обробкою  злакових. Вміст алкоголю був мінімальний. А крім того присутня маса вітамінів і інших корисних речовин, які в поєднанні з низьким вмістом алкоголю робили напій дуже поживним. Було і чому "горіти", і чого підтримувати горіння. До речі, і сто років тому варили пиво, в якому вміст алкоголю не перевищувало 4%.(СЛАЙД 32)

Що ж являє собою сучасне пиво? Сьогодні в переважній більшості сортів пива вміст алкоголю вище 5%. А в міцних сортах все 8-9%,інколи 14%.  І назвати "правильним" пивом цей напій язик вже не повертається Дія пива обумовлена компонентами, які воно містить – алкоголем і продуктами бродіння солоду. Пиво готується з ячменю, хмелю, що містять білки, жири, вуглеводи, вітаміни. Мікроби бродіння «поїдають» ці продукти для росту й розмножування. Внаслідок бродіння виділяється алкоголь. У півлітровій пляшці слабоалкогольного пива міститься 20 мл чистого спирту. Таким чином, пляшка пива міцністю 5% об. адекватна приблизно 60 мл горілки. Якщо пиво міцне (утримуюче, наприклад, 8% об.), пляшка адекватна 100 мл горілки, а дві пляшки міцного пива – це вже стакан горілки. Встановлено,  що,  випивши  два  бокали пива, людина отримує стільки ж алкоголю, так якби він випив 100 г горілки.

Шкідливість пива для людського організму дуже обширна.  Необхідно відзначити, що пиво містить у своєму складі важкі (токсичні) метали, такі, як кобальт, кадмій, свинець, ртуть, мідь, цинк.. У ряді токсичних металів у пиві кадмій, як добавка для збереження піни, займає особливе місце, тому що має особливі біологічні властивості й механізм вражаючої дії.. Солі кадмію завдають мутагенної дії, впливають на сперматогенез, вражають нирки й серце, пригнічують травні ферменти. Кадмій відомий як речовина, що пригнічує продукування ряду гормонів: чоловічих статевих та інсуліну. У пиві містяться моноаміни, що утворюються в результаті бродіння хмелю, які, впливаючи на головний мозок, викликають у сп'янілого стан якоїсь приголомшеності, отупіння. Серед моноамінів у пиві присутня й трупна отрута – кадаверин. Ще наприкінці ХІХ століття відомий лікар Bollinger описав пов'язану з вживанням пива чоловіками молодого й середнього віку патологію, що проявляється у збільшенні серця й розширенні його камер – «алкогольне святкове серце». Цей стан пізніше став відомий як «Мюнхенське пивне серце».

У пиві містяться і рослинні аналоги жіночих статевих гормонів. У відповідь на вживання пива печінка синтезує речовину, що пригнічує секрецію метилтестостерону (основного чоловічого статевого гормону). Саме тому у чоловіків, що надмірно захоплюються пивом, формується схожа на жіночу фігура: стає ширшим таз, збільшуються грудні залози, жир відкладається на стегнах і животі («пивний живіт»). У жінок пропорційно кількості споживаного пива зростає ймовірність захворювання раком молочної залози. Пиво, як і інші алкогольні напої, впливає на шлунково-кишковий тракт, спочатку збуджуючи його секрецію, а потім пригнічуючи її, що призводить до гастритів, виразкової хвороби, панкреатиту, коліту. Пиво може викликати цироз печінки, як й інші алкогольні напої. Вживання пива поза прийманням їжі збільшує ризик розвитку алкогольного ушкодження печінки і підшлункової залози,  ураження зорового та слухового аналізаторів через з наявністю в пиві кобальту. (СЛАЙД 33-36)

Навіть невеликі дози пива впливають на потомство питців, як чоловіків, так і жінок, які виробляють під впливом алкоголю неповноцінні статеві клітини, наслідком чого є викидні, народження неповноцінних або мертвих дітей. Діти, які народилися з алкогольним синдромом плода, але без грубих каліцтв, відстають в фізичному і психічному розвитку. Вкрай небезпечним є вживання пива матір’ю, яка годує немовля грудним молоком, тому що дитина таким чином отримує і алкоголь, росте слабкою, безпорадною, підвладною інфекціям і нервово-психічним розладам.(СЛАЙД 37)

Пиво викликає таке захворювання очей як катаракта і макулопатія. Пиво знижує імунітет. Викликає захворювання шкіри і ніг. (СЛАЙД 38)

Доведено, що найбільш небезпечним щодо виникнення залежності вживання алкоголю молодими людьми до 18-20 літнього віку, тому що в період інтенсивного зростання клітини мозку та інших органів найбільш чутливі до шкідливих впливів. Тому для них пиво в будь-яких дозах веде до деградації. ЗНИЖУЮЧИ ІНТЕЛЕКТ, здатність до навчання, особисту оцінку. (СЛАЙД 39-40)

ПІДСУМОК. Чим же шкідливе пиво? Пиво - це алкоголь. У пиві міститься етиловий спирт. І саме етиловий спирт викликає залежність. Пивний алкоголізм - це те ж, що і горілчаний, коньячний. Його відмінності - тільки в гіршу сторону. Перша - психологічна. Пиво стало частиною побуту. Його сприймають як газовану воду. Якщо для вина, горілки треба створювати привід, дотримувати ритуал, то пиво "можна випити просто так".

Друга відмінність - хімічна. У різних видах є додаткові, поживні, баластні речовини, шкідливі домішки. І це зумовлює різницю і в безпосередньому ефекті, і у віддалених результатах.

Потреба випити пива не викликає таку тривогу у людини, як потреба в горілці. Пивний алкоголізм розвивається повільніше, більш вкрадливо, ніж горілчаний.

А вже коли розвивається, то це вже дуже важкий алкоголізм. Боротися з потягом до пива складніше, ніж з потягом до горілки. Це потяг буває дуже настирливим і насилу відпускає. У підсумку пивний алкоголізм - це важкий варіант алкоголізму, який важко піддається лікуванню.

У великих кількостях пиво виявляється клітинною отрутою. При пивній алкоголізації важче, ніж при горілчаній, уражаються клітини головного мозку, порушується інтелект, виявляються важкі психопатоподібні зміни.(СЛАЙД 42-43)

Підліткове пияцтво стало національною проблемою для України: за споживанням пива і слабкоалкогольних коктейлів вітчизняні тінейджери перевершили своїх європейських і російських однолітків.

 

УСНИЙ ЖУРНАЛ

СТАТИСТИКА: МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

1.Вміст алкоголю в пиві досягає в деяких сортах 14%.

2. Пляшка пива з п'ятьма об'ємними відсотками спирту еквівалентна 60 грамам горілки. Пляшка міцного пива, відповідно , - це сто грамів, або півсклянки горілки. До речі, пиво швидше всмоктується в кров і викликає більш виражене сп'яніння.

3.По шкідливості для організму пиво може зрівнятися тільки з самогоном.

4..Хронічний алкоголізм розвивається в 3-4 рази швидше від вживання пива, ніж від міцних алкогольних виробів.

5. ..«За статистикою, в Україні алкоголіком стає 1 з 10 українців, що вживають алкоголь. За останніх 10 років кількість осіб, які знаходяться в залежності тільки від пива, зросла в 10–12 разів. А загальний показник вживання алкогольних напоїв в Україні досяг відмітки в 12 літрів на 1 людину в рік».

6.Підлітки, у яких ще не сформовані психіка та фізична статура, спиваються значно швидше за дорослих. Якщо чоловікові або жінці, старшим за 20 років, щоб стати залежним, потрібно від 3 до 7 років, то дитині достатньо 12 місяців.

7.«В цілому, близько 40% співвітчизників у віці від 14 до 18 років вживають «градусні» напої, а щотижневе розпивання пива в Україні серед самої юної публіки за останні чотири роки виросло удвічі».

8.. «Недавно Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила результати дослідження 41 країни світу її міжнародними експертами. Останні з’ясували, що українські підлітки посідають перше місце в рейтингу споживання алкоголю серед дітей і молоді — 40 відсотків».

9..«І характерно те, що ці люди не переходять на більш міцні напої, а стають алкоголіками саме від пива. Тому що, якщо ми візьмемо навіть 5-ти відсоткове пиво: на 1 літр пива – це 50 грам спирту, тобто 100 грамів горілки.

10.Молоді люди складають чверть від усіх алкоголіків. 3034 тисячі осіб серед підлітків і дітей від 0 до 17 років так отруїлися, що потрапили на прийом до лікаря. А якщо візьмемо молодь від 15 до 35, то таких уже 50 тисяч. Це не значить, що вони алкоголіки, це просто люди, які в такому молодому віці дуже «перебрали»

11.Пивний алкоголізм - підступніший, розвивається непомітно. Але потім відразу переходить у тяжку форму і важко лікується. Проблеми можуть виникати уже в 14-15-річному віці.

12..Наслідки вживання пива: Загибель клітин головного мозку (які, відмираючи, потрапляють в кров, фільтруються нирками і виходять із сечею. НА РАНОК ПІСЛЯ ВЖИТОГО ПИВА ЛЮДИНА МОЧИТЬСЯ КЛІТИНАМИ МОЗКУ), порушення функцій спинного мозку, серця, цироз печінки, шлунка, підшлункової залози, поразка зорового і слухового аналізаторів.

13.Пиво швидко переповнює кровоносні судини. Це призводить до варикозного розширення вен і розширення меж серця. Так виникає синдром "пивного серця" або синдром "капронової панчохи", коли серце провисає, стає в'ялим і погано качає кров.

14. У жінок зростає ймовірність захворіти на рак, а якщо це годуюча мати, то у дитини можливі епілептичні судоми. Також у жінок стає грубішим голос і з'являються так звані "пивні вуса".

15.Пиво і активний спосіб життя – речі несумісні. «Тренований» сечовий міхур і легке отупіння аж ніяк не єдині пивні подаруночки. У чоловіків пригнічується вироблення основного статевого гормону – метилтестостерону. Саме тому пивні люди набувають округлі жіночі форми, навіть груди зростають. Про пивний живіт все зрозуміло.

16. Серед букета речовин, що впливають на клітини мозку, у пиві в мікродозах міститься кадаверин – аналог трупної отрути.

17.Варто замислитися, адже пиво не є нешкідливим слабоалкогольним напоєм. Від нього робляться ледачими, дурними і безсилими. Це – наркотик, що викликає агресію. руйнує печінку швидше ніж інші спиртні напої.

18. Зараз у лікарнях с лікуються хлопці та дівчата від 13 до 18 років: їм поставлено діагноз – “підлітковий алкоголізм”. 

19.Ще одна біда. Щороку в Україні все більше народжується дітей з діагнозом алкогольний синдром. Зараз цю хворобу діагностують у понад 200 дітей. 

 

 

 

ВІКТОРИНА «МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?»

 Закінчи вислів…

  1. «Пити пиво так само шкідливо, як пити…» (самогонку)
  2. «Випив пива на копійку, а дуру додалося на…» (п’ятак)
  3. «Не буває весілля без гостей, похоронів без сліз, а пияцтва без...» (бійки)
  4. «Спочатку підліток п’є пиво, а потім пиво п’є...»  (його)
  5. «Пиво полюбив, сім’ю...» (розорив)
  6. «Бочка пива отрутою...» (повна)
  7. «Пиво не живить, а хто його п’є...» (голодує)
  8. «Хто п’є до дна, той живе...» (без розуму)
  9. «Пияцтво — вірний супутник...» (хуліганства)
  10. «Пиво — ворог...» (мозку)
  11. «Де сп’яніння, там... » (злочин)
  12. «Увечері п’яниця — вранці...» (ледар)
  13. Що варили Бовдур, Бувалий і Боягуз — відомі кіногерої Нікуліна, Віцина, Моргунова у лісі? (Компот чи самогон?)
  14. Продовжте «Багато пива — мало…» (Розуму чи грошей?)
  15. Відомий хірург Федір Углов стверджував, що після прийму спиртного в корі головного мозку залишається… (Кладовище нервових клітин чи заряд бадьорості і веселості?)
  16. Продовжте: «П’яна людина — не людина, бо вона втратила…» (Розум чи гаманець?)
  17. Що робили згідно із законом, який видав китайський імператор Ву Вонг у 1220 році, викритим у пияцтві? (Піддавали страті чи виганяли з країни?)
  18. Продовжите «Хліб на ноги ставить, а пиво…» (Валить)
  19. Яку дію справляє пиво на центральну нервову систему? (Позитивну чи негативну?)

 

ТАК ЧИ НІ? МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

1.Пиво не належить до наркотичних напоїв, які діють паралізуючим чином на будь-яку живу клітину. МІФ

2.Найменш чутливі до пива клітини центральної нервової системи, особливо активні клітини кори головного мозку. МІФ

3.Ураження зорового та слухового аналізаторів виникають через з наявністю в пиві кобальту, вживаного як стабілізатор пивної піни. РЕАЛЬНІСТЬ

4. Люди добровільно впускають пиво до своїх вуст, а він викрадає їх мозок РЕАЛЬНІСТЬ       .

5. Пиво не впливає розумові здібності людини. МІФ                    

6. Під впливом пива людське спілкування не втрачає змістовність, набуває примітивних форм. МІФ

7. Значне число людей не вважають вживання пива за шкідливу звичку для здоров’я. РЕАЛЬНІСТЬ

8. Відхилення від нормального розвитку плоду мають місце лише у разі непомірного вживання пива. МІФ

9. Пиво підвищує апетит. МІФ

10. Пивний алкоголізм розвивається повільніше, більш вкрадливо, ніж горілчаний.  РЕАЛЬНІСТЬ

11. Пиво стало частиною побуту. Його сприймають як газовану воду. Якщо для вина, горілки треба створювати привід, дотримувати ритуал, то пиво "можна випити просто так".  РЕАЛЬНІСТЬ

12.Пиво входить тільки в звичку, але не в  біохімію. МІФ

13. Пиво не впливає негативно на статеву функцію. МІФ

14. Хронічний алкоголізм розвивається в 3-4 рази швидше від вживання міцних алкогольних напоїв  ніж від пива, МІФ

15. Пиво не має прямого впливу на рівень злочинності. МІФ

16. Пиво - це – наркотик, що викликає агресію. руйнує печінку швидше ніж інші спиртні напої. РЕАЛЬНІСТЬ

17. Пиво надає хоробрості. МІФ

18. Етиловий спирт, який є складовою пива, ніякими «лікувальними» властивостями не володіє. РЕАЛЬНІСТЬ

19. Під впливом пива виникає синдром "пивного серця" або синдром "капронової панчохи", коли серце провисає, стає в'ялим і погано качає кров. РЕАЛЬНІСТЬ

20. Пиво містить багато вітамінів і виводить радіацію. МІФ

ПЕРЕГЛЯД ПРОЕКТУ

Запитання до всіх присутніх:  Підлітковий пивний алкоголізм- це…МІФ?    РЕАЛЬНІСТЬ?

Яку відповідь ви зараз дасте на  таке запитання: Міфом чи реальністю є зараз проблема підліткового пивного алкоголізму у нашій державі?

Яка думка переможе ми будемо судити з тональності ваших голосів. І так..

Підлітковий пивний алкоголізм- це…МІФ?    РЕАЛЬНІСТЬ?

Викладач: Кожна людина в дитинстві мріє бути сильною, проте сильними не народжуються, Сильними стають. Щоб стати сильним, здоровим і щасливим треба дуже бажати цього. Адже здоров’я –це норма і краса. У Статуті Всесвітньої організації охорони здоров’я записано: «Здоров’я –це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб  або фізичних вад». Тому кожен з вас повинен зробити свій вибір після нашого спілкування.

Заключне слово викладача:

Останнім часом з’являються молоді люди, що підкреслено негативно ставляться до спиртного. Вони вводять у моду підібраність, спортивний вигляд, простоту і ввічливість у поводженні з оточуючими, орієнтуються на здоровий спосіб життя. Але щоб стати повноцінною, корисною для суспільства особою, треба свій вільний час заповнювати осмисленими заняттями. «Хто хоче що-небудь зробити, шукає засоби. Хто не хоче робити нічого, шукає причини»,— свідчить відомий афоризм.

Учені давно встановили, що одним з найбільш поширених спонукачів мотивів, що штовхають людину до пияцтва, є невміння зайняти себе, незадоволеність тією або іншою формою дозвілля. Тому чим цікавіше буде дозвілля, чим більшою мірою кожен зможе задовольнити свої бажання і потреби, тим рішучіше піде боротьба зі шкідливими звичками, які починаються від неробства.

Беручись до роботи над собою, основні зусилля необхідно зосередити на формуванні позитивних звичок. Боротьба із самим собою — справа нелегка. Недаремно багато хто вважає, що подолання звички до алкоголю були в їх житті першим найбільш сильним випробуванням. Тут-то людина і пізнає себе, випробовує і загартовує свою волю, виробляє самодисципліну, удосконалює свій організм. Витримати, стримати одного разу дане собі слово — означає, навчитися володіти собою. Необхідно зробити зусилля і зважитися ніколи не торкатися спиртного. (СЛАЙД 44-50)

Потрібно пам’ятати: здоров’я, радість життя і щастя — в наших руках.

 

 

Використана література:

  1.              Олена Шевчук. Основи здоров’я. – К.: Видавництво "шкільний світ", 2007. -112 с.
  2.              Навроцькі Г. Це треба знати всім: Навч. посіб. – К.: Дошкільник. 1998. 224 с.
  3.              Шевчук О. А. Валеологія. Розробки уроків для 5-7 класів. Метод. росіб. для вчителів та учнів. – Рівне.: Ліста, 2001. -200с.
  4.              Ящук Г. Ф., Барна Л. С., Фука М. М. Інтегрований предмет "Основи здоров’я" 7 кл. – Тернопіль: СНА "Астон", 1997. – 208 с.
  5.              Вибирай сам: бути здоровим чи курити… Фонд "Здоров’я для всіх" - К., 2002. – 32с

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
14 січня 2018
Переглядів
1283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку