Методична розробка з образотворчого мистецтва 3 клас "Графіка"

Про матеріал
Дана методична розробка буде корисна вчителям початкових класів у підготовці до уроків образотворчого мистецтва за темою "Графіка" В даній роботі надані зразки графічних матеріалів які учитель може використати під час уроку пояснюючи нову тему.
Перегляд файлу

 

                 3 клас. Образотворче мистецтво.

Тема: ГРАФІКА

Мета1: навчити здобувачів освіти створювати реалістичні, казкові, фантастичні образи;

Виконувати елементарні замальовки з натури та за уявою в ескізній формі об’єкти природи;

Створювати зображення в процесі експериментування з кольорами, лініями, крапками різного розміру, формами, об’ємами;

Навчити самостійно створювати просту, зокрема орнаментальну,композицію (графічну), використавши усю площину аркуша;

Також  виконувати прості композиції на площині, обираючи прямокутний,  квадратний, овальний, круглий формат;

Навчити передавати в зображеннях елементарну будову птахів, тварин, людини;

Навчити милуватися та виражати емоційне ставлення до краси природи.

 

Мета 2 :розвивати уміння порівнювати, зіставляти,передавати характерні особливості будови тварини;    розвивати образне , логічне, просторове мислення; естетичне сприйняття навколишнього світу.

Мета 3:  виховувати в здобувачів освіти охайність, акуратність, самостійність в роботі; бажання створювати навколо себе прекрасне; стимулювати  розвиток допитливості; виховувати інтерес до образотворчого мистецтва.

Типова освітня програма для закладів загальної середньої освіти  під керівництвом Савченко О. Я. Цикл ІІ (3-4 класи) Мистецька освітня галузь. Видавництво «Світоч»,2019 .

                                 

 

 

 

 

Вчитель:

Графічні твори-----це  малюнки  виконані  на  папері  або  картоні  олівцем, тушшю,  лінером,  фломастером.

Засобами виразності графіки----- є лінія,  штрих ,пляма,  крапка.

І С Т О Р І Я       Г Р А Ф І К И  

Графіку можна вважати основою всіх образотворчих мистецтв. Адже основним засобом створення  художнього образу  у графіці виступає найпростіший для людини спосіб відтворення побаченого -----лінія, штрих, крапка, які творять контур предмету або фігури. У графіці переважають лінії, штрихи, використання контрастів білого і чорного . Монохромія.

 

Монохромія----у широкому сенсі «однобарв’я».

Поліхромія---  у широкому сенсі принцип багатобарв’я при розмалюванні або використання багатоколірного матеріалу .

 

Привіт, художник!!!!  Малюй те,що бачиш навколо себе.

За способом виконання графіка буває -----оригінальна та друкована.

Оригінальна графіка----це малюнок виконаний  власноруч  художником.

Друкована графіка виконана з допомогою друкарської машини.

У сучасній графіці використовують колір. Яскраві роботи в оригіналі привертають увагу глядача, розкривають цікавий світ.

Засоби виразності графіки: лінія,штрих,крапка, пляма.

 

 

 

Знай, що у графічному малюнку художник  може обмежитися тільки лінійними контурами, може заповнити їх у середині й одержати силует, може за допомогою  ліній створити ілюзію об’єму, а може доповнити малюнок кольором . Основа графіки, її головний засіб виразності----малюнок. .Графічний  малюнок--- тонка  річ. Малюнок створюють розум та почуття. Його лише реалізують , утілюють руками. Найбільш звичні для нас графічні малюнки, створені з ліній, крапок, плям чорних на білому фоні. Графіка----«най мовчазніший» з усіх видів образотворчого мистецтва

Якщо різні предмети і плоди розкласти на скатертині, то це буде композиція. А якщо цю композицію зобразити  на папері білого кольору, то вийде НАТЮРМОРТ. У перекладі з французької це слово означає «нежива натура», тобто нерухома. Також можна зображувати різні предмети домашнього вжитку (чашка,  тарілку, тощо). Малюючи натюрморти , художники розповідали глядачу про предмети, які належали людям їхньої епохи, про духовний рівень своїх сучасників.

 

 

Щоб малюнок не здався занадто  малим або великим на аркуші паперу, треба правильно встановити відношення розмірів аркуша зображення, а також знайти місце розташування композиції на аркуші.

Коли ви визначаєте розташування предметів, намітьте загальну їх форму. Компонуйте  натюрморт так, щоб предмети, які ви зображуєте, частково загороджували один одного. Не забувайте, що малюючи предмети, які знаходяться ближче до вас, їх зображують нижче.

Простенький горщик, спадок давніх літ.

А в нім—осінні буйні хризантеми-----для роздумів глибоких вічні теми,

Бо квіти й  горщик----це мистецтва плід. (І. Коваленко «Осінній натюрмор»).

 

 

Пейзаж ( з французької «країна, місцевість») -----жанр образотворчого мистецтва, в якому основним предметом зображення є природа.

Красу і різнобарв’я природи зображують художники-пейзажисти.Вони створюють певний художній образ, у якому передають свої почуття, настрій,емоції Щоб передати на картині глибину простору, художники розподіляють  зображення на передній , середній і задній плани.Передній план зображують на картині нижче, а середній і задній----вище.

Малюй пейзажі сільські, міські, гірські і морські!!!!!

Матеріали художника-графіка:

Графічні та кольорові олівці,лінери, фломастери, маркери----це знаряддя праці художника.

Які бувають лайнери?

--003-015 мм   -- -найтонший  пишучий  вузол,який можна зустріти.;

---01—025 мм  --також належить до тонких варіантів. Ним зручно промальовувати дрібні деталі,заштриховувати фрагменти малюнка;

----02---035 мм   ---найпопулярніший розмір стержня;

--04—04 мм-----відмінний варіант для малювання та розфарбовування невеликих фрагментів;

---08—05 мм----ідеально підходить  для  великих за розміром робіт, де необхідна рівномірна заливка,

Купити лайнери для малювання в інтернет-магазині  BujoBox/

 

Орнаментальні мотиви.

Орнамент-----це візерунок побудований на ритмічному чергуванні й поєднанні геометричних елементів або стилізованих тваринних чи рослинних мотивів. В природі відбуваються ритмічні зміни. Ритми пронизують мистецтво також.

Ритм---головна властивість будь-якого орнаменту.Він організовує певний рух в орнаменті. Переходить від малого до більшого, від простого до складного, від світлого до темного, чи повтори тих самих форм через певний проміжок. 

,Тренувальні вправи.

Творчість сприяє формуванню важливих рис, які обов’язково стануть у нагоді надалі в житті. Це спостережливість, естетичне сприйняття, художній смак. Розвиваються пам’ять,просторові уявлення. Малювання та художня робота допомагають у розвитку сенсорної моторики.

Малювання гарно впливає на розвиток дрібної моторики,пам’яті та уваги. Мистецтво навчає розвивати фантазію. Воно вчить порівнювати та аналізувати.

 

 

 

Висновок: Шановні педагоги, вивчайте образотворче мистецтво  і спрямовуйте на формування морально-етичних цінностей. Не дайте дитині втратити  духовність, романтизм. Бо від технологічних пристроїв Людство стає  більш прагматичним і жорстоким. Наповнюйте життя дітей цікавим змістом. Надайте кожній дитині  пережити радість творчості!!!

 

 

 

docx
До підручника
Образотворче мистецтво 3 клас (Калініченко О. В., Сергієнко В. В.)
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
473
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку