Методична виховна розробка "Кримінальна відповідальність неповнолітніх"

Про матеріал
Дана методична розробка використовується для дітей 7-9 класів з залученням громадськості.
Перегляд файлу

 

Департамент освіти і науки України

Харківської обласної державної адміністрації

Харківське державне вище училище фізичної культури №1

 

 

 

 

 

Методична розробка відкритого виховного заходу

«Кримінальна та адміністративна  відповідальність неповнолітніх»

(зустріч)

 

 

 

 

 

 

Виконала:

Жук О.М.,

вихователь

 

 

 

 

Харків

2019-2020н.р.

 

 

 

Анотація

 

Сьогодні в Україні, як і в усьому світі, найвищою цінністю визначено забезпечення прав і свобод людини та громадянина. Особливу увагу приділено неповнолітнім, які є однією з найбільш незахищених верств населення, що зумовлює необхідність створення особливих умов для забезпечення та реалізації їхніх прав.

Міжнародно-правові принципи та норми закріплюють особливий статус неповнолітнього, у тому числі й того, який порушив закон, і вимагають більш лояльного, у порівнянні з дорослими, ставлення всіх держав, що прийняли відповідні зобов’язання.

Правопорушення середдітей – це своєрідний барометр, який визначає  рівень морального стану суспільства.

Протиправний шлях неповнолітнього часто починається з виявів девіантної поведінки в дитинстві, а пізніше переростає у вчинення адміністративних правопорушень або злочинів. При цьому, важливим є своєчасне реагування батьків, оточуючих, держави в особі відповідних органів на протиправну поведінку дітей. Також, вагому роль відіграє правоосвітня, правовиховна робота з дітьми з метою розуміння ними неможливості допущення протиправної та незаконної поведінки, усвідомлення невідворотності притягнення до відповідальності у разі вчинення адміністративних правопорушень або злочинів.

З якого віку настає адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх? Які найпоширеніші злочини та адміністративні правопорушення вчиняються неповнолітніми? Які покарання можуть бути застосовані до осіб, які не досягли 18 років? Відповіді на ці та інші запитання ви зможете отримати в ході зустрічі з представниками правоохоронних органів.

Сподіваємось, що розповсюдження правової інформації про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх, заходи впливу та види покарань, що можуть бути застосовані до вказаної категорії осіб допоможе запобігти вчиненню злочинів та адміністративних правопорушень особами, які не досягли 18 років.

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета:

 

  • ознайомити учнів із положеннями Кримінального кодексу України;
  • розкрити причини правопорушень та їхні наслідки;
  • розвивати в учнів почуття відповідальності за свої вчинки, дії;
  • ознайомити їх з основами правомірної поведінки.

 

 

 

 

 

 

 

Обладнання:

  • мультимедійний проектор, ноутбук;
  • відеоролики
  • стенівки, презентації

 

 

 

 

 

Місце проведення: актова зала

 

 

 

 

Дата проведення:23.09.2019

 

 

 

 

 

 

Вихователь: Доброго дня! Наш виховний захід називається «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх».

На сьогоднішній день проблема правопорушень неповнолітніх є і залишається однією з гострих проблем українського суспільства. Над пошуком шляхів її вирішення працює широке коло фахівців різних наукових галузей: кримінології, юриспруденції, психології, педагогіки, соціальної педагогіки, соціології, правознавства тощо.

 

За статистичними даними на сьогодні злочинність неповнолітніх має таку структуру:

злочини, пов’язані з наркотиками – 2,8 %;

хуліганство – 6,2 %;

крадіжки – 70,5 %;

злочини протии життя та здоров’я – 2,1 %;

інше – 9,4 %.

Основними причинами правопорушень неповнолітніх є:

1. Соціально-економічні

2. Несприятливе сімейне оточення

3. Проблеми у взаємостосунках неповнолітнього в шкільному середовищі

4. Негативний вплив позашкільного середовища

5. Вікові особливості психіки підлітків, які сприяють антисуспільним проявам

6. Біологічними та генетичними причинами вчинення неповнолітніми

Вихователь: Увага на екран!

(відеоролик «Профілактика правопорушень серед підлітків» -автор Юлія Козаренко).

Вихователь:Правопорушення, здійснені неповнолітніми, - це небезпечне соціальне явище, оскільки, по-перше, негативно впливають на формування особистості; по-друге, завдають значної шкоди суспільству через втрату трудових ресурсів (лише третина покараних повертаються до повно цінного суспільного життя); по-третє, відіграють значну роль у формуванні рецидивної злочинності (дві третини рецидивістів розпочинають свій злочинний шлях ще неповнолітніми).

Кожен 8-9-й злочин в Україні здійснюється неповнолітніми. Близько 11% серед осіб, які беруть участь у скоєнні злочинів, - неповнолітні. Кількість підлітків, що вчинили злочин вдруге, за останні роки зросла майже на 19% .

Одним із напрямів у боротьбі зі злочинністю взагалі та злочинністю неповнолітніх, зокрема, є профілактична діяльність.

Профілактика правопорушень серед неповнолітніх в Україні проводиться зусиллями соціально-психологічних служб, педагогів, співробітників соціальних служб, служб у справах неповнолітніх, працівниками право охоронних органів.

Вихователь: Сьогодні ми запросили представників Управління патрульної поліції Харківської області з відеозв’язків громадськості лейтенанта поліції Черкашіна Данила Михайловича та старшого лейтенанта поліції Калоянц Джамілію Аріфівну, які на конкретних прикладах доведуть вам про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх, заходи впливу та види покарань.

Вихователь:Запрошуємо Вас на сцену!

(виступ запрошених).

Вихователь:Дякуємо за такий чудовий виступ! Проводжаємо нашу гостю оплисками!

Вихователь: А зараз деякі важливі поради Вам нададуть наші учні.

Що робити,якщо поліція застосовує до тебе затримання?

Учень 1:У спілкуванні з поліцейськими поводься спокійно і чемно. Саме перші хвилини спілкування мають найбільше значення для подальшого розвитку ситуації. Ніколи не відповідай грубо, стримуй емоції. Не варто боятись поліцейського. Пам’ятай, поліцейський є представником держави,і ти маєш його законні вимоги.

Учень 2:Постійно інформуй близьких та друзів усіма можливими засобами про місце знаходження. Це дозволить встановити, де ти, якщо з тобою перерветься зв’язок. Май напоготові мобільний, щоб у разі потреби написати близьким короткий sms («Я затриманий поліцією!»).

Учень 1:Одразу повідом поліцейського про те, що ти є неповнолітньою особою (тобі немає 18-ти років). Також добре мати при собі будь-який документ, що може свідчити твою особу(свідоцтво про народження, учнівський квиток, паспорт тощо).

Учень 2:Уразі необхідності-наполегливо вимагай надання тобі медичної допомоги. Поліцейський зобов’язаний викликати до тебе бригаду «швидкої допомоги»). Лікар, крім надання допомоги,має зафіксувати завдані тобі тілесні ушкодження (навіть незначні) і твої пояснення, яким чином ти ці тілесні ушкодження отримав.

Учень 1: Під час твого затримання працівник поліції зобов’язаний назвати своє прізвища, посаду, спеціальне звання та пред’явити на твою вимогу службове посвідчення та службовий жетон, на якому зазначено особистий номер поліцейського, до речі, якщо поліцейський у формі-табличка з прізвищем і жетон повинні знаходитися на форменому одязі. Поліцейський повинен надати тобі можливість роздивитися і номер жетона, і службове посвідчення, але не випускаючи його зі своїх рук. Пам’ятайте, що тобі мають чітко та зрозумілою для тебе мовою назвати причину затримання, а також пояснити, яке правопорушення ти вчинив. Ти маєш право відмовитися йти до поліцейського відділку без офіційного оголошення підстави затримання.

Учень 2:Вимагай, щоб співробітник поліції невідкладно повідомив про твоє затримання одного з батьків або інших законних представників. Крім того, ти маєш право особисто повідомити по телефону близьких родичів чи інших осіб про своє затримання і місце перебування. Якщо працівники поліції відмовились це робити, а мобільний відібрали, то намагайся це зробити через когось (перехожих, більш доброзичливих поліцейських у відділку, куди тебе доставили.

Май на увазі! Неповідомлення твоїх батьків, опікунів про твоє затримання – грубе порушення з боку поліцейських!

Учень 1:Пам’ятай, у випадку твого затримання, ти маєш право на отримання безоплатної правової допомоги та послуг адвоката. Поліцейський має негайно повідомити Центр надання безоплатної правової допомоги про твоє затримання і впродовж 1 години до тебе має прибути адвокат. Ще до початку першого допиту чи інших процесуальних дій ти маєш право на конфіденційне побачення з адвокатом. Вимагай, щоб під час твого допиту були присутні один з батьків або інший законний представник та адвокат, їх присутність є обов’язковою умовою при твоєму допиті.

Учень 2:Відповідно до ст. 63 Конституції України, ти маєш право зберігати та не надавати показів або пояснень щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів.

Учень 1:Час твого затримання починається не з моменту, коли ти опинився у поліцейському відділку, а з моменту, коли поліцейський силою або через підкорення наказу змусив залишитися поряд із ним. Точний час затримання має бути зафіксований у протоколі затримання, пам’ятай про це.

 Дуже важливо зафіксувати час прибуття і виходу з поліцейського відділку. У черговому журналі. Який знаходиться у чергового при вході, має бути зазначена дата, час твого прибуття, а також вказано, до кого ти йдеш. Додатково має бути зафіксовано дату та час твого виходу з поліцейського відділку. Правильність зазначеної інформації підтверджується твоїм підписом.

Учень 2:Вимагай, щоб одразу після твого прибуття до поліції був складений протокол про твоє затримання. У протоколі обов’язково мають бути зазначені дата, час та підстави затримання. Будь уважним до цього документу, він є дуже важливим. Якщо до тебе було застосовано заходи

примусу, такі як: фізична сила, спеціальні засоби(кайданки, кийки тощо), вогнепальна зброя – вкажи про це у протоколі затримання. Не підписуй протокол, якщо є незаповнені поля. Якщо ти маєш будь-які зауваження, або якщо в ньому зазначена будь-яка інформація, що не відповідає дійсності, обов’язково вкажи про це в протоколі. Твої зауваження можуть стати дуже корисними для тебе, наприклад у суді.

Учень 1: Не тримай руки у кишені, можливо, там є сторонні предмети( наприклад, наркотики або набої), які тобі підклали, не торкайся їх.

Учень 2:Ніколи не бери на себе провину за дії, які ти не вчиняв. Нічого не підписуй за відсутності дорослих, або адвоката.

Вихователь:Завершити наш виховний захід я хочу «Соціальним роликом для молоді». Кожен зробить свої висновки.

(відеоролик)

Вихователь: На цьому наша виховна година закінчена. Спасибі, що були уважні!

 

 

F:\Кримінальна відповідальність 2018 неповнолітніх\Фото з заходу кримінальна відповідальність неповнолітніх\300_2425.jpg

F:\Кримінальна відповідальність 2018 неповнолітніх\Фото з заходу кримінальна відповідальність неповнолітніх\300_2469.jpg

F:\Кримінальна відповідальність 2018 неповнолітніх\Фото з заходу кримінальна відповідальність неповнолітніх\300_2453.jpg

F:\Кримінальна відповідальність 2018 неповнолітніх\Фото з заходу кримінальна відповідальність неповнолітніх\300_2473.jpg

F:\Кримінальна відповідальність 2018 неповнолітніх\Фото з заходу кримінальна відповідальність неповнолітніх\300_2480.jpg

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
1 лютого 2020
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку