“Методичні аспекти організації і проведення нестандартних уроків з фізики та астрономії ”

Про матеріал
Фізика та астрономія є одними з базових дисциплін в системі загальної середньої освіти, але разом з тим вони займають одне з останніх місць  у рейтингу серед всіх предметів за рівнем зацікавленості учнів у їх вивченні. Майже третю частину учнів не цікавить фізика взагалі. І тому зараз на першому місці стоїть питання про пошук нових шляхів розвитку, формування і підвищення пізнавальних інтересів учнів, підвищення ефективності уроків фізики та астрономії .  Розв’язок нових задач, поставлених перед вчителем привів до пошуків нових форм організації навчальної роботи , до нових методів навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “Методичні аспекти організації і проведення нестандартних уроків з фізики та астрономії ”

Номер слайду 2

Об’єкт дослідження : нестандартні уроки у школі. Мета : теоретично обґрунтувати типи нетрадиційних уроків і розкрити суть уроку Предмет дослідження : вплив нестандартних уроків на навчально-виховну діяльність школяра. Мета нашої курсової роботи дослідити особливості нестандартних уроків, як особливої форми організації навчально-пізнавальної діяльності. Мета передбачає виконання наступних завдань : 1. Розглянути можливості нестандартних уроків в реалізації цілей навчання. 2. Вказати деякі методичні аспекти їх проведення. 3. З’ясувати актуальність проведення нестандартних уроків в школі. Актуальність: творчі педагоги постійно вдосконалюють методику проведення класичного уроку, в результаті чого в навчальний процес впроваджуються нестандартні уроки.

Номер слайду 3

Зміст ВСТУП.………………………..…………………………...............................................................................................3 РОЗДІЛ I. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПІЗНАВАЛЬНОГО ІНТЕРЕСУ УЧНІВ ДО АСТРОНОМІЇ......................................................................................................................................................  1.1.Нестандартні уроки з астрономії, як шлях розвитку, формування і підвищення пізнавальних інтересів учнів……………………………………………………………………………………………………………… 1.2. Критерії цікавості навчального матеріалу…...……………………...................................................................... Висновки до першого розділу.………………………………………………………………………………………… РОЗДІЛ II. МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОЕДЕННЯ НЕСТАНДАРТНИХ УРОКІВ З АСТРОНОМІЇ.…………………………………………………………………………………………………….. 2.1. Нестандартні форми навчання на  уроках  астрономії…………………………………………………………. 2.1.1. Урок-аукціон……………………………………………………………………………………………………… 2.1.2. Урок-спектакль…………………………………………………………………………………………………… 2.1.3.Урок-змагання. …………………………………………………………………………………………………… 2.1.4.Конкурс "Знайди помилку". ……………………………………………………………………………………. 2.1.5.Конкурс "Пошук". …………………………………………………………………………………………….. 2.1.6.Кросворди. …………………………………………………………………………………………………. 2.2. Приклад застосування нестандартних форм  навчання  на уроках фізики та астрономії……………………. ВИСНОВКИ………………………………………………............................................................................. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………...……….................................................................................  

Номер слайду 4

Фізика та астрономія є одними з базових дисциплін в системі загальної середньої освіти, але разом з тим вони займають одне з останніх місць  у рейтингу серед всіх предметів за рівнем зацікавленості учнів у їх вивченні. Майже третю частину учнів не цікавить фізика взагалі. І тому зараз на першому місці стоїть питання про пошук нових шляхів розвитку, формування і підвищення пізнавальних інтересів учнів, підвищення ефективності уроків фізики та астрономії .  Розв’язок нових задач, поставлених перед вчителем привів до пошуків нових форм організації навчальної роботи , до нових методів навчання Учні будуть любити предмет, вчити його, захоплюватися ним лише тоді, коли їм буде цікаво. А зацікавити учнів – це обов’язок кожного вчителя. Ще А. Ейнштейн писав: “...якщо учитель поширює навколо себе подих нудьги, то в такому оточенні все зачахне; зуміє навчити той, хто навчає цікаво”. На практиці необхідно застосовувати ігрові форми навчальної діяльності у яких спочатку приваблює поставлена загадка, перешкода, яку потрібно подолати, потім радість відкриття, одержаної перемоги. Саме тому всіх людей захоплює гра.

Номер слайду 5

Уроки астрономії та фізики повинні бути цікавими для дітей. На кожному уроці вчитель повинен вишукувати неординарні засоби і методи їх проведення. Швидкий розвиток науки, зростання обсягів нової інформації потребують підготовки активних, самостійних людей з розвиненими творчими здібностями. Практичний досвід переконує нас у недостатній ефективності традиційного уроку для розв’язання проблем, тому науковці і педагоги – практики беруть за мету створення нових форм і методів навчання. Очевидно, одним із можливих варіантів розв’язання проблеми може стати застосування нестандартних форм проведення уроків

Номер слайду 6

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПІЗНАВАЛЬНОГО ІНТЕРЕСУ УЧНІВ ДО АСТРОНОМІЇ   Нестандартні уроки з астрономії, як шлях розвитку, формування і підвищення пізнавальних інтересів учнів На сучасному етапі розвитку сучасної школи необхідно поєднувати традиційні класичні уроки з нестандартними уроками. Нетрадиційні за формою уроки викликають підвищений інтерес учнів, активізують їхню пізнавальну діяльність, сприяють розвитку творчих здібностей, розвивають уміння і навички самостійної розумової праці, виховують бажання активно, власними силами здобувати знання.

Номер слайду 7

. “Гра, - писав видатний педагог В.О.Сухомлинський, - це шлях дитини до пізнання світу, в якому вона живе, це іскра, яка запалює вогник до допитливості”.

Номер слайду 8

Включення в урок дидактичної гри або ігрових  прийомів, що витікають із завдань навчання та виховання, носить навчальний характер, наближає нову діяльність учнів до звичайної і робить менш помітним перехід до серйозної навчальної праці.      Під час гри учні завжди дуже уважні, зосереджені і дисципліновані. Різноманітні ігрові дії, за допомогою яких розв'язується те чи інше розумове завдання, підтримують і посилюють інтерес дітей до навчального предмету.

Номер слайду 9

Критерії цікавості навчального матеріалу

Номер слайду 10

  МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОЕДЕННЯ НЕСТАНДАРТНИХ УРОКІВ З ФІЗИКИ ТА АСТРОНОМІЇ Нестандартні форми навчання на  уроках  астрономії   Урок-аукціон. Цей урок полягає в публічному "продажу з молотка" простих предметів побуту. Продаж здійснюють за знання-відповіді (а не за гроші), і покупцем речі, предмета вважається той, хто останнім дасть відповідь. Урок привертає увагу учнів своєю незвичайною формою. Він учить бачити фізичне явище і закономірності в навколишньому житті. Це урок повторення з акцентом на показ практичного значення вивчених питань.

Номер слайду 11

Урок-спектакль у формі судового засідання. Ця форма приваблива тим, що в ній стикаються протилежні погляди на суть окремих питань. Вирок обґрунтовується, отже, така форма проведення заняття сприяє зґясуванню суті проблеми. Кожен із учнів, одержавши свою роль, має підготувати свій виступ, використовуючи рекомендовану літературу. Кожен має знати, що перед початком свого виступу він повинен представитися, хто він є.Свідчення мають бути доказовими і обґрунтованими. Урок-змагання. Це уроки, на яких навчання стає цікавим і захоплюючим процесом, що поглинає думки і почуття всіх. Вони цінні як засіб для формування колективу, почуття власної відповідальності і гордості, своєї значимості. Клас поділяється на дві групи приблизно однакових за рівнем знань.

Номер слайду 12

Конкурс "Знайди помилку". На диск записано невелику розповідь із астрономічними помилками. Включають запис, учні слухають і відмічають на аркуші паперу неточності або помилки. Перемагає та команда, яка знаходить більше неточностей і помилок. Конкурс "Пошук". Перед конкурсом групи одержують доручення знайти в журналах, газетах, книгах матеріал, який стосується конкурсної теми, але в плані застосування чи історії питання, чи якогось іншого аспекту. Кросворд Також можна використовувати кросворди, як засіб організації нестандартного уроку.

Номер слайду 13

Грунтовний аналiз лiтератури та проведений експеримент дозволив зробити такий висновок, що нестандартнi уроки незвичнi за задумом, методикою проведення, бiльше подобаються учням, нiж учбовi заняття з витриманою структурою i усталеним режимом роботи. Але є деякi складностi i недолiки використання нестандартних урокiв: затрати бiльшого часу на пiдготовку i проведення таких урокiв; не всi учнi в рiвнiй мiрi активнi; органiзацiйнi труднощi (дисциплiна, правила поведiнки); ускладнюється система оцiнювання, аналiзу результатiв навчання; забезпечення науково-методичної i матерiально-технiчної бази навчання; знаходження певного мiсця таких урокiв в навчально-виховному процесi тощо.

Номер слайду 14

Переваги нестандартних урокiв: пiдвищується iнтерес учнiв до навчання, їх активнiсть в пiзнаннi i творчостi, самостiйнiсть пошукiв знань, переживання успiху досягнень, iнiцiативнiсть, можливiсть iндивiдуального пiдходу до учнiв, використання iнновацiйних та iнформацiйних педагогiчних технологiй, розвиток культури спiлкування, взаємовiдповiдальностi i таке iнше.

Номер слайду 15

Складностi i недолiки використання нестандартних урокiв: затрати бiльшого часу на пiдготовку i проведення таких урокiв; не всi учнi в рiвнiй мiрi активнi; органiзацiйнi труднощi (дисциплiна, правила поведiнки); ускладнюється система оцiнювання, аналiзу результатiв навчання; забезпечення науково-методичної i матерiально-технiчної бази навчання;

Номер слайду 16

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

ppt
Пов’язані теми
Фізика, Інші матеріали
Додано
14 жовтня 2023
Переглядів
173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку