Презентація "Електромагніти"

Про матеріал
Це презентація. За допомогою її я знайомлю здобувачів освіти з електромагнітами, з їх історією винаходу, з їх застосуваннями бо вони дуже широко застосовуються, як у побуті так і в техніці, сільському господарстві, в залізничному транспорті. У цій презентації я використовую різні форми перевірки знань здобувачів освіти, як домашнього завдання так і закріплення нового матеріалу .Цей матеріал дає змогу здобувачам освіти розширити знання про електромагніти і навіть зацікавитися електромагнітами, бо можна навіть самому зробити електромагніт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитель: Дараган В.І. Тема уроку. Електромагніти

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна. Ввести поняття електромагніту, з’ясувати принцип дії електромагнітів та їх застосування в різних галузях. Навчитися складати найпростіший електромагніт та з’ясовувати, від чого залежить його дія. Розвиваюча. Розвивати уяву та логічне мислення. Виховна. Формувати інформаційну культуру учнів.

Номер слайду 3

“Мудрість – це сукупність корисних для життя істин, здобутих розумом, спостереженням і досвідом, це гармонія ідеї з житттям “.І. Гончаров

Номер слайду 4

Самостійна робота1. Що є джерелом магнітного поля?А. Нерухомі електричні заряди. Б. Будь-які заряджені частинки. В. Заряджені частинки ,що рухаються. Г. Будь-які частинки ,що рухаються2. Що відбудеться з ошурками , якщо їх помістити в магнітне поле?А. По яких починає текти електричний струм. Б. Вони намагнічуються. В. Вони починають безладно обертатися. Г. Магнітне поле ніяк не впливає на них3. Силові лінії магнітного поля – це лінії: А. навколо яких обертаються магнітні стрілки. Б. по яких проходить електричний струм. В. уздовж яких діють магнітні сили. Г. уздовж яких розташовуються осі магнітних стрілок4. Як тече струм у провіднику АВ на рисунку?А. Від А до ВБ. Від В до АВ. Струм у провіднику взагалі не виникаєГ. Напрямок струму визначити за рисунком неможливо5. У яких випадках на рисунках (1-3) правильно показані силові лінії магнітного поля провідника зі струмом ? А. 1 і 3 Б. 1 і 2 В. 3 Г. 2 6. Які з наведених випадків 1-3 є прикладом прояву магнітної дії струму?1. В електричних лампочках спіраль нагрівається до яскравого світіння.2. Дві заряджені палички притягуються одна до одної.3. Залізний цвях ,на який намотано ізольований провід зі струмом , притягує невеликі залізні предмети. А. 3 Б. 2 В. 1 Г. 3 і 2

Номер слайду 5

Самостійна робота. Відповіді :1)В.2)Б.3)Г.4)Б.5)Б.6)А.

Номер слайду 6

Електромагніт. Це котушка, що складається з великої кількості витків дроту, намотаного на дерев'яний або пластмасовий каркас. Коли в котушці є струм, залізні ошурки притягуються до її кінців, при відключенні струму вони падають.

Номер слайду 7

Електромагніт. Включимо в ланцюг, що містить котушку, реостат і за допомогою нього будемо змінювати силу струму в котушці. При збільшенні сили струму дія магнітного поля котушки зі струмом посилюється, при зменшенні - послаблюється.

Номер слайду 8

Електромагніт. Магнітну дію котушки зі струмом можна значно підсилити, не змінюючи число її витків і силу струму в ній.    Для цього треба ввести всередину котушки залізний стрижень (сердечник). Залізо, введене всередину котушки, підсилює магнітну дію котушки. Котушка із залізним сердечником всередині називається електромагнітом.

Номер слайду 9

Електромагніт. Обмотки електромагнітів виготовляють з ізольованого алюмінієвого або мідного дроту, хоча є і надпровідні електромагніти. Магнітопровід виготовляють з магнітно-м'яких матеріалів - звичайно з електротехнічної або якісної конструкційної сталі, і чавуну, залізонікелевих і залізокобальтових сплавів. Електромагніт - пристрій, магнітне поле якого створюється тільки при протіканні електричного струму.

Номер слайду 10

Запитання 1. Чи можна намотаний на цвях дріт назвати електромагнітом?2. Від чого залежать магнітні властивості електромагніту?  3. По електромагніту пустили струм, а потім зменшили його в два рази. Як змінилися магнітні властивості електромагніту?

Номер слайду 11

Це цікаво…Перші електромагніти В. Стерджена. Вільям Стерджен (1783-1850), англійський інженер-електрик, створив перший підковоподібний електромагніт, здатний утримувати вантаж більше власної ваги (200-грамовий електромагніт був здатний утримувати 4 кг заліза). Він продемонстрував його 23 травня 1825 р. Перший електромагніт, продемонстрований Стердженом , виглядав як зігнутий у підкову лакований залізний стрижень довжиною 30 см і діаметром 1,3 см, покритий зверху одним шаром ізольованого мідного дроту. Джоуль, експериментуючи з найпершим магнітом Стерджена, зумів довести його підйомну силу до 20 кг. Це було в тому ж 1825 році.

Номер слайду 12

Види електромагнітів. Дугоподібний електромагніт, що утримує якір (залізну пластинку) з підвішеним вантажем. Електромагніт розбірний демонстраційний ЕМРД.

Номер слайду 13

Види електромагнітів. Прямокутні електромагніти призначені для захоплення і утримання при транспортуванні листів, рейок та інших довгомірних вантажів. Електромагнітні траверси використовуються для переміщення довгомірних вантажів.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Застосування електромагнітів. Електромагніти однофазні змінного струму призначені для дистанційного керування виконавчими механізмами різного промислового і побутового призначення. Електромагніти широко застосовують в техніці завдяки їх чудовим властивостям. Вони швидко розмагнічуються при виключенні струму, їх можна виготовляти (в залежності від призначення) самих різних розмірів, під час роботи електромагніту можна регулювати його магнітне дію, змінюючи силу струму в котушці.

Номер слайду 16

Застосування електромагнітів. Електромагніти, що володіють великою підйомною силою, використовують на заводах для перенесення виробів із сталі або чавуну, а також сталевих і чавунних стружок, злитків.

Номер слайду 17

Застосування електромагнітів Застосовуються електромагніти в телеграфному, телефонному апараті, в електричному дзвінку, електродвигунах, трансформаторах, електромагнітному реле і в багатьох інших пристроях.

Номер слайду 18

Застосування електромагнітів

Номер слайду 19

Це цікаво…Генеральний директор компанії Walker Magnetics, г-н Брайан Твейтс з гордістю представляє найбільший у світі підвісний електромагніт. Його вага (88 т) приблизно на 22 т перевищує вагу діючого переможця Книги рекордів Гіннеса зі США. Його вантажопідйомність становить приблизно 270 тонн.

Номер слайду 20

Алгоритм Цицерона1. Хто? 2. Що? 3. Коли? 4. Де?5. Навіщо? 6. Як?7. Чим?

Номер слайду 21

Відновити текст1) Чим більший … проходить у котушці електромагніту, тим з більшою силою притягується до нього ….2) Чим більше … має котушка електромагніту, тим з більшою силою притягується до нього … 3)Будь-який електромагніт складається з таких частин: …, сердечника, … .4) Англійський учений … у 18… році отримав найпростіший електромагніт.5) Котушка із струмом має … магнітні … .

Номер слайду 22

За допомогою опорних слів охарактеризуйте електромагніти. Стерджен, електромагніт,сталеве осердя, якір, сила струму, реостат, котушка, металобрухт, зерновий сепаратор, електродзвінки.

Номер слайду 23

Фізичний репортаж. Висловити власну думку, щодо корисності винаходу електромагніту.

Номер слайду 24

Запитання 1) Що називають електромагнітом?2) Якими способами можна підсилити магнітне дію котушки зі струмом?3) В якому напрямку встановлюється котушка з струмом, підвішена на довгих тонких провідниках?4) Яка схожість є у неї з магнітною стрілкою?  5) Для яких цілей використовують на заводах електромагніти?

Номер слайду 25

Домашнє завдання1. -Опрацювати § 30 с.132-134 у підручнику Сиротюка- Опрацювати § 27 с.149-153 у підручнику Боженової 2. -Повторити § 27- §29 с. 120-131 у підручнику Сиротюка -Повторити § 24- §26 с. 138-148 у підручнику Боженової 3. Підготуватися до самостійної роботи “Електромагніти”. 4. Скласти кросворд “Електромагніти”.5. Зробити дослід – склавши електромагніт з: джерело(гальванічний елемент), цвях, мідний ізольований провід, дрібні металеві предмети(цвяхи, скріпки, кнопки). Використовуючи різні гальванічні елементи. Дослід описати у зошит.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
489
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку