Методичні матеріали на тему: «Патологія родів в умовах виробництва»

Про матеріал
МЕТА РОБОТИ: Ознайомитись з організацією акушерської допомоги при родах, з технікою допомоги тваринам при нормальних та патологічних родах. Виховувати дослідницькі якості необхідні практичному ветеринарному спеціалісту.
Перегляд файлу

 

        Методичні матеріали на тему:

 «Патологія родів в умовах виробництва»

 

МЕТА РОБОТИ: Ознайомитись з організацією акушерської допомоги при родах, з технікою допомоги тваринам при нормальних та патологічних

родах.

Виховувати дослідницькі якості необхідні практичному ветеринарному спеціалісту.

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ОСНАЩЕННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ

Спецодяг для рододопомоги, акушерські інструменти, спиртовий розчин йоду, стерильний вазелін, мило, рушники, асептичні препарати.

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ТА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ.

Всі види практичних робіт виконувати в спец.одязі, тварин надійно фіксувати, дотримуючись власної безпеки. Працювати з тваринами сміливо і спокійно. Обережно поводитись з акушерськими інструментами. Перед роботою і після неї старанно вимити руки з милом теплою водою, продезинфікувати розчином.

 

ЗМІСТ І ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ

Завдання № 1. Вивчіть передвісники родів у корів

Роди (partus) - фізіологічний процес виведення з організму вагітної самки зрілого живого плода, плодових оболонок та вод, що здійснюється у результаті активних скорочень матки /перейми/ та черевного преса /потуги/ при участі всього організму матері й плода.

Досліджуючи корів родильного відділення, зверніть увагу на вираженість передвісників залежно від строків наближення родів:

перетворення звичайного таза в "родовий" - за 12-36 годин до початку родів настає розслаблення крижово-сідничних зв'язок та зв'язок - фіксаторів крижової і клубової кісток, у результаті чого крижова кістка стає рухливою; між коренем хвоста та сідничними горбами виникають глибокі западини;

збільшення та набряки статевих губ й вим'я - за 10-14 днів до родів;

розрідження цервікальної слизової пробки вагітності й виділення з вульви тягучого слизового тяжа - за 1-2 дні до родів;

поява молока у вим'ї - за 2-3 дні до родів;

зміна поведінки дрібних тварин, які за 24-12 год до родів непокояться, готують собі "гніздо".

 

Завдання № 2. Вивчіть      особливості      будови      родових      шляхів      у      різних      видів сільськогосподарських тварин

Родові шляхи у тварин сформовані тазовими кістками /безіменні кістки та крижова кістка - "тверді" родові шляхи/, шийкою матки, піхвою та вульвою /м'які родові шляхи. М'які родові шляхи на час родів інфільтруються та розслаблюються і, як правило, не чинять перешкоди при родах. Тверді ж родові шляхи створюють деяке затрудження при виведенні плода.

Діаметри входу в таз, тазової порожнини та виходу з таза, а також тазова вісь - лінія, умовно проведена вздовж тазової порожнини на рівній відстані від усіх однойменних симетрично j розміщених точок.

Вивчаючи будову таза, зверніть увагу, що його порожнина має форму конуса, який поступово звужується. Вхід із черевної порожнини у таз /обмежений зверху крижовою ! кісткою, знизу і боків - клубовими кістками/ є своєрідним, стиснутим із боків кістковим і кільцем, що є основною перешкодою при народженні плода.

Вихід  із  тазової  порожнини  назовні  у  кобил  обмежений  хвостовими  хребцями, . сідничними горбами та крижово-сідничними зв'язками.

Найменш сприятливий для родів таз корови. Огляньте його уважно. Клубові кістки тут і піднімаються вверх майже під прямим кутом, вхід у таз має форму стиснутого з боків овала. сідничні гребені кісткових пластинок піднімаються вверх і утворюють частину бокових стінок. Поперечний діаметр тазової порожнини значно менший за поперечний діаметр входу в таз. Вихід із таза з боків обмежений сідничними горбами у вигляді кісткових пластинок, що затискають плід при його виведенні. Нарешті, ввігнута поверхня крижів і нерівне, в і заглибленням, дно надає тазовій осі форму ламаної лінії.

У кобили сідничні гребені слабо виражені, більша частина бокових стінок тазової і порожнини утворена широкими тазовими зв'язками. Поверхні крижової кістки та дна таза J майже рівні. Тазова вісь майже пряма. Вихід із таза зверху утворений рухомими хвостовими хребцями, з боків - крижово-сідничними зв'язками, знизу - сідничними кістками, шо мають незначні сідничні горби й велику сідничну вирізку. Тому будова таза кобили сприяє легкому ; перебігу родів .

Таз свині має сильно розвинені сідничні гребені й горби, проте це компенсується обширним входом у таз і великим нахилом клубових кісток, який настільки зміщує крижову кістку вперед, що вершина вертикального діаметра тазової порожнини збігається з тілом останнього крижового чи першого хвостового хребців.

Таз дрібних тварин також характеризується сильно розвиненими сідничними гребенями ! та горбами, проте нахил клубових кісток, рівна нижня поверхня крижової кістки, рухомість її останніх хребців і крижово-клубового з'єднання, рівне, дещо випукле дно таза та пряма, чи дещо вигнута тазова вісь сприяють легким родам.

Родовими силами, що забезпечують виведення плода з матки, є скорочення м'язів матки j /перейми/    та скорочення м'язів черевної стінки й діафрагми /потуги/. Залежно від їх характеру та змін, що відбуваються у статевих органах під час родів, розрізняють три їх стадії: перша - підготовча чи стадія розкриття шийки матки; друга - родова; третя - послідова і /стадія відокремлення посліду /таблиця/.

Нормальні роди завершуються за 20-30 хв самостійно, без акушерської допомоги. При появі перших перейм не слід турбувати роділлю, потрібно лише спостерігати за перебігом родів і не перешкоджати їх самостійному завершенню. При спостереженні за перебігом родів встановіть вираженість у тварини передвісників родів, поцікавтеся, коли вони розпочалися і як перебігали.

 

ТРИВАЛІСТЬ ОКРЕМИХ СТАДІЙ РОДІВ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН

 

Вид тварини.

 

Підготовча стадія/год/.

Родова стадія/год/.

Послідова стадія/год.

Корова

0,5-12

15хв-4год

0,5-6 год

Кобила

2-4

5-30 хв

5-30 хв

Свиня

2-12

1-6 год

до 3 год

Вівця, коза

3-30

15 хв-2,5 год

0,5-5 год

 

При затягуванні родів - проведіть дослідження тварини, стану її родових шляхів та розміщення у них плода. При цьому суворо дотримуйтеся вимог асептики та антисептики /помийте руки теплою водою з милом, зросіть їх дезинфікуючим розчином/, одягніть спецодяг акушера. Якщо шийка матки ще не повністю відкрита і в родових шляхах немає перешкод для виведення плода, то виведіть руку і почекайте до появи плодового міхура. Запам’ятайте, що витягувати плід можна лише під час перейм та потуг: напрямок зусиль повинен збігатися з тазовою віссю/тобто тягнути "на себе" і дещо вверх/. У тих випадках, коли роди затягуються і з родових шляхів не з'являється плід або положення, позицію, передлежання та членорозміщення. При виникненні сумнівів щодо життєвості плода, промацайте у нього пульс, перевірте наявність больового рефлексу і /натискаючи на кінцівку чи очні яблука/ і рефлексу ссання /вставивши палець у рот/.

Якщо після лопання плодового міхура плід затримався у родових шляхах, то потягуючи за ніжки та голову плода, допоможіть при затриманні у родових шляхах плода з тазовим передлежанням, оскільки при защемленні в тазовій порожнині пуповини плід може загинути від припинення плацентарного дихання та аспірації навколоплідної рідини.

Зразу після народження теляти за допомогою чистої серветки звільніть його ніздрі, рот та очі від слизу. Якщо пуповина обірвалася сама, то занурте її культю в скляночку з 5%-ним спиртовим розчином йоду чи 5%-ним розчином карболової кислоти або іншим антисептичним і розчином. Якщо пуповина не обірвалася, то у поросят, ягнят, козенят і інших дрібних плодів. 5 стискають пальцями однієї руки на відстані 4-6см від пупкового кільця, а другою рукою п обривають.

У новонароджених телят та лошат на необірвану пуповину накладають дві лігатури - на 8-10 см від пупкового кільця і на 3-4 см нижче та розрізують між ними пуповину.

Протріть шкіру теляти солом'яним жмутком чи серветкою, або дайте його облизати j корові. Зразу після виведення плода замийте у корови задню частину тулуба, випоїть їй 1-13 1 відра підсоленої теплуватої води чи 2-3 л навколоплідних вод, розбавлених вдвічі водою. Розітріть їй задні кінцівки, боки та крижі солом'яним жмутом. Приблизно через 40-60хв після народження теляти обмийте корові вим'я 2%-ним розчином соди чи теплою водою, витріть сухим рушником, видійте корову і випоїть молозиво теляті /або пустіть теля до вим'я/. Після цього помістіть теля у продезинфіковану чисту й суху індивідуальну клітку профілакторію або залишіть його на одну добу біля матері.

При відсутності у матері молозива можна використовувати молозиво інших корів, що і отелилися у той же час, або замінити його штучною сумішшю такого складу: свіже молоко - 1 л, свіжий риб'ячий жир -15 г, натрію хлорид - 10 г і 2-3 свіжих курячих яйця. Штучна суміш і для лошат складається з розбавленого вдвічі коров'ячого молока, до 1л якого додають дві столові ложки  цукру.

 

Завдання № 3 Оволодійте прийомами діагностики та лікування слабких перейм і потуг

Слабкі перейми і потуги (Hypodynemia uteri) - нетривалі, рідкі, слабкі скорочення матки та черевного преса, що виникають з самого початку родів (первинні) або ж у процесі їх після і попередніх нормальних чи навіть бурхливих перейм і потуг (вторинні слабкі перейми та потуги).

При встановленні діагнозу пам'ятайте, що первинна форма захворювання виникає внаслідок   неповноцінної   годівлі   вагітних   тварин,   відсутності   моціону,   виснажливих захворювань,   а   вторинна  -  через   перевтому   м'язів   матки   та  черевного   преса  при \ невідповідності розмірів плода та родових шляхів чи неправильних розміщеннях у них плода

Зверніть увагу на в'ялий затяжний розвиток родів, слабкість чи навіть відсутність потуг (первинні слабкі перейми та потуги) або ж на поступове ослаблення скорочень матки та черевного преса (вторинні слабкі перейми та потуги). Для уточнення діагнозу проведіть вагінальне дослідження роділлі, визначте у неї стан розкриття шийки матки, цілісність міхура, розміщення плода, відповідність його розміру входу в таз матері.

При недостатньому розкритті шийки матки та нерозірваному плодовому міхуреві введіть корові внутрішньовенно 150-200 мл 40%-ного розчину глюкози й стільки ж 10%-ного розчину кальцію глюконату. Можна влити в матку гарячий стерильний розчин нейтральних солей (45-50 градусів Цельсія). Якщо від цього не нормалізувалися перейми й потуги, то через 1-2год введіть підшкірно 20-30 ОД чи внутрішньовенно 10-15 ОД окситоцину або пітуїтрину в 40-50 мл 40%-ного розчину глюкози.

При вторинних слабких переймах і потугах, якщо шийка матки розкрита, плодовий міхур не розірваний, а сильно розтягнутий великою кількістю вод- розірвіть його і промасажуйте легко слизову оболонку матки. Це може викликати рефлекторне збудження родів. Якщо цього не настало, розміщення плода нормальне і його розміри відповідають входу в таз, зафіксуйте передлежачі органи плода і витягніть плід.

ЗАВДАННЯ. Оволодійте прийомами діагностики та лікування бурхливих перейм і потуг.

Бурхливі   перейми   та   потуги   (Hyperdynamia   uteri)   характеризуються      частими, невідповідності розмірів плода просвіту таза матері, неправильних положеннях, позиціях та членорозміщеннях плода або ж при невмілому застосуванні утеротонічних засобів.

При діагностиці захворювання проведіть вагінальне дослідження просвіту таза і розмірів передлежачої частини плода, його положення, позиції, передлежання та членорозміщення; врахуйте також надто швидкий розвиток родів із передчасним розриванням плодового міхура; з'ясуйте, чи надавалася тварині акушерська допомога і яка.

Допомогу надавати слід у певній послідовності. Насамперед, необхідно заспокоїти тварину. Для цього її обережно проведіть, поставте на похилому місці так, щоб таз був вище і передньої частини тіла. Зробіть епідуральну анестезію. Кобилі можна ввести внутрішньовенно 150-300 мл 10%-ного розчину хлоралгідрату. Після ослаблення перейм і потуг приступайте до виведення плоду.

 

Завдання № 4. Оволодійте прийомами діагностики та надання допомоги при вузкості, вульви і піхви

Вузькість вульви та піхви (Vulva et vagina angysta) спостерігається переважно у | первісток   внаслідок   недорозвитку     й   непідготовленості  їх  до   родів,   що  буває  при передчасному осіменінні, а також при природжених вадах розвитку. У старших корів вузькість вульви та піхви є наслідком недостатньої їх інфільтрації чи рубцевих стягувань на , основі запальних процесів.

При діагностиці захворювання урахуйте такі симптоми: при вузькості лише вульви з неї виступають лише кінцівки плода, а об'ємисті його частини затримуються в піхві; при вузькості піхви з вульви кінцівки або не виступають, або лише прорізуються копитця.

Проводячи вагінальне дослідження породіллі, уточніть місце та ступінь звуження , вульви й піхви. Допомогу породіллі надавайте у такій послідовності:

зробіть епідуральну анестезію; змажте слизову оболонку вульви та піхви олійною \ емульсією, вазеліном, іхтіоловою маззю, олією або введіть у піхву відвар насіння льону; \ зафіксуйте передлежачі органи плода й, розтягуючи руками вульву, виводьте плід. Під час | виведення об'ємних ділянок плода захищайте рукою верхній кут вульви від можливого розриву.

Якщо звуження вульви настільки значне, що можливі її розриви при виведенні плода, І зробіть поздовжній розріз верхнього його кута в напрямку ануса і після виведення плода накладіть вузлуваті шви на слизову оболонку разом із м'язовим шаром і на шкіру з ; підшкірною клітковиною. При наявності в піхві спайок,   їх необхідно розірвати рукою чи розрізати.

Якщо наведені вище прийоми не дають змоги вивести плід, проведіть кесарів розтин або фетотомію.

 

Завдання № 5. Оволодійте прийомами діагностики та надання допомоги при звуженні шийки матки

Звуження чи неповне розкриття шийки матки (Stenosis cervicis uteri) буває наслідком недостатньої інфільтрації її тканин у передродовий період або ж сповільненого розкриття у процесі родів. Рідше воно зумовлюється стійким рубцевим переродженням тканин шийки матки внаслідок запальних процесів. Оглядаючи породіллю в таких випадках, зверніть увагу на затягування родів і те, що незважаючи на наявність перейм і потуг, плід не народжується.

Досліджуючи піхву за допомогою піхвового дзеркала чи просто рукою, визначте ступінь розкриття шийки матки. В таких випадках вона буває недостатньо вівдкритою або навіть J закритою. Збираючи анемнез, постарайтеся з'ясувати причини недостатнього розкриття | шийки матки. Якщо воно зумовлено слабкими переймами і повільним розвитком родів, то для їх прискорення можна застосувати один із таких прийомів: промасажуйте рукою слизову оболонку піхви та шийки матки; зробіть корові ін'єкцію малих доз окситоцину чи пітуїтрину } (підшкірно - 20-25 ОД, внутрішньовенно  10-15 ОД в 50-100 мл 40%-ного розчину глюкози). При добре виражених переймах і потугах поставте тварину на похиле місце (щоб тазовий пояс був вище грудного), покладіть теплий компрес на крижі та поперек, зробіть тепле (45-47 0О зрошення      піхви   (перевареною   водою,   2%-ним   розчином   натрію   гідрокарбонату   чи s фурациліну 1:5000).

Якщо наведені вище прийоми виявились безрезультатними, спробуйте розкрити шийку матки рукою. Зробивши хвостову епідуральну анестезію або ввівши з обох боків шийки матки спочатку пальцями, а потім рукою. Коли і ці прийоми не дадуть бажаних результатів, можна застосувати розріз шийки матки наполовину її товщини з обов'язковим накладенням швів після виведення плода або зробити кесарів розтин.

Завдання № 6. Оволодійте прийомами та лікуванням затримання посліду у корів

Роди закінчуються відокремленням посліду. В тих випадках, коли він не відокремився у корів протягом 6 год., у овець і кіз - 5, свиней - 3 год., кобил - ЗО хв. після народження плоду ; говорять про затримання посліду (retentio placsntae).

При постанорвці діагнозу враховуйте час, що минув від народження плода; ступінь затримання посліду: повне, коли зберігається зв'язок хоріона з карункулами в обох рогах матки із родових шляхів звисає невеликий тяж (частина сечової і водної оболонок), неповне -коли хоріон зберігає зв'язок із корункулами лише в розі - плодовмістилищі, а з родових шляхів звисає довгий тканинний тяж (амніон, алантоїз і частина хоріона) і часткове (коли хоріон зберігає зв'язок з кількома карункулами рога - плодовмістилища, що можна встановити при старанному огляді виділених плодових оболонок.

При лікуванні затримання посліду спочатку (протягом першої доби після виведення 1 плода) застосовуйте консервативні методи, розраховані на   підвищення загального тонусу організму та скоротливості матки, пригнічення розвитку мікрофлори та розпаду посліду в матці.

До таких засобів належать:

-    даванка 1-1,5 кг патоки чи внутрішньовенне введення 200-300 мл 40%-ного розчину і глюкози та 100-150 мл 10%-ного кальцію хлориду або кальцію глюконату;

ін'єкції окситоцину чи пітуїтрину - підшкірно 30-40 ОД (6-8 мл) двічі на день чи внутрішньовенно - 10-15 ОД (2-3 мл) у 40-50 мл 40%-ного розчину глюкози;

-    комбіновані  підшкірні введення фолікуліну  чи  синетролу, а через 3-5 год. -окситоцину чи пітуїтрину;

-     внутрішньом'язові ін'єкції -,5%-ного розчину прозерину (2-3 мл) чи 0,1%-ного розчину карбахоліну (2-3 мл);

обмивання задньої частини тулуба, вульви і частини посліду, що звисає, розчином калію перманганату 1:1000 - 1:3000, етакридину лактату 1:1000 - 1:2000, 2%-ним розчином ваготилу, фурациліну 1:5000.

Якщо консервативне лікування не забезпечить відокремлення посліду протягом 24 год., огаїеобхідно видалити оперативно (рукою).

При цьому обмийте вульву, хвіст і промежину дезинфікуючим розчином, підв'яжіть вістна бік, зробіть низьку сакральну анестезію, зробіть відповідним чином одну руку і   j мастіть її   іхтіоловою чи іншою маззю, захопіть другою рукою звислу частину посліду, ; крутітьїї на 1 -2 оберти і легко натягніть, введіть обережно оброблену руку в матку й по ; атягненішастині посліду "підійдіть" до найближче розміщених карункулів. Обхоплюйте по ерзі рукою кожен карункул із котиледоном і великим і вказівним пальцями обережно ідокремлюйтезід карункулів. Так поступово звільніть від посліду всі карункули.

Введіть у матку антимікробні препарати у вигляді пошуку, болюсів чи аерозолю.

Завдання № 6. Скласти план підготовки та застосування Акушерських інструментів.

ПІСЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ СТУДЕНТ ПОВИНЕН ЗНАТИ: теорію по темі: "Роди та післяродовий період".

УМІТИ: надавати допомогу тварині в період родів.

Домашнє завдання:

  1. Карташов І.І. Шарапа Г.С. Акушерство, гінекологія і штучне осіменіння сільськогосподарських тварин  тварин: Навч. посібник. – К.:  Вища школа, 1991. – С.176-204, 164-176.
  2. Яблонський В.А. Практичне акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології. – К.: Мета, 2002. – С. 131-145, 149-173.

 

Викладач:                                                                          Овчарук В.М.                                                          

1

 

doc
Додав(-ла)
Овчарук Василь
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
1440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку