Методичні матеріали на тему: "Сучасні миючі засоби"

Про матеріал
Мета: переконання у важливості застосування сучасних миючих засобів, оскільки кожен в своєму житті користується СМЗ, і без них тяжко уявити наше повсякденне життя.
Перегляд файлу

                       

Сучасні миючі засоби

Мета: переконання у важливості застосування сучасних миючих засобів, оскільки кожен в своєму житті користується СМЗ, і без них тяжко уявити наше повсякденне життя.

Синтетичні миючі засоби (СМЗ) - це рідкі, пастоподібні і порошкоподібні речовини, які містять поверхнево-активні речовини, а також інші органічні і неорганічні речовини, що підвищують ефективність поверхнево-активних речовин. Основне призначення миючих засобів - видалення забруднень з різних поверхонь.

 Забруднення міцно утримуються на них за рахунок фізико-хімічних сил, не змочуються водою і тому практично нею не змиваються. Щоб перевести забруднення в розчин, слід зробити їх гідрофільними.

Молекули миючих речовин, адсорбуючись на грязьовий частці, «притягують» її до води, відривають від поверхні перешкоджають зворотному прилипанню та злипанню частинок між собою. Таким чином, частки переходять в розчин. Так як розчин поверхнево-активних речовин краще змочує поверхні, він проникає в найдрібніші пори і руйнує великі частки забруднень.

Дана тема є актуальною, тому що кожен в своєму житті користується СМЗ, і без них тяжко уявити наше повсякденне життя.

 1. Загальна характеристика синтетичних миючих засобів.

 До синтетичних мийних засобів відносять: миючі, відбілюючи і водопом'якшуючі засоби. Миючі засоби - це сполуки, основною складовою яких є миючі речовини. До них відносять господарське мило і синтетичні миючі засоби (СМЗ). Вони являються товарами першої необхідності для особистого застосування і відіграють значну роль в різних галузях промисловості. Мило господарське - це миючий засіб, основними складовими якого є натрієві і калієві солі жирних кислот. Одержують мило омиленням лугами тваринних і рослинних жирів або нейтралізацією жирних кислот содою, де сировиною являються смоляні (із каніфолі) і нафтенові кислоти. Синтетичні миючі засоби - це сполуки, основною складовою яких є синтетичні миючі речовини. В склад СМЗ, крім синтетичних миючих речовин, входять лужні і нейтральні солі, відбілюючи і дезінфікуючі речовини, піноутворювачі та піногасники, ароматизовані речовини і ін. СМЗ розрізняють за призначенням, консистенції (порошкові, пасти, рідкі), наявності допоміжної функції (з відбілюванням, підкрашуванням і ін). За призначенням СМЗ поділяють на засоби для прання виробів із волокна льону; із волокна шерсті, шовку і хімічних; універсальні, комплексної дії, піномиючі.

 

1.1 Хімічний склад СМЗ

Основною складовою частиною синтетичних мийних засобів є органічні поверхнево-активні речовини, які володіють замочувальною, емульгуючою, пептизуючою і піноутворювальною спроможністю. Сукупність цих властивостей обумовлює їхня мийна дія. Для посилення мийної дії поверхово-активних речовин до складу синтетичних мийних засобів добавляють лужні і нейтральні електроліти, алкілоламіди, карбоксиметилцелюлозу і деякі інші речовини. Так, корисними добавками є вибілюючі речовини. Синтетичні миючі засоби звичайно представляють досить складну композицію, оскільки в них входять різноманітні добавки: оптичні відбілювачі, хімічні відбілювачі, ферменти, піноутворювачі, пом'якшувачі. Пральні порошки містять все або деякі з нижче приведених елементів:

- поверхнево-активні речовини (субстанції, активні при пранні);

- зв'язуючі речовини;

- вибілюючі речовини;

- допоміжні речовини (наприклад, ароматичні речовини, ферменти).

Разом із звичайними порошками існують змішані пральні порошки, в яких основний пральний порошок, вибілюючі речовини і засіб для зменшення жорсткості води упаковані окремо і змішуються тільки при початку прання. Всі пральні речовини, а також їх компоненти можуть бути в порошкоподібному або рідкому вигляді. Будь-яку речовину, схильну збиратися на поверхні розділу олія - вода, називають поверхнево-активною речовиною. Всі поверхнево-активні речовини є емульгаторами, тому що сприяють утворенню емульсії олії у воді, тобто "змішуванню" олії і води, всі вони володіють миючими властивостями і утворюють піну - адже піна є як би емульсією повітряних бульбашок у воді. Але не всі ці властивості виражені у них однаково. Є поверхнево-активні речовини, які рясно утворюють піну, але є слабкими миючими засобами; є і такі, які майже не піняться, але є чудовими миючими засобами З давніх часів самою найвідомішою поверхнево-активною речовиною було мило. В даний час воно все більше витісняється синтетичними активними субстанціями. Проте висока миюча активність синтетичних поверхнево-активних речовин знижується в жорсткій воді. Сучасні пральні порошки містять декілька поверхнево-активних речовин і спеціальні сорти мила. Вони знижують поверхневе натягнення води, відділяють бруд від волокон і диспергують їх в розчині прального порошку і утворюють емульсію з брудом, що містить жир. Мило можна представити формулою Na+C17H35COO-, де 17 атомів Карбону з приєднаними ним атомами Гідрогену витягнуті в звивистий ланцюжок. Алкілбензолсульфанат натрію (Na+C12H25C6H4SO3-) має приблизно стільки ж атомів Карбону і Гідрогену. Проте розташовані вони не у вигляді звивистого ланцюжка, як в милі, а у вигляді розгалуженої структури. Для миючої дії важливо те, що вуглеводнева частина негативного іона нерозчинна у воді. Проте вона розчинна в жирах і оліях, адже саме завдяки жиру бруд прилипає до речей; і якщо поверхня повністю очищена від жиру, бруд не затримується на ній. Засоби для вибілювання важливі для обробки плям на білій, кольоровій білизні, білизні, що піддається кип'ятінню, і тонкій білизні. Вони за допомогою окислення видаляють плями від червоного вина, овочів і фруктів. Для цього в основному використовують перборат натрію, який в процесі прання при температурах вище 60 градусів Цельсія виділяє вибілюючі речовини. Активатори вибілюючої речовини, наприклад, тетраацетилендиамін активують пербонат при температурі нижче 60 градусів, і вибілювання можливо вже в межах 40 градусів.

До допоміжних речовин відносяться:

- ферменти, які розщеплюють білок і крохмаль;

- розчинники бруду, які підтримують бруд в підвішеному стані;

- перешкоджаючі речовини, які обмежують хімічні реакції (утворення піни) або їй запобігають (корозія);

- ароматичні засоби;

- виконавчі засоби, які забезпечують сипучість пральних порошків (наприклад, сульфати).

До неорганічних компонентів порошків відносяться, у тому числі сода, яка розчиняє жирові забруднення і знижує жорсткість води, фосфати, які розщеплюють такі пігментні забруднення, як плями від кави, овочів, фруктів і червоного вина. Добрі пральні порошки містять також силікати, які сприяють отриманню сипучих порошків, зменшуючи їх клейкість, а також оберігають метали від корозії, що важливо при пранні в пральних машинах. Сульфати, поліпшуючі розчинність синтетичних миючих засобів, є ще одним корисним компонентом складу якісних пральних порошків. До органічних компонентів відносяться з'єднання, що запобігають осадженню бруду з розчину назад на тканину, так звані антиресорбентами, а також ароматизатори, хімічний і оптичні відбілювачі. Оптичними відбілювачами називаються засоби, що посилюють білизну незабарвлених тканин, і повертають забарвленим яскравість і чистоту тону. Ароматизатором називається суміш природних і синтетичних речовин, що додають приємний запах порошу і свіжий аромат білизні.

1.2 Основні види синтетичних мийних засобів

Виготовлення синтетичних мийних засобів полягає в упорядкуванні композиції, змішуванні і розчиненні всіх компонентів рецептури. Для одержання порошкоподібного засобу використовують сушіння. Далі йде розфасовування й упаковування готового продукту. Щоб знизити витрати на випарювання води, для порошкоподібних засобів готують найбільше концентровані композиції (до 55--60% сухої речовини), які фактично являють собою суспензії. Після ретельного перемішування таку композицію висушують у розпилювальних сушильних апаратах.

Джерела: http://www.tnu.in.ua/study/refs/d91/file211529.html;

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%96%D0%B1;

 

 

 

 

docx
Додано
9 жовтня 2020
Переглядів
2585
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку