Методичні рекомендації до уроку читання

Про матеріал
Важливим аспектом роботи на уроках читання є розвиток у школярів уміння пов’язувати прослухане / прочитане зі своїм життєвим досвідом, висловлювати своє ставлення, розповідати про власні почуття і переживання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методичні рекомендації «Розвиток читацької компетентності на уроках читання в початковій школі»до підручника Наталії Богданець - Білоскаленко, Юлії Шумейко Відповідно до Типової освітньої програми створеної під керівництвом О. Я. Савченко

Номер слайду 2

Для формування читацької компетентності надаю перевагу словниковій роботі, яку можна проводити на різних етапах уроку та в різних формах:заздалегідь надруковані слова і пояснення до них;після первинного читання діти визначають незрозумілі слова – вчитель пояснює усно або заготовлені пояснення в письмовій формі (презентація);під час аналізу змісту тексту;в 4 класі іноді діти поєднують слово з його тлумаченням:

Номер слайду 3

поєднують слово з його тлумаченням. Мольберт. Банка (скляна посудина з широкою шийкою, яка використовується в основному для зберігання продуктів домашнього і промислового консервування)Подих перехопило. Розширилися, збільшилися обсягом від насичення вологою. Набубнявіли. Хто-небудь дуже вражений; у когось перехоплює дихання (від збудження і хвилювання)Слоїк. Малярська дошка. Підставка, на якій художник закріплює полотно для малювання. Призьба. Закричати, загорланити. Зарепетувала. Збентежитися, прийти в стан замішання, зніяковіння, засоромитися. Знітилася. Спорудження вздовж зовнішніх стін по периметру хати (будівлі), служить для запобігання промерзанню споруди взимку і для захисту від опадів. НаївніПростодушно-довірливий, який не має життєвого досвіду; безпосередній, недосвідчений

Номер слайду 4

Вправа «Луна»вчитель читає, потім учні повторюють (вправляння у читанні багатоскладових слів) - мольберт, запишалася, мережані, перешіптуються, пурпурові, замерехтіли

Номер слайду 5

Вправи – піраміди для розширення кута зору маль↑виромаш↑киво ↑ лошкибу↑дяк піво↑нії тро↑янди

Номер слайду 6

«Розсипані склади» - утворити слова за- - рі- -ся -ко- -ма- -ва- -ша- -ла-Бу- на- -вим- -лю- -сом- -ря- -ла ква-

Номер слайду 7

Проговорювання скоромовок. Побачив вовк козу,Забув про грозу. Ти, малий, скажи малому. Хай малий малому скаже,Хай малий теля прив'яже. Заболіли зуби в зебри. Йти до зубра,зебро,треба. Як не хочеш буть беззуба -Лікуватись йди до зубра. Дзижчить над житом жвавий жук,Бо жовтий він вдягнув кожух. Жовтий жук купив жилет,Джемпер, джинси та жакет. Ой був собі коточок,Украв собі клубочок. Та й сховався в куточок.

Номер слайду 8

Проговорювання чистомовокІч-іч-іч – розтопили піч. Ач-ач-ач – печемо калач. Ча-ча-ча – дайте калача!Чі-чі-чі – смачні калачі. Джу-джу-джу – по галявині ходжу. Джа-джа-джа – так приємно походжать!Дже-дже-дже – натомився я уже. Джи-джи-джи – ти мені допоможи!

Номер слайду 9

Доповнення прислів’їв. Бджола мала, а й та …(працює)Без труда нема …(плода)Добра бажаєш, добро і …(роби)Добре діло роби… (сміло)Сіяти добро — добро і… (пожинати)Дерево міцне коріння, а людина–… (друзями)

Номер слайду 10

Роз’єднати слова і встановити межі речення, прочитати їх Дівчинкапобігладорічкинаберезіщеразпоглянуланасвіймалюнокпівоніябуламовжива!

Номер слайду 11

Вибіркове читання знайти в тексті речення в яких є: опис; порівняння; речення, яке починається з слова …; знайти речення, в яких є ім’я

Номер слайду 12

Ігри«Вовк та заєць» - один здобувач освіти («заєць») починає читати перше речення, коли дочитує до крапки – починає читати другий («вовк»). «Заєць» читає швидко, намагаючись дочитати абзац, щоб не наздогнав «вовк». Всі слідкують, щоб гравці дотримувалися правил (читати швидко, не пропускати складів чи слів, чітко промовляти слова), потім гравці міняються. Ролі діти обирають за бажанням.

Номер слайду 13

«Небо і земля» - всі разом читають напівголосно, за командою «небо» - піднімають очі вгору, в тексті не помічати ніякими позначками, за командою «земля» - продовжити читати з того місця, де закінчили.

Номер слайду 14

Висновки. Важливим аспектом роботи на уроках читання є розвиток у школярів уміння пов’язувати прослухане / прочитане зі своїм життєвим досвідом, висловлювати своє ставлення, розповідати про власні почуття і переживання. Долучення дітей до обговорення змісту текстів є прямим стимулом для продукування ними спонтанних висловлювань, які заразом формують необхідні мовленнєві вміння та привчають їх до умов реального спілкування. Завдання, які спонукають учнів до такої діяльності, водночас розвивають самостійність думки, творчу уяву, фантазію дітей, свободу в інтерпретації тексту, тобто готують компетентну мовну особистість.

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Богданець-Білоскаленко Н. І, Зоряна М. І .)
Додано
26 лютого
Переглядів
65
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку