Методичні рекомендації з викладання іноземної мови в закладах професійної (професійно-технічної) освіти «СУЧАСНИЙ УРОК ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В КОНТЕКСТІ КОМПЕТЕНТНІСНОЇ ОСВІТИ»

Про матеріал
Методичні рекомендації узагальнення досвіду роботи викладачів іноземної мови з формування освітніх компетентностей здобувачів освіти на уроках англійської мови засобами критичного мислення та використанням штучного інтелекту, а також з застосуванням різних методик та стратегій для ефективного сприяння вивченню мови. Практичні матеріали з досвіду роботи експертної творчої групи викладачів англійської мови м. Запоріжжя.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Науково-методичний центр професійно-технічної освіти

У Запорізькій області

 

 

  

 

 

Методичні рекомендації

з викладання іноземної мови в закладах професійної

(професійно-технічної) освіти

«СУЧАСНИЙ УРОК ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В КОНТЕКСТІ КОМПЕТЕНТНІСНОЇ ОСВІТИ»

(з досвіду роботи експертної творчої групи викладачів

іноземної мови закладів професійної

(професійно-технічної) освіти м. Запоріжжя)

 

 

 

 

 

 

                   

Учитель у значка пустой доски. концепция образования, урок в классе знак на  белом фоне. векторная иллюстрация | Премиум векторы                                                                                                                                        

                          Запоріжжя

                 2024

Методичні рекомендації узагальнення досвіду роботи викладачів іноземної мови з формування освітніх компетентностей здобувачів освіти на уроках англійської мови засобами критичного мислення та використанням штучного інтелекту, а також з застосуванням різних методик та стратегій для ефективного сприяння вивченню мови. Практичні матеріали з досвіду роботи експертної творчої групи викладачів англійської мови м. Запоріжжя.

 

Рекомендовано

Науково-методичною радою

НМЦ ПТО у Запорізькій області

для викладачів іноземної                                 мови  в закладах професійної (професійно-технічної) освіти

протокол № 2 від 25 квітня 2024

 

Укладач:

Швецова В.С., викладач іноземної мови ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей», спеціаліст вищої категорії, педагогічне звання «старший викладач».

 

Комп’ютерний набір та верстка, редагування та коректура:

Швецова В.С., викладач іноземної мови ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей», спеціаліст вищої категорії, педагогічне звання «старший викладач».

 

Відповідальний за випуск:

Паржницький О.В., директор НМЦ ПТО у Запорізькій області.

 

Рецензент: Четверякова Л.І., методист НМЦ ПТО у Запорізькій області.

ЗМІСТ

 

ВСТУП. Швецова В.С……….……………………..……………………..………. 4

Розділ 1. Швецова В.С. МОДЕЛЮВАННЯ СТРУКТУРИ УРОКУ У КОНТЕКСТІ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ. ФОРМИ І МЕТОДИ РОБОТИ…....………………………………………….………………………….. 6

Розділ 2. Шереметьєва К.О. РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ У ПРОЦЕСІ КОМПЕТЕНТНІСНО ОРІЄНТОВАНОГО НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ.…...………………………………………….…………....16

Розділ 3. Псар В.В. ЯК ПЕРЕЗАВАНТАЖИТИ УРОКИ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗА ДОПОМОГОЮ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ.……..…….………………….... 32

Розділ 4. Боєва А.Л. КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ РРР, ТТТ І TBL: ТРИ ОСНОВНІ ПІДХОДИ У ВИКЛАДАННІ МОВ (Comprehensive Analysis of PPP, TTT, and TBL: Three Foundational Approaches in Language Teaching)…………. 36

Розділ 5. МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ ПЛАНІВ УРОКІВ З ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ.……….46

5.1 Аратова В.П. ПЛАН УРОКУ НА ТЕМУ:  «ВЗАЄМОВІДНОСИНИ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ  І УКРАЇНИ./ RELATIONS BETWEEN GREAT BRITAIN AND UKRAINE».…………………………………………………………………..46

5.2 Аратова В.П. ПЛАН УРОКУ НА ТЕМУ:  «В РЕСТОРАНІ / AT THE RESTAURANT» ……………..…………..…………………………………………53

Література та інформаційні джерела ……..……..……………………………..58

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Пропонований збірник матеріалів є результатом спільної діяльності викладачів іноземних мов закладів професійної (професійно-технічної) освіти у Запорізькій області. Його зміст демонструє тенденції розвитку сучасної іншомовної освіти в умовах компетентнісної парадигми, акумулює теоретичні й практичні напрацювання викладачів в цій сфері та ілюструє їх упровадження в освітній процес. Набуття учнями компетентностей – актуальна освітня стратегія державної політики, котра потребує кардинальних змін у різноманітних сферах освіти та на різних етапах навчання, де здійснюється формування механізмів іншомовної взаємодії шляхом виконання навчальних дій, спрямованих на засвоєння особливостей життєдіяльності в сучасному світовому мобільному та глобалізованому соціумі.

Зміст компетентнісно-орієнтованого навчання іноземних мов характеризується діяльністю, яка організовується в межах таких компонентів: мотиваційного (ставлення до навчання, усвідомлення соціальної потреби в оволодінні іноземною мовою, ціннісні орієнтації); когнітивного (знання, уміння, навички, досвід іншомовної комунікативної діяльності); діяльнісного (способи і форми виконання навчальних дій, спрямованих на усвідомлене оволодіння іншомовною комунікативною діяльністю); контрольно-оцінного (самооцінювання і самоконтроль рівня власних навчальних досягнень); рефлексивного (самоаналіз, самооцінка, самокорекція процесу і результатів навчання). Компетентнісно-орієнтоване навчання створюється на ідеях оволодіння іноземною мовою в контексті міжкультурної парадигми, що забезпечує взаємопов’язане засвоєння мови і культури народу, що нею спілкується. Такий підхід зумовлює відповідну діяльність, спрямовану на формування в учнів готовності до міжкультурної комунікації в межах типових сфер, тем і ситуацій спілкування, окреслених чинною програмою. Комунікативно-діяльнісна технологія навчання дає змогу виконувати навчальні операції та дії, спрямовані на формування навичок і вмінь усвідомлено здійснювати види роботи, пов’язані із засвоєнням і використанням мовного й мовленнєвого матеріалу, формує здатність оцінювати ситуацію, усвідомлювати проблему, довкола якої відбувається спілкування, планувати свою комунікативну поведінку, за потреби коригувати її тощо. Відповідно до комунікативного підходу весь процес навчання варто розглядати як особливу діяльність здобувачів освіти, яка є значущою для них і здійснюється на засадах методично доцільно сформульованих навчально-мовленнєвих ситуацій, котрі моделюють реальні умови спілкування. Засобами іноземної мови у здобувачів освіти  поступово формуються елементи ключових компетентностей відповідно до тематики спілкування і мовного матеріалу. Досить важливо, щоб учні навчалися не тільки мови й мовлення, але й водночас здійснювали роботу, спрямовану на засвоєння правил комунікативної поведінки, яких потрібно дотримуватися під час спілкування.

Отже, вивчення іноземної мови в освітньому закладі – це творчий процес, у якому викладач та учні є повноправними партнерами й учасниками культурного діалогу, який має прокласти їм шлях до цивілізованого світу.

Оволодіння мовою здійснюється, насамперед, на уроці і саме на уроці вирішуються багатопланові завдання, використовуються різні організаційні форми роботи (групові, парні, індивідуальні), створюються ситуації позитивної мотивації до вивчення іноземної мови тощо. Підготовка і проведення його вимагають від викладача великої затрати часу та творчих сил, бо сучасний урок іноземної мови - це складне утворення, де викладач використовує всі можливості учня, весь його творчий потенціал. Таким чином, ретельна підготовка до уроку іноземної мови - це можливість підвищити його дієвість.

 Сподіваємося, що презентовані матеріали і приклади їх імплементації в освітній процес стануть дидактичною підтримкою організації освітнього процесу та орієнтиром активного використання методичних технологій компетентнісного навчання іноземних мов у ЗП(ПТ)О.

  1. МОДЕЛЮВАННЯ СТРУКТУРИ УРОКУ У КОНТЕКСТІ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ. ФОРМИ І МЕТОДИ РОБОТИ

 

Головним є не предмет, якому ви навчаєте,

а особистість, яку ви формуєте.

Не предмет формує особистість,

а вчитель своєю діяльністю,

 пов'язаною з вивченням предмета.

Переосмислення питань, пов’язаних саме із моделюванням компетентнісно-орієнтованого уроку навчання іноземній мові або  компетентнісно-діяльнісного уроку залишається найактуальнішою потребою, оскільки для такого уроку характерні гнучкість і варіативність структури, що, в свою чергу, передбачає зміни в конструюванні змісту уроку, визначенні цілей, структури і вимог до такого уроку. А добір ефективних методів, прийомів навчання і форм організації освітньої діяльності займає перше місце в моделюванні уроків і є достатньо важливим фактором успішної реалізації компетентнісного підходу в навчанні іноземній мові.

Основним завданням компетентнісного підходу є як оволодіння предметними знаннями, так і уміннями ефективно застосовувати їх на практиці, де результативність уроку визначається результатом активної діяльності учня як здатність учня діяти в різних проблемних ситуаціях при вирішенні навчальних та життєвих, тобто актуальних для учня проблем. Учень повинен добре орієнтуватися і швидко підлаштовуватися до змін, які постійно відбуваються у світі. А для того, щоб учні були здатні на це, більша частина уроку повинна бути практично спрямована.

Отже, роль освітніх закладів сьогодні – підготувати учнів до життя, навчити їх критично мислити, аналізувати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, опрацьовувати ті обсяги інформації, які вони отримують звідусіль, та вибирати необхідне. Також потрібно навчити здобувачів освіти постійно опановувати нові знання, знаходити потрібну інформацію та застосовувати її.

КОМПЕТЕНТНОСТІ ОХОПЛЮЮТЬ ТАКІ ЯКОСТІ: Ініціативність Співпраця Уміння вчитися Логічно мислити (Сам)оцінювання Здатність працювати в колективі Комунікативні здібності Вміння знаходити інформацію Модель майбутнього учня НУШ, якості, які потрібно виховувати в учнях, підбираючи матеріал при моделюванні своїх уроків: 

-      вихованість;

-      фізичне, психічне, духовне здоров’я;

-      Всебічно розвинена, життєво компетентна особистість Модель майбутнього учня НУШ Вихована Здорова (фізично, психічно, духовно) Поінформована, відверта, комунікабельна Інтелектуально-розвинена Вольова,сильна духом Дисциплінована, організована Соціально-адаптована, неповторна Життєрадісна, щаслива Самостійна, самодостатня Творча, естетично розвинена поінформованість, відвертість, комунікабельність;

-      інтелектуальний розвиток;

-      воля, дух;

-      дисциплінованість, організованість;

-      самостійність, самодостатність;

-      соціальна адаптованість, неповторність;

-      життєрадісність, свідоме сприйняття дійсності;

-      творчість та естетичний розвиток.

Вже через 3 роки до ЗП(ПТ)О будуть вступати випускники 9х класів нової української школи і розвиток цих якостей невід’ємно пов’язаний з успішною реалізацією вищесказаного.

Як кажуть українські історики, філософи та психологи, неможливо досягти єдності думки, якщо у людини немає гармонії між 4 гранями: Дух (або воля), душа (або любов до всього навколо), розум (або свідоме сприйняття дійсності) та тіло (або здоров’я).

Отже, компетентнісне навчання – це про динамічне поєднання знань, умінь та цінностей. І лише в комплексі це дає результат.

Шляхи формування компетентностей: відбуваються через:

-                зміст освіти (навчальні програми, Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти);

-                навчання, які ґрунтуються на організації активної власної діяльності учнів;

-                форми організації навчальної діяльності (індивідуально-самостійні, парні, групові, фронтальні чи їх оптимальне поєднання);

-         засоби навчання, метою яких є спонукати учнів мислити.

Вимогидо урокуПроблемний;розвивальний;пошуковий Зворотний зв’язок Яка же роль викладача на уроці? В умовах компетентнісного підходу викладач відходить від домінуючої ролі, виконує роль фасілітатора, від учителя потрібне вміння організувати активну діяльність учнів з пошуку, засвоєння та перероблення інформації. Роль учителя полягає в тому, що він тільки надає певні інструменти і спрямовує мислення учнів у правильний напрям для досягнення освітніх цілей.

Урок повинен бути проблемним і розвивальним: учитель сам націлюється на співпрацю з учнями, уміє спрямовувати їх на співпрацю із собою й однокласниками; на уроці панує сприятливий психологічний мікроклімат, створюються ситуації успіху і підтримка високої мотивації до навчання; створюються проблемні і пошукові ситуації, учитель обов’язково ураховує рівень підготовки і можливості учнів, а також обов’язково учитель планує зворотний зв’язок.

Основною характеристикою якості сучасного уроку є домінування суб’єктності учня. За визначенням О. Савченко, сучасний урок – «це середовище суб’єкт-субʼєктивної та полісубʼєктивної взаємодії, в основі якої – співпраця, співтворчість учителя з учнями; набуття ними не лише пізнавального, а й соціального досвіду; урахування впливу предметного й інформаційного середовищ».

Аналіз педагогічної й методичної літератури з проблеми уроку, вивчення досвіду роботи викладачів довели, що уроки навчання іноземній мові  класифікуються за такими ознаками:

1) особливість контингенту учнів;

2) основний вид навчальної діяльності;

3) період навчання;

4) основна дидактична мета;

5) провідний спосіб організації навчальної діяльності.

Коротко зупинимося на особливостях, які слід ураховувати в моделюванні типів уроків, виокремлених за цими ознаками.

1. Уроки навчання іноземній мові – це особливий тип уроків, на який впливає склад контингенту учнів. Адже учні, які приходять навчатися до професійних ліцеїв мають значні відмінності в їхній готовності до вивчення іноземної мови, низька мотивація, низькій рівень знань. Це зумовлює необхідність широко використовувати різні форми і методи навчання. Важливим є й те, що кожна діяльність такого учня на уроці повинна бути вмотивована або хоч цікава йому.

Ядро(основа уроку) включає ті елементи (етапи уроку), які вирішують основну освітню мету уроку мотивація освітньої діяльності актуалізація опорних знань повідомленнятеми, мети, завданьуроку підбиття підсумків уроку рефлексія повідомлення домашнього завдання перевірка домашнього завдання Наступними особливостями такого уроку у сьогоденні є те, що учні знаходяться не в класі, а поза екраном, ми не знаємо, як саме організовано їх робоче місце. Багато учнів під час уроку знаходяться не вдома: хтось в лікарні, хтось рухається кудись і по дорозі зайшов на урок, хтось, каже, що працює і паралельно навчається… і все це необхідно враховувати.

2. За видами навчальної діяльності уроки навчання іноземній мові поділяються на уроки читання, письмо, говоріння, аудіювання, граматика, які моделюються відповідно до специфіки змісту предмета, його провідних завдань та виду навчальної діяльності учнів.

3. За періодом навчання – це старша школа (10-11 класи), яка є останнім етапом одержання повної загальної середньої освіти, на якому в свідомості учнів формується цілісна картина світу. Добре відомо, що у багатьох учнів, які вступають до професійних ліцеїв, навіть не сформовані навички читання. Тому відповідальність викладачів зростає вдвоє: необхідно ще наверстати та ліквідувати прогалини.

4. Залежно від провідного способу організації навчальної діяльності учнів у цей період навчання іноземній мові проводяться такі уроки: урок-гра, урок-подорож, урок-інсценізація, урок-лекція; кіноурок; урок-бесіда; урок-практичне заняття; урок-екскурсія; урок самостійної роботи, урок-конкурс, урок-квіз, урок розвитку творчих здібностей тощо.

5. За основною дидактичною метою відповідно до Типової освітньої програми для ЗЗСО виділяються п’ять типів уроків.  Український дидакт Василь Онищук виділяє шість типів уроків: 1) урок засвоєння нових знань;  2) урок формування нових умінь і навичок;  3) урок закріплення і комплексного застосування знань, умінь і навичок; 4) уроки повторення, узагальнення і систематизації знань і вмінь; 5) урок перевірки і корекції знань, умінь і навичок; 6) комбінований урок (урок, на якому поєднуються різні цілі навчання, застосовуються різні способи організації навчання).

Існують й інші класифікації уроків, але жодна з них не може бути визнана універсальною. На практиці не завжди вдається спостерігати один із типів уроку в чистому вигляді. Що стосується  викладання саме іноземної мови, то уроки майже всі комбіновані.

Для навчальних програм не існує єдиних усталених вимог до створення змісту і структури уроку. Єдине, що головне, це чітке визначення цілей навчання та орієнтовних засобів їх досягнення та сам кінцевий результат. Тут вчитель є автором кожного уроку. Це означає, що вчитель сам вирішує зміст та структуру уроку, але з дотриманням основних вимог.

Роздивимось основні вимоги до моделювання уроку.

Основа уроку включає ті елементи (етапи уроку), які вирішують основну освітню мету уроку. Основні з них: перевірка домашнього завдання, актуалізація опорних знань, мотивація освітньої діяльності; повідомлення теми, мети та завдань уроку; повідомлення домашнього завдання; рефлексія; підбиття підсумків уроку.

Вимоги до структури уроку включають:

-  чітко визначені цілі та завдання уроку;

-  визначення типу уроку, органічний зв'язок всіх частин уроку;

-  обов’язковий зв'язок уроку з попереднім уроком і закладання перспективи на наступний урок;

-  вибір оптимальних методів, прийомів, форм, засобів вивчення та закріплення нового матеріалу. При цьому слід ураховувати: вимоги дидактичних принципів; зміст навчального матеріалу; рівень пізнавальної діяльності учнів (репродуктивний, продуктивний, творчий) для розроблення варіативних завдань; рівень навчальних досягнень, з метою підготовки диференційованих завдань за різними рівнями складності;

-  формулювання цільового завдання до кожної навчальної ситуації, де інструкція до кожного завдання повинна бути максимально лаконічною та чіткою, легкою і простою мовою для сприйняття;

-  передбачення способів зворотного зв’язку;

-  оптимальність домашнього завдання (форма, обсяг, запис у щоденнику, облік індивідуальних особливостей і т. д.).

Вимоги до підготовки та організації уроку припускають:

      підготовку та використання демонстраційного і роздавального матеріалу;

      можливість для учнів одержувати частину завдань самостійно під керівництвом педагога;

      використання контролю і самоконтролю здобувачів освіти у процесі виконання освітніх завдань; перевірку і самоперевірку після виконання ними завдання;

      виділення складних моментів нової теми, представлення  методики їхнього пояснення при підготовці до уроку;

      передбачення способів зворотного зв’язку.

Вимоги до змісту уроку і процесу навчання включають:

  • урок повинен сприяти розвитку пізнавальних процесів в учнів (сприйняттю, пам'яті, уваги, мислення, мовлення);
  • формувати якості особистості учнів (дисциплінованість, акуратність, ініціативність і т. д. всі вище перераховані);
  • урок повинен сприяти мотиву позитивного відношення учнів до навчання.

Вимоги до техніки проведення уроку припускають:

  • певний ритм і темп уроку оптимальний для учнів групи; градація складнощів;
  • сприятливий психологічний клімат на уроці (взаємна доброзичливість, готовність учителя прийти па допомогу учневі і т. д.);
  • взаємне співробітництво вчителя й учнів, педагогічний такт;
  • використання різних видів діяльності учнів, підтримувати інтерес до уроку.

У чому полягає відмінність між формою і методом навчання ? Що у них спільного ? Методцевідповідьназапитання:«Щозробитидлядосягненнянавчальнихцілей?»Формацевідповідьназапитання:«Якзробити?».Методбільшепов’язанийіззасобамидіяльності,аформазумовами(кількістюсуб’єктівнавчання,часомімісцемїїздійснення). Кожний викладач є автор свого уроку. Всі викладачі різні та надають перевагу своїм улюбленим методам і формам роботи на уроці, але, перш за все, під час  вибору методів і форм ми орієнтуємось на інтереси здобувачів освіти, рівень навченості учнів та умови, в яких доводиться проводити уроки.

До Вашої уваги представлено орієнтовний перелік методів, прийомів та форм роботи згідно з головними складовими уроку. Звісно, це тільки частинка того, що використовується, існує набагато більше, ніж перелічено тут:

Актуалізація опорних знань або модуль вступного повторення.

Мета:

  Визначити рівень попередньої підготовленості учнів, що стосується теми.  

  Актуалізувати знання, що потрібні для введення нового матеріалу.

  Активізувати мислення учнів.

Форми навчання: індивідуальні, парні, групові, фронтальні.

Засоби: диктанти, тести, ТЗН (Технічні засоби навчання), навчальні та наочні посібники, підручник, таблиці, моделі тощо.

Які методи можуть бути застосованими: фронтальна бесіда, усне опитування, перекладні методи, робота з картами, таблицями, схемами, рисунками; метод прогнозування, робота з текстом підручника, самоперевірка за зразком і багато більше.

Модуль спостереження і діагностики(Урок перевірки і корекції знань, умінь і навичок) Мета: Організувати і підтримати безперервний зворотний зв'язок. Одержати своєчасну інформацію про успішність просування у навчанні всіх учнів. Спостерігати за процесом засвоєння та застосування знань, умінь і навичок. Здійснювати моніторинг навчальних досягнень учнів. Формувати групи компетентностей: соціально-трудову, загальнокультурну. Методи: спостереження, дискусія, створення проблемної ситуації тощо. Прийоми: «Світлофор настрою», «Зворотний зв'язок», «Релаксаційні вправи», рефлексія тощо. Форми навчання: індивідуальна, парна, фронтальна, колективна. Засоби: ТЗН, завдання для моніторингу рівня знань, навчальні та наочні посібники тощо. Модуль вивчення нового матеріалу(Урок формування нових умінь і навичок) Мета:Допомогти учням засвоїти факти та основні ідеї.Забезпечити якість вивчення нового матеріалу.Формувати вміння виділяти головне, аналізувати, конспектувати, порівнювати, зіставляти.Забезпечити диференційований підхід.Встановити зв'язки між засвоєними та новими знаннями.Формувати групи компетентностей: соціально-трудову, інформаційну, загальнокультурну, уміння вчитися.Методи: пояснення, коментоване читання тексту підручника, проблемна ситуація, семінар-практикум, фронтальна бесіда, дискусія, робота з книгою, посібниками, схемами, таблицями, рисунками, моделями, демонстрація презентацій. Модуль вивченнянового матеріалу(Урок формуванняновихуміньі навичок) Прийоми: ICQ Instruction Checking Questions, CCQ concept checking questions, «Асоціації», «Мозкова атака», створення проблемної ситуації, використання яскравих афоризмів, порівнянь, образів, «Знаємо бажаємо дізнатися дізналися», «Моделі, що ожили», «Снігова грудка», «Ажурна пилка», «Акваріум», «Броунівський рух», «Два-чотири всі разом», «Навчаючи учусь», «Павучки», «Місткий кошик» тощо.Форми навчання: парна, групова, індивідуальна, колективна, фронтальна.Засоби: ТЗН, підручники, посібники, довідники, Іnternet, інформаційні таблички, роздавальний матеріал, таблиці, моделі тощо. Прийоми: «Асоціації на дошці», «Сніжна грудка», «Незакінчені речення», «Інтрига», «Дивуй!», «Фантастична добавка», «Відстрочена загадка», заповнення кросвордів, «Альтернатива», «Світлофор», «Мозковий штурм», «Асоціація», «Зайве слово», «Назви відповідь», «Пошук загального», «Групування слів», «Лото», «Зашифровки» тощо.

Модуль узагальненняі систематизації Мета:Узагальнити і систематизувати знання, уміння і навички. Установити загальні звязкив матеріалі, що дозволяє побачити учням тему (розділ) в цілому. Формувати вміння застосовувати набуті знання під час виконання завдань різного рівня складності. Формувати потребу до постійної самоосвіти, продуктивної творчої діяльності. Формувати групи компетентностей: соціально-трудову, загальнокультурну. Методи: порівняння, узагальнення, усна розповідь, гра, бесіда, вступні, оглядові, пошукові семінари, дебати, конференції тощо. Прийоми: «Письмовий звіт», «Шпаргалка», «Пошта», «Перепишу параграф по-своєму», «Я вчитель», «Інтелектуальне лото», «Ділова гра», «Аукціон ідей», «Творча робота», «Учені та їхні відкриття», «Фантастичні фігури» тощо. Форми навчання: індивідуальна, парна, фронтальна, колективна. Засоби: ТЗН, навчальні та наочні посібники, інформаційні картки, тести тощо

 

Модуль рефлексії Підбиття підсумків Прийоми: бесіда, відповіді на запитання щодо змістовного аспекту уроку (наскільки корисним вивчений матеріал? Де можна застосувати на практиці?)Власне рефлексія (усна й письмова, інтелектульнай емоційна). Прийоми: синквейн, висновки, «Шкала ефективності», «Лист побажань» Модуль психологічногосупроводу(Мотивація) Мета: Врахувати психофізіологічні особливості учнів. Розвивати пізнавальні процеси (пам'ять, увагу, сприймання, мислення, мовлення, уяву тощо) та математичні здібності учнів.Формувати пізнавальний інтерес. Створити позитивно-емоційний настрій і психологічно комфортні умови. Сприяти позитивному відношенню учнів до навчання. Методи: інтерактивні, ігрові, релаксаційні тощо. Прийоми: «Світлофор настрою», «Навіювання», «Відстрочена відгадка», «Бліц-опитування», «Релаксаційні вправи», «Зворотний зв'язок» тощо. Форми навчання: індивідуальні, парні, групові, фронтальні, колективні. Засоби: ТЗН, інформаційні таблички тощо. Мета: Удосконалити, узагальнити, систематизувати знання, вміння та навички. Розвивати самостійність та творче мислення. Формувати вміння самостійно засвоювати окремі питання навчального матеріалу. Формувати групи компетентностей: інформаційну, уміння вчитися, соціально-трудову. Методи: виконання вправ, письмових і графічних робіт, підготовка проектів, доповідей, самоперевірка, індивідуальне опитування, фронтальна бесіда, робота з підручником, довідниками, додатковою літературою, використання Іnternetтощо. Також, залучення консультантів, якість виконання д/з за допомогою звірки зі зразками, усний коментар, самостійна робота, що аналогічна до домашньої. Прийоми: «Інтелектуальна розминка», «Одне завдання на двох», «Вірю -не вірю», «Так ні», «Знайди помилку», «Вибери сам», «Ярмарок подорож», «Заздалегідь», «Творче завдання», бліцопитування ланцюжком, тощо. Форми навчання: індивідуальна, парна, групова. Засоби: навчальні та наочні посібники, довідкова література, Іnternet, інформаційні таблички тощо. Модуль домашньоїроботи(перевірка домашнього завдання) Модуль практики(Урок комплексного застосуваннязнань, умінь, навичок) Мета: Формувати вміння практичного застосування знань, умінь і навичок.Формувати й удосконалювати вміння й навички у стандартах прямого й успішного руху до накресленої мети. Забезпечити ситуацію вибору. Формувати вміння розв'язувати типові завдання, формувати творчі вміння. Переносити знання і способи діяльності, життєвого досвіду в нову ситуацію.Формувати групи компетентностей: соціально-трудову, інформаційну, загальнокультурну, соціально-трудову, уміння вчитися. Методи: практичні роботи, розв’язування завдань за зразком, метод коментування, робота з підручником та різними джерелами інформації. Прийоми: «Асоціативний ряд», «Синтез думок», «Альтернатива», «Коментування», «Навчаючи учусь», «Карусель», «Поєдинок», «Інтелектуальний тир», змагання тощо. Форми навчання: парна, групова, індивідуальна, колективна, фронтальна. Засоби: ТЗН, математичні диктанти, тести, навчальні та наочні посібники, роздавальний матеріал, схеми тощо.               І, найголовніше, чого слід дотримуватися, щоб досягти освітніх цілей – це, щоб зміст кожного уроку передбачав ускладнення видів вправ від вступних, пробних, які учні виконують під безпосереднім контролем і з допомогою вчителя, до творчих, які учні розв’язують самостійно.

Дотримання всіх вимог дає змогу моделювати, організовувати і контролювати процес навчання на науковій основі, оперувати найціннішою інформацією, що містить конкретні факти, явища, принципи і закони. Тільки творчий підхід до уроку з урахуванням нових досягнень у галузі педагогічної психології, дидактики і передового педагогічного досвіду може забезпечити високий рівень навчального процесу. Тож, на виховання активності не шкодуйте ні часу, ні зусиль. Сьогоднішній активний учень — завтрашній активний член суспільства.

«Хороші вчителі створюють хороших учнів», – писав
М. Остроградський. «Кожен, хто вміє згуртувати навколо себе людей із різними характерами, різними інтересами й може привести їх до успіху, - справжній Майстер». Такими Майстрами, шановні вчителі, є Ви.

 

 

Швецова Вікторія Савеліївна,

викладач іноземної мови

спеціаліст вищої категорії

 педагогічне звання «старший викладач»

                                            ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей»  

 

 

 

 

 

 

 

http://os1.i.ua/3/1/9483332_191d174d.gif 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ У ПРОЦЕСІ КОМПЕТЕНТНІСНО ОРІЄНТОВАНОГО НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

 

Одним із пріоритетних напрямів сучасного освітнього процесу є формування та розвиток критичного мислення учнів. Критичне мислення - це не лише освітня тенденція, а й необхідна життєва навичка.

У 2020 році Всесвітній економічний форум підготував звіт «Майбутні робочі місця – 2025», у якому зроблено прогноз навичок, які будуть затребувані у 2025 році, а саме [8]:

  • аналітичне мислення та інноваційність;
  • активне навчання та стратегії навчання;
  • розв’язання складних проблем;
  • критичне мислення та аналіз;
  • креативність, оригінальність та ініціативність;
  • лідерство та соціальний вплив;
  • використання технологій, моніторинг та контроль;
  • створення технологій та програмування;
  • витривалість, стресостійкість та гнучкість;
  • логічна аргументація, розв’язання проблем та формування ідей.

Як бачимо, на думку роботодавців, критичне мислення та розв’язання проблем посідають перші місця серед навичок, за якими, зростатиме популярність і вони входитимуть до ключових компетентностей і в наступні роки.

Про те, що розвиток критичного мислення є одним з наскрізних завдань навчально-виховного процесу і є підґрунтям для формування компетентностей, йдеться й у Концепції нової української школи [3, с. 12]. Ця ідея знайшла своє підтвердження в Державному стандарті початкової освіти і Державному стандарті базової середньої освіти, де в результатах навчання учнів усіх освітніх галузей зафіксовано набуття ними навичок критично мислити [2; 1].

Критичне мислення – складне й багаторівневе явище. З педагогічної точки зору критичне мислення – це комплекс мисленнєвих операцій, що характеризується здатністю людини:

  • аналізувати, порівнювати, синтезувати, оцінювати інформацію з будь-яких джерел;
  • бачити проблеми, ставити запитання;
  • висувати гіпотези та оцінювати альтернативи;
  • робити свідомий вибір, приймати рішення та обґрунтовувати його.

Зокрема, освітня галузь іншомовної освіти має на меті навчити учнів сприймати інформацію, висловлену іноземною мовою в умовах безпосереднього й опосередкованого міжкультурного спілкування, критично оцінювати та аналізувати таку інформацію з позиції логіки, уміння приймати обґрунтовані рішення та застосовувати отримані результати до розв’язання як стандартних, так і нестандартних життєвих проблем.

Основними характеристиками критичного мислення на уроках іноземної мови є:

  • Самостійність. Мислення стає критичним, тільки якщо воно має індивідуальний характер.
  • Постановка проблеми. Критичне мислення часто починається з постановки проблеми, бо її розв’язання стимулює людину мислити критично.
  • Ухвалення рішення. Закінчення процесу критичного мислення – це прийняття рішення, яке дозволить оптимально розв’язати поставлену проблему.
  • Чітка аргументованість. Людина, яка мислить критично, повинна усвідомлювати, що часто одна й та ж проблема може мати декілька розв’язань, тому вона має підкріпити своє рішення переконливими, власними аргументами, які б довели, що її рішення є найкращим та оптимальним.
  • Соціальність. Людина живе в соціумі, тому доводити свою позицію вона повинна в спілкуванні. У результаті спілкування, диспуту, дискусії вона поглиблює свою позицію або може щось змінити в ній.

Базова модель технології критичного мислення передбачає послідовність трьох етапів роботи з навчальним матеріалом: виклику, осмислення, рефлексії (рис. 1). Тобто, йдеться про три складники уроку іноземної мови.

 

Рис. 1. Базова модель технології критичного мислення

Виклик – початок уроку (5–7 хв.). Його метою є формування інтересу учнів для отримання нової інформації. Для реалізації цієї мети найкраще використовувати методи навчання, які дають учням змогу освіжити наявні знання, уявлення, уміння, пов’язані з темою уроку; виявити прогалини; зосередити увагу на новій темі; сформувати позитивне ставлення, зацікавленість у процесі навчання.

Осмислення – основна частина уроку (до 30 хв.). Цей етап характеризується складнішою структурою й завданнями щодо ознайомлення учнів з новою інформацією та її опрацюванням із використанням аналізу, порівняння, оцінювання. Визначальним завданням етапу є розвиток умінь учнів критично працювати з інформацією, виокремлювати найголовніше й найсуттєвіше, висувати й обґрунтовувати гіпотези щодо розв’язання певної проблеми, робити аргументовані висновки.

Рефлексія – завершення уроку (до 10 хв.) ґрунтується на узагальнені основних ідей теми уроку, тобто на осмисленні й аналізі отриманої інформації та можливості її застосування в реальному практичному житті. Учні також можуть оцінювати власні погляди та порівнювати їх із думками інших учнів.

Розглянемо найпоширеніші методи та технології розвитку критичного мислення у процесі компетентнісно орієнтованого навчання іноземних мов для кожного з трьох етапів уроку.

Зокрема, для початку уроку, тобто виклику можна використовувати такі методи: мозковий штурм, діаграму (коло) Венна, інтерактивний плакат, кластер, кошик ідей, вибір афоризму, дерево припущень, асоціативний кущ тощо. Методи цієї частини передбачають завдання, що потребують щонайменше часу для виконання, не передбачають коментування чи виправлення помилок учнів.

Для прикладу розглянемо мозковий штурм – метод, який сприяє навчанню учнів висловлювати гіпотези про розв’язання конкретної проблеми або змісту теми, сприймати думку іншої людини, порівнювати власні міркування з думками інших. Даний приклад є «зав’язкою» уроку «Здоровий спосіб харчування», переходом між відомою учням інформацією та новою (може мати вигляд кластеру, таблиці або списку ідей) (рис.2).

 

Рис. 2. Мозковий штурм «Харчування»

Діаграма Венна представляє собою графічний організатор, призначений для навчання учнів порівнювати предмети та явища і знаходити їх спільні й відмінні риси або ознаки. Діаграма являє собою два кола, що перетинаються. У нашому випадку в одному колі, що зліва, записуються ознаки, характерні для Лондона, в іншому колі, що справа, – для Києва. А посередині, у місці перетину кіл, спільні ознаки для обох міст (рис. 3).

 

Рис. 3. Діаграма Венна «Лондон – Київ»

 

Кластер – метод, який сприяє формуванню в учнів навичок графічної організації інформації; може бути засобом систематизації відомої учням інформації до знайомства з новою темою. Даний приклад дає змогу актуалізувати опорні знання учнів із фокусуванням на темі уроку «Учнівська автономія у вивченні іноземних мов» (рис.4)

Рис. 4. Кластер «Як вчити англійську?»

 

https://online.visual-paradigm.com/ru/community/share/how-to-learn-english--1i9nw7a086

 

Інтерактивний плакат – це спосіб візуалізації інформації на основі одного зображення, має інтерактивну навігацію, яка дозволяє відобразити необхідну інформацію: графіку, текст, звук. Даний приклад являє собою інтерактивний «маршрут» уроку «Відомі англійські художники, музеї та галереї», який сприяє тому, що підвищується інтерес до уроку, до предмета, учні краще сприймають матеріал, підвищується ефективність їх роботи (рис.5).

Рис. 5. Інтерактивний плакат – «маршрут» уроку https://view.genial.ly/61b50609c6b5ca0ddc7b9915/interactive-image-famous-english-artists-museums-and-art-galleries

Варто зазначити, що за  допомогою графічних організаторів учні навчаються виділяти головне, структурувати думку, з одного боку, і стимулювати зорову пам’ять, з іншого. Графічні організатори сприяють зняттю мовного бар’єру, розвитку аналітичного, критичного та творчого мислення, адже для  їх створення і сприйняття  необхідно встановлювати логічні зв’язки, виділяти основну та другорядну інформацію.

Що стосується другого етапу уроку, осмислення, то до найбільш поширених методів розвитку критичного мислення можна віднести наступні: діаграма Венна, картографування тексту / ментальна карта, кластер, М-схема, метод опорних слів, Т-таблиця, тонкі й товсті запитання та інші. На цьому етапі уроку викладач організовує активну діяльність учнів зі сприйняття, дослідження, осмислення матеріалу, пошуку відповідей на раніше поставлені та нові запитання.

Як приклад розглянемо такий метод як ментальна карта (інші назви: інтелект-карта, карта пам’яті, карта розуму, карта знань). Це технологія зображення інформації у графічному вигляді, яка використовується для розв’язання проблем, організації та фіксації ідей, упорядкування інформації тощо. Карта відображає зв’язки (смислові, асоціативні, причинно-наслідкові та інші) між поняттями або частинами, що становлять проблему чи тему, що розглядається. Метод сприяє розвитку в учнів уміння систематизувати та узагальнювати значний масив інформації.

Пропонуємо зразок побудови інтелект-карти «Світ живопису в Україні» (рис.4). Тема є центральним елементом карти, від якого відходять шість підтем, що означають жанри живопису. У свою чергу підтемам підпорядковуються мікротеми, які уточнюють характерні риси та представників. Цю карту можна ще розширити за рахунок додаткових мікротем.

Рис. 4. Інтелект-карта «Світ живопису в Україні»

https://www.mindmeister.com/app/map/2963143418?t=cbFXZIFZn4

 

Приклад осмислення можна продемонструвати через прийом тонкі й товсті запитання, у ході якого відбувається опитування учнів з вивченої теми за допомогою запитань. Метод навчає учнів розрізняти і формулювати закриті та відкриті запитання, стимулює роботу з ними, сприяє організації їхньої взаємодії та взаємоопитування.

Тонкі запитання – це ті, на які можна дати коротку й точну відповідь, як-от, «так»/»ні» і починаються вони, наприклад, зі слів: Who? What? When? Where? How many? Is it true that ...? Do you agree with…? What is the name…? Etc.

Товсті запитання потребують роздумів і розгорнутої відповіді – з аналізом, синтезом, порівнянням, оцінкою. Це запитання типу: What do you think? What if …? Why did …? How did …? What would happen if …? What might be/happen?

Ефективним методом під час основної частини уроку є метод опорних слів, який навчає учнів відокремлювати істотну інформацію від несуттєвої, змістовно скорочувати текст для його засвоєння, сприяє розумінню та запам’ятовуванню змісту тексту. Розглянемо роботу з текстом «The Benefits of Reading» (Переваги читання) в рамкам уроку «Записи. Конспекти». Читаючи текст, учні виписують опорні слова або словосполучення, які вважають ключовими для кожної ідеї тексту. Опорними словами є, як правило, іменники, дієслова, прислівники. Слід пояснити учням, що для відокремлення суттєвої інформації від несуттєвої потрібно послідовно поставити перед собою такі запитання: про що цей текст? що про це сказано? яким словом (словосполученням) це можна позначити / назвати? (табл.1)

 

The Benefits of Reading

Reading is a wonderful activity that offers many benefits. First and foremost, reading helps to expand your vocabulary. When you read, you come across new words and phrases that you may not encounter in your everyday conversations. This can improve your language skills and make you a better communicator.

Secondly, reading is a great way to gain knowledge. Whether you're reading fiction or non-fiction, you're exposing yourself to new ideas, information, and perspectives. This can broaden your horizons and help you become more informed about the world around you.

Furthermore, reading can be a form of relaxation. Many people find solace in a good book, and it can be a great way to de-stress and unwind after a long day. It allows you to escape into different worlds and forget about your worries for a while.

In addition, reading can improve your concentration and focus. When you read, you need to pay attention to the text, which can enhance your ability to concentrate on tasks in other areas of your life.

Finally, reading is a lifelong skill that can bring lifelong enjoyment. Whether you're a child or an adult, there's always something new to discover in the pages of a book.

Пин содержит это изображение: Reading Makes The Mind Grow - The Minds JournalIn conclusion, reading is not only a pleasurable pastime but also a valuable activity that can enhance your language skills, expand your knowledge, reduce stress, and improve your concentration. So, pick up a book and start reading today!

Ключові слова та фрази:

Reading (читання)

Expand your vocabulary (розширювати словник)

Gain knowledge (набувати знання)

Relaxation (релаксація)

De-stress (позбавляти від стресу)

Concentration (концентрація)

Lifelong skill (навичка на все життя).

Аналіз і обговорення:

Учні аналізують текст і виділяють ключові ідеї та переваги читання. Вони обговорюють, як читання може розширювати словник, допомагати в набутті знань, сприяти релаксації та покращувати концентрацію.

Подання власних думок:

Учні можуть ділитися своїми враженнями від читання та розповідати, як вони використовують читання в своєму житті.

Запис коротких резюме:

Учні можуть створити короткі резюме, використовуючи ключові слова, наприклад, «Читання розширює словник і надає можливість набувати знання.»

 

Табл.1 Робота з текстом «The Benefits of Reading»

 

Цей приклад ілюструє, як метод опорних слів може бути використаний для роботи з англійським текстом, допомагаючи учням аналізувати інформацію, виділяти ключові ідеї та створювати короткі резюме для кращого розуміння матеріалу.

Інші приклади осмислення можуть мати графічний вигляд. Т-таблиця, метод який допомагає навчити учнів аналізувати текст для знаходження аргументів на захист тої чи іншої позиції. Треба розділити аркуш навпіл (або зобразити на ньому велику літеру Т) і ми отримаємо умовну таблицю для твердження «за» і «проти». Читаючи текст про бокс, учні аналізують аргументи та контраргументи щодо його заборони, і пишуть протилежні доводи щодо одного й того ж твердження одне навпроти одного, що дає змогу побачити, як «змагаються» між собою ці докази (рис.5).

Рис. 5. Т-таблиця «Бокс: за та проти»

 

М-схема – це графічний організатор для аналізу текстів та прояснення позицій авторів, особливо в контексті вибору слів та виразів для розкриття теми. Метод застосовують для висвітлення «вагомих слів», термінів. Слід привернути увагу учнів до цих слів / термінів, запитавши, що вони думають про те, як автор викладає їх у межах обговорюваної проблеми. Усі терміни записують на дошці в три колонки у вигляді літери М: позитивні – ліворуч, нейтральні – посередині, негативні – праворуч (рис.6).

 

Рис. 6. М-схема

 

Ось приклад тексту про проблеми молоді, який може бути використаний для аналізу методом «М-схема» на уроці англійської мови на тему «Проблеми молоді»:

 

Challenges Faced by Today's Youth

Today's youth face a myriad of challenges as they navigate the complexities of the modern world. These challenges can have a profound impact on their well-being and future prospects.

One of the most pressing challenges is mental health. Many young people experience high levels of stress, anxiety, and depression due to academic pressure, social expectations, and the constant presence of social media.

Additionally, youth unemployment is a growing concern in many countries. Young people often struggle to find stable employment and face financial uncertainty.

Furthermore, issues related to social justice and equality are at the forefront of youth activism. Many young people are actively engaged in advocating for change, addressing issues such as racial inequality and climate change.

In conclusion, the challenges faced by today's youth are multifaceted and diverse. It is essential to address these challenges collectively as a society to ensure a brighter and more equitable future for the younger generation.

 

Цей текст містить ключові слова та фрази, які можна використовувати для аналізу методом "М-схема" для виявлення позиції автора щодо проблем сучасної молоді (рис.7).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 7. М-схема до тексту «Challenges Faced by Today's Youth»

У даному тексті слова та фрази, які можна вважати позитивними, включають:

  1. Myriad of challenges (множина викликів) - Це вираз підкреслює багатоаспектність проблем, що може вказувати на усвідомлення проблем і готовність їх вирішувати.
  2. Pressing challenges (актуальні виклики) - Це слово підкреслює актуальність і важливість проблем.
  3. At the forefront (на передньому краї) - Цей вираз вказує на активну участь молоді у справах соціальної справедливості та рівності.
  4. Advocating for change (виступ за зміни) - Ця фраза вказує на активну роль молоді у виступі за соціальні зміни.

Ці слова та фрази в тексті відображають позитивний погляд на активну роль та здатність молоді реагувати на проблеми та допомагати вирішувати їх.

Негативними словами та фразами є:

  1. High levels of stress, anxiety, and depression (високі рівні стресу, тривоги і депресії) - Ця фраза описує негативні емоційні стани, яких набувають багато молодих людей через навчальний тиск і соціальні очікування.
  2. Struggle to find stable employment (проблеми з пошуком стабільної роботи) - Це вказує на труднощі молоді у знаходженні надійної та стабільної роботи.
  3. Financial uncertainty (фінансова невпевненість) - Це слово описує негативний стан фінансової стабільності молодих людей.
  4. Issues such as racial inequality and climate change (проблеми, такі як расова нерівність і зміна клімату) - Ця фраза вказує на складні та негативні проблеми, з якими стикається сучасна молодь.

Ці слова та фрази в тексті відображають негативний вплив проблем, з якими стикається сучасна молодь, на їхнє життя та благополуччя.

Нейтральні елементи допомагають просто описати ситуацію чи факти. Ось деякі приклади нейтральних слів та фраз з тексту:

  1. The modern world (сучасний світ) - Ця фраза просто описує сучасний час, не виражаючи оцінку.
  2. Youth activism (активізм молоді) - Це термін описує діяльність молоді без конкретного ставлення до неї.

Цей метод сприяє критичному сприйняттю текстів і допомагає виявляти маніпулятивну мову та мову ворожнечі.

На кінцевій стадії уроку, тобто рефлексії, до найбільш поширених методів розвитку критичного мислення можна віднести наступні: сінквейн, PRES, есе, кластер, займи позицію, шкала думок, плюс-мінус-цікаво, риб’яча кістка,  Шість Why? (Чому?) та інші.

Для прикладу розглянемо такий метод рефлексії як сінквейн. Сінквейн (Сенкан) – це вірш що складається з п’яти рядків і написаний за певними правилами. Лаконічність цього методу розвиває здатність резюмувати інформацію, висловлювати стисло думку декількома значущими словами, короткими висловами (як індивідуально, так і в парах).

Основні правила написання сінквейна:

перший рядок – назва теми одним словом (як правило, іменником);

другий – опис теми двома словами (прикметниками);

третій – опис дії в межах теми трьома словами (дієсловами);

четвертий – фраза з чотирьох слів, що показує відношення до теми (однією фразою);

п’ятий – резюме, висновок (як правило, синонім до першого слова, виражений будь-якою частиною мови).

Приклади сінквейнів на теми «Український борщ», «Екологія»:

Ukrainian borshch

1. Borshch.

2. Traditional, delicious.

3. Feeds, reminds, unites.

4. The head of everything.

5. Legacy.

Ecology

1. Ecology.

2. Pure, natural.

3. Helps, protects, warns.

4. Our life depends on ecology

5. Environment.

 

Наступний приклад рефлексії – метод PRES. PRES: – це акронім (абревіатура) від перших літер чотирьох англійських слів, що означають: позицію, причину, приклад, вирішення. Цей метод допомагає розвивати навички аргументації та виразного висловлення думок. Крім того, він сприяє розвитку активної лексики і навичок дискусійного мовлення. На допомогу учням доцільно запропонувати опорні слова і вирази. Вирізняють чотири етапи методу PRES:

1. Позиція (Position): Потрібно висловити свою думку, пояснити свою точку зору (I think …, to my mind …, in my opinion …, it seems to me …).

2. Причина (Reason): Слід пояснити причину появи цієї думки, тобто на чому ґрунтуються докази (the fact is …, the point is that …, because …).

3. Приклад (Example): Необхідно навести приклад, додаткові аргументи та факти на користь своєї позиції (for example …, for instance …, such as …, like …).

4. Вирішення/розв’язання (Solution): Потрібно підсумувати свою думку, зробити висновки (that’s why …, for this/that reason …, as a result …, so …, finally …, to solve this problem).

Прикладом використання методу PRES на уроці англійської мови на тему «Стан навколишнього середовища у наші дні» є відповідь на питання «Чи вважаєте ви забруднення повітря великою проблемою для нашого міста?»:

«Yes, I think air pollution is a big problem for our city.

Because there are many cars on the roads that produce exhaust fumes and fill the air with smog. This leads to the worsening of air quality and the health of residents.

For example, last year in our city there were periods of worsening air quality, when pollution levels exceeded the norm. This led to an increase in the number of respiratory diseases among residents.

That’s why to solve this problem, we should use environmentally friendly transport and increase the areas of rest and recreation in the city.»

The 5 Whys Approach for Root-Cause Analysis: Definition, Example, and  Template | PM Study CircleЩе один метод Шість «Why?» (Чому?), який полягає в послідовному запитуванні партнера «Why?» на кожну його репліку. Звісно, шість запитань «Чому?» («Why?») не завжди достатньо, тому назва методу досить умовна. Утім, подібний ланцюжок запитань корисний, адже дає змогу дізнатися багато нового, про що раніше учні ніколи не замислювалися. Нариклад, під час уроку  на тему «Шкільне життя» можно почати з такого питання:

Why do you need to go to school? - To study.

Why do you need to study? - To be smart.

Why do you need to be smart? - To know a lot.

Why do you need to know a lot? - To get a good job.

Why do you need a good job? - To earn a lot.

Why do you need to earn a lot? - …

Таким чином, сьогодні освітній процес має бути спрямований не лише на опанування учнями знаннями, а й на формування та розвиток рис критично мислячої людини, яка:

  • ясно розуміє мету, що стоїть перед нею, і питання, що обговорюються;
  • ставить запитання щодо інформації, висновків чи поглядів;
  • самостійно формулює й висловлює думку незалежно від думок інших;
  • намагається бути зрозумілою, точною у висловлюваннях, ретельно добирає необхідну інформацію;
  • використовує переконливу аргументацію, засновану на достовірній інформації;
  • прагне думати глибше, бути логічною і безпристрасною [4, с. 12].

Використання методів критичного мислення на уроках іноземної мови активізує пізнавальну діяльність учнів, мотивує їх до навчання, підвищує його результативність, сприяє розвиткові творчих здібностей, формує як предметну, так і ключові компетентності підлітків для майбутнього життя.

 

 

Шереметьєва Катерина Олександрівна,

викладач англійської мови та зарубіжної літератури

спеціаліст 1 категорії

ДНЗ «Багатопрофільний центр професійно-технічної освіти»

 

 

 

 

 

 

http://os1.i.ua/3/1/9483332_191d174d.gif 

  1.           ЯК ПЕРЕЗАВАНТАЖИТИ УРОКИ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗА ДОПОМОГОЮ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ 

Прогрес постійно рухається вперед. Технологічні та наукові досягнення відкривають перед нами нові можливості і змінюють спосіб, яким ми живемо, працюємо та взаємодіємо один з одним. Зараз, мабуть не знайдеться жодної людини, яка б не чула про штучний інтелект. Про нього говорить увесь світ. Ми всі знаємо, що штучний інтелект стрімко розвивається і впливає на різні аспекти нашого життя.

ШІ використовується для автоматизації процесів виробництва та оптимізації роботи машин та обладнання, допомагає вирішувати складні завдання у сферах, таких як медицина (діагностика та лікування),  допомагає вченим обробляти великі обсяги даних, робити складні обчислення та моделювання, що сприяє розвитку науки і технологій та ін. можлтвості. Разом з іншими галузями індустрія штучного інтелекту неймовірно змінює індустрію освіти. І нам, як викладач потрібно встигати за постійними змінами, слідкувати за новинками, розвиватись і рости у своїй професійній діяльності.

Що ж таке штучний інтелект?

Штучний інтелект – це галузь комп'ютерних наук, яка займається розробкою програм, алгоритмів та систем, що дозволяють комп'ютерам виконувати завдання, які зазвичай потребують людського інтелекту.

Використання штучного інтелекту (ШІ) у викладанні іноземної мови відкриває широкі можливості для покращення навчання та забезпечення індивідуалізованого підходу для кожного здобувача освіти. Ось кілька способів, які можна використати в цьому контексті:

Штучний інтелект (ШІ) допомагає трансформувати спосіб навчання викладачів і спосіб навчання здобувачів освіти. Використання ШІ у викладанні іноземної мови може покращити ефективність навчання, роблячи його більш доступним, цікавим та ефективним для широкого кола студентів.

Нижче подано приклади кількох популярних інструментів з коротким описом, які можна використовувати при підготовці до урока іноземної мови.

twee - це могутній інструмент на основі штучного інтелекту, який дозволяє виконувати різноманітні завдання та оптимізує процес навчання.

    За допомогою цього інструменту можна:

 створювати питання до будь-якого відео на YouTube за кілька секунд;

 створювати діалоги, історії, листи або статті на будь-яку тему і на будь-якому рівні;

 швидко створювати питання з вибором, відкриті питання та висловлення із відповідями "так" чи "ні";

 знаходити цікаві питання для обговорення, факти та цитати відомих осіб, пов'язані з темою;

 генерувати словниковий запас, пов'язаний з темою та створювати вправи з вставними та відкритими дужками та багато інших можливостей.

Це неймовірний помічник у створенні завдань на будь-якому рівні , з будь-яким вашим запитом.

Chat GPT OpenAl – чат-бот зі штучним інтелектом, який комунікує з користувачем, відповідаючи на запитання в діалоговому режимі.

Він може виступати асистентом вчителя.  Ви можете дати Chat GPT завдання та попросити допомогти з його розв’язанням. А він  запропонує ідеї для вирішення цієї ситуації.

Chat GPT є потужним генератором ідей, готовим вам допомогти у створенні різноманітних концепцій і значно зекономити час викладача.

 Quizlet - це популярна онлайн- платформа для навчання та запам'ятовування інформації за допомогою флеш-карток та інших інтерактивних методів. Якщо простіше, то – це сучасний інструмент для опанування нової лексики.

За допомогою цього ресурсу на уроках іноземної мови можна покращити словниковий запас. Вивчення нових слів, виразів і фраз стає інтерактивним та цікавим.

Платформа Quizlet не обмежується лише словниковими можливостями. Її алгоритми дозволяють створювати тести, вдосконалювати навички правопису та спільно працювати над завданнями через інтерактивні ігри.

Персональний помічник сучасного вчителя на платформі НА УРОК.

         Персональний помічник сучасного вчителя складається з набору інноваційних інструментів на основі штучного інтелекту, який дозволить оптимізувати щоденну роботу педагогів.

Використання штучного інтелекту в освіті має свої плюси та мінуси, і кожен користувач відчуває їх індивідуально. З одного боку, штучний інтелект (ШІ) сприяє індивідуалізації навчання, автоматизації оцінювання, поліпшенню доступності та спрощенню адміністративних процесів. З іншого боку, він має обмежені можливості порівняно з викладачем, присутня відсутність гнучкості, можливі технічні неполадки, питання конфіденційності даних. Тому слід розуміти, що штучний інтелект не може замінити вчителя , а може виступати лише в ролі помічника та асистента.

Існує безліч програм на базі штучного інтелекту, проте важливо усвідомити, що використання всіх доступних інструментів не є ефективним підходом. Це не лише не призведе до досягнення бажаних результатів, але й вимагатиме значних зусиль та витрат часу. З урахуванням постійного зростання кількості програм, важливо обирати ті, які є найважливішими та найкориснішими для ваших конкретних потреб. Правильний вибір інструментів штучного інтелекту дозволяє не лише ефективно виконувати рутинні завдання, а й звільняє час для творчості, натхнення та уникнення професійного вигорання.

 

Вікторія Владиславівна Псар,

викладач англійської мови та зарубіжної літератури,

спеціаліст I  категорії,

  ДНЗ « Бердянський машинобудівний професійний ліцей»

 

 

 

http://os1.i.ua/3/1/9483332_191d174d.gif 

  1.          КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ РРР, ТТТ І TBL: ТРИ ОСНОВНІ ПІДХОДИ У ВИКЛАДАННІ МОВ (Comprehensive Analysis of PPP, TTT, and TBL: Three Foundational Approaches in Language Teaching)

 

Назва: Comprehensive Analysis of PPP, TTT, and TBL: Three Foundational Approaches in Language Teaching (Комплексний аналіз РРР, ТТТ і TBL: три основні підходи у викладанні мов).

Вступ: Викладання мов є динамічною та складною галуззю, яка вимагає від викладачів застосування різних методик та стратегій для ефективного сприяння вивченню мови. Серед безлічі підходів виділяються три фундаментальні методології: Presentation, Practice, and Production (PPP), Teacher Talking Time (TTT), та Task-Based Learning (TBL). Кожен підхід пропонує унікальні ідеї та методи, спрямовані на покращення засвоєння мови та рівня володіння нею. У цьому всебічному аналізі ми розглянемо принципи, стратегії, застосування, переваги та обмеження РРР, ТТТ та ТBL у викладанні мов.

Презентація, практика та відпрацювання (РРР):

РРР - це структурований підхід, який складається з послідовності етапів, призначених для введення, закріплення та застосування мовних концепцій. Три основні етапи РРР - це презентація, практика та модернізація знань.

На етапі презентації викладачі представляють нові мовні елементи, такі як словниковий запас, граматичні правила або мовні структури. Використовуються різні навчальні матеріали та методи, такі як наочні посібники, приклади з реального життя або мультимедійні ресурси, щоб надати учням чіткі пояснення та контекст.

На етапі практики здобувачі освіти беруть участь у контрольованих завданнях і вправах, щоб закріпити розуміння та використання мови, яку вивчають. Ці вправи часто включають тренування, вправи на заповнення прогалин або практику за зразком, щоб допомогти учням засвоїти мовні моделі та правила.

Нарешті, на етапі продьюсингу здобувачі освіти заохочуються до використання цільової мови у значущих контекстах за допомогою комунікативних завдань або рольових ігор. Цей етап зосереджений на сприянні вільному та точному відтворенню мови, що дозволяє учням застосовувати свої знання та навички в реальних життєвих ситуаціях.

Переваги РРР:

Чітка структура: РРР забезпечує чітку та систематизовану структуру для викладання мови, що полегшує як вчителям, так і учням розуміння ходу уроку.

Поступовий розвиток: Структурована послідовність Презентації, Практики та Продукування дозволяє учням крок за кроком розвивати свої знання та навички.

Контрольована практика: Етап Практики надає учням широкі можливості для практики та зміцнення розуміння мови, що вивчається, в контрольованому середовищі.

Зосередьтеся на точності: PPP підкреслює важливість точності у створенні мовлення, допомагаючи здобувачам освіти розвивати граматичну правильність та мовленнєві навички.

Недоліки РРР:

Обмежена автентичність: Активностям з РРР може бракувати автентичності, оскільки вони часто зосереджуються на контрольованих вправах, а не на спілкуванні в реальному житті.

Пасивне навчання: Орієнтований на вчителя характер ДПП може призвести до пасивного навчання учнів, що обмежує їхню залученість та участь.

Надмірна увага до форми: РРР може надавати перевагу формі мови (граматиці, лексиці) над її комунікативною функцією, потенційно нехтуючи розвитком вільного володіння мовою та прагматичної компетенції.

Час спілкування викладача (TTT):

TTT означає кількість часу, яку вчитель витрачає на розмову під час уроку мови. Хоча вчителі відіграють вирішальну роль у сприянні навчанню, надмірна зосередженість на викладачеві може перешкоджати залученню та участі учнів. ТТТ підкреслює важливість мінімізації розмов викладача та максимального залучення здобувачів освіти до освітнього процесу.

Стратегії зменшення ТТТ:

Діяльність, орієнтована на здобувача освіти: Впровадження видів діяльності, орієнтованих на учнів, таких як робота в парах, групові дискусії або проектні завдання, може зменшити час, що витрачається на навчання, і сприяти активній участі учнів.

Використання автентичних матеріалів: Інтеграція автентичних матеріалів, таких як тексти з реального життя, відео або аудіозаписи, може сприяти змістовному спілкуванню та зменшити потребу в надмірних поясненнях вчителя.

Навчання на основі завдань: Впровадження навчання на основі завдань, коли учні виконують цілеспрямовані завдання, може мінімізувати ТТТ, зміщуючи фокус з інструктажу викладача на співпрацю та взаємодію здобувачів освіти.

Переваги скорочення ТТТ:

Підвищення залученості здобувачів освіти: Зменшення ТТТ сприяє активній участі здобувачів освіти в освітньому процесі, що призводить до підвищення мотивації та зацікавленості у навчанні.

Покращення комунікативних навичок: Мінімізуючи домінування викладача, учні мають більше можливостей спілкуватися та взаємодіяти зі своїми однолітками, тим самим покращуючи свої комунікативні навички.

Розширення прав і можливостей учнів: Зменшення часу, необхідного для навчання, дає учням можливість взяти на себе відповідальність за своє навчання і стати більш автономними учнями, що сприяє розвитку незалежності та впевненості в собі.

Обмеження зменшення ТТТ:

Експертиза викладача: Зменшення ТТТ вимагає кваліфікованих викладачів, які здатні ефективно сприяти діяльності, орієнтованій на учня, надаючи при цьому необхідну підтримку і керівництво.

Обмеження в часі: Впровадження діяльності, орієнтованої на учня, та зменшення ТТТ може вимагати більше часу на планування та підготовку, що може бути складним завданням в умовах обмежених ресурсів або обмежень навчальної програми.

Навчання, засноване на завданнях (Task-Based Learning, TBL):

TBL - це підхід, який зосереджується на виконанні значущих завдань як основного засобу вивчення мови. Завдання - це автентичні, цілеспрямовані види діяльності, які вимагають від учнів використання мови для досягнення певної мети, наприклад, вирішення проблеми, завершення проекту або виконання симуляції.

Ключові принципи TBL:

Автентичність: Завдання в TBL розроблені таким чином, щоб відображати реальні сценарії спілкування, надаючи учням можливість використовувати мову в значущих контекстах.

Комунікативний фокус: TBL надає пріоритет комунікації та використанню мови, а не формі, заохочуючи учнів зосереджуватися на передачі змісту, а не на граматичній точності.

Орієнтованість на учня: TBL сприяє автономії та залученню учнів, дозволяючи їм обирати завдання відповідно до їхніх інтересів, уподобань та цілей вивчення мови.

Інтеграція мовних навичок: TBL інтегрує різні мовні навички (аудіювання, говоріння, читання, письмо) в контексті змістовних завдань, сприяючи цілісному розвитку мови.

Переваги TBL:

Змістовне навчання: TBL залучає учнів до виконання значущих, цілеспрямованих завдань, які відповідають їхнім інтересам і потребам, роблячи процес навчання більш приємним і мотивуючим.

Автентичне використання мови: TBL надає можливості для автентичного використання мови в реальних життєвих контекстах, дозволяючи учням розвивати практичні мовні навички, які можна застосовувати поза межами класу.

Цілісний розвиток мови: TBL інтегрує різні мовні навички та сприяє цілісному розвитку мови, допомагаючи учням розвивати навички в різних мовних сферах.

Навички критичного мислення: TBL сприяє розвитку критичного мислення, вирішенню проблем та навичок співпраці, оскільки здобувачі освіти працюють разом над виконанням завдань та досягненням цілей.

Обмеження TBL:

Ресурсоємність: Розробка та реалізація завдань TBL може вимагати додаткового часу, ресурсів та досвіду порівняно з традиційними методами викладання.

Складність мови: Завдання мають бути ретельно розроблені, щоб забезпечити їхню мовну відповідність рівням володіння мовою учнів, що може бути складним завданням у різноманітних умовах групи.

Проблеми з оцінюванням: Оцінювання освітніх досягнень учнів у навчанні в режимі TBL може бути складним через те, що воно зосереджене на процесі, а не на продукті, що вимагає від викладачів розробки альтернативних методів оцінювання, таких як рубрики, самооцінювання або оцінювання однолітками.

Приклад уроку РРР

Тема уроку: "Talking About Daily Routines"

Presentation (Презентація):

На початку уроку викладач вводить нові лексичні одиниці та граматичні конструкції, пов'язані з темою "Daily Routines" (Повсякденні рутина).

Наприклад:

       Показує картинки або використовує мультимедійні засоби для представлення слів та фраз, що стосуються ранкової, денної та вечірньої рутиною. Пояснює використання Present Simple для опису повсякденних дій та рутини.

       Practice (Вправи): У цій частині уроку учні займаються контрольованими вправами, щоб закріпити навички та засвоїти новий матеріал. Деякі можливі вправи:

  1. Gap-fill exercises: Учням пропонують речення з пропущеними словами, які вони повинні заповнити правильними лексичними одиницями.
  2. Matching exercises: Учням демонструють картинки або фрази, які вони повинні відповідати правильним граматичним конструкціям.
  3. Role-play activities: Здобувачі освіти виконують ролі та розігрують сценарії, що пов'язані з їхньою повсякденною рутиною, використовуючи нові слова та вирази.

       Production (Продукція):

У фінальній частині уроку здобувачі освіти мають можливість використати вивчений матеріал в реальних ситуаціях. Деякі можливі завдання:

  1. Групова дискусія: Здобувачам освіти пропонують обговорити свою власну рутину, ділитися своїми досвідом та пригодами.
  2. Створення скриптів: Учні працюють в групах, щоб створити короткий діалог про типовий день в їхньому житті та представити його перед групу.
  3. Написання твору: Учням дається завдання написати короткий твір про свою ранкову, денну або вечірню рутину, використовуючи нові лексичні одиниці та граматичні конструкції.

Цей урок Presentation, Practice, and Production (PPP) сприяє послідовному вивченню матеріалу, активному закріпленню та використанню мовленнєвих навичок у реальних ситуаціях.

Урок англійської мови, зорієнтований на зменшення часу, під час якого вчитель виконує мовленнєві функції (Teacher Talking Time), може бути організованим наступним чином:

Тема уроку: "Discussing Hobbies and Interests"

       Warm-Up Activity (5 хвилин):

Викладач починає урок інтерактивною вправою, яка стимулює учнів до спілкування. Наприклад, він може показати фотографії різних видів хобі та запитати учнів, чи вони зацікавлені в якому-небудь з них, і чому.

       Presentation of Vocabulary (10 хвилин):

Викладач вводить нові слова і вирази, пов'язані з темою "Hobbies and Interests". Він може використовувати різноманітні методи, такі як показ картинок, асоціації або міні-діалоги, щоб пояснити значення слів та їх вживання в контексті.

       Guided Practice Activities (15 хвилин):

Учні працюють у парах або малих групах, щоб виконати вправи, які спрямовані на активне використання нових лексичних одиниць. Наприклад:

  1. Завершення речень: Викладач надає неповні речення, а учні повинні доповнити їх словами з нового словника.
  2. Ролеві ігри: Учні розігрують сценарії, де вони обговорюють свої захоплення та хобі зі своїми партнерами.

       Student-Centered Activities (20 хвилин):

Учні мають можливість самостійно спілкуватися та ділитися своїми інтересами у великій групі. Наприклад:

  1. Групова дискусія: Викладач поставляє запитання про різні хобі та захоплення, і учні обговорюють їх у великій групі, намагаючись вжити якнайбільше нових слів та виразів.
  2. "Творчі проекти": Учні працюють у групах, щоб створити постери або презентації про свої улюблені хобі та захоплення, які вони потім представлять перед класом.

       Wrap-Up (5 хвилин):

На завершення уроку, викладач проводить коротке підсумкове обговорення, підкреслюючи ключові ідеї, які були вивчені під час уроку, і запитуючи учнів, що вони вивчили або зрозуміли нового. Також, він може надати додаткові матеріали для самостійного вивчення.

Цей план уроку дозволяє максимально зменшити час, під час якого викладач виконує мовленнєві функції, та забезпечує активну участь здобувачів освіти в освітньому процесі.

Урок англійської мови за методикою Task-Based Learning (TBL) спрямований на виконання конкретного завдання, яке вимагає використання мовних навичок у реальному контексті. Ось приклад структурованого уроку з використанням TBL:

Тема уроку: "Planning a Weekend Trip"

       Introduction (10 хвилин):

Викладач починає урок, представляючи тему "Planning a Weekend Trip". Він пояснює, що учні матимуть можливість спілкуватися та працювати разом, щоб спланувати вихідний відпочинок. Викладач може показати фотографії або відеоролики з різними місцями, які можна відвідати вихідним.

       Task Introduction (10 хвилин):

Виладач представляє завдання: учні повинні спланувати вихідний відпочинок для групи друзів. Їх завдання включає вибір місця, бронювання готелю, розробку розкладу подій та планування бюджету.

       Task Execution (30 хвилин):

Здобувачі освіти працюють у групах, обговорюючи ідеї та приймаючи рішення щодо планування вихідного відпочинку. Вони можуть використовувати різноманітні мовні навички, такі як вибір місць застосування модальних дієслів (can, should), вживання лексики для опису місць та подій, а також розробки планування та обговорення різних варіантів.

       Task Review (15 хвилин):

Після завершення завдання, групи представляють свої плани перед класом. Викладач встановлює діалог з учнями, питаючи про їхні вибори та рішення. Вони також можуть обговорювати переваги та недоліки різних варіантів, порівнюючи їхні плани.

       Language Focus (15 хвилин):

Викладач може провести короткий огляд мовних пунктів, які учні використовували під час завдання. Вони можуть переглянути вживання модальних дієслів, лексику для опису місць та подій, а також фрази для розробки планів та обговорення варіантів.

       Reflection and Feedback (10 хвилин):

В завершення уроку, учні можуть поділитися своїми враженнями від завдання та обговорити, що вони вивчили. Викладач також може зібрати зворотний зв'язок від учнів про їхнє досвіду та запитати, що вони хотіли б додатково вивчити або вдосконалити.

Цей урок за методикою Task-Based Learning надає здобувачам освіти можливість застосовувати мовні навички у реальних ситуаціях та сприяє їхньому активному залученню в освітній процес.

Висновок:

Отже, РРР, ТТТ та ТBL представляють три основні підходи до викладання мови, кожен з яких пропонує унікальні перспективи і стратегії для полегшення вивчення мови. РРР забезпечує структуровану основу для введення, практики та продукування мови, наголошуючи на поступовому прогресі та точності. ТТТ наголошує на важливості мінімізації розмов викладача та сприяння освітньому середовищу, орієнтованому на здобувача освіти, заохочуючи активну участь та розвиток комунікативних навичок. TBL фокусується на залученні до виконання завдань як центральному механізмі вивчення мови, інтеграції мовних навичок та сприянні автентичному використанню мови. Розуміючи принципи, стратегії, переваги та обмеження цих підходів, викладачі іноземних мов можуть приймати обґрунтовані рішення щодо вибору та адаптації методик для задоволення різноманітних потреб та вподобань своїх учнів.

 

Боєва Аліна Леонідівна,

викладач англійської мови,

спеціаліст другої категорії,

 ДНЗ «Запорізький професійний ліцей залізничного транспорту»

http://os1.i.ua/3/1/9483332_191d174d.gif 

5. МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ ПЛАНІВ УРОКІВ З ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ.

 

5.1 ПЛАН УРОКУ НА ТЕМУ:  «ВЗАЄМОВІДНОСИНИ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ  І УКРАЇНИ./ RELATIONS BETWEEN GREAT BRITAIN AND UKRAINE»

 

Урок 40

Гр 20.20 (за професією «Електрогазозварник. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах»

02.12.2022

Предмет: Англійська мова

Тема уроку: Взаємовідносини Великобританії і України. / Relations between Great Britain and Ukraine.

  • Завдання: Розвивати мовну компетенцію учнів за темою уроку (основна тема «Велика Британія»), викликати 100% активність учнів. На основі попередньо набутого лексичного матеріалу та навичок учні повинні зрозуміти інформацію, яку подає вчитель, і активізувати її як у письмовій, так і в усній формі та навчитись висловлювати власну точку зору. / Objectives (goal or aim of lesson):  To develop language competence of students on the theme of the lesson (the main theme is " Great Britain "), to elicit 100% of active student’s engagement. On the basis of previously acquired lexical material and skills, students must understand the information provided by the teacher and activate it both in writing and orally and learn to express one's own point of view.
  • Мета уроку: (пізнавальна, виховна, розвивальна). Пізнавально-розвиваюча мета / Aim of the lesson: (cognitive, educational, developmental). Cognitive and developmental goal.
  • Тип заняття - Оволодіння  новим матеріалом, повторення та закріплення,  систематизація знань тощо./ Type of lesson - Mastering new material, repetition and consolidation, systematization of knowledge, etc.
  • Конкретні очікування: максимальна активність здобувачів освіти, впевненість у виконанні навчальних задач уроку/ maximum activity of students, students' confidence in completing the educational tasks of the lesson
  • Форма заняття. Очна.
  • Методи навчання (словесні, наочні, практичні, самостійна робота, методи інформаційних педагогічних технологій, проблемне навчання та ін.).
  • Матеріали, необхідні для уроку: малюнки,  аркуші паперу з текстом, робочі зошити.

 

1.  Вступ/Мотивація:/Introduction/Motivation: 

1.1. T. – Good day dear friends

Students` answers

T. – How are you.

Students` answers

T. – Are you ready to work today?

Students` answers

T. – I believe that the theme of our lesson will be interesting for you. Both from the point of view of the situation in Ukraine and from the point of view relationship between Ukraine Great Britain, and the world community during Russia's aggression.

 What is the theme about?

Students` answers

T. – You are right - our theme is about Russia's aggression. I see that everyone is present today. Let's start the lesson.

1.2. T. – Answer my questions please:

Т. – Who can say what events are happening in Ukraine?

Students` answers

Т. – Who supports our state?

Students` answers

Estimated time: 3 minutes

 

2. Презентація нової інформації (зміст уроку) Читання та переклад тексту.| Presentation of New Information (lesson content).

T. –  Now take your paper sheets. Before you read and translate the text, tell me who a volunteer is?

Students` answers

Text for reading and discussion

We note a new chapter in relations between Ukraine and the United Kingdom

8 October 2020 - 22:20

The visit of the Ukrainian delegation led by President Volodymyr Zelenskyy to the United Kingdom is over. A special nature of friendly and absolutely sincere relations between our states has been confirmed. For the first time the Head of State had an audience with members of the British royal family. The historic Agreement on Political Cooperation, Free Trade and Strategic Partnership between Ukraine and the United Kingdom was signed.

This post-Brexit agreement guarantees our citizens and businesses stability in cooperation and opens up new potential, covering areas such as trade, industrial policy, energy, agriculture, information society, environment, global challenges on combating climate change and more. The Ukrainian party managed to reach agreements that provide for the liberalization of conditions for trade in goods and services at a level not lower than that provided for in the Association Agreement between Ukraine and the European Union.

The United Kingdom and Ukraine have reaffirmed their commitment to democratic principles, human rights and fundamental freedoms, as well as to the international order that preserves peace. We have received full support for Ukraine's European integration and Euro-Atlantic aspirations. The United Kingdom condemned Russia's aggression against Ukraine and supported the need to unconditionally restore the territorial integrity of our state within the internationally recognized borders.

We draw the attention of all Ukrainians to the highest level of trust achieved in relations with the United Kingdom. The result of such trust was several other fundamentally important agreements. The first is the re-equipment of the Ukrainian Navy with modern missile boats that are compatible with NATO standards and will be able to cover the need for ships of this class in the Black Sea and the Sea of Azov. To finance this work, the British government will provide a 10-year loan of up to 1.25 billion pounds. Ukraine will have an opportunity to observe and learn during the construction of the first ships in Britain in parallel with the modernization of its own shipbuilding, which will ensure the construction of the next ships in Ukraine. The funds will also be used to build port infrastructure for ship bases in Ochakiv. This agreement will help strengthen Ukraine's defence capabilities at sea and increase security in southern Ukraine.

The Ukrainian delegation is also coming home with credit guarantees of up to £ 2.5 billion for British-Ukrainian trade contracts. The relevant Memorandum was signed tonight in the presence of the President. According to Volodymyr Zelenskyy, these funds can be used to implement investment projects in such priority areas as security and defense, agriculture, infrastructure, energy and healthcare. The conditions for providing funds are very favorable for Ukraine.

Estimated time: 10 minutes

 

3. Практика ( засвоєння матеріалу) /Practice: 

3.1. T. – Answer my questions please:

What does the text deal with?

Students` answers

T. – You are right, the text deals with Russia's aggression. Сan you tell me what historic Agreement between Ukraine and the United Kingdom was signed?

Students` answers

T. – What does this post-Brexit agreement guarantee our citizens and businesses stability in cooperation?

Students` answers

T. – What does this post-Brexit agreement open our citizens and businesses stability in cooperation?

Students` answers

T. – What the United Kingdom and Ukraine have reaffirmed?

Students` answers

T. – The United Kingdom condemned Russia's aggression against Ukraine, did not it?

Students` answers

T. – The United Kingdom supported the need to unconditionally restore the territorial integrity of our state within the internationally recognized borders, didn`t it?

Students` answers

T. – What was several other fundamentally important agreements?

Students` answers

T. - The Ukrainian delegation is also coming home with credit guarantees of up to £ 2.5 billion for British-Ukrainian trade contracts, isn`t it?

Students` answers

T. – Are the conditions for providing funds very favourable for Ukraine?

Students` answers

3.2.  Складіть план до текста (8-10 пунктів) / Make a plan for the text (8-10 points)

Estimated time: 15 minutes

 

4. Застосування нової інформації:/Production or Application of New Information: 

T. – Dear friends, I see that you liked our theme, I hope that you fully understood it. Now let's check how much.

4.1.  T. – Іmagine that you are giving an interview,. express your own point of view regarding the Russian invasion of the territory of Ukraine and the support of Ukraine by Western countries and the USA.

Begin the answer with the following words: as for me, I think that… ( Give your reasons). Who is ready to answer? We listen carefully.

 Students` answers

4.2.  Complete the sentences, write them down and translate them into Ukrainian in written form:

1) The visit of the Ukrainian delegation led…………….

2) For the first time the Head of State…………………

3) …………………………. Strategic Partnership between Ukraine and the United Kingdom was signed.

4) This post-Brexit agreement guarantees……………………….

5) The Ukrainian party managed to reach agreements………………………

6) We have received full support for Ukraine's European……………………

7) The first is the re-equipment of the Ukrainian Navy with modern……………….

8) The United Kingdom condemned Russia's aggression……………………

9) The first is the re-equipment of the Ukrainian Navy with modern missile boats that are compatible with NATO……………………………

10) ………………………………… the highest level of trust achieved in relations with the United Kingdom.

11) The Ukrainian delegation is also coming home………………………

12) According to Volodymyr Zelenskyy, these funds…………………….

Estimated time: 15 minutes

T. – Thank you, dear friends, for a wonderful lesson, for your active work. You all get good grades for your work in class. I wish you success.

Home task: Please prepare a short story about your attitude to the events of Russian aggression using the materials of today's lesson.

Іmagine that you are giving an interview. express your own point of view regarding the Russian invasion of the territory of Ukraine and the support of Ukraine by Western countries and the USA. Write 10-15 sentences and be ready to speak.

 Good luck. See you at the next lesson.

Estimated time: 2 minutes

 

 

 

Аратова Вера Петрівна,

викладач англійської мови,

спеціаліст I категорії,

ДНЗ «Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти»

 

 

 

 

http://os1.i.ua/3/1/9483332_191d174d.gif 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2 ПЛАН УРОКУ НА ТЕМУ: «В РЕСТОРАНІ / AT THE RESTAURANT»

 

Lesson Plan Template

Title of Lesson: “At the restaurant “                                Date: 20.02.2023

Textbook Unit English Student’s book (pp. 96-108) - 1standard level (group by profession Cook. Baker)

 

Objectives (goal or aim of lesson): To develop language competence of students on the theme of the lesson "At the restaurant" (the main theme is " Nutrition "), to elicit 100% of active student’s engagement. On the basis of previously acquired lexical material and skills, students must understand the information provided by the teacher  and activate it both in writing and orally.

Specific expectations: raise their hands to participate; taking turns to share their ideas; build confidence in skills.

Materials needed for lesson: pictures, text-book, paper sheets

English Language Practice: Ordering at a RestaurantProcedure:

1. Introduction/Motivation: 

1.1. T. – Good day, dear friends!

Students` answers

T. – How are you.

Students` answers

T. – Are you ready to work today?

Students` answers

T. – I believe that the topic of our lesson will be interesting for you. Both from the point of view of future cooks and bakers and from the point of view of a visit to the restaurant. What is the name of the theme?

Students` answers

T. – You are right - our theme is "At the restaurant". I see that everyone is present today. Let's start the lesson.  

At the Restaurant Conversation - YouTube1.2. T. – Answer my questions please:

- Do You often go to the restaurant?  

Students` answers

- What food is Ukraine famous for?

Students` answers

- Do You enjoy Ukrainian dishes?

Students` answers

- Now open Your books at p.98, look at the picture and name the food and dishes.

Students` answers

Estimated time: 3 minutes

2. Presentation of New Information (lesson content): 

T. – Dear friends, open Your books at pages 105, look exercise 4.

How to Order Food at the Restaurant in English Speaking, English Phrases;  Are you… | English vocabulary words learning, English vocabulary, Learn  english vocabulary2.1. Read the questions please (a-h) and think when a waiter might ask them: before or during the meal?

a. Can I take your coat?

b. Is everything OK with your meal?

c. Are you ready to order?

d. Would you like anything to drink first?

e. Here’s your main course … the steak?

f. Have you made a reservation?

g. Would you like some more wine?

h. Can I get you any dessert?

2.2.  Write each question in a proper column.

Before the meal

During the meal

 

 

 

T. – You're done, so switch notebooks and check your neighbour.

                                                                                        Estimated time: 5 minutes

3. Practice: 

3.1. T. – Open Your books at page 106.

In pairs, speak on the following items.

1) Do you always have dinner at home or do you sometimes eat out?

2) What do you usually order for the main course (dessert)? What do you usually drink?

3) Are national dishes served in restaurants?

4) What is the difference between a regular and a self-service restaurant? Which is generally less expensive?

5) Why are many self-service cafes opened throughout the country nowadays?

3.2. Read and dramatise the conversation in a group of three.

Как вести диалог в ресторане и кафе на английском языке ‹ ИнглексWaiter: We have a few specials on the menu this evening. First there’s a lovely pepper steak served with beans and potatoes. And we have a delicious shrimp dish in garlic sauce served over rice.             

 Eva: Which one would you recommend?

Waiter: I think the steak is the best thing on the menu.

Eva: OK, I’ll have that then.

Waiter: How would you like your steak?

Eva: Medium rare.

Waiter: Anything to drink?

Eva: What kind of juice have you got?

Waiter: Orange, apple and pineapple.

Eva: A glass of apple juice, please

Waiter: Sure.

Eva: Actually, I’d rather  have carrots and  beans with my steak.

Waiter: I’ll check with the chef, but I’m sure that won’t be a problem.

Eva: Great.

English dialogues at a restaurant | English Dialogues(A little later)

Waiter: Would you like some coffee or dessert?

Martin: I could go for some coffee. And you?

Eva: Nothing for me, thanks.

Waiter: American coffee, sir?

Martin: I’d rather have cappuccino. And the check, please.

Waiter: Right away.

T. – OK, so who is ready to present the conversation in the restaurant?

(Students present the conversation in a group of three).

T. – Thanks for the play. I see that you like our theme. I am satisfied with your dramatising.

Estimated time: 20 minutes

4. Production or Application of New Information: 

T. – Dear friends, I see that you liked our theme, I hope that we fully disclosed  and understood it. Now let's check how much.

4.1.  Imagine that you are the owner of a very good restaurant. Give your restaurant a name. Write a menu. Offer at least three items for each: starters, main courses, side dishes, salads and desserts.

4.2. Display your work in a gallery of works.

4.3. Ask your groupmates to decide which restaurant they would like to go to, and why.

4.4. Decide which is the best restaurant for you from those that your mates displayed. Give your reasons.

The Restaurant at The Capital in London - Restaurant Reviews, Menus, and  Prices | TheForkT. – Who is ready to answer? We listen carefully.

Students` answers

T. – Thank you, dear friends, for a wonderful lesson, for your active work both individually and  in a group. You all get good grades for your work in class. I wish you success.

Home task: Please prepare dialogues "At the restaurant" using the materials of today's lesson. Good luck. See you at the next lesson.

Estimated time: 17 minutes

Your Evaluation of your Lesson:

I think that the lesson was at a good level. Students understood the material and completed all the tasks well, according to the acquired skills and vocabulary.

I believe that students are interested in using different techniques and methods of learning. This stimulates and motivates them, there is a need to enrich their vocabulary and ability to communicate in a foreign (English) language.

 

 

Аратова Вера Петрівна,

викладач англійської мови,

спеціаліст I категорії,

ДНЗ «Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти»

 

http://os1.i.ua/3/1/9483332_191d174d.gif 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Richards, J. C., & Rodgers, T. S. (2014). Approaches and Methods in Language Teaching. Cambridge University Press.
  2. Scrivener, J. (2011). Learning Teaching: The Essential Guide to English Language Teaching. Macmillan Education.
  3. Ellis, R. (2003). Task-based Language Learning and Teaching. Oxford University Press.
  4. Lightbown, P. M., & Spada, N. (2013). How Languages are Learned. Oxford University Press.
  5. Nunan, D. (2004). Task-based Language Teaching. Cambridge University Press.
  6. Harmer, J. (2015). The Practice of English Language Teaching. Pearson.
  7. Long, M. H., & Crookes, G. (1992). Three Approaches to Task-based Syllabus Design. TESOL Quarterly, 26(1), 27-56.
  8. Willis, J., & Willis, D. (2007). Doing Task-based Teaching. Oxford University Press.
  9. Nation, P., & Macalister, J. (2010). Language Curriculum Design. Routledge.
  10. Skehan, P. (1996). A Framework for the Implementation of Task-Based Instruction. Applied Linguistics, 17(1), 38-62.
  11. Державний стандарт базової середньої освіти. Постанова КабінетуМіністрів України від 30.09.2020 № 898. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/898-2020-%D0%BF#n16
  12. Державний стандарт початкової освіти : Постанова Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 № 87. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/87-2018-%D0%BF#Text
  13. Нова українська школа. Концептуальні засади реформування середньої освіти / МОН України. Київ, 2016. 40 с.
  14. Пометун О. І. Урок, що розвиває критичне мислення. 70 методів в одній книзі: навч.- метод. посіб. / О. І. Пометун. — К., 2020. — 104 с.
  15. Нова українська школа (Смарт Освіта): Як розвивати критичне мислення в учнів (з прикладом уроку). Олена Пометун. URL: https://nus.org.ua/articles/krytychne-myslennya-2/
  16. Нікітченко О. С., Тарасова О. А. Формування навичок критичного мислення на уроках іноземної мови : навч.-практ. посіб. Харків ; «Друкарня Мадрид», 2017. —  104 c.
  17. Lipman M. Critical Thinking. – What Can It Be? In A. Ornstein & L. Behar (Eds.). Contemporary Issues in Curriculum. Boston, MA : Allyn & Bacon, 1995. — Pp.145–152.
  18. World Economic Forum. The Jobs Reset Summit. 20–23 October, 2020.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ПОСИЛАНЬ

 

  1. https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2020/in-full/infographics-e4e69e4de7/

2. https://life.pravda.com.ua/columns/2023/08/4/255650/

3. https://osvitoria.media/experience/podruzhytysya-zi-shtuchnym-intelektom-ideyi-dlya-vchyteliv-ta-uchniv/

4. https://twee.com/

5. https://quizlet.com/goodbye

6. https://naurok.com.ua/assistant

7. https://chat.openai.com/ 

 

 

 

http://os1.i.ua/3/1/9483332_191d174d.gifhttp://os1.i.ua/3/1/9483332_191d174d.gif 

 

1