Методичні рекомендації "ЗНО з англійської: ресурси для підготовки, лайфхаки до ЗНО з англійської мови"

Про матеріал
Методичний матеріал, в якому зібрані найбільш популярні інтернет-ресурси для підготовки до ЗНО з англійської мови.
Перегляд файлу

ЗНО з англійської: ресурси для підготовки

Лайфхаки до ЗНО з англійської мови

 

Найважливішим, а можливо навіть переломним етапом у житті кожної людини є випускний рік в школі. Це рік, який дається для того, щоб спланувати своє майбутнє, визначитися з професією, вибрати ВНЗ і підготувати свої знання до "польоту в великий світ". Тому, як правило, учні одинадцятого класу - це бджілки, які летять на заняття в школу, то до репетитора, а ввечері ще й на курси англійської.

Цьогорічні вступники з нетерпінням та острахом очікують «часу ікс». Звісно, запорукою вдалого складання тестування є системна підготовка як з педагогами, так і самостійно. Втім, у цьому процесі не обійтися без лайфхаків — простих і дієвих способів навчання, котрі зроблять підготовку до одного з найважливіших іспитів в житті випускників шкіл результативнішою та цікавішою.

 

Як же підготуватися до ЗНО з англійської?

Незмінним помічником в підготовці онлайн - ресурси для підготовки до ЗНО. Зараз легко знайти тести минулих років, прослухати вебінари, в онлайн режимі практикувати свої навички англійської та вдосконалити їх. Які ж pros and cons від такої підготовки?

pros

- можна займатися в будь-який час;

- можна займатися де завгодно (так як дана підготовка можлива як на комп'ютері, так і на телефоні або планшеті)

- ресурси для підготовки онлайн безкоштовні;

cons

- немає можливості отримати оцінку письмової частини тесту;

- слабка сила волі + домашня атмосфера. 

      Отже, що таке лайфхак? Цей сленговий термін означає маленьку хитрість чи корисну пораду, яка допомагає вирішити ту чи іншу проблему. Українськими синонімами цього слова є «кмітливість», «рецепт», «знахідка». Тож пропоную вашій увазі ефективні та цікаві рецепти успішного ЗНО. 

Метод шпаргалки. Готуючись до складання ЗНО, рекомендую писати шпаргалки, але не раджу брати їх з собою на тести чи намагатися скористатися ними під час іспиту. Написання заготовок з відповідями на ті чи інші запитання допоможе систематизувати знання та освіжити в пам’яті вивчене, а дещо навіть запам’ятати. 

«Їжа» для мозку. Занурюючись у підготовку до тестів, в жодному разі не можна забувати про збалансоване і поживне харчування. Важливо включити в меню продукти, які живлять мозок усіма необхідними речовинами та покращують пам’ять. А це волоські горіхи, какао, чорниця, жирна риба, броколі, женьшень, яйця, яблука, сочевиця. Тому перш ніж братися до підручників, варто переглянути своє щоденне меню і збагатити його «їжею» для мозку.

Мобільний на допомогу. Інформаційний прогрес і сучасні технології, як ніколи, можуть стати у пригоді під час підготовки до тестів. Тому раджу завантажити на свій телефон різноманітні мобільні додатки навчального характеру, котрі завжди будуть під руками і допоможуть не гаяти дорогоцінного часу, а використати кожну хвилину для навчання. Завдяки цьому готуватися до ЗНО можна де завгодно. Головне — не брати мобільний телефон на пункт тестування, адже там він буде зайвим.

Різноманіття навчання. Освітні фахівці рекомендують поєднувати різні способи підготовки до ЗНО, наприклад, разом з друкованими посібниками використовувати електронні ресурси, разом із заняттями з репетиторами чи навчанням на курсах — онлайн тести з різних предметів незалежного оцінювання. Різні формати подання інформації допомагають краще її запам’ятати.  

Створити блог. Сучасна молодь все активніше «живе» в інтернеті і веде власні блоги на різні теми. Тож чому не розповісти іншим про свою підготовку до ЗНО? Це буде мотивувати регулярно готуватися до тестування, читати більше цікавої літератури, дізнаватися нову інформацію, яка допоможе скласти тести якнайкраще. 

Щасливі прикмети. Під час складання важливого іспиту удача не буде зайвою, тому важливо її спіймати. Для цього існує чимало прикмет, які обіцяють допомогти кожному успішно скласти той чи інший іспит. Я, звісно, сумніваюся в їхній дієвості, але...Наприклад, перед іспитом рекомендують покласти підручник з предмета, який складаєте, під подушку, — кажуть, що на ранок прокинетесь «всезнайкою». Не радять перед іспитом мити голову чи стригти нігті і волосся. Також можна запам’ятати прості слова: «складу ЗНО на 200, складу ЗНО на 200» і повторювати їх, як мантру, від ранку до вечора. Кажуть, самонавіювання допомагає. В пригоді стануть і різноманітні талісмани чи «щасливий» одяг, які обов’язково потрібно одягнути на пункт тестування і надіятися, що фортуна буде до вас лояльною. Вранці перед іспитом треба встати з лівої ноги, помити весь брудний посуд, а от ліжко потрібно залишити незастеленим. Також можна попросити рідних та друзів тримати кулаки, схрестити пальці, поцілувати у кінчик носа, обзивати останніми словами чи просто сказати: «Ні пуху ні пера!». і найголовніша прикмета — віра і надія, котрі допоможуть з ясною головою і чистим серцем дати максимальну кількість правильних відповідей.

Структура ЗНО в 2020 році:

16 завдань з вибором однієї правильної відповіді з трьох / чотирьох варіантів

5 завдань на визначення правильності / неправильності твердження

11 завдань на встановлення відповідності

26 завдань на заповнення пропусків у тексті

1 завдання відкритої форми

 

Перед початком підготовки радимо взяти один з тестів ЗНО минулих років, виконати його, перевірити і зрозуміти на які саме завдання потрібно звернути більше уваги. Також такий "pre-тест" допоможе оцінити ваш прогрес після закінчення підготовки.

 

Готуючись до тесту потрібно тренувати всі аспекти мови для його успішного складання іспиту:

 

1) Аудіювання / listening skills - потренуватися в навичках аудіювання можна за допомогою ресурсів:

LearnEnglish (British Council podcast)

● Preparation - перегляд обраного відео, transcript - важко далося розуміння тексту, і прослухавши його двічі дитина так і не вловила “суті”, відкривайте transcript та слухайте слідкуючи за текстом, tasks - перевірка на розуміння тексту!

 

PodcastsInEnglish

● Free podcast , при реєстрації бонус -  worksheets, vocabulary tasks, transcripts. 3 -4 хвилини прослуховуємо, 5-10 виконуємо завдання, багато років насолоджуємося результатами:)

 

TEDTalks

● Powerful talks на різні теми: наука, медицина, освіта, психологія, дизайн. Промови, які допоможуть розширити свої горизонти та бути обізнаним в різних сферах життя. Відео можна відфільтрувати за такими критеріями: topics, languages, duration. Сайт буде корисним не лише тим, хто вивчає англійську, але й для тих, хто освоює й інші мови;)

 

Speechyard

● Tематичні відео, відрізки з фільмів/ мультфільмів, які транслюються з субтитрами, натиснувши на невідомі слова можна отримати переклад, важливим є те, що переклад слів представлений українською мовою. Також ці слова можна додати свого словничка;) У розділі серіали представлені різні youtube канали ( National Geographic, Big Think, VOX etc.) 

 

BBC Radio

● Постійно в навушниках: по дорозі до школи, в гурток, в машині на шляху до бабусі - тоді radio саме те, що треба! Будеш мати high level of English та будеш в курсі останніх новин світу. Можна обрати категорію, яка цікавить (art, drama, science, etc.)

 

Tune in

● Музика, спорт, новини, подкасти, радіо станції. Цей сайт підійде не лише для дітей з  fluent English, а й буде дуже корисним для початківців, так як спікери мають повільну вимову, що дає змогу чудово розуміти сказане.

 

Humans of New York

● Інтерв'ю людей, опитаних на вулицях Нью Йорку. Кожен тиждень = нова тема: Independence, Forgiveness, Money, Imagination and so on.

 

Elllo

● One minute English - короткі відео-відповіді на різні питання + quizes для перевірки рівня сприйняття тексту! Відповідають на питання люди з різних країн, тому біля кожного відео є прапор, який означає національність спікера.

 

JacksGap

● Відео-блог, який включає в себе такі теми: Travel - основна частина блогу присвячена подорожам різними країнами; Shed Session - чудова жива музика у виконанні різних людей та груп; JacksGap - мотивуючі відео від блогера Jack Harries.

 

Чим більше ви слухаєте, тим краще сприймаєте мову, а якщо ще й виконуєте вправи по прослуханих відео, то результат точно буде.

 

2) Vocabulary - це ключ до всіх завдань, тому чим більше слів ви знаєте, тим більше шансів вибрати правильну відповідь, зрозуміти текст і написати твір.

Лексичний мінімум до ЗНО 2020 ви знайдете тут https://znoclub.com/images/pdf/Lexical-minimum-enZNO-2017.pdf. Лексичний мінімум був затверджений 2017, з тих пір не змінювався.

Але "не зациклюйтеся" тільки на вивченні цих слів, більше читайте статті, короткі історії, новини англійською, адже більшу частину завдань складають маленькі тексти, для виконання яких необхідно саме розуміння суть тексту. Не обов'язково знати всі-всі слова в тексті для того, щоб виконати завдання.

 

3) Writing part - важливою частиною тіста є письмове частина, невелика ситуація по якій потрібно написати розгорнуту відповідь з прикладами з власного життя.

Ось кілька посилань, які вам будуть корисні:

- приклади ситуацій https://znoclub.com/images/pdf/Writing_20Tasks_EnglishZNO.pdf

- шаблон написання formal / informal letter https://znoclub.com/images/pdf/writingZNO_2_letters_shablon.pdf

- шаблон написання opinion essay https://znoclub.com/images/pdf/shablon_zno_essay_en.PDF

Вибирайте тему, беріть зошит, ручку і тренуйтеся!

 

Також рекомендуємо скористатися наступними тематичними сайтами:

  1. https://zno.osvita.ua/ : добірка тестів ЗНО починаючи з 2009 року
  2. https://www.znonasharu.org.ua/anglijska-mova2020: тести на виконання за певний період часу, практично як "реальне ЗНО", тільки в домашніх умовах;) Мінус в тому, що у вас немає можливості написати письмову частину.
  3. https://ilearn.org.ua/: відмінний сайт для підготовки, так як тут представлені на кожну граматичну тему відеоурок, матеріали для самопідготовки і тест на перевірку засвоєння теми.
  4. http://zno.academia.in.ua/course/view.php?id=9: мега сайт, так як тут ви можете "прокачати" всі частини тесту від Matching до Grammar. А також пройти ЗНО минулих років і отримати поради з написання письмової частини.
  5. https://greencountry.com.ua/ru/journal/read/bezkoshtovnij-onlajn-kurs-izi-zno: безкоштовний онлайн-курс, на якому ти зможеш підготуватися до успішної здачі іспиту весело і цікаво! Так як тут є все, що ти любиш: найпопулярніші фільми та серіали, топові пісні і улюблені меми. Все, що потрібно, це зареєструватися і пройти тест на MyGC (при реєстрації вибери "Дістанційні курси", далі "Ізi ЗНО")

 

 

Хвилювання залишити вдома.

 

 

 

docx
До підручника
Англійська мова (10-й рік навчання, рівень стандарту) 11 клас (Карпюк О.Д.)
Додано
17 червня 2020
Переглядів
2598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку