Глухівський агротехнічний інститут імені С.А.Ковпака СНАУ
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
до виконання курсового проекту по дисципліні «Фермерські машини та обладнання для тваринництва»
зі спеціальності 6.100202 «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва» відділення «Механізація сільського господарства»
2019
ЗМІСТ
1. Загальні положення, умови і вимоги;
2. Зміст курсового проекту з дисципліни «Фермерські машини та обладнання для тваринництва»;
3. Оформлення пояснювальної записки;
4. Оформлення графічного матеріалу;
5. Організація курсового проектування;
Список використаних джерел;
Додатки.
1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ, УМОВИ І ВИМОГИ
Курсове проектування є важливим етапом навчання студентів за дисципліною «Фермерські машини та обладнання для тваринництва» яке передбачає самостійну творчу роботу студента по розробці та успішному захисту курсового проекту перед комісією, яка приймає рішення про якість виконання роботи відповідною оцінкою.
Основними завданнями курсового проектування є:
- поглиблення і закріплення теоретичних знань і практичних навичок, та набуття умінь самостійно формулювати і вирішувати задачі механізації виробничих процесів у тваринництві;
- розвиток умінь систематизації та аналізу літератури з питань, які розробляються в проекті;
- удосконалення умінь самостійного техніко-економічного аналізу та обґрунтування інженерних розробок і проектних рішень;
- пошук шляхів реалізації інженерних розробок для умов виробництва.
Курсовий проект виконується державною мовою. В ньому не повинно бути переписаних з підручників чи посібників описів, положень і формулювань, а дозволяються лише посилання на них.
Керівник курсового проекту у разі потреби допомагає студенту обґрунтувати, визначити і прийняти правильне рішення, перевіряє і оцінює прийняті студентом рішення.
Метою вказівок є допомога студентам у виборі теми, виконанні, оформленні і підготовки до захисту курсового проекту.
1.1 Позначення документів
Кожний конструкторський документ згідно ГОСТ 2.105-95 ДСТУ 3321 та СТП21-2005 повинен мати назву та позначення, яке складається із 3 груп символів.
Шифри документів, що входять до складу курсового проекту
Назва документу |
Шифр документу |
Пояснювальна записка |
ПЗ |
Таблиця |
ТБ |
Розрахунок |
РР |
Схема технологічна |
ТХ |
Схема кінематична |
К |
Загальний вигляд |
ВО |
Збірне креслення |
СБ |
Графік |
ГР |
Техніко-економічні показники проекту |
ПЕ |
Технологічний процес |
ТП |
Найбільш поширеними позначеннями в курсових проектах є наступні:
-КП 12.061.ПЗ – позначення на аркушах пояснювальної записки;
-КП 12.061.01.00.00 ВО – позначення загального виду першого виробу;
-КП 12.061.01.01.00 СБ – позначення 01 складального креслення першого виробу;
-КП 12.061.01.01.08 – позначення робочого креслення 8 деталі 01 складального креслення 01 виробу.
1.2 Основні написи
Всі текстові документи (за винятком титульного аркуша і завдання) та аркуші графічної частини курсового проекту повинні мати основні написи, розміщенні в правому нижньому куті.
На аркушах формату А4 основні написи розміщують тільки вздовж короткої сторони.
Основні написи згідно з ГОСТ 2.105-95 мають розміри:
1.3 Побудова тексту
Текст записки поділяють на розділи, підрозділи, за необхідності підрозділи поділяють на пункти, а пункти – на підпункти. Порядкові номери кожної градації позначають арабськими цифрами у зростаючому порядку. Цифри кожної градації відокремлюють крапками.
Розділи повинні мати порядкову нумерацію у межах всієї записки і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад, 1, 2, 3 і т.д. Номер підрозділу складається із номерів розділу і підрозділу, відокремлених крапкою. У кінці номера підрозділу крапка не ставиться, наприклад, 1.1, 1.2, 1.3 і т.д.
Нумерація пунктів повинна бути в межах підрозділу і номер пункту складається з номерів розділу, підрозділу і пункту, наприклад, 2.1.1, 2.1.2 і т.д.
Номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера підрозділу, порядкового номера пункту і порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою, наприклад, 3.2.1.1, 3.2.1.2, 3.2.1.3 і т.д.
2 ЗМІСТ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ З ДИСЦИПЛІНИ «Фермерські машини та обладнання для тваринництва»
Курсовий проект складається з:
- пояснювальної записки на 30 5 сторінок формату А4;
- графічної частини на 4 аркушах формату А1.
Зміст пояснювальної записки:
- титульний аркуш;
- завдання на курсове проектування;
- реферат;
- зміст пояснювальної записки;
- вступ.
1 Характеристика об’єкта проектування (господарства).
2 Технологічна частина.
2.1 Розрахунок генерального плану тваринницької ферми.
2.2 Обґрунтування механізації виробничого процесу ферми.
2.3 Розробка графіка роботи машин виробничого процесу.
2.4 Визначення технологічних показників виробничого процесу.
2.5 Розрахунок показників технічного обслуговування машин.
3 Охорона праці механізованих робіт на фермі.
4 Техніко-економічне обґрунтування механізації виробничого процесу.
Висновки.
Список використаних джерел.
Графічна частина складається з 4-х аркушів формату А1:
1) аркуш 1 – генеральний план тваринницької ферми;
2) аркуш 2 – технологічна схема механізації виробничого процесу;
3) аркуш 3 – графік роботи засобів механізації виробничого процесу;
4) аркуш 4 – техніко-економічні показники проекту.
Титульний аркуш є першою сторінкою пояснювальної записки. Його виконують відповідно до ГОСТ 2.105-95. Титульний аркуш бажано виконувати друкарським способом (у вигляді бланка з місцями для заповнення рукописним способом чорною тушшю).
Завдання на курсове проектування складається керівником відповідно до обраної теми, затверджується зав. кафедрою і видається студенту.
Реферат це скорочений виклад змісту основних розробок та висновків з курсового проекту, який оформляють згідно ГОСТ 7.9-77.
Розміщують реферат на окремому аркуші формату А4. В рефераті акцентують увагу на нових розробках, технологіях.
Його складають за таким планом:
Матеріал у рефераті викладається стисло, чітко і лаконічно. Рекомендується використовувати у виразах стандартизовану термінологію з наукових і технологічних документів, уникати незвичних термінів і символів.
Обсяг реферату не повинен перевищувати 1500 знаків і однієї сторінки формату А4. На рефераті виконують основний напис розміром 185 х 40 мм і проставляють номер сторінки - три, а на інших - малий напис розміром 185 х 15 мм. Всі сторінки нумерують наскрізь до закінчення пояснювальної записки, включаючи і список літератури.
Вступ
На окремому аркуші викладають обґрунтування актуальності теми курсового проекту стосовно сучасного рівня розвитку науково-технічного прогресу в механізації виробничих процесів тваринництва.
1 Характеристика об’єкта проектування (господарства)
Включає наступні дані господарської діяльності за останні три роки:
1 Місцеположення господарства і його спеціалізація
2 Природнокліматичні умови виробництва с.-г. продукції
3 Земельна площа, у т. ч. с.-г. угідь, ріллі та ін.
4 Структура посівних площ
5 Урожайність і валовий збір основних культур
6 Показники виробництва кормових культур
7 Поголів’я тварин на кінець року
8 Продуктивність тварин ( середній річний удій від корови, середньодобовий приріст молодняку на відгодівлі та ін. )
9 Показники витрат праці на одиницю продукції тваринництва
10 Витрати кормових одиниць на одиницю продукції тваринництва
11 Чисельність працівників у господарстві, у т ч у тваринництві
2 Технологічна частина
2.1 Розрахунок генерального плану тваринницької ферми
Включає розрахунок площі земельної ділянки, потрібної кількості приміщень для утримання тварин, сховищ для зберігання кормів і гною, інших основних і допоміжних споруд для конкретної тваринницької ферми і раціонально планувати їх розміщення на земельної ділянці з урахуванням зооветеринарних, протипожежних та технологічних вимог.
Визначення кількості і параметрів виробничих приміщень
Генеральний план є основою для розробки комплексної механізації тваринницької ферми. В ньому повинно бути відображено кількість та структуру поголів’я тварин, типи приміщень, види кормових сховищ, розташування будівель та інших споруд.
Площа земельної ділянки молочної ферми, м2
F=M*f (2.1)
де М-розмір ферми, голів.
f-норма площи,м2/гол. (табл. 1)
Таблиця 1
Приблизні норми земельної площі на фермах
Молочна ферма, м2/корову |
150...200 |
Ферма відгодівлі молодняку ВРХ, м2/гол |
50...80 |
Свиноферма з закінченим циклом виробництва, м2/основну свиноматку |
180...250 |
Репродуктивна свиноферма, м2/основну свиноматку |
100...150 |
Свиноферма відгодівлі молодняку, м2/гол |
15...30 |
Ширина ділянки, м
B=k* (2.2)
де kB- коефіцієнт ширини
Довжина ділянки, м
L=F/B (2.3)
Для вибору типу та кількості тваринницьких приміщень для утримання тварин необхідно знати структуру поголів’я, котру приймають з даних аналізу господарської діяльності або визначають шляхом розрахунку за допомогою розрахункових коефіцієнтів
mi=M*ki (2.4)
де mi- кількість тварин і-й виробничої групи, гол
ki – розрахунковий коефіцієнт і-й виробничої групи (табл. 2)
Таблиця 2
Розрахункові коефіцієнти виробничих груп тварин
Групи тварин |
Коефіцієнти |
Норма площі приміщень, м2/гол |
Молочні ферми (90% корів в структурі стада) |
|
|
Корови дійні |
0.75 |
8...10 |
Корови сухостійні |
0.15 |
8...10 |
Корови в пологовому відділенні |
0.10 |
14...16 |
Нетелі за 2...3 місяці до отелення |
0.12 |
8...10 |
Свиноферми з закінченим циклом виробництва (опороси протягом року) |
|
|
Свиноматки холості і поросні |
1.0 |
3.0...4.5 |
Свиноматки підсисні |
0.5 |
13...16 |
Поросята підсисні |
5.0 |
|
Поросята на дорощуванні |
4.4 |
1.0...1.3 |
Молодняк на відгодівлі періоду 4...6 місяців |
4.2 |
1.4...1.5 |
Молодняк на відгодівлі періоду 6...8 місяців |
4.0 |
1.5...1.6 |
Визначення кількості і параметрів сховищ на фермі
Загальна місткість сховищ конкретного виду корму або гною на ферми ,м3 (Виконується відповідно нормативів табл. 3)
V=[(m1*q1+m2q2+…+mn*qn)*D*k/](g*kc) (2.5)
де m- кількість тварин виробничої групи, гол
q-добова норма споживання корму або виходу гною, кг/гол
D-розрахункова кількість днів зберігання.
k- коефіцієнт запасу
g- об’ємна маса матеріалу,кг/м3
kc - коефіцієнт заповнення
Загальна площа сховищ, м2
F=V/H (2.6)
Де H висота сховищ, м
Загальна довжина сховищ, м
L=F/B (2.7)
Де В ширина сховища, м
Кількість сховищ
N=L/l (2.8)
Де l- довжина одного сховища, м
Таблиця 3
Нормативи розрахунку сховищ на фермах
Показники |
Сховища |
|||||
силосу |
зерна |
коренеплодів |
сіна |
соломи |
гною |
|
Розрахункова кількість днів, D |
220 |
365 |
220 |
220 |
220 |
120 |
Об’ємна маса g, кг/м3 |
600-650 |
550-700 |
570-679 |
60-80 |
60-80 |
700-900 |
Коефіцієнт заповнення, kC |
0.8 |
0.8 |
0.8 |
0.8 |
1.0 |
0.9 |
Коефіцієнт запасу, k |
1.15 |
1.0 |
1.1 |
1.1 |
1.2 |
1.0 |
Висота сховища H, м |
3-5 |
3-5 |
2 |
5 |
5 |
1.5-2.0 |
Ширина сховища B, м |
6-12 |
12-18 |
12-18 |
12-18 |
8 |
12-15 |
Довжина одного сховища не більш, l |
48 |
40 |
40 |
60 |
60 |
60 |
Розташування приміщень, споруд та інших елементів на генеральному плані ферми виконується відповідно зооветеринарних і протипожежних вимог
При розміщенні об’єктів на генеральному плані необхідно відокремити таки зони:
На плані ферми необхідно також нанести насосну станцію, башту для води, авто ваги, ветпункт та інші споруди
2.2 Обґрунтування механізації виробничого процесу ферми
У курсовому проекті розробляється варіант механізації одного з виробничих процесів тваринницької ферми у відповідності з завданням, яке видається студенту:
2.3 Розробка графіка роботи машин виробничого процесу
Графік роботи машин виробничого процесу (технологічної лінії) є важливим елементом раціональної експлуатації машин і високої якості виконання механізованих робіт на фермі. За допомогою графіка повинна бути досягнута узгодженість окремих машин у технологічної лінії і визначена фактична продуктивність технологічної лінії, час роботи кожної окремої машини і в цілому системи машин протягом доби.
2.4 Визначення технологічних показників виробничого процесу
Використання результату побудови графіка роботи машин дає можливість визначити фактичні технологічні показники механізації виробничого процесу:
2.5 Розрахунок показників технічного обслуговування машин
За детальним способом загальна річна трудомісткість проведення ТО визначається як сума трудомісткості заходів ТО окремих машин
Річна трудомісткість щоденного ТО (ЩТО) машин та обладнання, люд.*год;
T0=t1*n1+t2*n2+…+ti*ni+…+tm*nm (2.9)
Річна трудомісткість періодичних ТО машин та обладнання, люд.*год;
Tn =t1*k1+t2*k2+…+ti*ki+…+tm*km (2.10)
де Т0, Тп — річна трудомісткість відповідно щоденного і періодичних ТО машин та обладнання, люд.*год;
m — кількість марок машин на фермі;
n - кількість заходів щоденного ТО, які планується провести протягом року машини i-ї марки;
k— кількість заходів періодичного відповідно ТО, які планується провести протягом року стосовно машини i-ї марки;
t1,t2,tn — трудомісткість одного заходу відповідно щоденного технічного обслуговування, ТО-1 і ТО-2 машини і-ї марки;
Усереднені дані трудомісткості проведення заходів ТО машин у тваринництві наведені у додатку 3
Кількість заходів періодичних ТО-1 і ТО-2 визначається з урахуванням, що ТО-1 для машин у тваринництві виконується 1 раз у місяць, а для складних машин відповідно вимоків по експлуатації додатково виконується ТО-2 1 раз у 6 місяців.
Трудомісткість проведення заходів технічного обслуговування встановлюється заводом, що виробляє машину у відповідності з вимогами правил експлуатації
Т=ТО+ТП (2.11)
Потрібна кількість обслуговуючого персоналу для проведення ТО
М=Т/В (2.12)
Де В- річний фонд витрат праці одного працівника (2050 люд*год)
За результатом розрахунків проведення регламентних робіт виробничого процесу визначається потрібність у ставках слюсаря
3 Охорона праці механізованих робіт на фермі
3.1 Обґрунтування і правові питання
Наводяться основні заходи по охороні праці у тваринництві, які є є важливою частиною виробничої діяльності тваринницьких ферм, спрямованих перш за все підвищення безпеки життєдіяльності обслуговуючого персоналу захисту тварин
3.2 Аналіз стану охорони праці у господарстві
Розглядаються питання управління охороною праці в господарстві, визначаються показники стану охорони праці за останні 3 рокі. (табл..3.1)
Для розрахунку коефіцієнта частоти використовуємо формулу:
Кч=1000*Т/Р (3.1)
Коефіцієнта важкості:
Кв=Дн/Тв (3.2)
Коефіцієнта втрати робочого часу
Квч=1000*Дн/Р (3.3)
Де Т- кількість нещасних випадків
Дн-кількість днів непрацездатності
Р- середньооблікова кількість працюючих, чол.
Таблиця 3.1
Показники стану охорони праці у підприємстві.
№ |
Показники |
Ед.вим |
2004 |
2005 |
2006 |
1 |
Середня кількість працюючих. |
Чол.. |
240 |
224 |
204 |
2 |
Кількість нещасних випадків з тим час. втратою працездатності (Т) |
Вип. |
4 |
2 |
2 |
3 |
У т. ч. з летальним наслідком (Тсм) |
Вип. |
0 |
0 |
0 |
4 |
Кількість днів непрацездатності, (Дн) |
Дн. |
72 |
32 |
44 |
5 |
Коефіцієнт частоти травматизму, (Кч) |
|
16.7 |
8.9 |
9.8 |
6 |
Коефіцієнт важкості, (Кв) |
|
18 |
16 |
22 |
7 |
Коефіцієнт втрат робочого часу,(Квч) |
|
300 |
143 |
216 |
8 |
Виділення коштів на охорону праці |
грн |
6400 |
6400 |
6400 |
9 |
Використано всього У т.ч. на номенклатурні заході |
грн |
6400 2800 |
6400 3200 |
6400 3600 |
10 |
Кількість пожеж |
|
- |
- |
- |
11 |
Матеріальні збитки від пожеж |
грн |
- |
- |
- |
Аналізується динаміка виробничого травматизму за останній період.
3.3 Вимоги до охорони праці
Впровадження комплексу машин на фермі, заміна процесів ручної праці виробництва машинними процесами, потребують корених принципових змін у роботі обслуговуючого персоналу, організацію і охорону праці працівника.
Обрана система машин для механізації процесу створює значно кращі умові праці для обслуговуючого персоналу у приміщенні. Але й вона потребує ретельного обґрунтування заходів безпеки праці при догляду за тваринами і обслуговуванні машин і обладнання для механізації виробничого процесу.
Приводяться основні вимоги по охороні праці до монтажу, експлуатації, технічному обслуговуванню і ремонту машин відповідно обраного варіанта механізації виробничого процесу.
3.4 Логічне моделювання небезпек при виконанні механізованих робіт процесу
Обраний варіант механізації повинен використовуватися у найбільш безпечних умовах. Статистка показує, що основною причиною виникнення нещасних випадків на тваринницьких фермах є недоліки організації охорони праці при проведенні механізованих робіт (більш 70%) Технічні і природні причини значно менш впливають на показники охорони праці у господарстві. Тому важливо змоделювати можливі небезпечні дії при виконанні механізованих робіт у тваринництві і таким чином попередити виникнення нещасних випадків.
Стосовно теми курсової роботи розглядається система машин та небезпеки які виникають при виконанні механізованих робіт
На прикладі молочної фермі наводиться форма аналізу потенційних небезпек процесу доїння корів і первинної обробки молока. (табл.3.2).
Таблиця 3.2
Аналіз потенційних небезпек механізованих робіт на молочної фермі при доїнні корів і первинної обробці молока
Назва операції, машини. |
Виробничі небезпеки |
Можливий варіант наслідку |
||
Небезпечна умова |
Небезпечна дія |
Небезпечна ситуація |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Приміщення обробки молока |
1. Провис стелі більш 8 мм на 1 п. м. |
Знаходження працюючих в приміщенні |
Обрушення стелі, падіння її елементів |
Травма смертельний наслідок |
-!!- |
2Освітленість робочих місць менш 75 лк |
Робота з недостатньої освітленістю |
Недостатня видимість об’єктів |
Захворювання зору, травма |
|
3.Неефективна робота вентиляції |
Робота людей в приміщенні |
Підвищена концентрація шкідливості |
Захворювання
|
|
4.Відсутнє, несправне захисне заземлення електрообладнання |
Робота людей в приміщенні
|
Ураження електричним струмом |
Травма, смертельний наслідок, опіки |
|
5.Відсутність захисту від грози |
Знаходження людей і тварин під час грози |
Пожежа, ураження блискавкою |
Опіки, травма, смертельний нас-лідок |
Доїння корів доїльною установкою УДМ-100 |
Відсутність термостійких труб |
Заміна простими трубами без засобів індивідуального захисту. |
Обривання скляної труби, розлітання уламків |
Травми обличчя, тіла |
Охолодження молока установкою МВТ-20 |
Порушена герметичність системи |
Технічне обслуговування |
Небезпечна концентрація хладону у відділенні |
Отруєння |
4 Техніко-економічне обґрунтування механізації виробничого процесу
Удосконалення механізації виробничого процесу поліпшує умові праці обслуговуючого персоналу, значно підвищує продуктивність праці персоналу ферми, приводе до зростання якості продукції ферми і ціни її реалізації.
Але впровадження механізації на фермі потребує значних коштів на придбання й монтаж машин та обладнання, побудови приміщення для монтажу машин і обладнання. Тому при економічної оцінці проекту механізації виробничого процесу використовуємо результати розрахунку технологічного процесу ферми і аналізу господарської діяльності підприємства, ринкові умові при реалізації продукції для споживачів.
Розрахунки виконуються для існуючого варіанта (відповідно данім господарської діяльності) і проектного варіанта.
Балансова вартість машин та обладнання, грн.
БM=с1*k+c2*k+…+cn*k (4.1)
де c1,c2,…cn- ціна окремої машини, грн. (див додаток 3)
k- коефіцієнт, що враховує додаткові витрати на доставку і монтаж (k=1.2)
Балансова вартість будови приміщення для проектного варіанта, грн.
ББП=V*qБ (4.2)
V-об’єм будови, м3
qБ – питома вартість 1м3 будови, грн./м3 (qБ=120...140грн/м3)
Балансова вартість лінії механізації виробничого процесу, грн.
Бк=Бм+ББ (4.3)
Час роботи лінії протягом року, год.
T=ТДЗ*f*D (4.4)
де ТДЗ- змінний час роботи технологічної лінії, год. (відповідно технологічного розрахунку процесу)
f-кратність роботи лінії протягом доби
D- кількість днів роботи лінії протягом року
Річні витрати праці на при виконанні механізованих робіт процесу, люд*год
W= Т*n (4.5)
n- кількість робітників, що обслуговують лінію, люд
Річне виробництво продукції на фермі, ц
М=m*U* (4.6)
Де m- поголів’я тварин на фермі, гол
U- річний вихід продукції від однієї тварини, ц
Питомі витрати праці, люд*год/ц
w=W/M (4.7)
Річні експлуатаційні витрати використання технологічної лінії, грн.
В=З+А+Р+Е (4.8)
Де З-річні витрати на оплату робітників, які обслуговують лінію, грн.
А-амортизація, грн.
Р- річні витрати на ремонт і ТО лінії, грн.
Е- річні витрати на електроенергію, грн.
З=Т*З*n*Н (4.9)
Де Т-час роботи лінії протягом року, год.
З- середня оплата праці робітника, грн./люд*год. (6...10 грн./люд*год)
n- кількість робітників, що обслуговують лінію, люд
Н- коефіцієнт нарахувань на заробітну плату (Н=1.05)
А=Бм*aM+ББ*aБ (4.10)
Де Бм - балансова вартість машин та обладнання, грн.
ББ- балансова вартість приміщення, грн.
аМ,аБ –норми відрахувань на амортизацію машин (аМ =0.142) і будівлі (аБ=0.027)
Р=Бм*рМ+ББ*рБ (4.11)
Де рМ, рБ- норми відрахувань на ремонт і ТО обладнання (рМ=0.18) та будівлі (рБ=0.02)
Е=е*N*Т (4.12)
Де е-вартість електроенергії, грн./кВт*год (0.4 грн./кВт*год)
Де N-сумарна потужність приводу машин технологічної лінії, кВт.
Т- час роботи лінії протягом року, год
Річні приведені витрати, грн.
П=В+0.01R*БK (4.13)
Де В- річні експлуатаційні витрати використання технологічної лінії, грн.
R –річний банківський процент на капітал, грн. R=15%
БК - балансова вартість лінії, грн.
Питомі експлуатаційні витрати, грн./ц
qВ =В/М (4.14)
Питомі капітальні вкладення, грн. /т
qБ =Бк/М (4.15)
Питомі приведені витрати, грн. /ц
qП=П/М (4.16)
Річний економічний ефект від впровадження проектної системи машин для механізації виробничого процесу, грн.
Д=Пі-Пп+Дд (4.17)
Де Пі- річні приведені витрати по існуючому варіанту, грн..
Пп- річні приведені витрати по проектному варіанту, грн.
Дд- річний додатковий доход за рахунок підвищення якості і ціни реалізації продукції фермі, грн.
Дд=m*U*C*kO (4.18)
Де m- поголів’я тварин на фермі, гол
U- річний вихід продукції від однієї тварини, ц
C- ціна продукції при існуючому варіанту механізації виробничого процесу, грн./ц
kO- коефіцієнт підвищення ціни продукції після підвищення її якості (0.10...0.25)
Результати розрахунку техніко-економічних показників курсового проекту наводимо у вигляді таблиці на прикладі молочної ферми (табл. 4.1)
Таблиця 4.1
Техніко-економічні показники процесу доїння корів і первинної обробки молока
Показники |
Механізація |
Різниця, % |
|
існуюча |
проектна |
||
Поголів’я корів, гол |
300 |
300 |
- |
Балансова вартість механізації процесу, грн. |
58560 |
159120 |
171.7 |
Балансова вартість приміщення для обробки молока, грн. |
- |
33600 |
|
Річний удій від однієї корови, кг/гол |
4000 |
4400 |
10.0 |
Валове виробництво молока, ц |
12000 |
13200 |
10.0 |
Річні експлуатаційні витрати використання технологічної лінії, грн. |
137490 |
140048 |
1.9 |
Річні приведені витрати, грн. |
146274 |
168956 |
15.5 |
Питомі витрати праці, люд*год/ц |
1.2 |
0.7 |
-41.7 |
Питомі капітальні вкладення, грн. /ц |
4.9 |
14.6 |
198.0 |
Питомі приведені витрати, грн. /ц |
12.2 |
12.8 |
4.9 |
Річний економічний ефект від впровадження механізації згідно проекту, грн |
|
373318 |
|
Список використаних джерел включає підручники, навчальні посібники, довідники, монографії, періодичні видання, наукові праці, стандарти, каталоги, нормативно-технічні документи, патенти, авторські свідоцтва тощо.
Нумерація літературних джерел наскрізна арабськими цифрами в такому порядку, в якому вони згадуються в тексті або в абетковому порядку. Під цим номером їх заносять у список літератури і далі посилаються на нього. У списку літератури необхідно вказувати:
3 ОФОРМЛЕННЯ ПОЯСНЮВАЛЬНЇ ЗАПИСКИ
Пояснювальна записка згідно з міждержавним стандартом ГОСТ 2.105-95 є текстовим документом і має бути оформлена відповідно до вимог ЄСТД і ЄСКД на одній стороні друкарського паперу формату А4 (297 х 210 мм) державною мовою машинописним або рукописним способом.
Кожен аркуш записки повинен мати рамку чорного кольору нанесену суцільною основною лінією друкарським способом або вручну тушшю чи пастою на відстанях 20 мм від лівого краю і 5 мм від інших сторін формату (незалежно від того, як зроблено текст записки).
Відстань тексту від верхньої і нижньої рамки не менше 10 мм, а від бокових – не менше 3 мм.
Титульний аркуш і зміст входять в загальну кількість аркушів записки як перший і другий.
4 ОФОРМЛЕННЯ ГРАФІЧНОГО МАТЕРІАЛУ
Графічний матеріал має задачу доповнити і надати ілюстрацію доповіді.
Рекомендується розміщати інформацію на листах графічної частини при їх основному положенні (горизонтально) і тільки в разі неможливості ефективного розміщення застосовувати вертикальне розташування листів.
Графічна частина курсового проекту в правому нижньому куті облаштовується відповідним штампом з основним написом для креслень і схем (185 х 55 мм).
Графічний матеріал виконують на креслярському папері формату А1 (594х841мм).
Креслення виконують олівцем або чорною тушшю. Якщо графічний матеріал виконується за допомогою ЕОМ, то він повинен відповідати вимогам ГОСТ 2.004-88.
При проектуванні генеральних планів великих об’єктів допускається застосувати масштаби 1:100, 1:200, 1:400, 1:500, 1:800, 1:1000, 1:1500, 1:2000; 1: 5000; 1: 10000; 1: 20000; 1: 25000; 1: 50000.
5 ОРГАНІЗАЦІЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТУВАННЯ
5.1 Загальні положення
До захисту курсових проектів (курсових робіт) допускаються студенти, які оформили їх з урахуванням наведених вище вимог.
Студенти, які не виконали курсовий проект у повному обсязі, або незадовільно його захистили, призначаються до доопрацювання роботи і повторного захисту. Рішенням кафедри повторний захист курсового проекту дозволяється за доробленою чи новою темою.
5.2 Керівництво курсовим проектуванням
Організацію і контроль ходу курсового проектування з дисциплін по кожній кафедрі здійснює викладач. Він пропонує теми курсових проектів, їх зміст, строки виконання і захисту.
Керівник курсового проекту:
Закінчений курсовий проект перевіряється і підписується студентом і подається керівникові. Після перегляду і схвалення проекту керівник підписує його, на підставі цих матеріалів вирішує питання про допуск до захисту і робить відповідний запис на титульному аркуші пояснювальної записки.
5.3 Захист курсових проектів
Захист є формою перевірки рівня знань та фактичної підготовленості студента і відбувається у призначений строк.
Захист проводиться на відкритому засіданні комісії за таким сценарієм:
Після завершення останнього захисту голова комісії оголошує оцінки захисту "відмінно", "добре", "задовільно" або "незадовільно”.
Студенту, який отримав незадовільну оцінку, призначається повторний захист.
Список використаних джерел
1 Алёшкин В.Р., Рощин П.М. Механизация животноводства- .М., Агропромиздат, 1985-336с
2 Андреев П.А. Техническое обслуживание машин и оборудования в животноводстве.-М., Россельхозиздат, 1980-208с
3 Белянчиков Ю.И.,Смирнов А.И.Механизация животноводства –М.,Колос,1983-428с
4 Брагинец Н В., Палишкин Д А. Курсовое и дипломное проектирование по механизации животноводства.- М., Агропромиздат, 1991 -191 с
5 Бутко Д. А. Практикум з охорони праці.-К., Урожай, 1995 –144 с
6 Бузун І. А. Потокові технології виробництва молока. – К., Урожай, 1989-192 с
7 Войтюк Д.С. та ін.. Дипломне та курсове проектування. - К., Урожай, 1996, 192с
8 Волков Г. К. и др. Зоогигиенические нормативы для животноводческих объектов. Справочник. –М., Агропромиздат, 1986-308 с
9 Галкин А. Ф. Основы проектирования животноводческих ферм. –М., Колос, 1978 –367 с
10 Граник Г. М. Охорона праці. К., Вища школа, 1994 –272 с
11 Зайцев В.П., Свердлов М.С. Охрана труда в животноводстве. –М.,Колос, 1981-320 с
12 Іванов М.Н. Детали машин.М., Высш. шк., 1991-383с
13 Карелик А. И.,Маравин Б. А. Зоотехнические основы проектирования строительства и эксплуатации животноводческих объектов.- М., Россельхозиздат, 1987-267 с
14 Канарев Ф. М. Охрана труда. М.,Колос,1982- 351с
15 Карташов Л.П. и др.. Механизация и электрификация животноводства –М.,Агропромиздат, 1987-480с.
16 Кукта Г.М.и др. Механизация и автоматизация животноводства.-К., Вища шк.,1990-335 с
17 МарченкоО.С. та ін. Механізація та автоматизація у тваринництві і птахівництві.-К., Урожай,1995-416 с
18 МельниковС.В. Технологическое оборудование животноводческих ферм и комплексов. Л.,Агропромиздат,1985-640 с
19 МихайловВ.Н. Охрана труда в сельском хозяйстве. М., Агропромиздат, 1989-543с
20 ПетрушаЄ.З.,БондарА.Л.,БорщО.В. Операційні технології виробництва молока. К.,Урожай,1988-200 с
21 РевенкоІ.І. та ін. Проектування механізованих технологічних процесів тваринницьких підприємств. К.,Урожай,1999-192 с
22 РевенкоІ.І. та ін. Механізація виробництва продукції тваринництва. К.,Урожай,1994-264 с
23 РевенкоІ.І., МанькоВ.М., КравчукВ.І. Машиновикористання у тваринництві. К.,Урожай,1999-208 с
Зразок
Додаток 1
Міністерство освіти та науки України
Глухівський агротехнічний інститут імені С.А.Ковпака Сумського НАУ
Затверджую
Протокол №__від_______200_ р
Голова МК _________ ________
ЗАВДАННЯ ПО КУРСОВОМУ ПРОЕКТУВАННЮ
студенту ________________________________________________________________
(Прізвище, ім’я, по батькові)
І. Тема проекту: «Обґрунтування механізації процесу доїння корів і обробки молока молочної ферми на 550 корів».______________________________
ІІ. Вихідні дані: нормативи проектування тваринницьких підприємств, результати виробничої діяльності господарства, технічна характеристика машин для доїння корів і обробки молока
ІІІ. Строк здачі студентом закінченого проекту ________________ р.
ІV. Зміст пояснювальної записки (перелік питань теми проекту)
Вступ
1 Характеристика підприємства
2 Технологічна частина
3 Охорона праці механізованих робіт на фермі
4 Техніко-економічне обґрунтування механізації виробничого процесу
Висновки
Список використаних джерел
V. Перелік графічного матеріалу
1) аркуш 1 – генеральний план тваринницької ферми;
2) аркуш 2 – технологічна схема механізації виробничого процесу;
3) аркуш 3 – графік роботи засобів механізації виробничого процесу;
4) аркуш 4 – техніко-економічні показники проекту.
VІ. Дата видачі завдання _______________ р
_______________ /________/
(Підпис)
Завдання прийняв до виконання __________________ р
_______________ / /
(Підпис)
Зразок Додаток 2
РЕФЕРАТ
Пояснювальна записка курсового проекту на 32 сторінках машинописного тексту, 6 рисунків, 15 таблиць, 20 використаних джерел, 5 додатків, 4 аркуша графічної частини.
МОЛОЧНА ФЕРМА, ДОЇЛЬНА УСТАНОВКА, ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ, ТЕХНІКА, ОБЛАДНАННЯ, ВИРОБНИЦТВО, РОЗРАХУНКИ ОБСЯГІВ РОБІТ, ОРГАНІЗАЦІЯ РОБІТ, ОХОРОНА ПРАЦІ, ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ПРОЕКТНИХ РІШЕНЬ.
Об'єктом розробки є тваринницька ферма господарства.
Розроблено питання обґрунтування комплексу машин для механізації процесу доїння корів і первинної обробки молока, організації і технології робіт з на фермі, технічного обслуговування машин і обладнання підприємства на протязі року.
Наведено генеральний план ферми, технологічна схема процесу, графік завантаження машин, річний графік проведення періодичних ТО обладнання.
Розроблені заходи з охорони праці.
Проведено аналіз економічної ефективності розроблених проектних рішень.
Додаток 3
Трудомісткість проведення ТО і ціна машин для механізації тваринництва, люд.*год.
Найменування і марки машин |
ЩТО |
ТО-1 |
ТО-2 |
Ціна, грн. |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Ліня обробки зерна |
||||
Дробарка зерна А1-БД 2-М |
0.2 |
3,2 |
- |
6000 |
Дробарка зерна –ДКУ-1,0 |
0,3 |
4.6 |
- |
13500 |
Дробарка зерна –Ф-1М |
0,3 |
4.8 |
- |
16500 |
Дробарка зерна КДУ-2 |
0,3 |
5,1 |
- |
19800 |
Дробарка зерна КДМ-3 |
0,3 |
5,0 |
- |
21000 |
Дробарка зерна ДБ-5 |
0,4 |
5,8 |
- |
36600 |
Норія зерна НЦГ-10 |
0,7 |
1,1 |
- |
4500 |
Транспортер шнековий УШ 2-4 |
0,4 |
1,0 |
- |
5100 |
Живильник концентрованих кормів ПК-6 |
0,4 |
1,0 |
- |
7800 |
Лінія обробки стеблових кормів (силосу, соломи, зеленої маси) |
||||
Дисковий подрібнювач стеблових кормів ДПС-01 |
0,6 |
3,1 |
- |
6900 |
Дисковий подрібнювач стеблових кормів ДПС-02 |
0,7 |
3,2 |
- |
10200 |
Дисковий подрібнювач стеблових кормів ДПС-03 |
0,8 |
3,3 |
- |
14600 |
Дисковий подрібнювач стеблових кормів ДПС-04 |
0,9 |
3,4 |
- |
18800 |
Дисковий подрібнювач стеблових кормів ДПС-05 |
1,0 |
3,5 |
- |
22600 |
Живильник стеблових кормів об’ємом 3 м3 КП-3 |
0,3 |
0,5 |
1,0 |
6000 |
Живильник стеблових кормів об’ємом 6 м3 КП-6 |
0,3 |
0,5 |
1,1 |
10000 |
Живильник стеблових кормів об’ємом 8 м3 КП-8 |
0,3 |
0,6 |
1,2 |
14000 |
Живильник стеблових кормів об’ємом 10м3 КП-10 |
0,4 |
0,6 |
1,3 |
16000 |
Живильник стеблових кормів об’ємом 12м3 КП-12 |
0,5 |
0,6 |
1,3 |
18000 |
Транспортер скребковий ТС-40С |
0,4 |
0,8 |
- |
4200 |
Лінія обробки коренеплодів |
||||
Дисковий подрібнювач коренеплодів ДПК-01 |
0,3 |
0,6 |
- |
2000 |
Дисковий подрібнювач коренеплодів ДПК-02 |
0,3 |
0,7 |
- |
3000 |
Дисковий подрібнювач коренеплодів ДПК-03 |
0,4 |
0,8 |
- |
4000 |
Дисковий подрібнювач коренеплодів ДПК-04 |
0,4 |
0,9. |
- |
5000 |
Дисковий подрібнювач коренеплодів ДПК-05 |
0,4 |
1,0 |
- |
6000 |
Живильник коренеплодів об’ємом 3 м3 ТК-3 |
1,1 |
1,9 |
3,4 |
5000 |
Живильник коренеплодів об’ємом 5 м3 ТК-5 |
1,1 |
2,2 |
3,5 |
7000 |
Живильник коренеплодів об’ємом 8 м3 ТК-8 |
1,2 |
2,4 |
3,6 |
10000 |
Живильник коренеплодів об’ємом 10м3 ТК-10 |
1,3 |
2,5 |
3,7 |
12000 |
Барабанна мийка коренеплодів БМ-01 |
0,3 |
0,6 |
1,5 |
3000 |
Барабанна мийка коренеплодів БМ-02 |
0,3 |
0,7 |
1,6 |
4500 |
Барабанна мийка коренеплодів БМ-03 |
0,4 |
0,8 |
1,7 |
6000 |
Барабанна мийка коренеплодів БМ-04 |
0,4 |
0,9 |
1,8 |
7500 |
Барабанна мийка коренеплодів БМ-05 |
0,5 |
1,0 |
1,9 |
8000 |
Кулачкова мийка коренеплодів КМ-01 |
0,3 |
0,5 |
1,4 |
3200 |
Кулачкова мийка коренеплодів КМ-02 |
0,3 |
0,6 |
1,5 |
4800 |
Кулачкова мийка коренеплодів КМ-03 |
0,4 |
0,7 |
1,6 |
6400 |
Кулачкова мийка коренеплодів КМ-04 |
0,4 |
0,8 |
1,7 |
7800 |
Кулачкова мийка коренеплодів КМ-05 |
0,4 |
0,9 |
1,8 |
8400 |
Лінія змішування кормів |
||||
Порційний змішувач кормів об’ємом 1.5 м3 ВК-1 |
0,3 |
1,1 |
- |
14000 |
Порційний змішувач кормів об’ємом 3 м3 С-3 |
0,3 |
1,4 |
- |
24000 |
Порційний змішувач кормів об’ємом 7 м3 С-7 |
0,4 |
1,8 |
- |
36000 |
Порційний змішувач кормів об’ємом 10м3 С-10 |
0,5 |
2,0 |
- |
41000 |
Порційний змішувач кормів об’ємом 14м3 С-12 |
0,5 |
2,2 |
- |
44000 |
Шнек збірний завантажувальний ШЗС-40 |
0,3 |
0,7 |
- |
4600 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Шнек збірний вивантажувальний ШВС-40 |
0,3 |
0,7 |
- |
4500 |
Транспортер вивантажувальний ТС-40М |
0,4 |
0,8 |
- |
5600 |
Лінія роздавання кормів |
||||
Роздавач кормів для ВРХ КПТ-10 |
1,2 |
3,4 |
5,9 |
50000 |
Роздавач кормів для ВРХ КПТ-5 |
1,0 |
3,0 |
5,2 |
42000 |
Роздавач кормів для ВРХ КТУ-10 |
1,2 |
3,4 |
5,8 |
48000 |
Роздавач кормів для свиней КС-1.5 |
0,6 |
1,5 |
3,2 |
24000 |
Трактор МТЗ-80 |
0,4 |
6,0 |
8,0 |
70000 |
Ліня доїння корів і первинної обробки молока |
||||
Установка на 100 корів для доїння у відра АД-100 |
2.7 |
6,9 |
11,8 |
24000 |
Установка на 100 корів для доїння у молокопровід УДМ-100 |
2,0 |
13,5 |
32,0 |
44000 |
Установка на 200 корів для доїння у молокопровід УДМ-200 |
3,2 |
18,6 |
48,0 |
75000 |
Установка на 100 корів для доїння у автоматизований молокопровід АДМ-8А |
1,8 |
16,0 |
44,0 |
66000 |
Установка для доїння на площадках УДТ-6 |
1,5 |
14,2 |
32,0 |
32000 |
Установка для доїння на площадках УДЕ-8 |
1,6 |
16,4 |
34,0 |
44000 |
Автоматизована установка для доїння на площадках УДА-8 |
1,7 |
18,4 |
36,0 |
56000 |
Автоматизована установка для доїння на площадках УДА-16 |
1,8 |
22,0 |
40,0 |
64000 |
Очисник молока ОМ-1 |
0,3 |
1,2 |
- |
3000 |
Очисник молока СПМФ-2000 |
0,4 |
1,4 |
- |
5000 |
Очисник молока ОСП-3М |
0,5 |
1,7 |
- |
6000 |
Очисник молока ОМА-3М |
0,6 |
2,0 |
- |
8000 |
Очисник молока ОСТ-3 |
0,7 |
2,4 |
- |
9000 |
Молокоприймальний бак БМ-250 |
0,3 |
1,2 |
- |
800 |
Молокоприймальний бак БМ-400 |
0,4 |
1,2 |
- |
1000 |
Молокоприймальний бак БМ-600 |
0,5 |
1,3 |
- |
1200 |
Молокоприймальний бак БМ-1000 |
0,6 |
1,4 |
- |
1600 |
Молокоприймальний бак БМ-2000 |
0,7 |
1,5 |
- |
2400 |
Молочний насос 36МЦ-4-12 |
0,3 |
0,7 |
- |
400 |
Пластинчастий охолоджувач молока ОМ-400 |
0,3 |
1,6 |
- |
1600 |
Пластинчастий охолоджувач молока ОМ-1 |
0,3 |
1,7 |
- |
2000 |
Пластинчастий охолоджувач молока ООТ-1 |
0,4 |
1,8 |
- |
3000 |
Пластинчастий охолоджувач молока ООУ-М |
0,4 |
1,9 |
- |
4000 |
Холодильна установка МХУ-8С |
0,5 |
3,5 |
11,5 |
8000 |
Холодильна установка МХУ-12Т |
0,6 |
3,6 |
11,7 |
12000 |
Холодильна установка УВ-10 |
0,6 |
3,7 |
12,1 |
11000 |
Холодильна установка МВТ-20 |
0,7 |
3,8 |
12,4 |
14000 |
Холодильна установка ТХУ-14 |
0,7 |
3,9 |
12,6 |
12000 |
Холодильна установка АВ-30 |
0,7 |
4,0 |
13,0 |
16000 |
Резервуар для збереження молока РОМ-0.6 |
0,3 |
0,6 |
- |
600 |
Резервуар для збереження молока РОМ-1.6 |
0,4 |
0,7 |
- |
1600 |
Резервуар для збереження молока РОМ-2.5 |
0,5 |
0,9 |
- |
2500 |
Резервуар для збереження молока РОМ-3.2 |
0,5 |
1,0 |
- |
3000 |
Резервуар для збереження молока РОМ-4.0 |
0,6 |
1,1 |
- |
3600 |
Резервуар для збереження молока РОМ-4.8 |
0,6 |
1,2 |
- |
4200 |
Лінія водопостачання і поїння тварин |
||||
Консольний відцентровий насос води К 8/18 |
0,1 |
1,1 |
- |
400 |
Консольний відцентровий насос води К 20/18 |
0,1 |
1,2 |
- |
500 |
Консольний відцентровий насос води К 20/30 |
0,2 |
1,3 |
- |
600 |
Консольний відцентровий насос води К 30/60 |
0,2 |
1,4 |
- |
700 |
Заглибний насос для свердловин 1ЕЦВ-4-60 |
0,7 |
6,5 |
- |
800 |
Заглибний насос для свердловин 3ЕЦВ-6.3-70 |
0,7 |
6,6 |
- |
1000 |
Заглибний насос для свердловин 1ЕЦВ-10-60 |
0,8 |
6,7 |
- |
1100 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Заглибний насос для свердловин 3ЕЦВ-16-75 |
0,8 |
6,8 |
- |
1200 |
Автонапувалка для ВРХ індивідуальна АП-1 |
0,2 |
1,2 |
- |
20 |
Автонапувалка для ВРХ групова АГК-4 |
0,4 |
2,4 |
- |
400 |
Автонапувалка для свиней ПСС-2 |
0,2 |
1,2 |
- |
40 |
Водонапірна башта Рожновського БР-5 |
0,5 |
6,0 |
12,0 |
27000 |
Водонапірна башта Рожновського БР-10 |
0,6 |
6,5 |
14,0 |
36000 |
Водонапірна башта Рожновського БР-15 |
0,7 |
7,0 |
16,0 |
48000 |
Водонапірна башта Рожновського БР-25 |
0,8 |
7,5 |
18,0 |
62000 |
Водонапірна башта Рожновського БР-50 |
0,9 |
8,0 |
20,0 |
84000 |
Лінія видалення та транспортування гною |
||||
Транспортер ТСН-160 |
0,5 |
2,1 |
7,5 |
40000 |
Транспортер ТС-1 поздовжній |
0,4 |
2,0 |
7,2 |
24000 |
Транспортер ТС-1 поперечний |
0,4 |
2,0 |
7,2 |
24000 |
Скреперна установка УС—Ф-70 |
0,2 |
1,8 |
5,4 |
36000 |
Насос шнековий НШ-50 |
0,2 |
0,6 |
- |
8000 |
Тракторний причеп 2 ПТС-2 |
0,3 |
1,0 |
2,2 |
14000 |
Тракторний причеп 2 ПТС-4 |
0,4 |
1,2 |
2,4 |
24000 |
Тракторний причеп 2 ПТС-6 |
0,4 |
1,3 |
2,6 |
26000 |
Цистерна для транспортування рідкого гною РЖТ-4 |
0,6 |
6,2 |
12,2 |
40000 |
Цистерна для транспортування рідкого гною РЖТ-8 |
0,8 |
7,8 |
16,0 |
60000 |
Лінія вентиляції та опалення тваринницьких приміщень |
||||
Відцентровий вентилятор Ц 4-70 №2.5 |
0,1 |
0,3 |
- |
400 |
Відцентровий вентилятор Ц 4-70 №3 |
0,1 |
0,3 |
- |
600 |
Відцентровий вентилятор Ц 4-70 №4 |
0,1 |
0,4 |
- |
1000 |
Відцентровий вентилятор Ц 4-70 №5 |
0,1 |
0,4 |
- |
2000 |
Відцентровий вентилятор Ц 4-70 №6 |
0,2 |
0,6 |
- |
3000 |
Відцентровий вентилятор Ц 4-70 №7 |
0,2 |
0,7 |
- |
4000 |
Відцентровий вентилятор Ц 4-70 №8 |
0,2 |
0,7 |
- |
6000 |
Відцентровий вентилятор Ц 4-70 №10 |
0,2 |
0,8 |
- |
8000 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) № 2 |
0,1 |
0,2 |
1,2 |
1000 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) №3 |
0,1 |
0,2 |
- |
1400 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) №4 |
0,1 |
0,2 |
- |
1600 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) №5 |
0,1 |
0,2 |
- |
2000 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) №6 |
0,1 |
0,3 |
- |
2400 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) №7 |
0,1 |
0,3 |
- |
3000 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) №8 |
0,1 |
0,4 |
- |
3200 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) №9 |
0,1 |
0,4 |
- |
3600 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) №10 |
0,1 |
0,5 |
- |
3700 |
Пароводяний калорифер КФС (КФБ) №11 |
0,1 |
0,5 |
- |
3800 |
Електрокалорифер СФО-5 |
0,1 |
0,2 |
- |
250 |
Електрокалорифер СФО-10 |
0,1 |
0,2 |
- |
500 |
Електрокалорифер СФО-16 |
0,1 |
0,2 |
- |
750 |
Електрокалорифер СФО –25 |
0,1 |
0,3 |
- |
900 |
Електрокалорифер СФО-40 |
0,1 |
0,3 |
- |
1800 |
Електрокалорифер СФО-60 |
0,1 |
0,3 |
- |
3500 |
Електрокалорифер СФО-90 |
0,1 |
0,3 |
- |
4800 |
Показники машин для приготування кормів
Найменування і марки машин |
Продуктивність, т/год |
Потужність, кВт |
Габарити, см |
Ціна, грн. |
Ліня обробки зерна |
||||
Дробарка зерна А1-БД 2-М |
0,5 |
7,5 |
75х97х133 |
6000 |
Дробарка зерна ДКУ-1,0 |
1,0 |
14 |
265х140х250 |
13500 |
Дробарка зерна Ф-1М |
1.5 |
23 |
170х90х262 |
16500 |
Дробарка зерна КДУ-2 |
2,0 |
30 |
312х166х297 |
19800 |
Дробарка зерна КДМ-3 |
2.5 |
32 |
400х205х306 |
21000 |
Дробарка зерна ДБ-5 |
3,0 |
33 |
365х185х232 |
36600 |
Норія зерна НЦГ-10+ |
10 |
1,1 |
60х30х2000 |
4500 |
Транспортер шнековий УШ 2-4 |
10 |
4,4 |
4000х45х52 |
5100 |
Живильник концкормів ПК-6 |
6 |
4 |
427х77х260 |
7800 |
Лінія обробки стеблових кормів силосу, зеленої маси (соломи) |
||||
Дисковий подрібнювач кормів ДПС-01 |
1,0 (0,25) |
5,2 |
160х130х160 |
6900 |
-//- ДПС-02 |
2.0 (0,5) |
10 |
130х140х220 |
10200 |
-//- ДПС-03 |
3,0 (0,75) |
14.8 |
200х150х300 |
14600 |
-//- ДПС-04 |
4,0 (1,0) |
19,6 |
220х160х310 |
18800 |
-//- ДПС-05 |
5,0 (1,25) |
24,0 |
250х180х329 |
22600 |
Живильник стеблових кормів V= 3м3 КП-3 |
5 (2) |
1,5 |
420х210х180 |
6000 |
-//- об’ємом 6м3 КП-6 |
8 (3) |
3,0 |
490х250х180 |
10000 |
-//- об’ємом 8м3 КП-8 |
10 (2,5) |
5,2 |
557х285х200 |
14000 |
-//- об’ємом 10м3 КП-10 |
12 (3) |
7,5 |
617х230х244 |
16000 |
-//- об’ємом 12м3 КП-12 |
16 (4) |
8,6 |
750х330х250 |
18000 |
Транспортер скребковий ТС-40С |
16 (4) |
1.5 |
750х70х150 |
4200 |
Лінія обробки коренеплодів |
||||
Дисковий подрібнювач коренів ДПК-01 |
1 |
1,5 |
60х60з50 |
2000 |
-//- ДПК-02 |
2 |
2,6 |
60х60х90 |
3000 |
-//- ДПК-03 |
3 |
4,0 |
65х65х100 |
4000 |
-//- ДПК-04 |
4 |
5,5 |
70х70х116 |
5000 |
-//- ДПК-05 |
5 |
7.8 |
90х90х130 |
6000 |
Живильник коренів об’ємом 3м3 ТК-3 |
5 |
1 |
120х80х130 |
5000 |
-//- об’ємом 5 м3 ТК-5 |
7 |
2,2 |
220х90х140 |
7000 |
-//- об’ємом 8 м3 ТК-8 |
10 |
3 |
280х90х140 |
10000 |
-//- об’ємом 10м3 ТК-10 |
10 |
4 |
300х90х140 |
12000 |
Барабанна мийка коренів БМ-01 |
1 |
1,2 |
220х110х220 |
3000 |
Барабанна мийка коренів БМ-02 |
2 |
2,5 |
260х120х240 |
4500 |
Барабанна мийка коренів БМ-03 |
3 |
4,0 |
280х140х260 |
6000 |
Барабанна мийка коренів БМ-04 |
4 |
5,2 |
320х160х280 |
7500 |
Барабанна мийка коренів БМ-05 |
5 |
7,5 |
360х180х300 |
8000 |
Кулачкова мийка коренів КМ-01 |
1 |
1,3 |
200х105х200 |
3200 |
Кулачкова мийка коренів КМ-02 |
2 |
2,6 |
240х110х220 |
4800 |
Кулачкова мийка коренів КМ-03 |
3 |
4,2 |
270х130х250 |
6400 |
Кулачкова мийка коренів КМ-04 |
4 |
5,4 |
300х150х270 |
7800 |
Кулачкова мийка коренів КМ-05 |
5 |
7,8 |
340х170х290 |
8400 |
Лінія змішування кормів |
||||
Порційний змішувач-запарник кормів ВК-1 |
об’ємом 1,5м3 |
3,6 |
247х164х152 |
14000 |
Порційний змішувач-запарник кормів С-3 |
об’ємом 3м3 |
8,5 |
340х200х157 |
24000 |
Порційний змішувач-запарник кормів С-7 |
об’ємом 7м3 |
10,8 |
390х231х240 |
36000 |
Порційний змішувач-запарник кормів С-10 |
об’ємом 10м3 |
12,4 |
412х260х240 |
41000 |
Порційний змішувач-запарник кормів С-12 |
об’ємом 14м3 |
14,6 |
421х288х240 |
44000 |
Шнек збірний завантажувальний ШЗС-40 |
20 |
2,2 |
460х67х100 |
4600 |
Шнек збірний вивантажувальний ШВС-40 |
20 |
2,2 |
390х60х95 |
4500 |
Транспортер вивантажувальний ТС-40М |
20 |
3,0 |
616х70х200 |
5600 |