Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи з інформатики для 10-11 класу на тему "Склад і призначення пристроїв ПК. Клавіатура ПК"

Про матеріал
Методичні рекомендації щодо виконання лабораторної роботи на тему "Склад і призначення пристроїв ПК. Клавіатура ПК" для студентів коледжу (учнів 10-11 класів в залежності від рівня вивчення дисципліни) з дисципліни інформатика - описаний (покроково) алгоритм виконання завдань лабораторної роботи з візуалізацією елементів ПК.
Перегляд файлу

1

ІНСТРУКЦІЯ ПО ТЕХНІЦІ БЕЗПЕКИ

при виконанні робіт у лабораторіях з обчислювальною технікою

  1.    Загальні вимоги по техніці безпеки при роботі з ПК

Приступаючи до роботи на ПК, необхідно завжди пам'ятати, що цей складний і дорогий пристрій, що вимагає акуратного і дбайливого відношення, високої дисципліни й організованості.

Напруга живлення ПК (220 В) є небезпечною для життя людини. Тому в конструкції блоків комп'ютера всі струмоведучі рознімання мають надійну ізоляцію. Користувач практично має справу лише з кнопками включення і вимикання напруги. З цього погляду безпека його роботи гарантована.

Однак у практичній роботі зустрічаються непередбачені ситуації. Тому треба знати і чітко виконувати ряд правил техніки безпеки. Виконання цих правил дозволить уникнути нещасних випадків, зберегти здоров'я і забезпечити схоронність апаратури.

Особливо уважним треба бути при роботі з дисплеєм, електронно-променева трубка якого знаходиться під високою напругою. Неправильне поводження з дисплеєм і іншою електронною апаратурою може привести до важких поразок електричним струмом і привести до вигоряння апаратури. Тому строго ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  •      торкатися екрана і тильної сторони монітора, проводів живлення і пристроїв заземлення, а також сполучних кабелів;
  •      порушувати порядок включення і вимикання пристроїв комп'ютера, намагатися самостійно усувати замічену несправність або поломку;
  •      класти на апаратуру сторонні предмети;
  •      працювати на комп'ютері з вологими руками або у вологому одязі.

У випадку появи запаху горілого, незвичайних звуків або довільного вимикання апаратури необхідно відключити комп'ютер від мережі і звернутися до досвідчених фахівців.

Робота на комп'ютері вимагає постійної уваги і самоконтролю своїх дій. Тому не рекомендується працювати на комп'ютері при поганому освітленні і великому шумі в приміщенні.

Під час роботи на комп'ютері НЕОБХІДНО:

  •      строго дотримувати положень, викладених в інструкції з експлуатації комп'ютера;
  •      уважно спостерігати за справністю комп'ютера;
  •      не забруднювати клавіатуру;
  •      не виключати комп'ютер, якщо робота поточної програми не завершена;
  •      не виключати комп'ютер доти, поки Ви не переконалися, що результати роботи програми збережені на магнітному диску.
  •      Під час роботи на комп'ютері необхідно корпус тримати прямо, не сутулитися.
  •      Намагайтеся, щоб екран був від Вас на відстані не ближче 60 см.
  •      Необхідно так розташуватися, щоб верхня крайка екрана була трохи нижче рівня очей.
  •      Намагайтеся, щоб безперервна робота за комп'ютером не перевищувала 60 хв.
  1.    Загальні вимоги по техніці безпеки при роботі в кабінеті «Інформатики та обчислювальної техніки»
    1.    У кабінеті встановлене наступне устаткування:
  •   Персональні комп'ютери
  •   Принтери
  •   Сканер
  •   Телевізор

У кабінеті застосовується джерело живлення ~220 В,  тому необхідно дотримувати при виконанні лабораторних і практичних робіт правила охорони праці і плавила експлуатації електроустановок.

  1.    Джерело живлення підключене через автомат захисту від коротких замикань. Корпуса обчислювальної техніки приєднані до контуру заземлення.
  2.    Перш ніж приступити до виконання лабораторних робіт курсанти й студенти повинні вивчити правила охорони праці, а також ознайомитися зі способом швидкого відключення джерела електроживлення. Студенти, які не пройшли інструктаж, до проведення лабораторних робіт не допускаються.
  3.    Первинний інструктаж по техніці безпеки проводиться викладачем (завідувачем лабораторією) перед початком циклу лабораторних робіт під розпис у контрольному листі інструктажу студентів по техніці безпеки в лабораторії.
  4.    Під час проведення лабораторних робіт треба бути гранично уважним, додержувати дисципліни. Забороняється класти книги, зошити, ручки на обчислювальну техніку, залишати її включеною без догляду, без дозволу вставати і ходити по лабораторії, пересувати обчислювальну техніку.
  5.    Невиконання вимог інструкцій з охорони праці може привести до травматизму, а також до виходу з ладу обчислювальної техніки. Студенти, що не виконують вимоги інструкцій з техніки безпеки та охорони праці, усуваються викладачем (завідувачем лабораторією) від виконання лабораторних робіт.
  1.    Спеціальні вимоги
    1.    Обов'язки студентів до початку виконання робіт
  1.      До початку виконання лабораторних або практичних  робіт курсанти і студенти повинні засвоїти пройдений матеріал по даній темі, знати назву лабораторної роботи, її ціль.
  2.      Візуально оглянути обчислювальну техніку і при виявленні порушень цілісності її корпуса. Ушкоджень заземлення або ізоляції доповісти викладачеві (завідувачу лабораторією) про виявлені недоліки. Включати в цьому випадку обчислювальну техніку забороняється.
    1.    Обов'язки студентів у процесі виконання лабораторних  і практичних робіт:
  1.      Курсанти й студенти зобов'язані виконувати лабораторні і практичні роботи відповідно до вимог методичних указівок.
  2.      У методичних розробках зазначена послідовність проведення лабораторної роботи, що забезпечує безпеку праці.
  3.      Усі включення і відключення електроживлення провадяться викладачем (завідувачем лабораторією). Курсанти й студенти можуть виконувати відключення тільки в аварійних ситуаціях.
  4.      При виконанні лабораторних і практичних робіт усі підключення і відключення периферійних зовнішніх пристроїв до комп'ютера робити тільки при виключеному  комп'ютері.
  5.      При аварійному відключенні системи захисту від перевантаження по струму, виключити все електроустаткування, докласти викладачеві (зав.лабораторією).
  6.      При проведенні лабораторних і практичних робіт стройові команди не подаються, а переміщення по лабораторії можуть провадитися тільки з дозволу викладача (зав.лабораторією).
    1.    Обов'язки студентів при аварійних ситуаціях:
  1. У випадку поразки електричним струмом постраждалого необхідно швидко звільнити від  дії електричного струму відключенням харчування або за допомогою сухий не провідний електричний струм предметів. Викликати лікаря. У випадку відсутності подиху проводити штучне дихання, а у випадку відсутності пульсу додатково непрямий масаж серця, до відновлення пульсу і подиху або до прибуття лікаря.
  2. При виникненні пожежі необхідно доповісти викладачеві (зав.лабораторією), відключити джерело живлення прийняти всі міри для його ліквідації, використовуючи вуглекислотний вогнегасник. Повідомити в пожежну охорону по телефоні 3-01 або 101.
    1. Обов'язки студентів після закінчення робіт:
  1. Після закінчення занять по команді викладача (зав.лабораторією) обчислювальна техніка виключається, а потім виключається загальне харчування в лабораторії викладачем (зав.лабораторією).
  2. Після закінчення робіт курсанти й студенти повинні привести робоче місце в порядок, здати інструкції, дискети, методичні розробки і повний звіт про проведену роботу викладачеві (зав.лабораторією). Про всі зауваження і недоліки негайно повідомити викладачеві (зав.лабораторією) .

 

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1

Тема: Склад і призначення пристроїв ПК. Клавіатура ПК

Мета: Розпізнати пристрої, що входять до складу ПК та набути практичні навички з використання основних клавіш клавіатури.

Обладнання: комп’ютери типа Pentium з ОС Windows.

Теоретичні основи:

Структура ПК:

  1.      Центральний мікропроцесор, внутрішня пам'ять і системна шина – конструктивно розміщені в окремому блоці, що називають системним блоком.
  2.      Пристрої зовнішньої пам'яті (жорсткий диск, дисководи для магнітних дисків, дисководи для лазерних дисків) звичайно також розміщають у системному блоці.
  3.      Усі пристрої введення-виводу, а також пристрої внутрішньої пам'яті підключають до системної шини через відповідні спеціальні плати, що керують роботою даного зовнішнього пристрою, називають адаптерами або контролерами.
  4.      Центральний мікропроцесор, внутрішню пам'ять, системну шину, адаптери і контролери розміщають на одній платі, що називають материнською.
  5.      Усі пристрої введення-виводу з погляду їхнього використання можна розділити на дві групи: стандартні і нестандартні ( або периферійні пристрої). Стандартні пристрої — це пристрої за замовчуванням, тобто ті, з яких комп'ютер очікує введення-виводу, якщо спеціально не обговорені інші пристрої. Такими пристроями є дисплей і клавіатура.
  6.      До нестандартних (додатковим) пристроям можна віднести наступні:
  • Пристрої виводу символьної і графічної інформації (принтери і плотери).
  • Пристрої введення інформації (миша, сканер).
  • Пристрої зв'язку комп'ютера з телефонною мережею (модеми).
  1.      Системна шина виконує функцію зв'язку між мікропроцесором, внутрішньою пам'яттю, стандартними і периферійними пристроями введення-виводу. У системній шині виділяють адресну шину і шину даних. Адресну шину використовують для зв'язку мікропроцесора з пам'яттю, а шину даних — для зв'язку з пристроями введення-виводу

Основні пристрої ПК:

Внутрішня пам'ять ПК складається з:

  • оперативного запам'ятовуючого пристрою (ОЗУ або RАМ) – може неодноразово записувати і зчитувати різноманітну інформацію, але  інформація зберігається в ОЗУ поки включений комп'ютер. Програма і дані починають оброблятися в комп'ютері тільки після того, як вона з зовнішньої пам'яті буде записана в оперативну пам'ять.
  • постійного запам'ятовуючого пристрою (ПЗУ або RОМ) – інформація неодноразово зчитується з нього, а записується звичайно при його виготовленні. Містить програми початкового пуску комп'ютера.

Материнська плата (системна, материнка, мather-board)  – основна частина системного блоку, до якої підключені всі пристрої системного блоку.

Центральний мікропроцесор:

Призначений    центральний мікропроцесор виконує програму, що зберігається у внутрішній пам'яті, керує роботою всіх інших пристроїв і виконує різноманітні операції над даними (тобто обробку інформації)

Складається з:

  • Арифметико-логічного пристрою
  • Пристрою керування

Монітор:

Призначений    для відображення інформації.

 

Керується   відеоконтролером (відеоадаптером), що знаходиться в системному блоці. Відеоконтролер має свою власну пам'ять, що називають відеопам'яттю. Усе, що ми бачимо на екрані дисплея, знаходиться у відеопам'яті.

Клавіатура:

У більшості ПК вітчизняного і закордонного виробництв використовується IВМ-сумісна клавіатура, що має 101 клавішу і кілька індикаторів, що сигналізують про поточний режим клавіатури .

Призначена для введення в ПК різноманітних символів (літер, цифр, символів псевдографіки й ін.), а також для керування роботою комп'ютера. Для кожного символу виділяється певна клавіша, натисканням на яку забезпечується уведення відповідного символу в ПК. Символ кодується 8-бітовими двійковими символами.

Склад клавіатури:

По своєму призначенню всі клавіші поділяють на чотири групи (поля):

Центральне, поле містить клавіші з

  • літерами,
  • цифрами,
  • синтаксичними знаками,
  • а також ряд клавіш керування.

На більшості клавіш є два або три символи. Який конкретно символ вводиться в даний момент, визначається режимом роботи клавіатури. Режим роботи клавіатури залежить від поточного стану клавіш керування, а також від того, яка програма обслуговує клавіатуру, тобто від драйвера клавіатури. У зв'язку з цим перехід, наприклад, від англійських символів до росіянином на однакових клавіатурах може здійснюватися по-різному.

Часто необхідно натискати дві клавіші одночасно, наприклад клавіші [Alt] і [F1]. Клавіші, що підлягають одночасному натисканню, звичайно з'єднуються знаком плюс ("+"). Наприклад, запис [Alt+F1] означає одночасне натискання зазначених клавіш. Сама ж операція по одночасному натисканню виконується в такий спосіб: натискається перша клавіша (у даному випадку клавіша [Alt]) і, не відпускаючи цієї клавіші, варто зробити щиглика по другій клавіші [F1]. Після цього перша клавіша відпускається.

Зовнішня пам'ять (ЗП)

Призначена — для тривалого збереження програм і даних. Інформація на пристроях зовнішньої пам'яті зберігається при вимиканні комп'ютера.

Об'єм ЗП — значно більше об'єму внутрішньої пам'яті. Однак вона істотно уступає внутрішньої пам'яті по швидкості запису і зчитування інформації.

Фізично реалізується у вигляді:

  • накопичувачів на магнітних (жорсткі диски);
  • оптичні диски;
  • знімні носії інформації  (флешка).

Кожний з них використовується зі своїм контролером.

Звукова карта – призначена для підготовки звукових сигналів, відтворених колонками.

Мережна карта – плата, установлюється в материнську плату або убудована в неї. Мережна карта служить для з'єднання комп'ютера з іншими комп'ютерами по локальній мережі або для підключення до мережі Інтернет.

Порти комп'ютера – гнізда на системному блоці, призначені для підключення периферійних пристроїв, маніпуляторів і пристроїв відображення:

  • USB
  • VGA
  • Гніздо живлення
  • COM-порт
  • Ethernet-порт
  • Стандартне гнізда для виводу звуку й т.д.

 

Порядок виконання роботи:

Завдання № 1: Ознайомитися з набором пристроїв, що входять до складу ПК

  1.      Ознайомитися з пристроями, що входять у стандартний комплект ПК— вкажіть перелічені на малюнку пристрої ПК:

6d80ae20-99b2-45dc-8118-a4a34d7c3cf4_06d80ae20-99b2-45dc-8118-a4a34d7c3cf4_06d80ae20-99b2-45dc-8118-a4a34d7c3cf4_0

                                                                                                            

6d80ae20-99b2-45dc-8118-a4a34d7c3cf4_06d80ae20-99b2-45dc-8118-a4a34d7c3cf4_0                                                                                

 

 

 

  1.      Ознайомитися з зовнішнім виглядом системної плати – процесор, оперативна пам'ять (RAM), постійна пам'ять (ROM),  контролери й адаптери зовнішніх пристроїв, слоти. Встановити відповідність між пристроєм та його розташуванням на материнській (системній) платі, з'єднавши стрілкою пристрій та його місце підключення до системної плати:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.      Ознайомитися з пристроями, що входять до складу системного блоку – блок живлення, системна плата, жорсткий диск, CD- DVD- пристрій, корпусний вентилятор тощо. Встановити відповідність між назвою пристрою та його розташуванням на зображенні:

 

Устройство Компьютера.Состав Системного Блока.

Назва пристрою

Назва пристрою

 

Процесор

 

CD-R* пристрій

 

Модулі оперативної пам'яті

 

DVD-R* пристрій

 

Корпусний вентилятор

 

Материнська плата

 

Блок живлення

 

Жорсткий диск

 

Відеокарта

 

PCI - пристрій

 

PCI- пристрій

 

Корпус системного блоку

 

  1.      Ознайомитися зі складом з'єднувачів задньої панелі системного блоку та призначенням гнізд для підключення основних зовнішніх пристроїв. Заповнити таблицю призначення гнізд ПК:

 

Назва гнізда

Назва гнізда

1

 

6

 

2

 

7

 

3

 

8

 

4

 

9

 

5

 

10

 

11

 

13

 

12

 

14

 

razemy

 

 

Завдання №2: Ознайомитися з призначенням і роботою клавіш клавіатури IBM PC:

  1. У режимі програми БЛОКНОТ створити текстовий файл клавіатура.txt --  клацніть по кнопці Пуск, виконаєте команду Всі програми / Стандартні / Блокнот.
  2. У вікні програми Блокнот надрукувати прописні і малі літери англійського/російського/українського алфавітів (в алфавітному порядку) з використанням клавіш [Shift] і [Caps Lock].
  3. Надрукувати символи, що знаходяться на верхньому/нижньому регістрі клавіатури  в англійському/російському/українському алфавіті.
  4. Надрукувати текст «Завдання №2», на цьому тексті відпрацювати призначення клавіш редакторської клавіатури  і керування курсором.

 

Завдання №3: Запишіть в таблицю призначення клавіш клавіатури ПК :

 

Клавіша

Призначення

Esc

 

Tab

 

Caps Lock

 

Shift

 

Ctrl

 

Alt

 

Space

 

Backspace

 

Enter

 

Insert

 

Delet

 

Home

 

End

 

Pg Up

 

Pg Dn

 

Num Lock

 

 

 

 

Print Screen

 

Pause/Break

 

F1-F12

 

 

 

 

 

Контрольні питання:

  1.    З яких пристроїв складається стандартний комплект персонального комп'ютера?
  2.    Які пристрої знаходяться в системному блоці?
  3.    Які пристрої знаходяться на системні платі?
  4.    Які плата називається «материнською»?
  5.    Призначення пристрою CPU?
  6.    Які пристрої відносяться до зовнішніх пристроїв?
  7.    Які пристроями управляються зовнішні пристрої?
  8.    Схеми, яких пристроїв підключаються на материнську плату?
  9.    Як підключаються ці пристрої?
  10. Яким пристроєм управляється монітор?
  11. Для чого використовується пам'ять відеоплати?
  12. Як підключається клавіатура ПК?
  13. Перелічіть пристрої ПК для введення інформації?
  14. Назвіть пристрої ПК для виводу інформації?
  15. Назвіть види пам'яті, які використовуються в ПК?
  16. Які роз'єми знаходяться на задній панелі ПК?
  17. Який пристрій подає напругу на пристрої ПК?
  18. На які області поділяються всі клавіші клавіатури?
  19. Призначення клавіші [Enter].
  20. Призначення клавіші [Esc].
  21. Призначення клавіші [Tab].
  22. Призначення клавіші [PrtScreen], [Pause].
  23. Призначення клавіші [NumLock].
  24. Призначення клавіші [Alt], [Ctrl].
  25. Призначення клавіші [BS], [Del].
  26. Призначення клавіші [Caps Lock], [Shift].
  27. Призначення клавіші [Ins], [Home], [End], [Pg Up], [Pg Dn].

 

 

 

Відповідь на тест-опитування:          Перездача           Перездача 


Варіант №_____

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________


Варіант №_____

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________


Варіант №_____

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________


 

Висновок: __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Лабораторну роботу виконав студент____________________________________________________

                                                                                                                        Підпис.                                                  Прізвище, ініціали

 

Лабораторну роботу перевірив і прийняв викладач ________________________________________

                                                                                                                                                   Підпис.                                   Прізвище, ініціали

 

________________________                                           _______________________________

                               Дата                                                                                                                                             Оцінка

 

 

 

Заходи безпеки:

ПРОЧИТАТИ ІНСТРУКЦІЮ ПО ТЕХНІЦІ БЕЗПЕКИ РОБОТИ НА ПК (стор. 9)

Форма звіту:

  1. Роздрукувати звіт з лабораторної роботи за методичними вказівками:
  • тема;
  • мета;
  • теоретичні відомості;
  • порядок виконання роботи;
  • контрольні питання;
  • лист висновку по роботі.
  1. заповнити всі необхідні таблиці в звіті виконання завдань лабораторної роботи;
  2. відповісти на тестові завдання, які надасть викладач;
  3. написати висновок по роботі;
  4. здати звіт викладачу.

 

 

docx
Додано
20 листопада 2019
Переглядів
1798
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку