МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК «ЕЛЕКТРОМОНТАЖНІ РОБОТИ»

Про матеріал

МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

затемою

«ЕЛЕКТРОМОНТАЖНІ РОБОТИ»

« Користування вимірювальними

приладами. Вимірювання електричних величин»

Перегляд файлу

 

 

 

ДНЗ «Олевський професійний ліцей»

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

за  темою

«ЕЛЕКТРОМОНТАЖНІ РОБОТИ»

« Користування вимірювальними

приладами. Вимірювання електричних величин»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            Розробив

майстер виробничого навчання

                                                                                   Хлань С.М.

 

 

 

 

 

м. Олевськ

     2017

 

ЗАВДАННЯ І ЗМІСТ ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ РОБІТ

 

 

Однією з основних ланок процесу навчання спец предметів є використання знань для формування в учнів практичних умінь та навичок. В умовах ПТНЗ - це завдання виконує перш за все виробниче навчання. В процесі вивчення спец предметів завдання практичного використання знань поруч з вправами, системою повторень та домашньою роботою учнів здійснюється також при проведенні практичних робіт. При цьому знання закріплюються і вдосконалюються, учні одержують уміння творчо їх використовувати для розв’язання навчальних та виробничих завдань. В деяких випадках практичні роботи є джерелами нових знань, методів діяльності, засобом їх розширення та поглиблення

 

 

 

ПРИМІТКА

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

 

 

  1. Бензарь В. К. Словарь-справочник по электротехнике, промышленной электронике и автоматике. — 2-е изд., пер. и доп. — Мн.: Вышэйшая школа, 1985. — С. 7. — 176 с.
  2. http://ru.wikipedia.org/wiki/
  3. http://www.youtube.com/watch?v=s7iDAkWHAyw
  4. http://www.mastech.ru/catalog/mult/
  5. Електронний журнал «Електрик» №12, 2008р.

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Шахтному дільничному  електрослюсарю   в процесі  роботи доводиться користуватися електровимірювальними приладами: мегомметром (омметром), амперметром, вольтметром, вимірювальними кліщами.

Вміле використання приладів в багатьох випадках допомагає попередити аварії та відшукати несправності в електрообладнанні.

 

 

 

 

ПРИЗНАЧЕННЯ

 

  Тестер (мультиметр) - це вимірювальний прилад, необхідний для тих, чиє покликання - електрика. Крім того, він часто може виявитися корисним в будинку, так як дозволяє виявляти пошкодження в електричних пристроях, перевіряти заряд акумулятора або батареї і заміряти робочу напругу багатьох електроприладів.

images1 Мультиметром  користуватися дуже просто, а головне - що з його неоціненною допомогою можна виявляти несправності в електроприладах (і вирішувати пов'язані з ними проблеми) починаючи від лампочки і закінчуючи складними електропристроями.

 

малюнок 1  

Поняття «мультиметр» більш точно відображає призначення  багатофункціонального приладу. Число наявних різновидів настільки велике, що кожен  може знайти прилад, в точності відповідає його специфічним вимогам як по виду і діапазону вимірюваних величин, так і по набору сервісних функцій.

 

 

 

ВИСНОВКИ

 

 В методичному посібнику пропонуються ілюстраційні навчальні матеріали для вивчення навчальної теми програми «Електромонтажні роботи», п\т «Електричні вимірювальні прилади».

 Метою цього посібника є максимальне наближення інструкційно-технологічних вказівок при використанні вимірювальних приладів та для економії часу на виконання підготовчих робіт  при вимірюванні електричних величин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Більш складні прилади призначені для здійснення тонких вимірів. Вимірювані значення можуть зчитуватися зі стрілочного індикатора (аналоговий тип) або безпосередньо з дисплею (цифровий тип). В останньому випадку зчитування виявляється явно набагато простіше і швидше.

images2Всі тестери, крім того, оснащені двома щупами з ізольованими ручками, які приєднані до приладу двома електропроводами за допомогою штекерів, з якими сполучені протилежні кінці цих

                                                                      дротів.

                    

 

 малюнок 3

 

У більшості моделей є обертовий перемикач, за допомогою якого вибирається тип здійснюваного вимірювання. Рукояткою перемикача можна робити вибір як вимірюваної величини (напруга, опір, сила струму), так і діапазону вимірювання для кожної з перерахованих вище вимірюваних характеристик.

 

 

 

 

 

має маленький опір, рукоятку перемикача ставимо в положення 200 Ом. Спочатку замкнемо щупи між собою. У мене прилад показав 0.9 Ом - це ми віднімемо, після вимірювання потрібного нам опору. Заміряємо на лампі, отримуємо 70.8 - 0,9 = 69.9 Ом. Врахуйте, що свідчення приблизні, але в наших випадках з побутовими електроприладами цього достатньо.

Вимірювання по діапазону сектору не представляє нічого складного.

 

      малюнок 10

 

Якщо у вас на екрані зліва показана одиниця, то опір більше, ніж встановлене положення перемикача, а якщо одиниця на екрані при положенні вимикача 2000КОм, то можна вважати ланцюг обірваним. При появі цифр має присутність  опору в ланцюзі.

 

 

 

 

 

 

 

Сила струму вказується в амперах (А) і дрібних одиницях: міліамперах (мА). Всі тестери можуть виконувати вимірювання сили постійного струму в амперах, силу змінного струму можуть вимірювати тільки найкращі моделі.

   Вимірювання напруги: Вимірювання напруги дозволяє не тільки впізнавати його величину, але й попросту визначити, а, власне, є вона чи  немає. Наприклад, за допомогою тестеру можна дізнатися, чи є напру   га в розетці або зарядився акумулятор. Для того щоб зробити вимір, треба вибрати  параметр за допомогою обертового перемикача (вибирайте «змінна напруга») для електроприладів, або «постійна напруга» для акумуляторів, батарейок і т.д. і приємний для даного виміру діапазон вимірювань. При дотику щупами до елементів, між якими є напруга (контактні отвори розетки, клеми акумулятора і т. д.). стрілка відхиляється від нульової відмітки і вказує на шкалі значення, відповідне величині напруги. Ну а якщо тестер цифровий, на дисплеї з'явиться число, що позначає величину напруги у вольтах (або частках вольт).

Вимірювання опору: Вимірювання опру дуже важливе коли треба перевірити, чи не відбулося обриву в електричному ланцюзі. Адже пристрої деяких приладів (праски, електричної лампи і т. д.) являє собою саме електричний ланцюг, який «починається» і «закінчується» штекерами мережної вилки, і якщо прилад не

 

 

 

Положення 10 А

Положення 10 А призначене для вимірювання постійного струму (амперметр). Виміри проводяться з перестановкою дроти з другого гнізда в гніздо 10 А. Якщо вам необхідно вимірювати струм якого - або електроприладу, можна скористатися амперметром, але знову ж таки з великою обережністю. В інструкції по приладу написано, що вимірювання струму виробляти кілька секунд, але я б не рекомендувала  зайвий раз користуватися цією можливістю.

Сектор вимірювання опору (омметр).

Сектор розділений на положення від 200 Ом до 2 МОм (2000000 Ом). Можна вимірювати опір від 1 Ом до 2 МОм з наступними нюансами:

По-перше: китайський мультиметр не є точним приладом і похибка його показань досить велика.

По-друге: непередбачувана велика чутливість при точних вимірах.

У зв'язку з цим, при замиканні щупів між собою, прилад вказує на опір ланцюга, яким не слід нехтувати, а вважати її за опір дроту на щупах, тобто при вимірюванні маленьких опрів з результату потрібно відняти значення, отримане при замикання щупів. Наприклад: (малюнок 10) заміряємо опір лампи. Лампа

 

 

 

 

 

 

j0428065 ПОПЕРЕДЖЕННЯ: перш ніж братися за вимір опру, слід точно упевнитись, що ланцюг знеструмлено!

Вимірювання сили струму: Вимірювання сили струму - більш «витончене» використання тестера. Його треба проводити з обережністю. Справа в тому, що подібний вимір робиться в колі, що перебуває під напругою (тобто - коли в ній є струм), і вимагає спеціальних знань і технічних навичок. Іншими словами, мова йде про «послідовне» включення тестера в ланцюг працюючого приладу; вимір робиться, коли струм проходить через нього і відповідно через тестер. Природно, потрібно попередньо встановити перемикач тестера на відповідний тип вимірювання (ампери для змінного або міліампер для постійного струму).

 

ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИМІРЮВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНИХ ВЕЛИЧИН

      Виставте за допомогою перемикача вид вимірювання, який вам потрібно зробити. Одночасно виставляється і необхідний діапазон вимірювання.

Діапазон вимірювання: Це максимальне значення шкали, в межах якого проводиться вимірювання аналоговим тестером і

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

 

 

 

  1. Вступ…………………………………………………………. 3
  2. Призначення ………………………….…………………….. 4
  3. Типи і конструкція…………………………………………...5
  4. Вимірювання величин…………………………………….…7
  5. Послідовність вимірювання величин……….................…  10
  6. Елементи живлення тестера………………...……………   12
  7. Як користуватись мультиметром……………......................13
  8. Мультиметр типу DT-830B……………………………….   16
  9. Таблиця несправностей приладу………………………..
  10. Питання для самоперевірки……………………………….   23
  11.  Висновок ..…………………………………………………..24
  12. Зміст..........................................................................................26
  13. Список використаної літератури…………………………....27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТИПИ І КОНСТРУКЦІЯ

 

Два тестера, зображені на малюнку 2, відносяться до двох різних типів.

Ліворуч - «аналогового типу», тобто у них в віконці видно стрілку, яка, відхиляючись від нульової позначки, вказує вимірюване значення на шкалі.

Праворуч - тестер, навпаки, «цифрового типу»: вимірюване значення з'являється на дисплеї у вигляді цифр.

 

 

 

 

                                  малюнок 2

       Всі тестери мають приєднуватися до приладів за допомогою ізольованих штекерів, струмопровідною частиною яких доторкаються до місць замірів.

        На перший погляд тестер може здатися складним і важким у використанні інструментом. В дійсності це зручний і практичний в роботі прилад. З різних моделей, наявних у продажу, краще придбати саму просту і дешеву. 

 

см5

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

 

  1. Призначення мультиметру.
  2. Дайте порівняльну характеристику двом типам вимірювальних приладів.
  3. Положення обертового перемикача для вимірювання:

а)  опору;  б) постійного струму;  в) змінної напруги;

  1. З якої причини на дисплеї перед цифрою виникає позначка «-«?
  2. Порядок вимірів і установка положень аналогічний сектору DCV.
  3. Коли ви не знаєте величину вимірюваної напруги. Ваші дії?
  4. Якщо прилад показує нескінченне значення?
  5. В яких одиницях вказується сила струму,  напруга?
  6. Як відбувається установка стрілки на «нульову» позначку?
  7.            Як проводиться заміна елементу живлення  мультиметру?      

 

 

 

 

 

 

 

У тестера із стрілочною індикацією, в залежності від типу вимірювання, необхідно зчитувати значення з відповідної шкали.

 

ВИМІРЮВАННЯ ВЕЛИЧИН

 

При обслуговуванні електрообладнання може знадобитися заміряти такі величини, як: напруга (змінна або постійна), електричний опір і сила струму  (при змінній або постійній напрузі).

Можливі вимірювання: на малюнку 5:  ілюструє вимірювальну шкалу аналогового тестера. Крива з нанесеними цифровими значеннями призначена для зняття даних при вимірюванні різних параметрів (напруга, опір, сила струму). Встановлюючи обертовий перемикач в різні положення, можна отримати різні діапазони вимірювання.

    Опір вимірюється в наступних діапазонах: в омах (Ом), х10, х100 і х1000. Для того щоб вибрати один з цих діапазонів, треба відповідним чином встановити дзьобик перемикача. Значення, що визначене стрілкою, слід помножити відповідно на 10, 100 або 1000.

    Напруга (змінне і постійне) вимірюється у вольтах (В). І в цьому випадку на тестері встановлюються різні діапазони вимірювання (10, 50, 250, 500 В).

 

 

 

 

Сектор Діод

 Показує падіння напруги на переході, від 400 до 700 mv в прямому напрямку на справному діоді і нескінченність тобто одиниця зліва в зворотньому напрямку.

На несправному, в обох напрямках:

1. Близьке до нуля - значення пробою.

2. Близьке до нескінченності - обрив.

Сектор hFE

Для вимірювання транзисторів є панель з зазначенням - гніздо, яку ніжку транзистору поміщати. Перевіряються транзистори обох n - р - n  та  р – п - р провідностей на пробій, обрив. Показує статичний коефіцієнт передачі струму (тільки  кремнієві - КТ).

 

    малюнок 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо поставимо на велику - показання приладу будуть менш точними. Коли ви не знаєте величину вимірюваної напруги працює, може виявитися корисним перевірити, чи немає розриву в цьому ланцюзі.

Презентация Microsoft PowerPoint  При вимірі опору спочатку, як і при інших вимірах, вибирають діапазон відповідним чином встановивши перемикач на тестері. Потім щупами торкаються точок, між якими треба заміряти опір. Якщо значення опру вказує на «нескінченність», це говорить про обрив в ланцюзі і необхідності ремонту. При установці перемикача на режим «продзвонки» за звуковим сигналом Ви можете упевнитися, перегоріла чи нитка розжарення в лампі, чи немає обриву у внутрішній обмотці або не відійшов  провід від контакту в розетці. Крім того, така методика дає можливість знаходити в котушці індуктивності, виводи  кожної обмотки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сектор DCV

 На даному приладі сектор розділений на 5 діапазонів. Проводяться   вимірювання від 0 до 500 вольт.

Напруга постійного струму великої величини нам зустрінеться тільки при ремонті телевізора. Цим приладом при великої напрузі потрібно працювати вкрай обережно. При включенні в положення "500" вольт на екрані в лівому верхньому кутку загоряється попередження HV, про те, що включений самий верхній рівень виміру і при появі великих значень потрібно бути дуже  уважним.

 

 

Зазвичай вимірювання напруги ведеться перемиканням великих положень діапазону на менші, якщо ви не знаєте величину вимірюваної напруги. Наприклад, перед вимірюванням напруги на акумуляторної батареї,  максимальна напруга, якої  3В або 12В, ставимо сектор в положення «20» вольт. Якщо поставимо на меншу, наприклад, на "2000" мілівольт прилад може  вийти з ладу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
1.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
3.0
Загальна:
2.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. А Лілія
    Матеріал викладено не повністю, нумерації сторінок - немає. В результаті набір незв"язаних шматків тексту.
    Загальна:
    2.3
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    3.0
docx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Коберник О.М. та інші)
Додано
18 жовтня 2018
Переглядів
1677
Оцінка розробки
2.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку