Методичний посібник "Що робити під час літньої шкільної практики з інформатики"

Про матеріал

Добірка онлайн-ігор, що передбачають вирішення різних завдань за допомогою побудови алгоритмів, які можна використовувати під час проведення літньої шкільної практики з інформатики.

Перегляд файлу

Що робити під час літньої шкільної практики з інформатики.

Літня шкільна практика є однією з форм навчальної діяльності багатьох шкіл України. Вона має на меті  розвиток пізнавальної діяльності учнів, залучення їх до пошукової роботи, поглиблення та систематизацію знань, умінь і навичок школярів, усвідомлення практичної складової навчальних курсів, формування міжпредметних зв'язків тощо. Але й вона має і певні особливості. По-перше, учні вже налаштовані на відпочинок та не хочуть приділяти навчанню певної уваги, по-друге, стимуляція оцінкою тут не діє, бо вона не грає важливої ролі, по-третє, не так вже і багато годин виділяється на практику з окремого предмету. Тож певно, що краща форма проведення практики – це навчальні екскурсії. Але з предметом «Інформатика» пов’язано мало місць, куди можна піти на екскурсію. Отже, що робити на літній практиці з інформатики? Перше, що приходить на думку – це грати в комп’ютерні ігри. Не будемо відкидати цю думку, бо вона непогана. Інтелектуальні та пізнавальні ігри мають позитивний вплив на розвиток дитини, дозволяючи навчити нового в наглядній формі. Вони можуть стати відмінним помічником у навчальному процесі. Це дає можливість вчителю навчити школярів використовувати набуті знання й уміння для пошуку вирішення проблем у змінній ситуації, побачити нові можливості застосування об'єктів, підвищити вмотивованість навчання, розвинути навички самостійної роботи.

Я пропоную добірку онлайн-ігор, які навчать або закріплять знання з програмування.

Для учнів 5-6 класів ігри, що передбачають вирішення різних завдань за допомогою побудови алгоритмів. Це дозволяє дітям освоїти основи програмування, зрозуміти як працюють його базові механізми і зробити свою гру.

  1. «Зоряні війни», щоб створити свою особисту гру в далекій, в далекій галактиці https://studio.code.org/s/starwarsblocks/stage/1/puzzle/1
  2. Побачте холодну красу льоду разом з Ганною і Ельзою https://studio.code.org/s/frozen/stage/1/puzzle/1
  3. Пройдіть класичний  лабіринт разом з Angry Birds  https://studio.code.org/hoc/1
  4. Створіть гру в баскетбол  https://studio.code.org/s/basketball/stage/1/puzzle/1  або в футбол https://studio.code.org/s/sports/stage/1/puzzle/1
  5. Покеруйте пташкою https://studio.code.org/flappy/1
  6. Зайдіть у лабораторію ігор Disney Infinity  https://studio.code.org/s/infinity/stage/1/puzzle/1
  7. Покеруйте різними персонажами  https://studio.code.org/s/playlab/stage/1/puzzle/1
  8. Побувайте в світі Гамбола  https://studio.code.org/s/gumball/stage/1/puzzle/1
  9. Якщо вам ще й подобається малювати, зайдіть сюди https://studio.code.org/s/artist/stage/1/puzzle/1
  10.  Льодовиковий період, що нагадає про необхідність знання англійської мови https://studio.code.org/s/iceage/stage/1/puzzle/1

Для учнів 7-8 класів більш складні ігри або їх розуміння.

  1. http://www.hexinvaders.com/     На світ нападають три інопланетянина різних кольорів. Для того щоб врятувати людство, гравець повинен швидко переводити шістнадцяткове значення кольору на людську мову і збивати прибульців 
  2. http://flexboxfroggy.com/#ru      Логічна гра, в якій треба допомогти кольоровим жабам дістатися до їх улюблених латаття. Робити це вам потрібно буде за допомогою CSS Flexbox, що дуже допоможе розвинути навички верстання. Підказки покажуть, як краще вирішити кожну задачу, але фінальне рішення залишається за вами - способів вирішення завжди кілька.
  3. https://codecombat.com/play    Розробники Code Combat пропонують вчитися програмуванню, захоплюючи землі і перемагаючи ворогів в кращих традиціях RPG. Починати грати можна «з нуля», не маючи про програмування жодного уявлення. Користувач може вибрати мову програмування, яку хоче освоїти: Python або JavaScript. Рівні гри збудовані як хороший курс програмування з наростаючою складністю. Вам належить стати чарівником, який за допомогою програмного коду змінює навколишній світ. На кожному рівні перед гравцем ставиться певне завдання - наприклад, знайти гриб, який допоможе перемогти людожера, повести в бій солдат або вибратися з в'язниці. На початку все просто, ви пишете код і відразу бачите на екрані, як він буде виконуватися. Потім завдання стають складнішими, і вам доводиться думати все більше і більше. Гра має 80 безкоштовних рівнів і відкритий програмний код. Сотні гравців з різних країн доклали свій талант до того, щоб CodeCombat став краще. Саме завдяки цьому світ воїнів і магів виявився швидко переведений на різні мови.

 

Форми організації навчальної практики можуть бути різними залежно від її змісту, постійного чи тимчасового характеру роботи, матеріально-технічного оснащення, віку, підготовки учнів та інших особливостей. Але гра завжди була найкращим засобом підготовки дитини до майбутнього життя. Грайтеся та здобувайте досвід і знання!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хащевський Олександр
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
2 червня 2018
Переглядів
1522
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку