Методика організації виховної роботи

Про матеріал
Етнічна бесіда за темою: "Методика організації виховної роботи". План-конспект складається з: мети, завдання заходу, вступної частини, основної частини, заключної частини, запитання та завдання до кожної з частин. Завдання заходу: - поглибити розуміння сутності морально-етичних понять національної свідомості, належності до рідної землі, народу та моральних норм та правил, щодо громадянської відповідальності прийнятої у суспільстві; - формування особистої гідності; почуття поваги до рідної землі, історії своєї країни; інтересу до традицій українського народу; захоплення красою рідної землі; - сформувати готовність до дії – створити куточок національної символіки; - сформувати прагнення до самовдосконалення. Форма проведення: етична бесіда. Цільова аудиторія: 5-6 клас Обладнання і наочність: зображення державних та народних символів України. Попередня підготовка: розподіл доручень, пошук інформації, планування.
Перегляд файлу

ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

 

 

Кафедра педагогіки та менеджменту освіти

 

 

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ВИХОВНОЇ РОБОТИ»

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЕТИЧНОЇ БЕСІДИ

ТЕМА: «Символи України»

 

 

 

студента(ки) 3 курсу  ТН17Б  групи

факультету фізико-математичного

спеціальності Трудове навчання та технології

Богуславської Каріни

 (Прізвище, Ім’я, По батькові)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький  – 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета:

навчальна: познайомити учнів з символами українського народу, їх історією та значенням;

виховна: виховувати громадянські та патріотичні почуття;

розвиваюча: розвивати уяву, вміння висловлювати свою думку.

 

Завдання заходу:

- поглибити розуміння сутності морально-етичних понять національної свідомості, належності до рідної землі, народу та моральних норм та правил, щодо громадянської відповідальності прийнятої у суспільстві;

- формування особистої гідності; почуття поваги до рідної землі, історії своєї країни; інтересу до традицій українського народу; захоплення красою рідної землі;

- сформувати готовність до дії – створити куточок національної символіки;

- сформувати прагнення до самовдосконалення.

Форма проведення: етична бесіда.

Цільова аудиторія: 5-6 клас

Обладнання і наочність: зображення державних та народних символів України.

Попередня підготовка: розподіл доручень, пошук інформації, планування.

 

 

 

Хід заходу

І. Вступна частина.

Вступне слово вчителя: Кожна країна має свої державні символи за якими її впізнають в усьому світі. Згідно з Конституцією України, державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Але крім держаних символів країни мають ще й народні символи. Наша країна не є виключенням, Україна має народні символи про які складають легенди та міфи. Кожен з цих символів має свою цікаву та довгу історію. Сьогодні ми познайомимося з найвідомішими символами нашої держави.

 

ІІ. Основна частина.

УЧИТЕЛЬ: Давайте з вами розпочнемо наше знайомство з символами України з Державного Прапора України.

ДЕРЖАВНИЙ ПРАПОР УКРАЇНИ – має дві горизонтальні смуги з двох кольорів: синьої та жовтої. Угорі синя смужка, неначе небо над нашою рідною землею, а внизу – жовта, як золоті пшеничні поля, якими багата Україна.

Запитання та завдання:

1. Дітям пропонується розфарбувати горизонтальні смуги у відповідні жовто-блакитні кольори Державного Прапора.

2. Як ви вважаєте, що символізують жовтий та синій кольори прапора нашої держави?

УЧИТЕЛЬ. ІСТОРІЯ ПРАПОРА. Держа́вний пра́пор Украї́ни — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, які символізують чисте синє небо над жовтим полем пшениці. Співвідношення ширини прапора до його довжини 2:3.

За поширеними легендами, прапором України ніби був жовто-блакитний (жовта смуга зверху). Однак насправді протягом 1917 року в Україні порядок кольорів на прапорі не був остаточно усталений і використовували обидва варіанти — і з верхньою блакитною смугою, і з жовтою. Однак в кінці 1917 та на початку 1918 року було затверджено низку морських і службових прапорів, на яких верхня смуга була блакитною.

За часів гетьманату Павла Скоропадського 1918 року порядок кольорів не зазнав змін. Іноді помилково Скоропадському приписується «перевертання кольорів».

Після повалення Гетьманату в грудні 1918 уряд УНР залишив прапор без змін, таким чином остаточно закріпивши теперішній порядок смуг. Після поразки українських держав виникли непорозуміння між прихильниками синьо-жовтого і жовто-синього порядку поєднання кольорів, які закінчилися постановою Української Національної Ради від 27 червня 1949 року, яка відзначала, що до остаточного виготовлення державних емблем незалежної влади в Україні національний прапор буде синьо-жовтий.

Зрештою саме синьо-жовтий порядок закріпився як основний і саме його було офіційно прийнято в незалежній Україні 28 січня 1992 року.

День Державного Прапора України щорічно відзначається 23 серпня.

 

 

УЧИТЕЛЬ. Ще одним символом нашої країни є Державний Герб.

ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ  - золотий тризуб князя київського Володимира на синьому полі. У ньому відображена триєдність життя. Це батько—мати—дитина, які символізують собою силу, мудрість, любов.

 

 

Запитання та завдання:

1. Дітям пропонується розфарбувати Державний Герб України у відповідні кольори.

2. А що на вашу думку відображає Державний Герб України?

ІСТОРІЯ ПРО ГЕРБ. Про походження і значення тризуба, як символу державної влади, церковної чи військової емблеми українців існують різні теорії, але жодна не дає задовільного пояснення. Найстаріші археологічні знахідки тризубів на українській території сягають І століття.

Класичний Тризуб є державним і національним гербом України. Різновиди Тризуба (трикутні корони, тризубчасті вежі, потроєні знаки, трилисники тощо) збереглись в національних гербах усіх нащадків причорноморських аріїв, що розселилися у Європі та Азії. Тризуб символізує ту ж саму трійцю життєтворчих енергій, що й хрест та шестикутна зірка, тобто Мудрість, Знання і Любов або Вогонь, Воду і Життя

 

УЧИТЕЛЬ. ДЕРЖАВНИЙ ГІМН УКРАЇНИ  - це урочиста пісня на честь держави -  «Ще не вмерла України ні Слава, ні Воля» (слова П. Чубинського, най

Запитання до учнів:

  1. Чи пам’ятаєте ви слова Державного Гімну України?
  2. Заспівати Гімн.

 

УЧИЕТЕЛЬ. Цікаві факти про Державний Гімн України:

- Кубанський поет і краєзнавець Іван Варавва включив до виданої в 1966 році в СРСР збірки «Пісні козаків Кубані» текст пісні «Ще не вмерла Україна», а Кубанський козачий хор виконував її як давню козацьку пісню.

- 1963 р. до 100-річчя українського гімну «Ще не вмерла Україна» було видано серію марок, наліпок, франкотипів, поштових листівок із зображенням авторів гімну Павла Чубинського і Михайла Вербицького, роботи митця Миколи Бідняка.

- 24 серпня 1991 року Гімн вільного українського народу «Ще не вмерла Україна» перед будівлею українського парламенту першою виконала тернопільська «Заграва».

 

Народні символи – це те, що найбільше любить і шанує даний народ. В одних народів їх більше, в інших менше. Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку країну іде мова. Народні символи поділяють на предмети, тварини (птахи) та рослини.

Запитання до учнів:

1. Які народні символи України ви знаєте?(Калина, вінок,рушник,писанка)

 

УЧИТЕЛЬ. З найвідоміших символів України є калина.

Історія про калину. КАЛИНА — символ життя, крові, вогню. Деякі дослідники пов'язують її назву із сонцем, жаром, паланням. Калина часто відіграє роль світового дерева, на вершечку якого птахи їдять ягоди і приносять людям вісті, іноді з потойбіччя. Та й саме дерево пов'язує світ мертвих зі світом живих.

Запитання до учнів:

1. Що ще цікавого ви можете розповісти про калину? Чи є для вас калина символом України? Чому?(Калина символізує материнство: кущ — сама мати; цвіт, ягідки — діти. Це також уособлення дому, батьків, усього рідного. Калина — український символ позачасового єднання народу: живих з тими, що відійшли в потойбіччя і тими, котрі ще чекають на своє народження. Калина уособлює й саму Україну. Як символ Батьківщини, вона «проросла» в гімнові січових стрільців)

 

 

ВІНОК — символ життя, долі, життєвої сили; символ дівоцтва. Вінок є також символом довершеності:

А в цьому домочку, як у віночку

Тут господар — багатства володар,

Тут господиня — червона калина,

Тут дівочки, як квіточки,

Тут синочки, як колосочки!

 

2. В яких обрядах використовують вінок? Чи є для вас вінок символом України? Поясніть свою думку.

 

УЧИТЕЛЬ. ПИСАНКА - це символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Кожен орнаментальний мотив має певне сакральне значення. З них на писанці складається мальована молитва про злагоду і мир поміж людьми. У християнській культурі українців писанка стала символом воскресіння. В народі кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки».

 

  1. Чи розписували ви колись писанку? Чи є для вас писанка символом України? Чому?

 

 

УЧИТЕЛЬ. РУШНИК в українській культурі (український традиційний рушник) — це прямокутний шмат лляного чи конопляного полотна, що має на кінцях, а часто і на всьому полі різноманітні вишиті або виткані композиції, які відображають світогляд та звичаї предків, несуть інформацію про добро, достаток, здоров'я. Рушники є символом матеріальної культури слов'ян, важливою складовою обрядів та ритуалів. Вишиваний рушник донині не втратив свого значення в побуті. І тепер ним прикрашають інтер'єри помешкань, вівтарі та ікони в церквах. І надалі він залишається атрибутом народних звичаїв та обрядів. На рушнику новонароджену дитину відправляли на хрещення, на ньому проводжали людину в останню дорогу.

 

  1. В яких обрядах використовують рушник? Чи вважаєте ви рушник символом України? Чому?

 

ІІІ. Заключна частина

УЧИТЕЛЬ.

  1. Які ще символи України ви знаєте ,або чули від своїх рідних?(ВИШНЯ, ПШЕНИЦЯ)
  2. Розкажіть про ці символи, що ви знаєте про них? І чому ви їх вважаєте символами України.

 

ВИШНЯ — символ світового дерева, життя; символ України, рідної землі; матері; дівчини-нареченої. У давнину вишня була одним із священних дерев далекої Японії та Китаю. Для праукраїнців вишня — світове дерево життя. Як відомо, колись слов'яни святкували Новий рік 21 березня. Це було свято весни, Новий рік споконвічних хліборобів. У давнину в Україні вишня була ритуальним деревом весняного новорічного обряду. Деревце вишні садили восени в діжечку, тримали його в хаті, а навесні, у березні, вишенька розвивалась і розквітала. По тому, як вона квітне, дівчата вгадували долю на цілий Новий рік. Назву «вишня» слід вважати прикметником жіночого роду, від форми «вишній», тобто «божественний» (пор. із словом «Все-вишній» Всевишній). Отже, вишня — це «божественне дерево».

Вишня була у наших пращурів Священним Деревом Життя, Матері-богині, України. Відгомін цих вірувань знаходимо у творах усної народної творчості, українських письменників. У свідомості українців і нині вишня — це рідна домівка: «Садок вишневий коло хати» (Т. Г. Шевченко). Або: «Як я любив у хмарах вишняку твої білесенькі, немов хустини, хати» (М.Старицький).

У поемі І. Я. Франка «Іван Вишенський» змальовано, зокрема, епізод, коли саме вишневий цвіт нагадав герою на чужині про рідну Україну і змусив повернутися із грецького Афону.

ПШЕНИЦЯ - символ краси життя, щасливого добробуту, тілесного і духовного багатства. Якщо житня хлібина дає здоров'я і силу, то пшеничний коровай додає до них щастя і красу.

Якщо жито — трудова проза життя, то пшениця - його святкова поезія. Здавна під пшеницею розуміється образ дівчини, навіть нареченої, а під житом - образ натрудженої і втомленої життєвими турботами жінки, навіть вдови. Тому весільний коровай – з пшеничного борошна, притім, найвищої якості, щоб і життя молодих було якості не нижчої...

 

3. Чи потрібні символи нашій країні?

4. Якою була б наша Україна, якби вона не мала символів?

 

Наша країна багата своїми звичаями та традиціями. Загадковими, неповторними та чарівними є її символи. Ці символи передаються з покоління в покоління і є історією та душею нашого народу. Саме тому так важливо оберігати символи України, поважати їх та шанувати. З цією метою ми створимо куточок народної символіки України, щоб учні нашої школи завжди пам’ятали про красу символів нашого народу.

docx
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку