Методика викладання образотворчого мистецтва в позашкільних закладах. Навчально - тематичний план гуртка «Фантастична подорож на міжгалактичний мистецький фестиваль»

Про матеріал
Навчальна програма надає змогу формувати компетентності особистості та розвинути творчі можливості вихованця у процесі опанування живопису. Слід зазначити, що живопис як вид образотворчого мистецтва є важливим засобом морального, естетичного виховання дітей, формування художньої культури, загальнолюдських, національних цінностей, всебічно гармонійного розвитку особистості.
Перегляд файлу

1

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 «КРИВОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Факультет мистецтв

Кафедра образотворчого мистецтва

 

 

 

 

 

Методика викладання образотворчого мистецтва в позашкільних закладах. Навчально - тематичний план гуртка «Фантастична  подорож  на  міжгалактичний  мистецький  фестиваль»

 

 

                                                                                              Виконала: студентка 5-курсу

                                                                                              групи ОМ м -14

                                                                                              ступінь вищої освіти магістр

                                                                                              спеціальності 014 Середня освіта

                                                                              (Образотворче мистецтво)

                                                      Водяної В.В

                                                                                              Перевірила: к.пед.наук, доцент

                                                                                              Красюк І.О.

 

 

 

 

                                                                                             

 

 

 

Кривий Ріг – 2018

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ЖИВОПИСУ

Початковий, основний та вищий рівні

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Навчальна програма надає змогу формувати компетентності особистості та розвинути творчі можливості вихованця у процесі опанування живопису.   Слід зазначити, що живопис як вид образотворчого мистецтва є важливим засобом морального, естетичного виховання дітей, формування художньої культури, загальнолюдських, національних цінностей, всебічно гармонійного розвитку особистості.

Навчальна програма реалізується в гуртку художньо-естетичного напряму образотворчого профілю та розрахована на дітей віком від 7 років.

Метою навчальної програми є естетичне й екологічне виховання дітей, спрямування на емоційно-ціннісному сприйнятті дійсності шляхом використання інформаційно-комунікативних і сучасних технологій навчання з образотворчого мистецтва. Такими як мультимедія, рентгенограма, друдли, які сприяють активізації пізнавальної діяльності учнів і розвитку творчої активності вихованців на заняттях художнього-естетичного напрямку.

Основні завдання полягають у формуванні таких компетентностей:  

пізнавальна – ознайомлення з поняттями та знаннями, які стосуються образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва; розвиток уміння спостерігати навколишній світ та аналізувати побачене з позицій справжніх і умовних цінностей, естетики, понять добра і зла.

практична – формування вмінь і навичок роботи з різноманітними матеріалами та інструментами, оволодіння необхідними графічними та живописними навичками, які б давали можливість на двовимірній площині паперу створювати враження простору, об’єму, матеріальності, вміння застосовувати знання на практиці;

творча – формування творчих здібностей, спостережливості, відчуття масштабу, кольору та пропорцій, художньо-образного сприйняття побаченого та його відображення засобами мистецтва, абстрактного мислення, варіативності й асоціативності;

соціальна – виховання дбайливого, шанобливого ставлення до народних традицій, національної свідомості, формування естетичного смаку.

Навчальна програма побудована лінійним способом, де навчальний матеріал реалізується систематично та послідовно з поступовим ускладненням, а новий навчальний матеріал викладається на основі вже вивченого у тісному взаємозв’язку. Загальний обсяг і тривалість занять становлять:

          початковий рівень – 144 год. (4 год. на тиждень);

          основний рівень – 180 год. (5 год. на тиждень);

          вищий рівень – 216 год. (6 год. на тиждень).

Програма початкового рівня навчання розрахована на ознайомлення з інструментами та художніми матеріалами, опануванні технік зображення, початкових знань з кольорознавства та композиції. Гуртківці здобувають початкові знання з образотворчого мистецтва та напрацьовують початкові фахові вміння та навички; відбувається розвиток образного мислення та вироблення позитивного уважного ставлення до навколишнього світу. Значна увага приділяється роботі з портретом: правильним зображенням пропорцій, розмірів голови людини, засобами виразності портретного жанру. Заняття проводяться тричі на тиждень по 2 години.

Важливо зазначити, що до груп основного рівня навчання переводяться діти, які добре засвоїли програму початкового рівня, закріпивши і розвинувши отриманні навички самостійною роботою у період літніх канікул. Вікова категорія вихованців основного рівня - від 7 до 12 років (залежно від того, в якому віці дитина прийшла на перший рік навчання). Тому, враховуючи вікові особливості дітей, вихованці основного рівня навчання розділені на дві підгрупи – 7-9 та 9-12 років з деякою різницею у вимогах до виконання завдань.

Програма основного рівня першого року навчання передбачає поглиблення знань з композиції та живопису. Гуртківці оволодівають основними видами і жанрами візуального мистецтва, законами побудови художнього твору, формують навички та уміння роботи з різними художніми матеріалами. На цьому етапі вихованці знайомляться з українською символікою жіночих образів, традиціями весільної обрядовості.

Програма другого року основного рівня навчання включає активне вдосконалення фахових вмінь та навичок; накопичення і використання інформації про види та жанри образотворчого мистецтва; вироблення відношення до мистецтва, як до чудового способу пізнання, сприйняття і вивчення оточуючої дійсності.

Програма вищого рівня навчання передбачає, перш за все, формування допрофесійних навичок вихованців з метою подальшого навчання у профільних навчальних закладах. Також поглиблення знань з теорії образотворчого мистецтва, формування та розвиток практичних навичок з розробки ескізів, досягнення композиційної, колористичної цілостності. У групі вищого рівня займаються гуртківці віком від 12 до 16 років.

Варто підкреслити, що розподіл за класифікаційними рівнями залежить, передусім, від вмінь та навичок гуртківця і не прив’язується жорстко до року навчання. Незалежно від класифікаційного рівня, робота в гуртках творчих напрямків вимагає індивідуального підходу до кожної дитини, враховуючи її початковий рівень, здібності та здатність до засвоєння знань.

Заняття за програмою передбачають урахування вікових, індивідуальних особливостей гуртківців, створення ситуацій успіху, дотримання принципів стимуляції творчої активності учнів та самостійності при виконанні завдань.  В основу програми навчання покладено принцип доступності. До гуртка приходять діти з різним рівнем сприймання образотворчого мистецтва. Тому, основне завдання занять – зацікавити та захопити дітей художньо-практичною діяльністю, створити на заняттях ту особливу піднесену і творчу атмосферу, що сприяє творчому розвитку дітей різних вікових категорій.

Форми організації навчально-виховного процесу в гуртку складаються з таких  методів:

1) вербальні – словесне пояснення теми та опис основних вимог і завдань;

2) візуальні – демонстрація таблиць, замальовок, фотографій, конкретних предметів;

3) практично-комунікативні – пояснення педагога біля дошки, за необхідності, із зображенням схем та послідовності виконання роботи; практична робота гуртківців під контролем педагога та оперативне виправлення допущених помилок; аналіз учнями виконаної роботи.

Види діяльності, які домінують у роботі гуртка - це ігрові, навчальні, трудові, мовні. Форми проведення занять: групові, індивідуальні, теоретичні та практичні заняття.

Програма також передбачає такі форми організації навчального процесу як: екскурсії до музеїв та майстерень художників; колективні відвідування виставок, вернісажів, бібліотек; пленерні замальовки; проведення занять-спостережень; збір фотоматеріалів; самостійну роботу під час літніх канікул; участь у фестивалях-конкурсах, виставках.

Програма є орієнтовною. Відповідно до організаційно-педагогічних умов гуртка, групи, творчого об’єднання, можуть бути внесені зміни.

 

 

 

 

 

 

 

 

НАВЧАЛЬНО - ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ГУРТКА «ФАНТАСТИЧНА  ПОДОРОЖ  НА  МІЖГАЛАКТИЧНИЙ  МИСТЕЦЬКИЙ  ФЕСТИВАЛЬ»

Початковий рівень навчання

 (144 годин, 1 заняття – 2 години) 

з/п

Зміст роботи

Кількість годин

Теорія

Практика

Загалом

1.

     Вступне заняття. Заочна подорож «Початок зоряного шляху». Мета та завдання гуртка.

 

2

-

2

2.

    Живопис як вид образотворчого мистецтва «Запрошуємо в космічну подорож до живопису».

6

18

20

3.

 

 

     Колір - головний засіб виразності живопису. Передавання багатства кольорів та відтінків. «Колорит планети Земля».

 

2

8

14

 

 

4.

 Колірний спектр. Основні й похідні, теплі та холодні кольори. «Кольорові простори Всесвіту».

2

6

 8

5.

   Ахроматичні кольори. Тон та контраст тону. «Космічна композиція в сірих тонах».

 

2

8

10

6.

    Композиційні прийоми у живописі (обрання формату, розміру зображення). «Космічна рівновага в композиції».

4

14

18

7.

    Світло та тіні. Тон та контраст тону. «Стрибок крізь чорну дірку».

 

4

10

14

8.

  Статична та динамічна композиції. Контрастний колорит. «Динаміка Всесвіту».

2

6

8

 


9.

Симетрія та асиметрія як композиційний засіб організації площини. Силует. Роль контрасту, контуру, плями у створенні виразного силуету. «Силуети зоряної флотилії».

 2

8

10

 10.

Пропорції та масштаб голови людини. «Я - член екіпажу».

 

8

12

20

 11.

Вернісаж учнівських робіт.

-

6

6

12.

Екскурсії. «Політ екіпажу в космос».

-

10

10

13.

Підсумкове заняття «Повернення екіпажу додому».

 

2

2

4

 

Всього годин

36

108

144

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

1. Вступне заняття. Заочна подорож «Початок зоряного шляху». Мета та завдання гуртка (2 год.)

Теорія. Заняття-знайомство. Інструктаж з безпеки життєдіяльності. Правила поведінки гуртківців під час занять. Зміст та завдання роботи гуртка на перший навчальний рік.

 

2. Живопис як вид образотворчого мистецтва «Запрошуємо в космічну подорож до живопису» (20 год.)

Мотиваційна складова. Спробуй себе в ролі художника у фантастичній подорожі на Міжгалактичний мистецький фестиваль. Для цього спочатку треба створити живописні роботи, щоб зібрати команду та оголосити про місце і час відправлення космічного корабля.             

1 заняття (2 год.) . Теорія: проведення бесіди з теми «Живопис як вид образотворчого мистецтва». Матеріали та техніки виконання живопису. Практична робота: виконання творчої роботи «Фантастичне небо» використання  техніки набризкування. Малювання пальчиком, долонькою.

 2 заняття. Теорія. Тлумачення понять: «колір», «тон», «відтінок», знайомство з живописною технікою «монотипія». Практична робота. Створення творчої роботи у техніці монотипія, процарапування  «Космічні фрукти та ягоди».

3 заняття . Теорія: вивчення основних та похідних кольорів. Змiшування основних кольорiв, за допомогою яких утворюються допомiжнi. Сiм кольорів веселки. Практична робота: вправи з основ кольорів та їх змiшування. Створення живописної композиції  «Веселкове диво».

4 заняття. Практична робота: виконання живописної серії робіт природних явищ:  схiд та захiд сонця, дощова погода, небо вночі. Використання тонованого паперу.

5 заняття. Практична робота: виконання художньо-творчого колективного завдання: «Різноманіття космічних краєвидів». Важливою умовою робіт є те, щоб жодна живописна композиція не повторювалася.

 

3.      Колір - головний засіб виразності живопису. Передавання багатства кольорів та відтінків у тематичних роботах «Колорит планет»          (14 год.)

Мотиваційна складова. Щоб намалювати загадкові планети, красу їх фантастичних краєвидів, не обійтися без живопису.

1-2 заняття. Теорія: тлумачення понять: «відтінок», «споріднені та контрастні кольори», «засоби виразності живопису». Простеження взаємозв’язку між темою та підбором найбільш виразної кольорової гами. Практична робота: передавання багатства кольорів та відтінків у  тематичних композиціях «Всі пори року на планетах» за допомогою споріднених та контрастних кольорах» .

3 - 4 заняття. Практична робота: виконання художньо-творчих композицій на тонованому папері синього, фіолетового кольорів: «Вічнозелена та Вогняна планети, їх мешканці в космосі» у техніці тампонування.

5 - 6 заняття. Практична робота: створення живописних композицій «Водна та Льодяна планети». Виконання  робіт з процарапуванням та використанням  штампу.

7 заняття. Практична робота: виконання художньо-творчих робіт на різних форматах аркушу для виставки «Космічні сузір’я» за допомогою нитки.

 

4. Колірний спектр. Основні й похідні, теплі та холодні кольори. «Кольорові простори Всесвіту» (8 год.)

Мотиваційна складова. Під час фантастичної експедиції на крижану планету Енцелад, скористайся нагодою зобразити унікальні кристали льоду найрізноманітніших відтінків холодних кольорів та не забудемо зобразити всі теплі кольорові відтінки найпалкішої, найбільшої зірки в космосі – Сонце.                 

Теорія. Колір як основний зображальний та емоційний засіб живопису. Тлумачення понять «теплохолодність», «основні та похідні кольори», «хроматичні кольори» та «кольорова гама».

Практична робота. Виготовлення таблиці теплих і холодних кольорів (створення фантастичних композицій в теплому та холодному колориті «Планета вогню», «Кристали льодяної планети»). Створення композицій «Крижані контрасти Енцеладу», «Сонце як джерело світла та тепла».

         

 

5.    Ахроматичні кольори. Збагачення палітри колірних відтінків. «Космічна композиція в сірих тонах» (10 год.)

Мотиваційна складова. Казкові космічні герої бувають добрими та злими, давайте спробуємо за допомогою світлих та темних плям, тону та контрасту,  передати настрій, чесноти персонажів.

1 заняття. Теорія: ознайомлення з поняттями «ахроматичність», «контраст і тон кольору» та «гризайль», особливості живописної техніки на прикладі творів живопису. Роль контрасту у виявленні форми та об’єму, зокрема геометричних тіл, кристалів. Світлі й темні кольори в гуаші.

2 - 3 заняття. Практична робота: створення композицій на тонованих аркушах (чорного та білого кольорах) «Добрі та злі інопланетяни».

4 - 5 заняття. Практична робота: виконання робіт у круглому та квадратному форматах «Космос поза кольором» із зображенням позитивного чи негативного казкових персонажів в техніці гризайль.

 

6. Композиційні прийоми у живописі (обрання формату, розміру зображення). «Космічна рівновага в композиції (18 год.)

1 заняття. Теорія: ознайомлення з найпростішими поняттями побудови малюнку: підбір розміру елементів та принципи їхнього розташування на аркуші. Вироблення відчуття балансу між основними та додатковими елементами. Зміна розміру та кольору зображуваних об’єктів залежно від плановості робіт. Практична робота: створення живописної роботи «Зорельоти на старті» на одному з форматів аркушу (квадрат, овал, прямокутних, коло) з дотриманням законів композиції (малювання на жатому папері).

2 заняття. Теорія: розташування зображень предметів на аркушi. Тлумачення понять: «композиція», «рівновага», «бiльший-менший», «ближче-далi». Узгодження силуетної форми та правильне зображення на паперi. Практична частина: створення композиції «Чарiвний космос з силуетами інопланетян».

3 - 4 заняття. Практична робота: виконання врівноваженої та неврівноваженої композицій: «Політ птахів». Малювання пензликом та поролоном.

5 - 6 заняття. Практична робота: створення живописних робіт прямокутного та квадратного форматів «Фантастичні риби та тварини» за допомогою нетрадиційної техніки набризкування, зубної щітки.

7 заняття. Практична робота: виконання композиції на контрастному фоні імприматури «Улюблений персонаж в космосі». Малювання пензликом ватними паличками або патичком.

8 - 9 заняття. Практична робота: розвиток творчої уяви за допомогою  пластилінового живопису: «Космічний супергерой на суперзавданні».

 

7.       Світло та тіні. Тон та контраст тону. «Стрибок крізь чорну дірку» (14 год.)

Мотиваційна складова. Під час перельоту крізь чорну діру всі предмети втратять свої кольори і стануть білими, чорними або сірими. Встигни намалювати таке незвичне явище  – світ у сірих кольорах, створи справжнє космічне дійство: збагати всіма кольоровими відтінками!

1 заняття. Теорія: аналіз залежності зображення форми предмету від освітлення. Основні складові якісного виконання тонального рисунку (світло, півтон, тінь, власна тінь, рефлекс, блік). Роль світла і тіні, контрасту тону. Практична робота: виконання художньо-творчого завдання «Сніданок космонавта».

2 заняття. Теорія: навчити розподіляти зображення за принципом «ближче - більше, далі - менше», поділяти площини на вертикальні та горизонтальні. Передній, середній та задній план. Лінія горизонту. Практична робота: виконання живописної композиції «Ракети в космопорті» (малювання пальчиком і долонькою).

4 - 5 заняття. Практична робота: малювання на зволоженому  аркуші з використанням свічки та солі. Виконання художньо-творчих композицій:  «Космос вдень та вночі».                                                                                                                                                                                                                              

6 заняття. Практична робота: виконання живописних робіт на світлому та темному аркушах «Подарунок близькій людині» за допомогою нетрадиційної техніки: малювання мильними бульбашками.

7 заняття. Практична робота: виконання колективної живописної композиції «Сірий космос заполонили кольорові мешканці» (ахроматичний фон: сонячна система з дев’яти планет з дотриманням у зображенні куль правил світлотіні). Застосування у роботі комбінованих технік: малювання за допомогою пензля та відбитками овочів, листя (штампування).

 

8. Статична та динамічна композиції. Контрастний колорит. «Динаміка Всесвіту» (8 год.)

Мотиваційна складова. Подорожуючи космічними просторами, можна стати свідком народження яскравих сузір’їв, спостерігати, як закручуються у спіралі різнокольорові туманності. Передати враження руху можна в абстрактній композиції.

Теорія. Тлумачення понять «динаміка» та «статика». Художні засоби для передачі руху в композиції. Способи поєднання контрастних кольорів та передачі руху в техніці акварелі «по-мокрому». Абстрактне мистецтво на прикладі живописних композицій. Контрастні кольори та їх гармонійне поєднання у контрастному колориті.

Практична робота. Створення абстрактних композицій в контрастному колориті «Динаміка Всесвіту», «Політ», «Комети», «Фантастична сонячна система» з використанням тонованого паперу.             

 

9. Симетрія та асиметрія як композиційний засіб організації площини. Силует. Роль контрасту, контуру, плями у створенні виразного силуету. «Силуети зоряної флотилії» (10 год.)

Мотиваційна складова. Цікаво побачити космічні кораблі, що вирушать у далекі мандри галактиками Всесвіту! Для цього варто самому намалювати силует зорельота, яким хотілося б подорожувати.

1 - 2 заняття. Теорія: симетрія як найпростіший композиційний засіб організації площини, досягнення рівноваги в асиметричній композиції. Сюжети силуетних композицій. Різновиди силуетів за технікою виконання. Симетричне й асиметричне зображення. Практична робота: створення симетричної композицій «Силуети зоряної флотилії».

3 заняття. Практична робота: створення живописної композиції з використанням тонованого паперу темного кольору «Космонавти на Луні» (силуети).

4 заняття. Практична робота: виконання живописної композиції з дотриманням рівноваги світлих і темних плям «Зародження галактики».

5 заняття. Практична робота: виконання асиметричної композиції «Зорельоти на старті» з використанням комбінованих матеріалів: гуаш,  різнокольорові контури, масляна пастель.

 

10. Пропорції та масштаб голови людини. «Я - член екіпажу»                    (20 год.)             

Мотиваційна складова. Запропонуй своїй сім’ї, друзям побути членами екіпажу космічного корабля! Спробуй у цікавий спосіб познайомитися один з одним: намалювати портрети та розповісти у них про свої захоплення, уподобання.

1 заняття. Теорія. «Портрет та його різновиди в образотворчому мистецтві. Особливості пропорцій обличчя людини. Груповий портрет. Практична робота: виконання живописного портрету «Мій друг теж космонавт».

2 заняття. Теорія: «Образ людини в мистецтві в різні епохи. Історичний жанр. Контурний живопис». Практична робота: виконання живописного портрету «Яким я був в минулому» з використанням різних матеріалів акварель або  гуаш, золотий, срібний контур.

3 - 4 заняття. Теорія: «Людина та середовище. Зображення у контражурі. Нанесення мазків за формою обличчя. Автопортрет». Практична робота: виконання живописного автопортрету на темній імприматурі «Я – член екіпажу».

5 - 6 заняття. Практична робота: виконання групового парадного живописного портрету «Найрідніші люди» з використанням тонованого паперу.

7-8 заняття. Практична робота: створення живописного портрету «Моя бабуся». Техніка виконання малюнку за задумом автора.

 9-10 заняття. Практична робота: створення композиції  на  витягненому форматі аркушу «Моя сім’я найкраща» у комбінованих техніках виконання роботи: процарапування, набризкування, штампування.

 

11. Вернісаж учнівських робіт (6 год.) 

Практична робота: організація виставок учнівських творчих робіт «Космічні враження».

 

12. Екскурсії. «Повернення екіпажу додому» (10 год.)

Мотиваційна складова: повернувшись із фантастичної подорожі, варто завітати до музею, де зібрано кращі твори мистецтва.

Практична робота: екскурсія до художньої виставкової зали Кривого Рогу. Віртуальні екскурсії художніми музеями України та світу за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій:  використання мультимедіа (відео 3Д тур) та презентація.             

 

 

 

 

13. Підсумкове заняття «Космопорт» (4 год.)

Мета заняття-гри - відгадати зашифровані слова: космічні мешканці. Гра складається з 3 вибіркових та 4 основних турів: в кожному турі вихованці по черзі крутять барабан та відповідають на питання з живопису.

Практична робота: виконання колективної живописної роботи «Космічні мешканці», намалювати так, щоб ні один з героїв не повторювався за образом, але при цьому всі персонажі були композиційним цілим.

 

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Вихованці мають знати:

- художні зображальні засоби та методи;

- закони композиції (художнього твору);

- основи кольорознавства;

- основи лінійної та кольорової перспективи;

- поняття плановості у зображенні;

- загальний план і деталізацію;

- відмінності симетричної та асиметричної композиції;

- поняття «композиція», «тон», «контраст», «теплі та холодні кольори», «колорит», «ахроматичні кольори», «хроматичні кольори», «портрет», «світлотінь», «статика», «динаміка».

- художні матеріали та інструменти.

 

Вихованці мають уміти:

- правильно користуватися інструментами (олівцями, пензлями, палітрами тощо);

- тримати в чистоті та порядку інструменти, фарби та робоче місце;

- змішувати відтінки, підбирати потрібний тон та густину фарби;

- компонувати малюнок;

- виконувати підготовчий малюнок;

- наносити фарбу в техніці «по-сухому» і «по-мокрому»;

- робити тональну розтяжку;

- створювати елементарну різницю між переднім і дальнім планом;

- на початковому рівні передавати об’єм (світло, півтон, тінь);

- робити детальну проробку композиційно важливих елементів;

- створювати емоційний настрій роботи залежно від задуму.

 

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ГУРТКА З ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА

Основне обладнання

Кількість

 

Моделі об'ємні

1.

Гіпсові фігури геометричних  тіл (куби, кулі, циліндри, конуси)

1 к-т

2.

Гіпсові голови

1 к-т

3.

Гіпсові частини обличчя

1 к-т

4.

Предмети побуту (глечики, горщики, тарілки тощо)

20 шт.

 

Моделі площинні

5.

Картонні фігури людини

10 шт.

6.

Картонні фігури тварин з рухомими частинами

10 шт.

 

Інструменти

6.

Ножиці побутові

20 шт.

7.

Пензлі різних розмірів

20 наб.

 

Обладнання

8.

Дошки

За кількістю робочих місць

9.

Мольберти

 

Матеріали

10.

Акварельні фарби

20 наб.

11.

Воскові олівці

20 наб.

12.

Вугілля для малювання

20 наб.

13.

Гуаш

20 наб.

14.

Клей ПВА

20 наб.

15.

Кольорові олівці

20 наб.

16.

Кольоровий картон

20 наб.

17.

Імприматура

20 наб.

18.

Торшон

20 наб.

19.

Папір для малювання

20 наб.

20.

Прості олівці

20 наб.

21.

Крейда

20 наб.

22.

Фломастери

20 наб.

23.

Таблиці з образотворчого мистецтва

2 к-т

24.

Друдли

1 к-т на учня

25.

Репродукції  картин класиків

1 к-т

26.

Репродукції картин сучасних художників

1 к-т

 

ЛІТЕРАТУРА

  1.               Гаврик  О. В.  Початкова  освіта  ХХІ  ст. Впровадження  розвивального  навчання  в початковій школі / О. В.  Гаврик // Початкова освіта. – 2008. – № 45. – С. 5 – 6.
  2.               Дичківська І. М. Інноваційні педагогічні технології (навчальний посібник) / Ілона Миколаївна Дичківська. – Київ: Академвидав, 2004. – 352 с.
  3.               Масол Л. М. Методика навчання мистецтва у початковій школі / Людмила Михайлівна Масол. – Харків : Ранок, 2006. – 256 с.
  4.               Рагозіна В. Особливості методики розвитку творчих здібностей молодших школярів / В. Рагозіна // Мистецтво та освіта. − 2010. – № 1. –                          С. 40-42

 

 

 

 

НАВЧАЛЬНО - ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ГУРТКА «ФАНТАСТИЧНА  ПОДОРОЖ  НА  МІЖГАЛАКТИЧНИЙ  МИСТЕЦЬКИЙ  ФЕСТИВАЛЬ»

Основний рівень навчання

 (180 годин, 1 заняття – 2 години) 

з/п

Зміст роботи

Кількість годин

Теорія

Практика

Загалом

1.

Вступне заняття. Мета та завдання гуртка. Правила техніки безпеки у роботі з приладами та матеріалами.

2

-

2

2.

Живопис як вид образотворчого мистецтва. Колір -головний засіб виразності живопису. «Серце космічного корабля».

6

10

16

3.

Композиційні прийоми в живописі. Головне та другорядне. Раціональне розміщення складових частин композиції на аркуші паперу «Чудернацьке царство тварин».

2

 

 

8

 

 

10

 

 

4.

Колорит. Його образні можливості. Спостереження творів живопису з метою визначення загального настрою твору. «Кольорові простори Всесвіту».

4

10

14

5.

Контрастні кольори та їх гармонійне поєднання у контрастному колориті. Динаміка. Художні засоби для передачі руху в композиції. «Танок космічних мешканців»

4

 

 

12

 

 

16

6.

 

 

 

Симетрія й асиметрія. Способи досягнення рівноваги, цілісності, передавання глибини у живописній композиції. «Зоряне небо в ілюмінаторі». Техніка лесування.

6

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

18

 

 

 

 

7.

 

Портрет. Різновиди портрета в різних видах мистецтва. «Портрети посланців землі».

6

 

 

 

20

 

 

 

26

 

 

 

8.

Портрет у пейзажі. Застосування законів лінійної й повітряної перспективи у зображенні пейзажу. «Космічні краєвиди».

8

 

 

16
 

 

24

         

 

9.

Піктограми, їх роль у житті людей у давнину та в сучасному житті. Прадавні знаки-символи.

2

 

 

6

8

10.

Пропорції  та масштаб. Елементарні поняття про будову фігури. Порівняння розмірів і пропорцій людей на прикладі живописних творів. «Космонавт-першопроходець».

10

 

22

32

11.

Профілактичні оздоровчі вправи «Космічний релакс» (проводяться на кожному занятті по 5 хвилин).Забезпечення процесу вираження своїх психофізичних станів засобами художньої зображувальної творчості.

-

 

10

10

 

 

12.

Заключне заняття (виставка-конкурс)

-

4

 

4

 

Всього годин

50

130

180

 

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

1. Вступне заняття. Мета та завдання гуртка. Правила техніки безпеки у роботі з приладами та матеріалами (2 год.)

Теорія. Заняття-знайомство. Інструктаж з безпеки життєдіяльності. Правила поведінки гуртківців під час занять. Зміст та завдання роботи гуртка.

 

2. Живопис як вид образотворчого мистецтва. Колір - головний засіб виразності живопису. «Серце космічного корабля». ( 16 год.)

Мотиваційна складова. «Серце» космічного корабля – його бортовий комп’ютер – має вигляд кулі. Як же у живописі передати його ідеальну форму? За допомогою світлотіні!

1 заняття. Теорія: ознайомлення з виразними засобами живопису. Поглиблене вивчення понять «хроматичні та ахроматичні кольори», «основні  та похідні кольори», «тон», «теплі та холодні кольори», «світлотінь», «абстракція». Практична робота: виконання живописного завдання «Серце космічного корабля» (кольорове коло Шугайла).

2 заняття. Практична робота: виконання живописної композиції в ахроматичних кольорах «Сірий космос» .

3 - 4 заняття. Теорія: поглиблення знань та вмінь про живописну техніку: монотипію. Види виконання монотипії. Відтиски різними матеріалами (листя, пір’я тощо)». Практична робота: створення композиції «Фантастичний світ мрій моїх» у нетрадиційній техніці малювання: монотипія.

5 - 6 заняття. Практична робота: створення композицій у ахроматичних та хроматичних кольорах «Інопланетна тварина» у техніці монотипія з ниткою (акварель).

7 - 8 заняття. Практична робота: створення  абстракції «У світі снів», комбіновані техніки виконання роботи: монотипія, набризкування, томпування з використанням тонованого паперу.

 

3. Композиційні прийоми в живописі. Головне та другорядне. Раціональне розміщення складових частин композиції на аркуші паперу «Космічні тварини» ( 10 год.)

Мотиваційна складова. З ким із тварин космічного заповідника ти хочеш потоваришувати? Цікаво, як виглядає тварина – друг космічного мандрівника? Давайте спробуємо намалювати всіх представників царства тварин.

1 заняття. Теорія. Поняття «композиція». Основні закони композиції: вибір головного композиційного центру, симетрія композиції й ритм, пропорційність, масштабність. Закони повітряної перспективи під час створення композиції. Практична робота: виконання живописної композиції з зображенням птаха «Неповторна пташка».

2 заняття. Практична робота: створення композиції «Дивовижний ссавець» на тонованому папері світлого кольору. За бажанням зобразити тварину у русі.

3 заняття. Практична робота: виконання живописної роботи на овальному форматі «Чудернацькі риби».

4 заняття. Практична робота: виконання живописної композиції на м’ятому папері «Світ комах».

5 заняття. Практична робота: створення композиції на тонованому папері темного кольору «Дружба в царстві тварин».

 

4. Колорит. Його образні можливості. Спостереження творів живопису з метою визначення загального настрою твору. «Кольорові простори Всесвіту» (14 год.)

Мотиваційна складова.  Нумо малювати кольорові простори Всесвіту,  фантастичні краєвиди з зорельоту.

1 заняття. Теорія: тлумачення понять про «колорит», «відтінок», «теплохолодність», поглиблення знань про колір як головний засіб виразності живопису. Практична робота: виконання художньо-творчого завдання у теплому колориті: «Мій приємний сон» .

2 заняття.  Теорія: кольорові відтінки та контрасти. Практична робота: виконання художньо-творчого завдання: зображення сонячного неба у теплому колориті та похмурої погоди у холодному колориті.  

3  заняття. Теорія: збагачення палітри колірних відтінків. Практична робота: виконання живописної композиції «Зоряне небо». Техніка забризкування.                                                                                                                    

4 - 5 заняття.  Практична робота: виконання композицій у комбінованих техніках: мильний живопис, штампування, процарапування «Моє місто зараз та в майбутньому».

6 заняття. Практична робота: виконання художньо-творчого завдання з використанням тонованих аркушів теплого та холодного кольорів: «Кліматичні особливості Антарктиди та Африки». Малювання пальчиком, долонькою.

7 заняття. Практична робота:  Створення живописної композиції «Моя улюблена пора року». Малювання парафіновою свічкою в поєднанні з аквареллю.            

                                                                                        

5. Контрастні кольори та їх гармонійне поєднання у контрастному колориті. Динаміка. Художні засоби для передачі руху в композиції. «Танок космічних мешканців» (20 год.)

Мотиваційна складова. Космічні мешканці вразили землян стрункими формами, вигадливими силуетами. Таку гармонію цікаво створити у живописній композиції.

1 - 2 заняття. Теорія: поглиблене вивчення понять «контраст», «колорит», «динаміка». Свідомий вибір колірного вирішення на підставі контрастних або споріднених кольорів. Практична робота: виконання художньо-творчих завдань: «Чарівні метелики», «Неповторні риби». Малювання на м’ятому папері.

3 - 4 заняття. Теорія: рівномірне розташування на площині великих та малих елементів. Композиційна рівновага. Динаміка. Художні засоби передачі руху в композиції. Практична робота: виконання художньо-творчих завдань: «Вітер з деревом грається», «Буревій в пустелі».

5 - 6 заняття.  Практична робота: виконання живописної композиції  «Яскраві представники царства тварин» на тонованому папері з використанням комбінованої техніки малювання: тампонування, процарапування, штамп, мильний живопис.

7 - 8 заняття. Практична робота: створення живописних робіт «Чудернацький мешканець вдень та вночі». Малювання пензликом, олівцями на тонованому папері світлого та темного кольору .

9 - 10 заняття. Практична робота: виконання художньо-творчих композицій на тонованому папері теплого та холодного тонів: «Казкові фантазії». Друкування. Штамп.

 

6. Симетрія й асиметрія. Способи досягнення рівноваги, цілісності, передавання глибини у живописній композиції. «Зоряне небо в ілюмінаторі». Техніка лесування (18 год.)

Мотиваційна складова. Космічним друзям треба зробити такі подарунки, щоб вони побачили майстерність професійних і народних митців у красі живопису минулого і сьогодення.

1 заняття. Теорія. Поглиблене вивчення понять «симетрія», «асиметрія». Симетрія як найпростіший композиційний засіб організації площини. Практична робота: виконання симетричної художньо-творчого композиції:  «Політ птахів».

2 заняття. Теорія: ознайомлення з різновидами формату аркушу: диптих, триптих і поліптих; творчість нідерландського художника Ван Гога. Практична робота: виконання диптиху «Зоряне небо».

3 - 4 заняття. Практична робота: створення симетричної та асиметричної композицій за мотивами творчості Вінсента ван Гога «Іриси» на тонованому папері.

5 - 6 заняття. Практична робота:  виконання триптиху «Асиметрія зоряного неба: навесні, влітку та взимку» з використанням тонованого, м’ятого паперу.

7 - 8 заняття. Практична робота: створенння живописної композиції «Моє місто зараз і в майбутньому» у техніці лесування на квадратному та овальному форматах.

9 заняття. Практична робота: виконання колективного поліптиху за мотивами творчості Ван Гога «Літаюча космічна тарілка».

 

7. Портрет. Різновиди портрета в різних видах мистецтва. «Портрети посланців землі» (24 год.)

Мотиваційна складова. Щоб мить відльоту запам’яталася учасникам цієї визначної події, необхідна допомога художника: треба намалювати портрет посланців Землі перед початком космічної експедиції.

1 - 2 заняття. Теорія: ознайомлення з різновидами портретів. Вивчення понять «художній образ». Приклади групових портретів на ілюстраціях. Практична робота: виконання живописного портрету на тонованому папері «Прибулець».

3 - 4 заняття. Теорія: ознайомлення з пропорціями постаті людини. Порівняння розмірів і пропорцій тіла людини, Особливості шаржу і карикатури. Практична робота: виконання живописного дитячого портрету «Дружній шарж».

5 - 6 заняття. Практична робота: виконання живописного групового портрета, створення художнього образу, зображення улюблених літературних героїв.

7 - 8 заняття. Практична робота: створення живописного диптиху «Позитивний та негативний казкові герої».

9 - 10 заняття. Практична робота: виконання живописної композиції «Моя сім’я найкраща» з зображенням фігур людей різного віку.

11 - 12 заняття. Практична робота: створення живописної роботи на тонованому папері «Посланці землі» у комбінованих техніках малювання: лесування, процарапування, набризкування, штамп.

 

8. Портрет у пейзажі. Застосування законів лінійної й повітряної перспективи у зображенні пейзажу «Космічні краєвиди» (24 год.)

1 - 2 заняття. Теорія: ознайомлення з жанром образотворчого мистецтва - пейзаж. Різновиди пейзажу. Тлумачення понять «стафаж», «марина», «художній образ». Практична робота: виконання  живописного портрету на фоні сільського пейзажу «Моя мальовнича країна».

3 - 4 заняття. Теорія: ознайомлення з нетрадиційною живописною технікою «пуантилізм» та творчістю Жоржа Сьора. Практична робота: виконання портрету у техніці пуантилізм на фоні пейзажу.

5 - 6 заняття. Практична робота:  виконання живописного дитячого портрету з космічними краєвидами. Використання тонованого паперу.

7 - 8 заняття. Практична робота: створення живописного міського пейзажу зі стафажем.

 9 - 10 заняття. Практична робота: виконання марини (морського пейзажу) на тонованому папері зі стафажами.

11 - 12 заняття. Практична робота: створення пейзажу настрою з парадним портретом.

 

9. Піктограми, їх роль у житті людей у давнину та в сучасному житті. Прадавні знаки-символи (8 год.)

Мотиваційна складова. Як допомогти пасажирам зорельота, які розмовляють різними мовами, орієнтуватися у приміщеннях зорельота? Для цього доцільно створити піктограми – знаки для малюнкового письма.

Теорія. Піктограми, їх роль у житті людей у давнину та в сучасному житті. Прадавні знаки-символи на писанках. Приклади піктограм різної тематики. Вимоги до створення піктограм. Умови, необхідні для однакової побудови та стилізації знаків.

Практична робота. Створення піктограм для космічної експедиції, зокрема для різних приміщень космічного корабля. Використання тонованого паперу, різних форматів аркушів.

 

10. Пропорції  та масштаб. Елементарні поняття про будову фігури. Силует. Порівняння розмірів і пропорцій людей на прикладі живописних творів. «Космонавт-першопроходець» ( 32 год.)

Мотиваційна складова. Цікаво побачити космонавтів, що вирушать у далекі мандри галактиками Всесвіту! Для цього варто самому намалювати силует космонавта з яким хотілося б подорожувати. Необхідно ознайомитися з анатомічними особливостями побудови фігури людини.

1 - 2 заняття. Теорія: поглиблене вивчення поняття «силует», роль контрасту, контуру. Різновиди силуетів за технікою виконання. Сюжети силуетних композицій. Практична робота: виконання живописної композиції на тонованому папері «Прогулянка по Луні».

3 - 4 заняття. Теорія: симетричне й асиметричне зображення. Рівновага світлих і темних плям у композиції. Практична робота: створення симетричної та асиметричної композицій (силуетів) на світлому та темному тонованих паперах «Космічна подорож моєї сім’ї».

5 - 6  заняття. Практична робота: виконання художньо-творчого завдання: «Я космонавт, мій перший політ» з авторським вирішенням використання нетрадиційних технік малювання: лесування, процарапування, штампування, набризкування.

 7 - 8 заняття. Теорія:  поглиблене вивчення пропорцій фігури людини. Послідовність виконання побудови фігури людини. Практична робота: створення композиції з передачею руху людини (дві-три фігури) «Змагання».

9 - 10 заняття. Практична робота: виконання сюжетно-тематичної  композиції (людина в русі)  на темному тонованому папері:  «Літні або зимові розваги».

11 - 12 заняття. Практична робота: виконання художньо-творчого завдання на квадратному форматі: «Танці та спорт».

13 - 14 заняття. Практична робота: створення живописної композиції на світлому тонованому папері «На відпочинку» (дві-три фігури).

15 - 16 заняття. Практична робота: виконання живописної композиції «Професія майбутнього». Використання комбінованих технік малювання: мильний живопис, тампонування, пуантилізм.

 

11. Профілактичні оздоровчі вправи (проводяться на кожному занятті по 5 хвилин). Забезпечення процесу вираження своїх психофізичних станів засобами художньої зображувальної творчості. Психологічні тести-малюнки (10 год.)

 

12. Заключне заняття (виставка-конкурс) ( 4 год.)

Мотиваційна складова. Фантастична космічна подорож завершується. Створи власну виставку, придумай назву для робіт, наприклад: «Прибуття зорельота», «Зустріч із космічної подорожі», або ж «Сімейний портрет на космодромі».

Практична робота. Оформлення робіт у паспарту, презентація учнями авторських композицій. Нагородження кожного юного митця певною номінацією (наприклад: за оригінальне композиційне вирішення). Підсумування  проведеної робити, побажання.

 

 

 

 

 

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

        На кінець навчального року учні повинні знати:

  •      теоретичні основи  портрету та його різновидів;
  •      основи кольорознавства, гармонії кольорів;
  •      пластичну анатомію, будову тіла людини;
  •      зміст понять «колорит», «матеріальність – фактура – колір», «пластична виразність», «пуантилізм», «лесування», «силует», «стафаж»;
  •      основи техніки живопису і технології художніх матеріалів;
  •      назви художніх матеріалів та інструментів, приладдя, з яким працювали, способи роботи з ними;
  •      послідовність та прийоми роботи під час виконання творчого завдання.

 

Вихованці мають вміти:

  •      створювати композиції з використанням живописних технік;
  •      володіти технічними навичками і теоретичними знаннями з образотворчого мистецтва;
  •      активно сприймати оточуючу дійсність, свідомо обираючи засоби виявлення замислу у певній формі, кольорах та композиційній побудові;
  •      свідомо вибирати положення аркуша паперу залежно від форми об’єкта зображення;
  •      отримувати похідні кольори та їх відтінки;
  •      узгоджувати зображення з формами;
  •      визначати лінію горизонту відповідно до задуманої композиції;
  •      зображати фігуру людини в русі;
  •      застосовувати під час малювання нетрадиційні техніки образотворчого мистецтва;
  •      передавати індивідуальні характеристики героїв казок через особливості зовнішніх ознак та одягу (з допомогою вчителя);

 

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ГУРТКА З ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА

Основне обладнання

Кількість

 

Моделі об'ємні

1.

Гіпсові фігури геометричних  тіл (куби, кулі, циліндри, конуси)

1 к-т

2.

Гіпсові голови

1 к-т

3.

Гіпсові частини обличчя

1 к-т

4.

Предмети побуту (глечики, горщики, тарілки тощо)

20 шт.

 

Моделі площинні

5.

Картонні фігури людини

10 шт.

6.

Картонні фігури тварин з рухомими частинами

10 шт.

 

Інструменти

6.

Ножиці побутові

20 шт.

7.

Пензлі різних розмірів

20 наб.

 

Обладнання

8.

Дошки

За кількістю робочих місць

9.

Мольберти

 

Матеріали

10.

Акварельні фарби

20 наб.

11.

Воскові олівці

20 наб.

12.

Вугілля для малювання

20 наб.

13.

Гуаш

20 наб.

14.

Клей ПВА

20 наб.

15.

Кольорові олівці

20 наб.

16.

Кольоровий картон

20 наб.

17.

Імприматура

20 наб.

18.

Торшон

20 наб.

19.

Папір для малювання

20 наб.

20.

Прості олівці

20 наб.

21.

Крейда

20 наб.

22.

Фломастери

20 наб.

23.

Таблиці з образотворчого мистецтва

2 к-т

24.

Друдли

1 к-т на учня

25.

Репродукції  картин класиків

1 к-т

26.

Репродукції картин сучасних художників

1 к-т

 

ЛІТЕРАТУРА

  1.               Гаврик  О. В.  Початкова  освіта  ХХІ  ст. Впровадження  розвивального  навчання  в початковій школі / О. В.  Гаврик // Початкова освіта. – 2008. – № 45. – С. 5 – 6.
  2.               Дичківська І. М. Інноваційні педагогічні технології (навчальний посібник) / Ілона Миколаївна Дичківська. – Київ: Академвидав, 2004. – 352 с.
  3.               Масол Л. М. Методика навчання мистецтва у початковій школі / Людмила Михайлівна Масол. – Харків : Ранок, 2006. – 256 с.
  4.               Рагозіна В. Особливості методики розвитку творчих здібностей молодших школярів / В. Рагозіна // Мистецтво та освіта. − 2010. – № 1. –                          С. 40-42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАВЧАЛЬНО - ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ГУРТКА «ФАНТАСТИЧНА  ПОДОРОЖ  НА  МІЖГАЛАКТИЧНИЙ  МИСТЕЦЬКИЙ  ФЕСТИВАЛЬ»

Вищий рівень навчання

 (216 годин, 1 заняття – 2 години) 

з/п

Зміст роботи

Кількість годин

Теорія

Практика

Загалом

1.

Вступне заняття. Мета та завдання гуртка. Правила техніки безпеки у роботі з приладами та матеріалами.

2

-

2

2.

 Живопис. Поглиблене вивчення понять про колорит, розмір, тон.

Засоби виразності живопису.

2

 

8

 

10

 

3.

 Основи кольорознавства.

Колір та його властивості. Гармонійність поєднання кольорів. Натюрморт як жанр образотворчого мистецтва.

8

16

24

4.

Принципи побудови композиції, її види.

Симетрія, асиметрія, статика, динаміка, ритм.

2

 

 

8

 

 

10

 

 

5.

Художній образ в живописі. Художня техніка як засіб створення образу в живописі.

6

14

20

6.

 

 

 

Портрет у живописі.

Особливості  образу та настрою засобами портретного жанру.

Постаті людини в русі в гумористичному  ракурсі. Дружній шарж.

12

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

32

 

 

 

 

7.

 

Портрет у пейзажі. Застосування законів лінійної й повітряної перспективи у зображенні пейзажу.

10

 

 

 

16

 

 

 

26

 

 

 

8.

Декоративно-ужиткове мистецтво. Образ-символ. Перспектива.

Правила передачі зображення трьохмірного простору на площині.

12

 

 

20
 

 

32

         

 

9.

Створення сюжетно-тематичної композиції . «Подорож країнами світу».

16

 

 

24

40

10.

Художні засоби абстрактного живопису. Взаємодія музики і живопису. Живописні твори, створені за мотивами музичних творів, їх композиційна побудова.

6

 

10

16

11.

Профілактичні оздоровчі вправи «Космічний релакс» (проводяться на кожному занятті по 5 хвилин).Забезпечення процесу вираження своїх психофізичних станів засобами художньої зображувальної творчості.

-

 

10

10

 

 

12.

Заключне заняття (виставка-конкурс)

-

4

 

4

 

Всього годин

76

140

216

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

1. Вступне заняття. Мета та завдання гуртка. Правила техніки безпеки у роботі з приладами та матеріалами (2 год.)             

Теоретична частина. Ознайомлення з планом роботи студії на навчальний рік. Організаційні питання. Правила поведінки в колективі. Перегляд на аналіз виконаних робіт у літку.

 

2.  Живопис. Поглиблене вивчення понять про колорит, розмір, тон. Засоби виразності живопису (10 год.)              

1 заняття.  Теоретична частина: поглиблене вивчення поняття «живопис», «колорит», «тон». Можливості образотворчих засобів у живописі, навчити працювати на вологому папері, досягаючи переливів і переходів між найтоншими відтінками, спостерігати за природніми явищами. Практична частина. «Техніка  A La Prima.  Різні колірні комбінації з різноманіттям тональних рішень. Виконання композиції «Краєвид за вікном».

2 заняття.  Практична частина. Техніка «по-сухому» (італійська школа). Створення роботи «Дивовижний світ пташок в моєму дворі».

3 заняття.  Практична частина. Техніка з використанням зім'ятого паперу. Виконання композиції «Фантастичне місто взимку. Зображення небосхилу».

4 заняття.  Практична частина. Цілісність та врівноваженість композиції. Техніка з використанням солі. Створення роботи «Букет квітів на зимовому вікні».

5 заняття.  Практична частина. Техніка акварелі «резерваж» (Білі і світлі ділянки). Створення динамічного та спокійного пейзажів «Яка ж вона зима?». Передавання руху в оточуючих природніх об’єктах.

 

3. Основи кольорознавства. Колір та його властивості. Колірний спектр. Натюрморт як жанр образотворчого мистецтва. Локальний і зумовлений колір в натюрморті. Гармонійність поєднання кольорів. Колірний нюанс (24 год.)             

 1 заняття.  Теорія: тлумачення понять «натюрморт», «локальний колір», «колорит». Виокремлення натюрморту як  жанру образотворчого мистецтва». Практична робота: виконання живописної роботи  «Неповторні квіти в моєму домі».

2 заняття. Теорія: «Особливості  різновидів натюрморту: квіткового, накритого столу, ванітаз, ілюзійного та ін». Практична частина. Створення композиції на один із вподобаних різновидів натюрморту .

3 - 4 заняття.  Теорія: виконання монохромного або тонального виду натюрморту. Колір як головний засіб виразності живопису. Практична частина: створення монохромної композиції на тонованому папері «Квітковий натюрморт».

5 - 6 заняття. Теорія. «Стилізація натюрморту. Локальне і контрастне використання кольору в стилізації». Практична частина. Виконання роботи «Мій натюрморт неповторний».

7 - 8 заняття.  Практична частина. «Створення стилізованого натюрморту за давньогрецькою легендою про Прометея; передавання характеру образу за допомогою кольору».

9 - 10 заняття. Практична робота. Виконання обманки або ілюзійний (тромплей) як жанр натюрморту. Створення живописної композиції «Незвичайні предмети».

10 - 12 заняття.  Практична частина. Виконання колективної роботи «Натюрморт: накритого столу», дотримання  колориту.

 

4. Принципи побудови композиції, її види. Симетрія, асиметрія, статика, динаміка, ритм. Колір  як засіб композиції. Анімалістичний жанр (10 год.)

 1 заняття.  Теорія: поглиблене вивчення понять «жанри образотворчого мистецтва», «анімалістика», «силует»,  «симетрія», «асиметрія», «статика та динаміка», «ритм». Практична частина: створення симетричної композиції «Мандрівка до первісного мистецтва», уявити себе прадавнім художником та силуетно зобразити тварин.

2 заняття. Практична частина. Досягнення рівноваги в асиметричній композиції. Виконання живописної роботи на тонованому папері «Переліт птахів».

3 заняття. Практична частина. Передача простору. Повітряний, візуальний, умовний простір. Створення статичної композиції «Свійські тварини».

4 заняття. Практична частина: виконання динамічної композиції на тонованому папері темного кольору «Дикі тварини».

5 заняття. Практична частина. Створення живописної композиції на тонованому папері «Дружба комах, земноводних та плазунів» з дотриманням ритму (чергування величин у роботі).

 

5. Художній образ в живописі. Художня техніка як засіб створення образу в живописі (20 год.).

 1 заняття.  Теорія: Сприйняття мистецтва. Колір як засіб створення образу в живописі. Зображення на площині.  Практична робота: виконання творчої роботи за уявою «Осінній пейзаж».

2 заняття.  Теорія: Художня техніка як засіб створення образу в живописі. Практична робота: виконання навчальної роботи за уявою «Синій туман» з використанням тонованого паперу холодних кольорів.

3 - 4 заняття. Теорія: форма, колір у створенні художнього образу. Практична частина. Виконання композиції у техніці гризайль  «Диво-птахи».

5 - 6 заняття. Практична робота. Компонування різних за величиною мас, передавання загальної форми, прибираючи зайву деталізацію. Пейзажна композиція «Світе тихий, краю милий, моя Україно!».

7 - 8 заняття. Практична частина: живописна техніка як засіб створення образу. Виконання композиції «Природні стихії. Дощ» з використанням комбінованих технік: лесування, набризкування, процарапування.

9 - 10 заняття.  Практична робота. Зображення в об’ємі. Створення казкового образу з природних матеріалів «Казкові образи природи».

 

 

6. Портрет у живописі. Творчість художників-портретистів. Особливості  образу та настрою засобами портретного жанру. Постаті людини в русі в гумористичному  ракурсі. Дружній шарж (26 год.)

1 заняття.  Теоретична частина. Портрет як жанр образотворчого мистецтва. Історія виникнення жанру. Практична робота: тематичне малювання: «Портрет посланців землі». Виконання роботи у техніці рентгенограма. 

2 - 3 заняття. Теорія: особливості виконання портрету в профіль. Парний профільний портрет. Пропорції голови людини. Художній образ. Типи портрету. Практична частина: виконання портрету в профіль на тонованому папері «Мій кумир».

4 - 5 заняття.  Теорія: специфіка подвійного портрету. Особливості композиції парного портрету. Творчість О. Новаківського. Практична робота: створення парного живописного портрету «Мої друзі».

6 - 7 заняття. Практична робота: виконання групового портрету «Рідні мені люди». Особливості композиції групового портрету.

8 - 9 заняття.  Практична робота: створення автопортрету та виконання портрета  друга в історичному костюмі минулих часів на тонованому папері з використанням різноманітних живописних технік.

10 - 11 заняття.  Практична частина: передача настрою за допомогою міміки обличчя. Портрети бабусі та молодшого брата (вправи на відпрацьовування навичок та вмінь у передаванні вікових змін).

12 - 13 заняття.  Теорія: поглиблене вивчення фігури людини. Пропорції тіла. Практична робота: виконання парадного портрету «У колі сім’ї».

 

7. Портрет у пейзажі. Застосування законів лінійної та повітряної перспективи у зображенні пейзажу (26 год.)

1 заняття. Теорія. Пейзаж. Етапи роботи над пейзажем. ознайомити учнів з історією пейзажу, розвитком пейзажного жанру в світі. Техніка багатошарової акварельного живопису (лєсіровка). Практична робота: створення живописного портрету на фоні пейзажу.

2 - 3 заняття.  Теорія: вдосконалювати практичні навички учнів у роботі з аквареллю (лєсіровка). Практична робота: виконання живописного автопортрету на фоні пейзажу «Моя улюблена пора року» з використанням тонованого паперу.

4 - 5 заняття. Практична частина: створення портрету на тлі міського пейзажу з теми «Спогад про знаменну подію влітку» у техніці забризкування.

6 - 7 заняття.  Практична робота: виконання портрету на тлі характерного пейзажу «Квітнуть сади в Україні».

8 - 9 заняття.  Теорія. Міфологічний жанр. Історія та шедеври міфологічного жанру. Практична частина: створення композиції на міфологічний античний сюжет.

10 - 11 заняття. Теорія. Марина. Творчість Івана Айвазовського. Практична робота: створення композиції на тонованому папері темного кольору «Битва на морі».

12 - 13 заняття.  Практична частина: виконання живописної композиції «Спогад про знаменну подію взимку». Умовність, узагальнення досягнення рівноваги в зимовому пейзажі.

 

8. Декоративно-ужиткове мистецтво. Образ-символ. Синтез живопису та архітектури. Перспектива. Правила передачі зображення трьохмірного простору на площині. Лінія горизонту. Точка зору, точка сходження (32 год.)

 1 заняття.  Теорія. «Художній простір» картини. Закони лінійної та повітряної перспективи. Практична робота: створення пейзажної композиції «Світе тихий, краю милий, моя Україно!». Згадати, що вражає у природі України, рідного міста (села).

2 - 3 заняття. Теорія: композиція міського (сільського) пейзажу. Сільські поселення українців. Практична робота: виконання композиції з урахуванням перспективних скорочень і повітряної перспективи. Орієнтовні теми: «Старовинна вулиця», «Старовинний замок» (за уявою).

4 заняття. Теорія. «Інтер’єр - портрет епохи. Інтер’єр в живописі. Види перспективи інтер’єрів (кутова, фронтальна). Традиційний інтер’єр української хати». Практична частина: створити композицію інтер’єру кімнати за правилами фронтальної перспективи. Орієнтовні теми: «Моя кімната», «Наш клас».

5 - 6 заняття.  Теорія.  «Відображення настрою в інтер’єрі. Взаємозв’язок оточуючого світу з інтер’єром у творах художників». Практична робота: виконання інтер’єру за вікном. Орієнтовні теми: «Осінній сум», «Свіже повітря».

7 - 8 заняття.  Теорія: види декоративно-ужиткового мистецтва. Елементи орнаментів. Композиції орнаментів. Мотиви трипільських орнаментів. Практична частина: створити ескіз орнаменту в колі, квадраті або стрічковий (на вибір). Орієнтовні теми: декоративна тарілка, гуцульський ліжник.

9 - 10 заняття. Теорія. «Берегиня з глибини століть. Диво-писанка. Писанки - мініатюрний живопис України. Техніки виконання писанок. Поділ писанки. Таємниця символів». Практична робота: виконати ескіз писанки з використанням традиційної символіки, авторська писанка.

 11 - 12 заняття.  Теоретична частина. «Рушник - душа народу. Вишивка. Тлумачення символічних знаків-образів на рушниках. Композиція орнаментів рушників. Образ Берегині  в українському мистецтві».  Практична робота: створити орнамент для рушників, використовуючи традиційні елементи української вишивки. Орієнтовні теми: рушник на щастя, мамин рушник

13 - 14 заняття. Теорія. «Ритми рідного краю. Історичні передумови виникнення витинанки. Види витинанок за способом вирізування. Майстри витинанки України». Практична робота. Створити витинанку (силуетну архітектурну композицію) з теми: «Храми мого міста», «Знайомі силуети».

15 - 16 заняття.  Теорія. «Народна іграшка. Незвичайний світ різноманітних образів народних іграшок. Види народних іграшок.  Прийоми стилізації для створення узагальненої, виразної форми народних іграшок». Практична частина. Створити народну іграшку з теми: солом’яна забавка, «Коник», лялька-мотанка.

 

9. Створення сюжетно-тематичної композиції. «Подорож країнами світу» (40 год.)

1 - 2 заняття.  Теорія. «Загадкові Нідерланди. Подорож до музею Ван Гога». Ознайомити з творчістю художника Вінсента Ван Гога. Навчити правильно розміщувати предмети, вимірювати та порівнювати розмір, форму, пропорції та колір предметів; сприяти формуванню уявлень про композиційні закони побудови. Практична робота: виконання живописної композиції за зразком «Сіяч і захід», передавання особливостей стилю Ван Гога.

3-4 заняття.  Теорія: навчити передавати плановість: враховувати вплив кольору на людину, кольоровим спектром, закріпити знання з понять «колірний тон», «насиченість кольору», «світлота». Способи передавання глибини простору. Практична робота. Створення роботи «Світ рослин в моєму домі». Передача фактури засобами образотворчого мистецтва за стилем митця Ван Гога.

5 заняття.  Теорія: «В майстерні у художника». Техніки «гризайль», «монохромний живопис», «тон». Практична частина. Створення композиції «Вірні друзі художника»  у техніці Ван Гога. Передавання особливостей стилю за допомогою кольорової гами.

6-7 заняття. Теорія. Віртуальна екскурсія «Особливості французької культури. Творчість Тулуза-Лотрека» удосконалювати навички з передавання стилю художника в правильних пропорціях тварин. Практична робота. Створення святкової листівки у стилі французького художника Тулуза-Лотрека.

8 - 9 заняття.  Практична частина. Виконання роботи на тонованому папері «Моя улюблена тваринка» з використанням особливостей стилю Тулуза-Лотрека. Виконання композиції «Моє життя в  майбутньому».

10 - 11 заняття. Теоретична частина: ознайомити з нетрадиційною технікою малювання «Пуантилізм». Творчість Жоржа Сьора. Практична робота: виконання живописної композиції «Відпочинок з рідними»  у техніці пуантилізм.

12 - 13 заняття. Теорія. «Українське мистецтво неповторне!».  Ознайомити учнів з поняттями «символ», «символіка»,  розкрити особливості значення символіки українського орнаменту. Знайомство з творчістю українського художників: І. Завгороднього, М. Шимацької. Практична робота: виконання ескізу «Неповторний орнамент» для українського рушника. Створення живописної роботи за зразком одного з українських художників.        

14 - 15 заняття. Теорія: ознайомлення з  традиціями писанкарства в Україні. Петриківський розпис, опанування чотирьох типів мазків, традиційно названих «гребінець», «зернятко», «горішок», «перехідний мазок». Практична робота:  виконання вправ (різні типи мазків для петриківського розпису). Створення сучасної орнаментованої композиції. 

16 - 17 заняття.  Теорія: ознайомити учнів із впливом світла на сприйняття кольору оком людини, зміною кольору за денного чи штучного освітлення, «Світ Марії Приймаченко на початку 20 століття». Практична частина: створення ілюстрації до літературного твору, головним персонажем якого є тварина. Виконання композиції «Моє улюблене звірятко», передавання особливостей заданого стилю.

18 - 20 заняття. Практична робота. Створення композиції в батальному жанрі на сюжети історичних подій з використанням тонованого паперу.

 

10. Художні засоби абстрактного живопису. Взаємодія музики і живопису. Живописні твори, створені за мотивами музичних творів, їх композиційна побудова (16 год.)

1 заняття. Теорія: вдосконалювати прийоми композиції (ритм, симетрія, асиметрія, статика, динаміка, рівновага частин композиції). Передавання стану природи засобами живопису. Прослуховування П. Чайковського цикл «Пори року». Практична робота. Створення композиції на основі аудіозапису «Неповторна краса весни, осені, зими та літа».

2 заняття.  Теорія: навчити передавати виражальні можливості кольору, передавання настрою за допомогою кольору та його відтінків, уважно спостерігати та запам’ятовувати особливості природніх явищ, рослин. Практична робота. Створення емоційної композиції «Квітуче фантастичне поле»; передавання настрою за допомогою кольору.

3 - 4 заняття. Теорія: навчити цілісним і подрібненим формам, особливості зображення тварин. Практична робота: створення композиції з прослуховуванням аудиозаписів звуків тварин  «Фантастичний звір у снах моїх»  у техніці пуантилізм.

5 - 6 заняття.  Практична робота. Виконати композицію з передаванням образів героїв за піснями: «Несе Галя воду», «Їхав, їхав козак містом».

7 - 8 заняття.  Практична частина. Прослуховування українських народних пісень: М. Леонтович «Щедрик», «Дударик». Зображення обрядів і свят українського народу.  Виконання композиції «Улюблене свято взимку».

 

11. Профілактичні оздоровчі вправи «Космічний релакс» (проводяться на кожному занятті по 5 хвилин). Забезпечення процесу вираження своїх психофізичних станів засобами художньої зображувальної творчості               (10 год.)

Практична частина. Екскурсії для ознайомлення з природою та краєзнавчою історією рідного краю, відвідання музею в Кривому Розі. Відвідування виставок дитячих робіт та художніх виставок. Підготовка та проведення тематичних та персональних виставок вихованців студії, а також виставок присвячених пам’ятним подіям чи святам.

 

12. Заключне заняття (виставка-конкурс) (4 год.)

Практична частина. Проведення заняття-гри: узагальнити (перевірити) знання вихованців та набутий впродовж навчального року рівень знань, вміння правильно формувати питання з обраної теми; закріплення і повторення знань  по образотворчому мистецтву. Заняття-гра: вихованці однієї команди задають питання іншим членам команд за вивченими темами (питання учні складають самостійно): 1 тур: «Зародження живопису в давніх країнах світу»; 2 тур: «Італія - колиска історії»; 3 тур: «Нідерланди- країна фантазії»; 4тур: «В обіймах Франції»; 5 тур: «З Україною в серці». Звітна виставка вихованців гуртка. Підведення підсумків.

 

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Вихованці мають знати та розуміти:

- поняття «колорит», «композиція», «перспектива», «гризайль», «лєсіровка», «пуантилізм», «орнамент», «контраст», «теплі та холодні кольори», «ахроматичні кольори», «хроматичні кольори», «портрет», «світлотінь», «статика», «динаміка».

- конструктивну побудову голови та фігури людини;

- основи тематичної композиції картини, живопис аквареллю по-сухому, по-вологому.

- пластику анатомії людини (скелет, м’язи);

- основи лінійної, просторової перспективи;

- художні зображальні засоби та методи;

- закони композиції (художнього твору);

- основи кольорознавства;

- основи лінійної та кольорової перспективи;

- поняття плановості у зображенні;

- загальний план і деталізацію;

- відмінності симетричної та асиметричної композиції;

- художні матеріали та інструменти.

 

Вихованці мають вміти:

- володіти живописними матеріалами і техніками (гуаш, акварель);

- конструктивно будувати складні предмети у перспективі;

- передавати об’єм і пропорції предметів;

- створювати творчі композиції;

- малювати портрет, фігуру людини;

- тримати в чистоті та порядку інструменти, фарби та робоче місце;

- наносити фарбу в техніці «по-сухому» і «по-мокрому»;

- створювати елементарну різницю між переднім і дальнім планом;

- створювати емоційний настрій роботи залежно від задуму.

 

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ГУРТКА З ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА

Основне обладнання

Кількість

 

Моделі об'ємні

1.

Гіпсові фігури геометричних  тіл (куби, кулі, циліндри, конуси)

1 к-т

2.

Гіпсові голови

1 к-т

3.

Гіпсові частини обличчя

1 к-т

4.

Предмети побуту (глечики, горщики, тарілки тощо)

20 шт.

 

Моделі площинні

5.

Картонні фігури людини

10 шт.

6.

Картонні фігури тварин з рухомими частинами

10 шт.

 

Інструменти

6.

Ножиці побутові

20 шт.

7.

Пензлі різних розмірів

20 наб.

 

Обладнання

8.

Дошки

За кількістю робочих місць

9.

Мольберти

 

Матеріали

10.

Акварельні фарби

20 наб.

11.

Воскові олівці

20 наб.

12.

Вугілля для малювання

20 наб.

13.

Гуаш

20 наб.

14.

Клей ПВА

20 наб.

15.

Кольорові олівці

20 наб.

16.

Кольоровий картон

20 наб.

17.

Імприматура

20 наб.

18.

Торшон

20 наб.

19.

Папір для малювання

20 наб.

20.

Прості олівці

20 наб.

21.

Крейда

20 наб.

22.

Фломастери

20 наб.

23.

Таблиці з образотворчого мистецтва

2 к-т

24.

Друдли

1 к-т на учня

25.

Репродукції  картин художників

1 к-т

26.

Репродукції картин сучасних художників

1 к-т

 

 

ЛІТЕРАТУРА

  1.               Гаврик  О. В.  Початкова  освіта  ХХІ  ст. Впровадження  розвивального  навчання  в початковій школі / О. В.  Гаврик // Початкова освіта. – 2008. – № 45. – С. 5 – 6.
  2.               Дичківська І. М. Інноваційні педагогічні технології (навчальний посібник) / Ілона Миколаївна Дичківська. – Київ: Академвидав, 2004. – 352 с.
  3.               Масол Л. М. Методика навчання мистецтва у початковій школі / Людмила Михайлівна Масол. – Харків : Ранок, 2006. – 256 с.
  4.               Рагозіна В. Особливості методики розвитку творчих здібностей молодших школярів / В. Рагозіна // Мистецтво та освіта. − 2010. – № 1. –                          С. 40-42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

План-конспект заняття з образотворчого мистецтва для учнів 6 класу.                                                                                                                         Гурток «Фантастична  подорож  на  міжгалактичний  мистецький  фестиваль», вищого рівня навчання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План-конспект заняття з образотворчого мистецтва для учнів                  6 класу.  Гурток «Фантастична  подорож  на  міжгалактичний  мистецький  фестиваль», вищого рівня навчання.

Дата:

Вид заняття:  тематичне малювання: «Портрет - образ».

Тема: «Портрет посланців землі» (Портрет як жанр образотворчого мистецтва. Виконання роботи у техніці рентгенограма). 

Мета:

Навчальна: розширювати знання учнів про портрет як жанр образотворчого мистецтва; закріпити поняття «колорит», «колірна гама», «палітра»; навчати учнів спостерігати, дотримуватися в зображенні пропорцій та розмірів голови людини; закріплювати знання про портрет та засоби виразності портретного жанру за  допомогою інноваційної технології навчання: рентгенограми, мультимедіа, друдли.

Розвивальна: формувати творчу активність, розвивати в учнів комбінаторні здібності, навички та вміння малювати портрет, користуватися рентгенівськими зображеннями; формувати образне, логічне, просторове мислення; розвивати окомір, дрібну моторику руки.

Виховна: виховувати естетичний смак; формувати духовні та моральні ціннісні орієнтири у сфері образотворчого мистецтва.

Тип заняття: комбінований.

Матеріали та інструменти:

1. Для вчителя: матеріали для демонстрації послідовності побудови портрету й виконання роботи у техніці: рентгенограма; мультимедіа: демонстрація слайдів презентації.

2. Для учнів: рентген формату А4, гуаш, палітра, пензлі, серветки для витирання рук, клейонка, ємність для води.

Форма проведення заняття: заочна подорож.

Зоровий ряд: картки-схеми: «Послідовність виконання портрету», слайди презентації «Запрошуємо в космічну подорож. Портрет посланців землі».

Ключові поняття: портрет, автопортрет, друдл, засоби виразності портрету, колорит, колірна гама, рентген (рентгенограма).

План заняття:

1. Організаційний момент (5 хв.)

2. Актуалізація опорних знань і вмінь (20 хв.)

3. Повідомлення теми і мети заняття (5 хв.)

4. Вивчення нового навчального матеріалу (55 хв.)

5. Закріплення  вивченого матеріалу (25 хв.)

6. Підбиття підсумків заняття (10 хв.)

 

Хід заняття:

1. Організаційний момент (5 хв.)

Слово вчителя. Сьогодні в нас заняття незвичайне,

Та навчить багато нас чому.

Хай буде він для нас повчальним!

За це подякуємо йому! (Рис.1.Дод.А.).

2. Актуалізація опорних знань і вмінь (20 хв.)

Інноваційна освітня технологія «Мозковий штурм».  (Рис.2 .Дод.А.)

  Які жанри образотворчого мистецтва ви знаєте?

  Порівняйте засоби виразності живопису та графіки.

Який з уже знайомих жанрів образотворчого мистецтва вам подобається найбільше? Чому?

Друдл «Знайди космічні відмінності» . (Рис.3. Дод.А.).

Пояснення вчителя. Спочатку, давайте зрозуміємо, що таке друдл  – це цікавий винахід американського автора-гумориста Роджера Прайса і креативного продюсера Леонарда Стерна, запропонований ними в 1950-х роках. Назва droodle є комбінацією трьох слів «doodle» (каракулі), «drawing» (малюнок) і «riddle» (загадка). Суть винаходу полягає в тому, що вам пропонується описати картинку, яка має множинні значення. Розгляньте два схожих зображення та знайдіть відмінності, замальовуючи елементи Картинки по запросу космос знайди відмінності
розрізнення в альбом (Мал.1, 2.)

            Мал.1.                                             Мал. 2.

3. Повідомлення теми і мети уроку (5 хв.)

Слово вчителя. Сьогодні, ми здійснимо космічну фантастичну  подорож  на  міжгалактичний  мистецький  фестиваль до планети Портрет. Створимо космічний портрет від планети земля за допомогою рентгену.

4. Вивчення нового навчального матеріалу (55 хв.)

Пояснення вчителя.

 Портрет (від фр. «відтворювати риси»), зображення якої-небудь людини або групи людей, що існують або існували в реальній дійсності. В основі жанру  меморіальний початок, увічнення подоби конкретної людини. Найважливішим критерієм портретності є схожість зображення з моделлю (людиною, яку зображено), оригіналом. Будь-який портрет має не лише втілювати подібність із моделлю, а й розкривати її внутрішній світ, світ мрій, переживань, сподівань, спокою, збентеженості та ін. У портреті художник відтворює епоху, соціальний стан, інколи професію моделі.

Типологія портрету складалася історично й визначалася в залежності від техніки виконання, особливостей зображення персонажів. Так, розрізняють портрети станкові (картини, графічні малюнки) та монументальні (фрески, мозаїки, статуї), парадні й інтимні, погрудні й у повний ріст, анфас, профіль. Специфічні види портрету — автопортрет — зображення художником самого себе. (Рис.4. Дод.А.) [4, с. 41].    

Історія формування портрету як жанру образотворчого мистецтва бере початок у стародавній кам’яний вік (доба палеоліту), первісні люди прошкрябували схематично риси обличчя на стінах печер, тому що належних художніх навичок ще не було. Вже пізніше у Давньому Єгипті портрети були тісно пов'язані з релігійними віруваннями: портретна схожість потрібна була для того, щоб душа могла взнати своє портретне втілення. Тим часом,  грецькі портрети несуть риси ідеальної краси і позбавлені точної схожості моделі, художники не вдавалися до передавання портретної схожості, всі риси узагальнювались. В свою чергу, римські митці, навпаки, в портретах дотримувались індивідуальних і психологічних особливостей моделі. Митці зображували не стільки обличчя людини, скільки його художній образ. (Художній образ – це узагальнена і разом з тим конкретна картина людського життя чи навколишнього світу, що створена творчою уявою митця.).

Для мистецтва доби Середньовіччя в портретному жанрі були характерні такі ознаки: площинність, схематизм,  відмова від багатьох рис, притаманних портретам Античності, Давнього Риму тощо. Перш ніж портрет набув характеру автономного світського жанру в формі станкової картини, він довгий час залишався складовою частиною багатофігурної релігійної композиції — стінного розпису або вівтарного образу. Ця залежність портрета від монументального живопису є визначальною рисою станкового портрета кінця 14 століття.

Портрет як жанр образотворчого мистецтва формується в епоху раннього італійського Відродження 15 століття. Важливо зазначити те, що спочатку виник реалістичний портрет у західноєвропейському мистецтві. Такий новий реалізм диктував основні тенденції портретного жанру для доби Ренесансу: нове розуміння особистості і її місця в дійсності, з відкриттям світу та людини, зображення моделі не на умовному фоні, а на фоні пейзажу чи інтер’єру, застосування повітряної перспективи, передача плановості за допомогою новоствореної техніки: сфумато, яку вперше використав Леонардо да Вінчі у роботі «Мона Ліза (Джоконда)».

Отже, із витоками портрету як жанру образотворчого мистецтва ми вже ознайомилися, перейдемо до розуміння поняття «рентген». Рентгенограма (рентгенівський знімок) інноваційна технологія,  отримана за допомогою рентгенівських променів негативне зображення об’єкта на спеціальній фотоплівці або папері. Такі зображення є чіткими, контрастними, не мають сторонніх тіней і повністю передають анатомічну будову об’єкта Розглядаючи рентгенівський знімок, більшість людей бачить звичайне зображення кісток людського організму. А молоді митці Європи та Америки вже давно використовують цей позбавлений емоцій продукт технічного прогресу для створення незвичних творів мистецтва (Рис.5, 6. Дод. А.) [3, с. 61].

Хто перший вирішив використовувати рентген у сучасній творчості достеменно невідомо. При роботі з рентгенограмами використовується спеціальне обладнання. Сучасні портативні рентгенівські апарати xrays просвічують будь-який предмет і дають реалістичне зображення анатомічної будови об’єкта. Якщо об’єкт занадто великий, робляться кілька знімків і з’єднуються в єдину композицію. Рентгенівський знімок нагадує чорно-білий негатив. Такі зображення можна обробити на комп’ютері, добавити колір, різні додаткові деталі або змінити чіткість. Робота над портретом в техніці «живопис на рентгені» дає змогу оминути грубі помилки, закріпити знання з анатомії і отримати масу позитивних емоцій. Колір рентгенівського знімку вже відіграє роль фону для моделі, а негативне зображення кісток людини можна вважати лінійно-конструктивним малюнком, в якому враховані всі основні пропорції [2, с. 18].

Найвідомішим представником техніки рентгенограми є американський художник Метью Кокс. Він втілює свою творчість за допомогою прикрашення рентгенівських знімків французькою вишивкою. Митець вважає: «Нетрадиційна техніка роботи «живопис на рентгені» вчить бачити красу як щось складне, глибоке і набагато цікавіше, ніж проста зовнішня оболонка. Такі твори можна назвати ілюстрацією, яка створена при поєднанні різноманітних технік, починаючи з елементів традиційного мистецтва, комп’ютерної графіки, завершуючи майстерністю природи». (Рис.7.Дод.А.) [5, с. 38].

Фізкультхвилинка:

Пальчикова гімнастика «Підготовка до вильоту».

Під час зльоту відчуваємо незначне струшування (підстрибуємо). Шатли почало хитати (нахили тіла). Тепер ми відчуваємо невагомість (обертання тулубом без відриву нижньої частини від підлоги). Атака астероїдів (уникаємо їх, нахиляючись назад, уперед, праворуч, ліворуч).  Небезпека знизу (підняття стегон). Космічні щупальця неземної істоти намагаються обплутати то праву, то ліву ногу (почергове піднімання ніг). Втеча від погоні (робота обох рук).

Промовляємо слова вірша.

Ми в ракету дружно сіли (Імітація.)

І у космос полетіли. (Махи руками.)

Повз малі планети й зорі.

 (Стрибки з обертанням руками.

Летимо, як метеори. (Біг на місці.)

Обігнали ми комету - (Стрибки на місці.)

Повернулись на планету! (Повернення на місця.) (Рис.8. Дод.А.)

Слово вчителя. «Дорогі мешканці планети Земля, Ви дізналися всі таємниці планети Портрет, зараз ми з Вами перейдемо до цікавого, фантастичного дійства: створення космічного портрету за допомогою рентгену».

 Педагогічний малюнок:

1) Починайте роботу над світлотінню від світлих мас до темних. Всі кольори повинні гармонійно поєднуватись один з одним і підкреслювати емоційність зображення (Мал.3);

2) Промалюйте великі освітлені площини (спинку носа, опуклість вилиць). Темна основа плівки відіграватиме роль затемнених мас, даючи змогу учням перевіряти основні пропорції голови (Мал.4) (Рис.9.Дод.А.).

3) Наступний етап роботи моделювання об’єму. Слід затемнити бокові частини голови, носу, промалювати внутрішні кути ока, основу носа, товщину шиї. Нанесіть напівтіні, промалюйте повіки, губи, вуха (Мал.5).

4) Завершення і узагальнення роботи. Необхідно більш ретельно проробити деталі обличчя, волосся, елементи оточення. Узагальніть зображення, підкресліть або пом’якшить контрасти та фон роботи (Мал.6) (Рис.10.Дод.А.).

Мал.3. Мал.4 Мал.5. Мал.6

Слово вчителя. Нетрадиційна техніка роботи «живопис на рентгені» вчить бачити красу як щось складне, глибоке і набагато цікавіше, ніж проста зовнішня оболонка. Звісно, такі твори не можна назвати повноцінним живописом. Скоріш за все це ілюстрація, створена при поєднанні різноманітних технік, починаючи з елементів традиційного мистецтва, комп’ютерної графіки і завершуючи майстерністю самої природи.

5. Закріплення  вивченого матеріалу (25 хв.)

Інноваційна технологія «Мікрофон»: вчитель пропонує учням розглянути репродукції картин портретного жанру, створених за допомогою рентгену; пропонує уважно роздивитися картини, спробувати розповісти про людей, яких зображено на портреті, визначити, якими засобами виразності скористався художник для відображення свого ставлення (Рис.11. Дод.А.) .

Вправа – гра . «Замалюй портрет для космічних мешканців».

 Із зав'язаними очима учні біля дошки малюють портрет казкового героя, однокласника, вчителя. Можна двом учням одночасно, можна із підказками однокласників.

Друдл «Космічний релакс. Домалюй портрет: Я – член екіпажу».    (Рис.12. Дод.А.)

84677163
Профілактична оздоровча вправа. Забезпечення процесу вираження своїх психофізичних станів засобами художньої зображувальної творчості. При вивченні теми «Портрет» така вправа буде досить доречною. Учням пропонується набір незакінчених портретів, які вони домальовують самостійно. При цьому додатковим завданням може бути передача настрою героя, його емоційного стану. (Мал. 7, 8, 9) [1, с. 23]. 

8467716384677163Мал.7.                               Мал.8.                             Мал.9.

6. Підбиття підсумків заняття (10 хв.)

Фронтальне опитування.

Слово вчителя. Дорогі учні, дайте відповіді на питання.

- Що таке портрет? (Портрет – це жанр образотворчого мистецтва; зображення людини чи групи людей у живописі, графіці, скульптурі та фотографії).

- Хто такий портретист? (Портретист – це художник, який малює переважно портрети).

- Що таке «автопортрет»? (Автопортрет – це портрет художника, виконаний ним самим).

Вернісаж  учнівських робіт. Використовуючи «Авторське крісло», учні демонструють і захищають свої роботи. Вчитель підводить підсумки — оцінює діяльність гуртківців на занятті.

Оцінювання творчих портретів. При виконанні роботи в учнів могли бути певні труднощі, тому основну увагу під час оцінювання робіт слід спрямувати на майстерність у передаванні настрою моделі. При цьому необхідно м’яко звернути увагу учнів на помилки у співвідношенні окремих частин обличчя.

Вправа «Чаша».

Слово вчителя. Уявіть, що в центрі у нас велика чаша. Налийте туди повне серце любові, всипте дві пригорщі щедрості, хлюпніть туди ж гумору, посипте добром, додайте якомога більше віри, все це добре перемішайте, покуштуйте самі і пропонуйте всім, кого зустрінете на своєму шляху.                   (Рис.13. Дод. А.)

 

Список літератури

  1.               Білозуб, Н. Інтегроване навчання та інноваційні технології на уроках образотворчого мистецтва / Н. Білозуб // Відкритий урок . – 2011. −                 №  6. –  с. 44-47.
  2.               Ігнатенко М. Р. Сучасні освітні технології у предметах художньо-естетичного циклу / М. Р. Ігнатенко // Образотворче мистецтво в школі. – 2003. – № 4 – С. 2-6.
  3.               Коновець С. В. Образотворче мистецтво в середній школі / Світлана Володимирівна Коновець. – Київ : Кальварія, 2004. – 80 с.
  4.               Масол Л. М. Методика навчання мистецтва у середній школі / Людмила Михайлівна Масол. – Харків : Ранок, 2006. – 256 с.
  5.               Федун С. І. Розробки уроків образотворчого мистецтва для 6 класу/   С. І. Федун, Т. Є. Рубля. – Вінниця : Нова книга, 2004. – 64 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

Додаток А

Мал.1.

Мал.2.

Мал.3.

Мал.4.

Мал.5.

Мал.6.

Мал.7.

Мал.8.

Мал.9.

Мал.10.

Мал.11.

Мал.12.

Мал.13.

docx
Додано
11 жовтня 2021
Переглядів
2271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку