Методині матеріали на тему: "Вітаміни"

Про матеріал
Вітаміни- органічні біологічно-активні сполуки, що не синтезуються в організмі більшості ссавців та людини, але є критично необхідними для нормальної життєдіяльності організму
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водорозчинні вітамінир. Оманенко.н.м.

Номер слайду 2

План. Загальне поняття про водорозчинні вітаміни. Вітамін СВітаміни групи ВПараамінобензойна кислота Вітамін PВітамін UАнтивітаміни

Номер слайду 3

Вітаміни – органічні біологічно-активні сполуки, що не синтезуються у організмі більшості ссавців та людини, але є критично необхідними для нормальної життєдіяльності організму. Водорозчинні вітаміни – група органічних сполук різної структури, які розчиняються у воді, сюди належать: вітаміни групи B – B1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В5 (пантотенова кислота), B6 (піридоксаль), B7 (фолієва кислота), В12 (кобаламін). Також до цієї групи належать вітаміни РР (нікотинова кислота та нікотинамід), С (аскорбінова кислота), Н (біотин).

Номер слайду 4

Вітамін С(аскорбінова кислота)Вітамін С міститься у більшості продуктів харчування, особливо рослинного походження. Досить багаті на цей вітамін свіжі овочі, ягоди, цитрусові, чорна смородина,гілки хвої, болгарський перець тощо. Синтезується в організмах усіх тварин, за вийнятком мавп і морських свинок. Він бере участь в утворенні опорних білків — колагену тахондромукоїду, сприяє синтезу і відкладанню глікогену в печінці, стимулює секрецію залоз шлунка, необхідний для синтезу деяких гормонів, прискорює загоювання ран, крімтого, він підвищує опірність організму до різних інфекційних захворювань, стимулює утворення антитіл, забезпечує нормальну проникність капілярів.

Номер слайду 5

У разі нестачі вітаміну C спостерігається загибель цуценят, хутрових звірів; у людей, мавп і морських свинок виникає захворювання на цингу. У зв’язку з цим його називають антицинготним вітаміном. Симптомами цинги є шатання зубів, в дуже гострій формі-приступи, під час яких тварина лежить на боці з розкинутими лапами .Єдиним засобом в таких випадках може стати тільки сильна доза вітаміну С, краще всього у вигляді розчина, який дають згідно рекомендацій ветеринарного лікаря

Номер слайду 6

Містить у складі своєї молекули сульфур (сірку) і аміногрупу, має властивість запобігати розладам нервової системи і лікувати їх, тому його називають аневрином. В організмі бере участь у обміні вуглеводів. Відіграє також істотну роль в обміні білків, деяких мікроелементів, водному обміні, стимулює роботу залоз внутрішньої секреції і органів травлення. Вітамін B1 міститься в зернах злакових, гороху, дріжджах, синтезується в травному каналі жуйних тварин і коней. Вітамін B1 (тіамін)

Номер слайду 7

У разі його нестачі в тканинах нагромаджуються продукти обміну вуглеводів, які токсично впливають на нервову систему, внаслідок чого виникають паралічі, конвульсії, поліневрити (порушення координації рухів).

Номер слайду 8

Вітамін B2 (рибофлавін)Входить до складу ферментів, має жовте забарвлення. Міститься в зелених кормах, дріжджах, печінці, нирках, молоці, яйцях. У організмі необхідний для нормального обміну білків, жирів і вуглеводів, процесів зору, синтезу гемоглобіну, функції нервової системи і статевих залоз. Від нестачі цього вітаміну частіше потерпають свині і птиця. У них погіршується апетит, запалюються слизові оболонки травного каналу, з’являються проноси, розвиваються паралічі і настає смерть. У свиней спостерігається ще помутніння рогівки і кришталика ока, а в дорослої птиці знижується несучість.

Номер слайду 9

Вітамін B3 (пантотенова кислота)Досить поширена в природі, міститься в рослинних і тваринних продуктах, його досить багато в зелених рослинах, бобах, зерні злаків, дріжджах, печінці, надниркових залозах, нирках, серці, жовтку яйця. Синтезується мікрофлорою травного каналу. Входить до складу ферменту, який бере участь в обмінівуглеводів, жирів і білків. У разі нестачі пантотенової кислоти у курчат уповільнюється ріст, спостерігаються запалення шкіри (дерматити), випадає пір’я, вражається нервова система. У поросят при нестачі цього вітаміну виникають шлунково-кишкові захворювання, дерматити, розлад координації рухів.

Номер слайду 10

Вітамін B4 (холін)Входить до складу фосфоліпідів, його багато в зеленому листі, хлібних злаках, дріжджах, печінці, рибному і м’ясному борошні. Холін запобігає жировому переродженню печінки і прискорює всмоктування жиру, бере участь у синтезі медіатора — ацетилхоліну, збуджує моторну функцію кишок, підвищує стійкість організму до захворювань. При гіповітамінозі порушується координація рухів і рухливість суглобів, знижується відкладання вітаміну А в печінці. Синтез вітаміну B4 залежить від рівня амінокислоти метіоніну в раціонах тварин, а також від вмісту фолієвої кислоти та вітаміну B12.

Номер слайду 11

Вітамін B5 (нікотинова кислота, або вітамін PP)Міститься в соняшниковому шроті, м'ясному й рибному борошні, дріжджах, пшениці, ячмені, молоці. Синтезується в травному каналі тварин, якщо вони отримують білки, до складу яких входять амінокислота триптофан і вітамін B6. Нікотинова кислота входить до складу ферментів дегідрогеназ, які прискорюють окисно-відновні реакції у всіх органах і тканинах організму, бере участь у поліпшенні кровообігу, посиленні функцій залоз внутрішньої секреції, сприяє утворенню шлункового і підшлункового соку, регулює функцію печінки, стимулює утворення еритроцитів.

Номер слайду 12

У разі нестачі вітаміну B5 у тварин, особливо свиней і птиці, виникає тяжке захворювання — пелагра, яке супроводжується розладом функцій кори великих півкуль, ураженням шкіри, проносами.

Номер слайду 13

Вітамін B6 (піридоксин)Міститься в зерні злаків, бобових, картоплі, дріжджах, макусі, печінці, молоці. Бере участь в обміні білків, особливо незамінних амінокислот, жирів, вуглеводів та мінеральних речовин, сприяє розвитку природного імунітету. У разі нестачі цього вітаміну у свиней та птиці виникають дерматити, анемія, судороги, паралічі, затримується ріст молодняка, випадає волосся або вовна, гальмується синтез вітаміну B3 і знижується вміст вітаміну B12.

Номер слайду 14

Гіповітаміноз В6

Номер слайду 15

Вітамін B9 (фолієва кислота)Міститься в зеленому листі рослин, хлібних злаках,сої, дріжджах, печінці. Бере участь в утворенні еритроцитів, синтезі нуклеїнових кислот, запобігає жировому переродженню печінки, стимулює функцію статевих залоз, є антианемічним фактором і фактором росту. У разі нестачі фолієвої кислоти у курчат, індичат, поросят розвивається анемія, затримується ріст, випадає волосся.

Номер слайду 16

Вітамін H (біотин)Міститься в зерні злакових, овочах, печінці, дріжджах, молоці, синтезується бактеріями травного каналу. За участю біотину і АТФ відбуваються реакції карбоксилування — приєднання CO2 до органічних кислот, біотин бере участь у синтезі жирних кислот, регуляції функцій нервової системи. Нестача цього вітаміну у птиці супроводжується дерматитами, зниженням виводимості курчат, збільшенням ембріональної смертності, у тварин також розвиваються дерматити, випадає волосся або вовна, надмірно виділяється шкірне сало сальних залоз (себорея), тому його називають антисеборейним фактором.

Номер слайду 17

Себорея

Номер слайду 18

Вітамін B12 (ціанкобаламін)Міститься тільки в кормах тваринного походження:рибному і м’ясокістковому борошні, молоці, сироватці. Синтезується мікроорганізмами травного каналу. До складу вітаміну B12 входить мікроелемент кобальт. Він бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, обміні білків, жирів, вуглеводів, поліпшує ферментну діяльність травних залоз шлунка, кишок, печінки і підшлункової залози, знижує вміст жиру в печінці, поліпшує засвоєння каротину, відкладання вітаміну А в організмі, стимулює кровотворення, синтез гемоглобіну, тому його називають протианемічним фактором. Значна його роль в утворенні вітаміну B4 ( холіну).

Номер слайду 19

Гіповітаміноз B12 можуть відчути свині, собаки і птиця, жуйні — тільки при нестачі кобальту в раціоні. При цьому порушується білковий обмін, еритропоез, знижується вміст гемоглобіну і виникає анемія, розвиваються розлади нервової системи.

Номер слайду 20

Вітамін B15 (пангамова кислота) Посилює кисневий обмін у клітинах тварин, запобігає жировому переродженню печінки, знижує токсичну дію алкоголю та інших хімічнихречовин. її використовують для лікування захворювань печінки, серця і судин, емфіземи легень, пневмосклерозу.

Номер слайду 21

Міститься в продуктах рослинного і тваринного походження, багато її в печінці і дріжджах. У разі відсутності цього вітаміну затримується ріст і настає посивіння волосся. Крім того, ПАБК входить до складу фолієвої кислоти. Параамінобензойна кислота (ПАБК)

Номер слайду 22

Вітамін P (цитрин)Міститься в рослинних продуктах разом з аскорбіновою кислотою і бере участь у різних процесах обміну речовин. Він зміцнює стінку капілярів і регулює їх проникність, сприяє нормалізації тиску крові в судинах. У разі нестачі цього вітаміну з'являються краплинні крововиливи на шкірі.

Номер слайду 23

Вітамін U (метилметіонінсульфоній) Має противиразкову дію, забезпечує нормальну структуру і функціонування слизової оболонки травного каналу, має антигістамінну і антиалергічну дію.

Номер слайду 24

Антивітаміни. Антивітаміни — це сполуки, які за хімічним складом схожі на ті чи інші вітаміни, але мають протилежні властивості. Антивітаміни відомі не для всіх вітамінів. Відкриті антивітаміни для тіаміну, піридоксину, фолієвої кислоти, біотину, вітаміну K та ін. Механізм їх дії полягає у конкурентних відносинах з вітамінами при утворенні ферментів, з яких антивітамін витісняє вітамін. Утворений фермент уже не має ферментативних властивостей.

Номер слайду 25

Дуже багато антивітаміну, що руйнує аскорбінову кислоту, тобто вітамін С, міститься у огірках, кабачках та кольоровій капусті. Тому ми не рекомендуємо робити салати, що складаються з огірків та помідорів. Помідори, як відомо, - це джерело вітаміну С, а антивітамін, що міститься у огірках, викликає його повне руйнування. Слід поставити під сумнів і сполучення в салатах свіжої капусти, яка теж є одним з лідерів по вмісту вітаміну С, з зеленою цибулею та огірками. Аскорбатоксидаза у значній кількості є у багатьох ягодах та фруктах. Тому не бажано робити й фруктові салати або змішувати різні ягідні свіжовижаті соки. Бо може вийти так, що одні ягоди чи фрукти є джерелом вітаміну С, а інші мають відповідні антивітаміни.

Номер слайду 26

Корисні властивості вітаміну В1 повністю нейтралізує антивітамін тиаміназа. Вона потрапляє в організм разом з рисом, картоплею, вишнями й чаєм. Отже, виходячи зі сказаного, ми не рекомендуємо вживати разом вироби з свинини та вівсяну чи гречаною каші, або гороховий суп з свининою. Особливо багато тіамінази містить сира риба. Описано випадки масового авітамінозу у мешканців прибережних районів Тайланду, які харчувались в основному сирою рибою. Тому у фанатів японської кухні, основу якої й складають саме рис та сира риба, є великий ризик заробити собі дефіцит вітаміну В1. Тому суші-бари ми рекомендуємо відвідувати як можна рідше. Це стосується і прихильників солоного оселедцю.

Номер слайду 27

Ще одним конкурентом вітаміну В1 є речовина окситамін, яка активно утворюється при тривалому кип’ятінні кислих ягід та фруктів. Тому домашні фруктово-ягідні заготівлі краще робити без їх тривалого нагрівання.

Номер слайду 28

Джерело біотину – жовток курячих яєць. Але парадокс полягає в тому, що в цих же курячих яйцях міститься і відповідний антивітамін – авідин, але вже у білку. На щастя, авідин швидко руйнується при нагріванні, на відміну від самого біотину. Тому, вживаючи варені яйця або яєчню, ми отримуємо біотин цілим і непошкодженим авідином. А от вживати в їжу сирі яйця не рекомендується, бо це пряма дорога до дефіциту біотину в організмі. Це стосується й перепелиних яєць, хоч вони і вважаються дуже корисними. До речі, сирі яйця несуть з собою і загрозу сальмонельозу й токсоплазмозу.

Номер слайду 29

Ще один розповсюджений антивітамін, про який більшість у нас навіть не здогадується, - кофеїн. Він міститься у каві, чаї. Кофеїн запобігає засвоєнню вітаміну С та вітамінів групи В. Так що, чай та каву ми рекомендуємо пити тільки через 1 – 1,5 годин після прийому їжі.

Номер слайду 30

Літературні джерелаhttps://osvita.ua/school/lessons_summary/upbring/37682/М. В. Лисенко, В. І. Бойко, М. Д. Замазій. Л 88 Анатомія і фізіологія сільськогосподарських тварин: Підручник. —K.: Лібра, 1999. - 448 с.: іл. 18.

Номер слайду 31

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
2865
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку