Мило та синтетичні миючі засоби

Про матеріал

Презентацію можна використати на факультативах та уроках хімії у 9, 11 класах при вивченні теми «Мило». Використання мила набуло широкого застосування. Але разом з тим мило має ряд недоліків, зокрема втрата миючої здатності у твердій воді, гарна миюча дія тільки у теплій та гарячій воді. Поряд із застосуванням мила широкого використання набули синтетичні миючі засоби (СМЗ). Презентація містить інформацію про шкідливий вплив СМЗ на живу природу, безфосфатні миючі засоби, які є більш безпечними, порівняння миючої дії мила та СМЗ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мило. Синтетичні миючі засоби.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ОМИЛЕННЯ ЖИРІВ С17Н35СОО – СН2 СН2ОН С17Н35СОО – СН + 3NaОН СН ОН +3С17Н35СООNa C17H35COO – CH2 CH2OH

Номер слайду 6

Мило виготовляють кип'ятінням у воді жирів разом з такими лугами, як гідроксид натрію (каустична сода) і гідроксид калію. Жири виділяють з продуктів рослинного походження (бавовникова, пальмова або соєва олії), також тваринних продуктів, наприклад з свинячого сала, яловичого чи баранячого жиру абориб'ячого жиру . При кип'ятінні жирів разом з лугами утворюється гліцерин  і солі жирних кислот (мило). Натрієві мила більш густі і, як правило, тверді; калійні мила більш м'які, або взагалі рідкі.

Номер слайду 7

Мило господарське - сорт мила з вмістом жирних кислот не більше 72% і відносно великою кількістю лугів, близько 0,15-0,20%. Внаслідок чого має дуже високий водневий показник - pH 11-12. Володіє антибактеріальними властивостями. Відповідно до ГОСТ 30266-95 господарське мило підрозділяється на три категорії залежно від вмісту жирних кислот. I категорія повинна мати не менше 70,5% жирних кислот, II категорія - 69,0%, III - 64,0%. Господарське мило отримують шляхом охолодження мильного клею.

Номер слайду 8

Мило і синтетичні мийні засоби належать до так званих поверхнево-активних речовин (ПАР). Їхнє широке застосування часто пов’язують із забрудненням водойм, довкілля. Річ у тім, що до мийних засобів додають фосфати, які у водоймах перетворюються на речовини, що живлять мікроорганізми. Вони починають швидко розмножуватись. А це спричинює заболочення водойм. Через це сучасні мийні засоби повинні хімічно чи біологічно розкладатися на нешкідливі речовини, що не забруднюють стоки.

Номер слайду 9

НЕДОЛІКИ МИЛА ПЕРЕВАГИ СМЗ погано відмиває у твердій воді; добре відмиває лише у гарячій; унаслідок гідролізу утворюється луг, який роз’їдає руки, подразнює очі; якісні сорти мила добувають з харчової сировини – жиру. мийна дія у 2-3 рази вища; температура води нижча; добре миє у твердій воді; собівартість у 2.5 рази нижча.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Безфосфатні миючі засоби

Номер слайду 21

Безфосфатний миючий засіб для прання дитячої білизни

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
22 березня 2018
Переглядів
13751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку