Мінерально-сировинні ресурси України. Паливні корисні копалини.

Про матеріал

Тема: Мінерально-сировинні ресурси України.

Паливні корисні копалини.

Мета: поглибити знання про особливості різних видів корисних копалин; сформувати уявлення про багатство і різноманітність корисних копалин України;

виявити закономірності поширення, охарактеризувати основні райони поширення мінерально-сировинних ресурсів; проаналізувати особливості паливних корисних копалин країни.

виховувати раціональне ставлення до мінерально-сировинних багатств

Тип уроку: комбінований

Обладнання:презентація, комп'ютер, атласи

Структура уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

ІV. Вивчення нового матеріалу

Загальна характеристика мінерально-сировинним ресурсам України.

Паливні корисні копалини

а) вугілля

б) нафта

в) газ

г) торф

д) горючі сланці, озокерит

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Форми рельєфу на території України. Вулканічний хребет. Карадаг. Вулканічні грязі на Керченському півостровіДодаток №1

Номер слайду 2

Подільська височина. Зовнішнє пасмо Кримських гіргора Ак-Кая. Біла скеля в Криму

Номер слайду 3

Причорноморська низовина

Номер слайду 4

Надзаплавна борова тераса Оболонь. Надзаплавна тераса складена пісками

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Арабська стрілка

Номер слайду 8

Гологоро-Кременецкий кряж (цирк)

Номер слайду 9

Печера Оптимістична. Печера Чорна. Карстова печера

Номер слайду 10

Олешкинські піски

Номер слайду 11

Первомайський кар'єр. Терикони

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема: Мінерально-сировинні ресурси України. Паливні корисні копалини.

Номер слайду 3

Мета: поглибити знання про особливості різних видів корисних копалин; сформувати уявлення про багатство і різноманітність корисних копалин України; виявити закономірності поширення, охарактеризувати основні райони поширення мінерально-сировинних ресурсів; проаналізувати особливості паливних корисних копалин країни.

Номер слайду 4

Очікуванні результати: Пяснює:класифікацію родовищ корисних копалин України; Визначає: господарське значення мінерально -сировинних ресурсів; Наводить приклади: поширення родовищ паливних корисних копалин; Висловлює судження: про заходи по раціональному використанню та охороні корисних копалин.

Номер слайду 5

План І. Загальна характеристика мінерально-сировинним ресурсам України. ІІ. Паливні корисні копалини 1. Вугілля 2. Нафта 3. Газ 4. торф 5. Горючі сланці, озокерит 

Номер слайду 6

Мінерально -сировинні ресурси Корисні копалини України 50 видів ; відкрито 20000, розвідано більше 7000 родовищ З них розробляється 4500 родовищ

Номер слайду 7

Паливні корисні копалини України Кам'яне вугілля Буре вугілля нафта

Номер слайду 8

Природний газ Горючі сланці торф озокерит

Номер слайду 9

За розвіданими запасами кам’яного вугілля (понад 54 млрд т) Україна посідає 2-е місце в Європі та 7-е у світі. Основні з них зосереджені в: Донецькому басейні (Донбасі);  Львівсько-Волинському басейні; Дніпровському басейні

Номер слайду 10

Паливні корисні копалини Зосереджено 92 % запасов кам'яного вугілля України. Його S - 50 тис. кв.км. Це найстаріший басейн в Україні. ). Вугілля в басейні залягає сотнями пластів. Однак внаслідок тривалої експлуатації (з кінця XVIII ст.) найбільш потужні і доступні вугільні пласти вже вироблені. Нині пласти залягають на великій глибині (до 1 200 м), мають малу потужність (0,5 – 2 м. Найбільша кількість шахт розташована в Макеевкі, Єнакієво, Красноармійське.

Номер слайду 11

Донецький кам’яно-вугільний басейн

Номер слайду 12

Проблеми донецького басейну - потужні і доступні вугільні пласти вже вироблено; - залягання вугілля на великій глибині до 1200м; - мала потужність пластів 0,5-2м; -великий кут похилу; - велика газоносність.

Номер слайду 13

України на межі Львівської і Волинської областей. Вуглевидобуток там почали в середині XX ст. Вугілля залягає на глибині 300 – 700 м в нечисленних і малопотужних пластах, має підвищену зольність і вологість. Воно використовується здебільшого у західному регіоні країни як енергетичне і побутове паливо. України на межі Львівської і Волинської областей. Вуглевидобуток там почали в середині XX ст. Вугілля залягає на глибині 300 – 700 м в нечисленних і малопотужних пластах, має підвищену зольність і вологість. Воно використовується здебільшого у західному регіоні країни як енергетичне і побутове паливо. України на межі Львівської і Волинської областей. Вуглевидобуток там почали в середині XX ст. Вугілля залягає на глибині 300 – 700 м в нечисленних і малопотужних пластах, має підвищену зольність і вологість. Воно використовується здебільшого у західному регіоні країни як енергетичне і побутове паливо. України на межі Львівської і Волинської областей. Вуглевидобуток там почали в середині XX ст. Вугілля залягає на глибині 300 – 700 м в нечисленних і малопотужних пластах, має підвищену зольність і вологість. Воно використовується здебільшого у західному регіоні країни як енергетичне і побутове паливо. Львівсько-Волинський басейн

Номер слайду 14

Відкриття Львівсько-Волинського басейну У 1912р. першим, хто висловив свою думку, що є кам'яне вугілля вчений Тетяєв. У 1940 1941р. геологами бул підтверджені висновки перших дослідників, але війна завадила. В 1954р. на Львівщині розпочалось будівництво шахт.

Номер слайду 15

Львівсько-Волинський басейн Львівсько-Волинський басейн має запаси до 1 млрд. тон вугілля, глибина залягання 300-700м, товщина пластів 0,5-1,2м. У районі діє 10 Червоноградських і 4 Волинські шахти. Вугілля використовується як енергетичне паливо і для побутових потреб.

Номер слайду 16

Дніпровський буро-вугільний басейн Запаси складають 2,4 млрд. т з них 0,5 млрд. т придатні для відкритої розробки. Розміщуються родовища вздовж Дніпра. Максимальна потужність пластів у середньому – 1-6м. Глибина залягання -150-170м. Вугілля малокалорійне і його не можна перевозити на великі відстані. Використовується як місцеве паливо.

Номер слайду 17

Значення вугілля Значення вугілля залишається надзвичайно великим незважаючи на видобуток нафти та газу. Його використовують як енергетичне паливо на теплових станціях, використовують в металургійній промисловості. Із кам'яновугільної смоли, яка утворюється під час виплавки шляхом хімічної переробки, отримують фарби, синтетичні тканини, ліки, парфуми, вибухові речовини, нафталін.

Номер слайду 18

ОСНОВНІ РОДОВИЩА ПРИРОДНОГО ГАЗУ та НАФТИ В Україні розвідано 300 родовищ нафти і природного газу нафтогазоносних регіонів: Дніпровсько-Донецького Карпатського Причорноморсько-Кримського  Волино-Подільського 

Номер слайду 19

Нафта і газ виходять з надр через свердловини внаслідок того, що в шарі знаходяться під тиском, який значно перевищує атмосферний

Номер слайду 20

Карпатська нафтогазоносна провінція У 1775р. розпочалося видобування нафти, а у 1913р. газу. Більшість нафтових і газових родовищ знаходиться у Прикарпатті. На території Закарпатської, Чернівецької, Івано- Франківської, Львівської областей. Нафта залягає на глибині 150-3000м. Родовища нафти: Битківсьбке, Надвірнянське, Волинське. Родовища газу: Угорське, Богородчанське, Солотвинське. Родовища нафти та газу на 70 і 90% відповідно вичерпані. Перспективними залишаються райони Львівської області.

Номер слайду 21

Донецько-Дніпровська область Донецько-Дніпровська область знаходиться на Лівобережжі, довжина 650-700км, ширина 80-150км. Чернігівська область - Прилуцьке, Ляляківське. Сумська область - Рибальське, Качанівське. Полтавська область - Сагайдачне, Зачепилівське. З 30-х років освоюється родовища газу. Глибина залягання 5000м. Родовища – Шебелинське, Хрестишинське, Качанівське, Диканське.

Номер слайду 22

Причорноморско-Кримська область Причорноморсько - Кримська область зосереджується в Криму, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях. Освоєно 20 родовищ газу і нафти. Глибина залягання 9000м - це мезозойські відклади.

Номер слайду 23

Використання нафти Нафту не можна використовувати у тому вигляді, яку отримали внаслідок видобутку. З неї отримують: рідке паливо, керосин, бензин, вазелін, медичні препарати, мило, свічки.

Номер слайду 24

Торф Торф – тверде горюче паливо, використовується на електростанціях, як добриво, газ для автомобілів, підстилка для худоби, торфоперегнійні горшки, лікувальні ванни. Торф малокалорійне паливо, проте його добування в порівнянні з іншими видами значно дешевше.

Номер слайду 25

Використання торфу Торф – тверде горюче паливо, використовується на електростанціях, як добриво, газ для автомобілів, підстилка для худоби, торфоперегнійні горшки, лікувальні ванни.

Номер слайду 26

Горючі сланці у Придніпров'ї – Бовтиське родовище(Кіровоградська область), Карпатах і на Поділлі. Їх можна використовувати як паливо для ТЕС, сировину для виробництва пластмас, цегли і цементу, як стимулятор росту сільськогосподарських рослин. Однак промислова розробка горючих сланців в Україні поки що не проводиться. Родовища

Номер слайду 27

Горючі корисні копалини в Запорізькій області Є у межах області запаси горючих корисних копалин: бурого вугілля, природного газу, але поки великого значення в економіці вони не мають. Наприклад: Гуляйполе, Оріхів - буре вугілля для побутових потреб; Приазов'я – природний газ.

Номер слайду 28

. Озокерит – горюча корисна копалина, близька „родичка” нафти. За воскоподібний стан його ще називають гірським воском. Озокерит  використовують для виробництва лаків, у парфумерії та медицині. Родовища озокериту в Прикарпатті, які належать до найбільших у світі, розробляються ще з ХІХ ст.

Номер слайду 29

Екологічні проблеми Надмірний розвиток гірничодобувної промисловості став причиною порушенням природної рівноваги в природі. Порушивши процес самоочищення, що призвело до важких наслідків ( масове захворювання дітей на гіпоплазію – захворювання зубів, збільшення серцево судинних захворювань, захворювання верхніх дихальних шляхів). У воді виявлені надлишки флору, плюмбуму, купруму, феруму, алюмінію, стронцію і навіть берилію, який є одним з найшкідливіших токсичних елементів. І таких прикладів можна навести безліч.

Номер слайду 30

Конституція України Стаття 66 Конституції України говорить: «Кожен зобов'язаний не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки».

Номер слайду 31

Висловлення думки І непорушний лад у всім, співзвучність повна у природі. Ф. Тютчев

Номер слайду 32

Географічний крос 1. За використанням у господарстві корисні копалини поділяють на …. 2. До паливних корисних копалин належать … 3. Паливні корисні копалини здебільше пов’язані з такими тектонічними структурами, як…. 4. Назвіть наймолодшу корисну копалину серед паливних корисних копалин 5. Чи достатньо Україна забезпечена паливними корисними копалинами? … Тож які заходи по раціональному використанню та охороні корисних копалин ми повинні проводити?

Номер слайду 33

Паливні ресурси беззаперечно сьогодні відвідали Нафту, вугілля, торф , газ і озокерит звичайно ж не обдідили Знаємо тепер ми, що треба робити І дари природні будемо любити. Підсумок уроку

Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
zip
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
696
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку