Міні-проєкт "Чому скисає молоко?"

Про матеріал
Міні-проєкт Чому скисає молоко? Обґрунтування вибору проєкту. Формування в учнів навичок пошукової діяльності. Виховання бережного ставлення до природи. Мета і завдання. Поглибити знання учнів про молоко та молокопродукти; з’ясувати, в чому полягає корить кисломолочних продуктів; причини скисання молока; формувати в учнів навички дослідницької роботи; розвивати зв’язне мовлення учнів, уміння виступати перед аудиторією; розвивати трудові навички; прищеплювати любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧОМУ СКИСАЄ МОЛОКО?

Номер слайду 2

Що таке молоко?Молоко — секрет молочних залоз, що виробляється під час лактації у ссавців жіночої статі та призначений для грудного годування дітей.

Номер слайду 3

Чим корисне молоко та молочні продукти?Найважливіші корисні властивості молокастимулює діяльність кишечника і нирок;надає антисклеротичну дію, так як має порівняно низьку калорійність і містить речовини (зокрема, холін і метіонін), стимулюють обмін холестерину.

Номер слайду 4

Кисле молоко покращує апетит, посилює секрецію травного соку, пригнічує гнильну мікрофлору, пригнічує процеси гниття і бродіння в кишечнику, має послаблюючу дію. Чим корисне молоко та молочні продукти?

Номер слайду 5

Кефір посилює шлункову секрецію і виділення соку підшлункової залози, тонізує нервову і серцево-судинну системи, зменшує процеси гниття і бродіння в кишечнику, посилює діурез. Чим корисне молоко та молочні продукти?

Номер слайду 6

Сметана володіє високими харчовими, дієтичними якостями та енергетичною цінністю. Сир – білковий молочний продукт, що має високу біологічну цінність завдяки наявності незамінних амінокислот; він сприяє поліпшення амінокислотного складу раціону. Чим корисне молоко та молочні продукти?

Номер слайду 7

Використання молока домашніх тварин

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Що міститься  в молоці?

Номер слайду 10

Чому молоко скисає?У будь-якому молоці обов'язково присутні у величезній кількості молочнокислі бактерії.

Номер слайду 11

Молочнокислі бактерії харчуються лактозою і виробляють молочну кислоту. Саме тому молоко скисає. Чому молоко скисає?

Номер слайду 12

Як утворюються  сметана, топлене молоко, сир, йогурт? Кефір - кисломолочний продукт змішаного бродіння, виробляється сквашуванням молока кефірними грибками.

Номер слайду 13

Айран - кисломолочний напій. Здавна його використовували на Сході як ліки від хвороб, пов'язаних з хворобами шлунка. Готують айран з козячого або коров'ячого молока, солі, дріжджів, води і базиліка. Як утворюються  сметана, топлене молоко, сир, йогурт?

Номер слайду 14

Простокваша виробляється з молока, іноді при виготовленні цього напою використовують мед, корицю, варення, ванілін. В охолоджене кип'ячене молоко додають закваску і ставлять на 10 годин в тепле місце. Ряжанка - це вид кисляку з суміші молока з вершками. Вершки і молоко томлять при високій температурі, не доводячи при цьому до кипіння, коли вона приймає кремовий колір, її заквашують, поклавши трохи сметани. Як утворюються  сметана, топлене молоко, сир, йогурт?

Номер слайду 15

Кумис - кисломолочний напій, що отримується з коров'ячого і кобилячого молока. Кумис з кобилячого молока має специфічний смак. Кумис з коров'ячого молока - продукт змішаного бродіння. Кумис підвищує апетит, покращує обмін речовин, і травлення, відновлює сили. Як утворюються  сметана, топлене молоко, сир, йогурт?

Номер слайду 16

Каймак створили на Балканах. Щоб приготувати цей кисломолочний напій треба довго знімати вершки з молока і укладати їх шарами в глиняну тарілку, потім кілька днів треба тримати його в теплі. Як утворюються  сметана, топлене молоко, сир, йогурт?

Номер слайду 17

Шубат - напій з кислого верблюжого молока. У закваску додають верблюже молоко і залишають на добу, а потім перемішують. Виходить густий солоний напій. Як утворюються  сметана, топлене молоко, сир, йогурт?

Номер слайду 18

Тарак - дуже цікавий кисломолочний напій, готують його з суміші овечого, козячого, верблюжого, коров'ячого молока, її нагрівають, остуджують і додають закваску, через кілька годин напій готовий. Як утворюються  сметана, топлене молоко, сир, йогурт?

Номер слайду 19

Сир - білковий кисломолочний продукт. Він містить багато фосфору і кальцію, який необхідний для формування кісткової тканини і зубів. Сметану виготовляють шляхом сквашування нормалізованих вершків. Вона відрізняється від інших кисломолочних продуктів високим вмістом жиру. Йогурт готують з молока, цукру, плодово-ягідних сиропів. Буває йогурт солодкий, плодово-ягідний, несолодкий. Як утворюються  сметана, топлене молоко, сир, йогурт?

Номер слайду 20

Способи зберігання молока. Температура зберігання сирого молока. Від 8 до 10 С – сире молоко зберігається до 12 годин. Від 6 до 8 С – до 18 годин. Від 4 до 6 С – до 24 годин.3 – 4 С – до 36 годин.1 – 2 С – до 48 годин.

Номер слайду 21

Сметану і сир краще зберігати при температурі від 0 до +4 C. Майонез, кисле молоко, кефір і вершки бажано зберігати при температурі від +3 до +6 С. Масло і сир зберігаються при температурі +4 С. Способи зберігання молочних продуктів

Номер слайду 22

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Русалович Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0