Міні-проект "Тварини Червоної книги"

Про матеріал
Тварини Червоної Книги України». Тема актуальна, оскільки ми часто чуємо, що природу слід охороняти. Досить довгий час люди уявляли себе “царями природи” і були впевнені, що мають право на перебудову довкілля. Та чи можемо ми розпоряджатися долею живих істот? Звичайно ні. На жаль, внаслідок жорстокої, безгосподарської діяльності людини, багато тварин зникли або знаходяться на межі знищення. Тих тварин, що потребують охорони та захисту, занесено до Червоної книги України. Отже, вони охороняються Законом. Ми маємо пам'ятати про це і бережливо ставитися до цих рідкісних тварин та птахів.
Перегляд файлу

Хочу презентувати до вашої уваги результати міні-проект, тема якого «Тварини Червоної Книги України». Тема актуальна, оскільки ми часто чуємо, що природу слід охороняти. Досить довгий час люди уявляли себе “царями природи” і були впевнені, що мають право на перебудову довкілля. Та чи можемо ми розпоряджатися долею живих істот? Звичайно ні.

На жаль, внаслідок жорстокої, безгосподарської діяльності людини, багато тварин зникли або знаходяться на межі знищення. Тих тварин, що потребують охорони та захисту, занесено до Червоної книги України. Отже, вони охороняються Законом. Ми маємо пам'ятати про це і бережливо ставитися до цих рідкісних тварин та птахів.

Жук-олень ЛУКАНУС ЦЕРВУС поширений по всій території України. Живе у широколистяних та мішаних лісах. Живиться соком з пошкоджених стовбурів дерев, переважно – дубів. Личинки розвиваються у трухлих дубових пеньках, їх розвиток триває 5-6 років.Чисельність зменшується через скорочення площі природних лісів, знищення старих дуплистих дерев, застосування пестицидів, надмірний вилов жуків для колекцій.

Махаон ПАПІЛІО МАХАОН поширений по всій Україні. Живе на різнотравних луках, сонячних лісових галявинах і узліссях тощо. Гусениці живляться на рослинах родини зонтичних. Має 2-3 покоління на рік. Зимує лялечка. Чисельність зменшується через викошування і випалювання трави, розорювання степів та луків, застосування пестицидів та вилов колекціонерами.

Орлан-білохвіст ГАЛІЕТУС АЛЬБІЦІЛЛЯ. Донедавна гніздився по всій Україні, тепер зустрічається головним чином у басейнах рік Дніпро, Сіверський Донець та в західних областях. Селиться на скелях та у лісах з високими деревами поблизу великих водойм. Живиться переважно рибоюЗараз гніздиться орієнтовно 14 пар. Чисельність зменшується через порушення умов гніздування, збіднення рибних запасів, винищування людиною.

Лелека чорний ЦІКОНІА НІГРА. В Україні гніздиться 300-350 пар: на Поліссі та в карпатських лісах. Селиться в старих лісах поблизу водойм і боліт. Гнізда влаштовує на старих дepевax на висоті від 6 до 20 м і використовує їх протягом багатьох років. Живиться дрібними тваринами. Зимує в Африці, Індії і Китаї. Чисельність зменшується через вирубування старих лісів, меліорацію та посилення непокоєння. Розмножується у зоопарках.

Пугач звичайний БУБО БУБО. Гніздиться по всій Україні, в основному, у західних областях – усього близько 50 пар. Селиться в глухих лісах з густим підліском, ярах, урвищах тощо. Живиться гризунами і птахами, рідше - земноводними, плазунами і навіть рибою. Чисельність зменшується через вирубування та зміну природної структури лісів, меліорацію, нестачу поживи, рекреаційне навантаження і безпосереднє винищення людиною.

Заєць білий ЛЕПУС ТІМІДУС населяє досить різні біотопи. Звички: одинаки; у шлюбний період, восени та взимку, об'єднуються в маленькі групи.

Заєць-біляк харчується переважно травою, низькими чагарниками та різними багаторічними травами. Тривалість життя: близько 2 років, дуже рідко 8-9 років. Під час шлюбного періоду самці по відношенню один до одного стають дуже агресивними. Малюки ростуть швидко. Вже з першого дня появи на світ вони здатні бігати.

Норка європейська МУСТЕЛЯ ЛУТРЕОЛЯ. Поширена по всій Україні, загальна кількість складає близько 1200 особин. Живе на водоймах з добре розвинутою прибережною рослинністю. Цінний хутровий звір. Кубла влаштовує в прикореневих порожнинах, старих норах водяних тварин, дуплах дерев тощо. Добре плаває. Живиться водяними тваринами,  дрібними ссавцями, іноді птахами. Чисельність зменшується через осушення боліт, браконьєрство і ненавмисний вилов під час промислу ондатри.

Отож, пам’ятайте, що кожна тварина – унікальний, неповторний утвір природи. Кожний біологічний вид, що зникне з життя, не можна відтворити ніякими зусиллями. Тому давайте задумаємося, як же важливо зберегти на землі все розмаїття життя. Хто, як не ми, наше покоління, є відповідальним перед поколінням наступним за багатство нашої рідної природи?!

docx
Додано
25 квітня 2019
Переглядів
4098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку