Минуле людини й суспільства. Що таке історія

Про матеріал
Презентація розроблена на основі матеріалів підручника Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас. Гісем О. В. і може бути використана для проведення уроку на тему: "Людина і суспільство. Групи (спільноти) у людському суспільстві." в 5 класі НУШ, як під час дистанційного так і під час очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Минуле людини й суспільства. Що таке історія

Номер слайду 2

Поміркуємо1. Що таке суспільство? Коли воно зародилося?2. Як називають людину — члена суспільства?

Номер слайду 3

Що таке історія. Для чого вивчати історію? Це запитання ставить собі, мабуть, кожна людина. Відповідь на нього здається простою та очевидною — вивчаючи минуле, ми будуємо своє майбутнє, керуючись багатим досвідом поколінь, які жили до нас. Проте чи це дійсно так? Можна сказати: я ж не знаю минулого, і нічого зі мною не сталося й не станеться. У той самий час усі ми хочемо, щоб у майбутньому супроводжували тільки успіх і щастя. Однак нас завжди оточує сьогодення, коли треба приймати рішення, які вплинуть на майбутнє. Проте сьогодення походить з минулого. Таким чином, усі ми походимо з минулого, воно є частиною нашого життя. Із минулого випливають сьогодення та майбутнє. Минуле — це наше життя і наша історія.

Номер слайду 4

Історія — наука, що вивчає минуле людства та закономірності його розвитку. У дитинстві або й пізніше може статися подія, яка унеможливить нормальне життя в сьогоденні та майбутньому. І людина живе з вантажем минулого, яке часто несуть і її близькі. Часто ми не готові прийняти себе такими, якими були раніше, не здатні усвідомити, що і все добре теж прийшло з нашого минулого. Хоча нам не під силу змінити минуле, але ми можемо змінити його наслідки. Кожен із нас має навчитися осмислювати досвід минулого та прогнозувати майбутнє, щоб приймати правильні рішення вже сьогодні.

Номер слайду 5

До історії слід ставитися не лише як до науки. Її можна розглядати як захопливий спосіб пізнання світу. Тут кожен знайде щось цікаве для себе. До того ж історія не раз дивувала людство своєю повторюваністю.Історію також слід вивчати та розуміти, щоб мати право називатися по-справжньому освіченою людиною. Адже розуміти й пам’ятати, як зароджувалася та розвивалася державність своєї країни, як розвивалася культура людства — це ті знання, які роблять людину громадянином/громадянкою та виховують патріотизм.

Номер слайду 6

Історія не закінчиться доти, доки на нашій планеті існують люди. Кожен із нас своїми вчинками й діями продовжує її. Тому саме від нас залежить, якою буде історія нашої Батьківщини.

Номер слайду 7

Особиста історія. Кожна людина має особисту історію. Напевно кожен із вас може пригадати деякі події зі свого минулого: дитячий садок, навчання в початковій школі, перших друзів, подорожі та інші пам’ятні події. Усе це й утворює історію вашого життя. Зі словом «минуле» в кожної людини пов’язані свої спогади, і в багатьох вони будуть різні. Проте минуле — це не просто спогади про прожите, а набуті досвід, знання та вміння.

Номер слайду 8

Розгляньте малюнок. Які предмети, що асоціюються у вас зі словом «історія», ви додали б до зображеного набору? Поясніть свій вибір.

Номер слайду 9

Чи погоджуєтесь ви з тим, що...• Історія — це наука і навчальний предмет. Вивчаючи минуле, вона допомагає нам у майбутньому.• Історія може охоплювати час як існування всього людства, так і життя окремої людини.• Історія людства, з одного боку, — єдина, а з іншого — багатоманітна.• Історія України є складовою всесвітньої історії. Давайте поміркуємо! Як сьогодення може вплинути на ваше майбутнє життя?

Номер слайду 10

pptx
Додано
25 вересня
Переглядів
5
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку