Минуще все...лиш слово не мине.

Про матеріал
Презентація до уроку . Матеріал можна використовувати на День писемності та на виховній годині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Минуще все, лиш слово не мине…»

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з історією української мови, різними теоріями її походження; розвивати почуття гордості за нашу мову; виховувати любов і повагу до рідного слова.

Номер слайду 3

Мова – це доля нашого народу ,і вона залежить від того , як ревно ми всі плекатимемо її О. Гончар

Номер слайду 4

Нестор Літописець

Номер слайду 5

Номер слайду 6

«Створення письма в історії розвитку людства мало таке саме, якщо не більше, значення, як і винайдення двигуна внутрішнього згоряння чи освоєння електричної енергії. Двигун, електри­ка фантастично помножили фізичні сили людини, письмо - її інтелектуальні можливості» (І. Ющук).

Номер слайду 7

Предметне письмоколи ви нава­житесь зірвати хочодин качан кукурудзи на нашому полі й укра­дете хоч одну курку, всі загинете від наших стріл.

Номер слайду 8

Предметне письмо поширене у наш час

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Черепашкове письмо

Номер слайду 11

Велесова книга. Це 72 дощечки, помережані писемними знаками і з`єднані ремінцем. 20 із них уже розшифровано. 16-та дощечка – це , на жаль, єдиний опублікований фотознімок пам`ятки.

Номер слайду 12

Чорноризець Храбр

Номер слайду 13

Кирило і Мефодій Брати-монахи, які у 863 році склали азбуку, якою зараз користуються слов’янські народи.

Номер слайду 14

Глаголиця - одна з найдавніших слов'янських азбук; налічувала 40 знаків, які мали й числове зна­чення (із позначкою титлом); її склав Кирило на ос­нові прадавніх слов'янських письмен; була пошире­на в Х-ХІ століттях у Київській Русі.  

Номер слайду 15

Кирилиця - один із найдавніших сло­в'янських алфавітів створений у середині IX століття Кирилом і Мефодієм на основі грецького уставного письма з додаванням |деяких винайдених ними літер; налічує 45 знаків, які мали також і числове значенн

Номер слайду 16

Різні види письма. Уставне письмо. Півустав

Номер слайду 17

Різні види письма. Скоропис. Староукраїнський алфавіт

Номер слайду 18

Гражданський шрифт. Кулішівка

Номер слайду 19

Українська мова пройшла такі етапи станов­лення- давньоукраїнська (УІ-ХІУ століття);- церковнослов'янська, старослов'янська - існу­вали від кінця IX століття паралельно, не змішува­лися;- староукраїнська (ХІУ-ХУПІ століття);- новоукраїнська (кінець XVII століття);- сучасна українська літературна мова.

Номер слайду 20

Сучасна українська літературна мова. Відома по­ема в 1798 році стала першим друкованим твором, написаним живою народною мовою всупереч тогочасній тра­диції користування книжною українською мовою в писемній практиці, конкретні сфери якої, зокре­ма книгодрукування, поступово зводилися нані­вець заборонами на українське слово, що їх розпо­чав Петро І.

Номер слайду 21

1840 рік. Відтоді українська мова стала на важкий, але плідний шлях розвитку й нормативної стабілізації. На цьому шляху - перепони і перемоги, сльози і радощі найкращих українських синів і доньок.

Номер слайду 22

« Мова така ж жива істота, як і народ, що її витворив, і коли він кине свою мову, то вже бу­де смерть його душі, смерть всього того, чим він відрізняється від других людей» (Панас Мирний).

pptx
Додано
25 жовтня 2019
Переглядів
937
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку