Мистецтво арабо-мусульманського культурного регіону

Про матеріал
Пропоную презентацію до уроку мистецтва у 10 класі. Під час відбору матеріалу для презентації перевага віддавалась визначним світовим шедеврам. Намагалась інтегрувати матеріали з усіх підручників, запропонованих МОН України. Сподіваюсь, що дана розробка стане в нагоді колегам. За бажанням, учитель може додати відеоролики або інші ілюстрації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво арабо- мусульманського культурного регіону

Номер слайду 2

ЗНАЧЕННЯ ІСЛАМУ – ПАНІВНОЇ РЕЛІГІЇ В КРАЇНАХ БЛИЗЬКОГО СХОДУ

Номер слайду 3

Слово «іслам» у перекладі з арабської означає «слухняність, покірність Єдиному Богу», тобто служіння єдиному Богу – Аллаху. Послідовники ісламу називають себе мусульманами. Іслам – світова релігія, його сповідують близько 1,5 млрд. людей у багатьох країнах світу. Сформувався у VІІ-му столітті в Аравії. Засновником вважається пророк Мухаммед. Що таке іслам?

Номер слайду 4

Історія ісламу На початку VII століття н. е. на Аравійському півострові почався політичний і релігійний розбрат. Через розбіжності між кочовими та осілими племенами арабів розпалося колись найпотужніша держава. У північній частині острова народ сповідував іудаїзм і багатобожжя. Це все частіше призводили до військових сутичок.

Номер слайду 5

Історія ісламу У той час торговий караванний шлях, що зв'язував Африку, Ємен, Палестину, Месопотамію, проходив через Візантійську імперію, Іран і місто Мекку, яке стало збагачуватися за рахунок торгових ярмарків, збираючи щороку майже всі арабські племена. У цей час зупинялися війни по всьому Арабському півострову. Цей місяць збігався з місяцем сповідування віруючих священної Кааби в Мецці і називався місяць хаджу. Всі арабські племена, незважаючи на те, яку релігію вони сповідували, вважали своїм обов'язком їздити в цей місяць до Мекки.

Номер слайду 6

Історія ісламу Іноді іслам називають «релігією Ібрахіма» (Авраама). Священна Кааба в Мецці і джерело Зам-Зам, гори Сафа і Маруа тісно пов'язані з ім'ям Авраама. Пройти сім разів навколо Кааби, пити з джерела Зам-Зам, ходити між горами Сафа і Маруа – все це закликало до віри в єдиного творця. Однак арабські племена до ісламу вірили у багатьох богів. Хадж. У центрі священний Кааб

Номер слайду 7

Нову релігію в країні ввів простий релігійний оратор і посланець Аллаха. Саме віра заснувала найпотужнішу державу арабського халіфату, межі якої сягали від Атлантичного океану до Індійського. Говориться, що «іслам є самою останньою справжньою релігією, яка повинна була прийти до роду людства. А Мухаммед вважається останнім пророком Аллаха. Після нього пророцтво закінчується». Мухаммед (Магомет)

Номер слайду 8

Народився в Мецці. Про появу особливої дитини матері Мухаммеда повідомив ангел, який прийшов уві сні. Народження пророка супроводжували дивовижні події. Трон короля персів здригнувся під правителем як від поштовху землетрусу. В королівській залі обвалилися 14 балконів. Присутні при народженні побачили, що новонароджений піднімає голову і спирається на руки. Мухаммед (Магомет) (~570-632)

Номер слайду 9

Дитинство Мухаммеда У ті часи існував звичай віддавати дитину на певний час на виховання жінкам у приміську місцевість, щоб дихала свіжим повітрям. Такі жінки приїжджали в місто і вибирали дитину самі. Ніхто з таких жінок не звертав уваги на майбутнього Пророка. І тільки одна Халіма звернула увагу на нього. Вона жила дуже бідно. Але після того, як вона взяла на годування Мухаммеда, у неї все пішло на лад, вода в колодязі не закінчувалася, земля завжди була покрита зеленню.

Номер слайду 10

Дитинство Мухаммеда Вже у три місяці дитина почала ходити, а в сім місяців бігати, а коли йому виповнилося дев'ять місяців, він став говорити такі слова, яким навіть дорослі дивувалися. У три роки, він грав на вулиці, і до нього прийшли два ангела і очистили його серце від гріхів, які були накопичені з часів Адама і Єви, і наповнили його серце променем віри (іманом).

Номер слайду 11

Мухаммед (Магомет) (~570-632) Його сім’я була небагатою, але знатної. Батько помер під час торгової поїздки незадовго до його народження, і хлопчик опинився під опікою діда – глави клану. Мати Мухаммеда Аміна померла, коли хлопчикові було 6 років, а через два роки помер дід-опікун. Новим опікуном хлопчика дядько Мухаммеда, який був досить великим торговцем того часу, водив каравани і нерідко брав із собою в ділові поїздки Мухаммеда.

Номер слайду 12

Дитинство Мухаммеда Родич Абу Таліб поїхав з караваном у Сирію, а Мухаммед прив'язався до нього. Караван зупинився в Бусре, де в келії жив монах Бахіра. Стверджують, що спочатку чернець побачив Мухаммеда, над яким була хмара, що покривала його своєю тінню. Потім він побачив, що тінь хмари впала на дерево, і його гілки схилилися над Мухаммедом. Бахіра розпитував Мухаммеда про його сни, також він побачив печатку пророцтва між лопатками (у вигляді рельєфного трикутника) саме на тому місці, де вона, за його відомостями, повинна була бути. Все це збігалося з тим, що знав Бахіра з опису пророка. Так християнський чернець на ім’я Бахір передбачив Мухаммеду велику долю.

Номер слайду 13

Мухаммед (Магомет) До 20 років Пророк Мухаммед був досить обізнаний у торгівлі, вмів водити каравани, але не мав достатньо коштів, щоб вести справи самостійно. Тому був змушений найматися до більш заможних торговців. У 595 році Мухаммед став вести справи багатої вдови Хадідже, яка була настільки підкорена його розумом і чесністю, що запропонувала одружитися з нею. Хадідже було в той час 40 років, Мухаммеду – 25.

Номер слайду 14

Мухаммед (Магомет) Одруження принесло Мухаммеду благополуччя. Він присвячував свій вільний час духовним шуканням. Раз на рік (цілий місяць) він проводив у печері на схилі гори Хіра, біля підніжжя якої лежить Мекка. Так почалася біографія пророка та проповідника.

Номер слайду 15

Проповідництво Мухаммеда Спочатку одноплемінники сприймали проповідь Пророка Мухаммеда з насмішкою, але поступово навколо нього утворилася постійна група прихильників, він перетворився з простого проповідника в політичного лідера громади Медіни. Здобувши підтримку, Пророк став релігійним і політичним авторитетом в Аравії.

Номер слайду 16

Мухаммед (Магомет) За переказами у 610 р. у нього з'явилися видіння. Ангел наказав йому проповідувати віру в Аллаха. Це послужило початком цілої серії одкровень, що тривали до самої смерті Мухаммеда в 632 році. Приблизно в 650 році ці одкровення були записані і зібрані воєдино в священну книгу мусульман – Коран. Видіння Мухаммеда

Номер слайду 17

Смерть пророка Здоров'я пророка Мухаммеда погіршилося після прощального хаджу в Медину. До останнього дня він зберігав ясний розум і пам'ять. Попрощався з рідними і послідовниками, попросив вибачення, роздав заощадження убогим і відпустив рабів. У ніч на 8 червня 632 р. Мухаммед помер. Могила пророка Мухаммеда

Номер слайду 18

Святині пророка Сандаль Мухаммеда Будинок Мухаммеда Відбиток ступні Мухаммеда Волос Мухаммеда Чаша Мухаммеда Головний убор

Номер слайду 19

Існує два види Корану: небесний (Коран-оригінал) і земний (Коран-копія). Коран ділиться на 114 сур, сури поділяються на частини, які називаються аятами. Згідно з легендою зміст небесного Корану Аллах передав ангелу Джабраїлу (Гавриїлу), Ангел передав Муххамеду, Мухаммед – своїм учням. Коран

Номер слайду 20

«Сунна - зібрання висловів Мухаммеда та оповідей про його життя» Розповіді Мухаммеда називаються хадісами. Всі хадіси довгий час існували усно. Пізніше, у IX-X ст., їх записали видатні богослови: Бухарі, Нішапур, Маджа, Сиджистани, Ніса і Тирмізі. Вони і вважаються авторами-укладачами збірників хадисів. Сунна

Номер слайду 21

Мусульмани проповідують: людяність і гармонію стосунків, правильне чесне життя на благо суспільства і Батьківщини, а також простоту, розумність, єдність матеріального і духовного. Що проповідують в ісламі?

Номер слайду 22

Символ ісламу Символ ісламу – півмісяць і його вірна супутниця п'ятикутна зірка. Вони незмінно красуються на всіх мечетях – храмах, де віруючі моляться своєму Аллаху. Крім релігійних споруд, символ ісламу також часто зустрічається на прапорах багатьох держав: Туреччини, Тунісу, Узбекистану, Азербайджану, Туркменістану, Сінгапуру, Пакистану та інших.

Номер слайду 23

Історія появи півмісяця За життя Мухаммеда армія використовувала прості однотонні прапори: білі, зелені або чорні. Так тривало аж до 1453 року, коли турки перехопили владу в халіфаті і зайняли Константинополь. Від тутешнього народу вони і перейняли зображення півмісяця: його почали малювати на прапорах і прикрашати їм мечеті. Хоча спочатку він залишався просто емблемою Османів, а не їх вірування. П'ятикутна зірка – це п'ять стовпів ісламу.

Номер слайду 24

П'ять стовпів ісламу Шаха́да — свідчення, про те, що немає божества, крім Аллаха, і що Мухаммед — Його раб і Його посланник. Салят — здійснення щоденної, п'ятикратної молитви. Закят — виплата очисної пожертви. Сиям — піст протягом місяця Рамадан. Хадж — паломництво у Мекку, якщо людина взмозі його здійснити.

Номер слайду 25

Шаріат (Закон ісламу) Передбачає чотири типи прав: права Бога, які повинен поважати кожен; права особистості; права оточуючих людей; права всіх творінь Божих. Шаріат містить певні харчові заборони. Зокрема забороняє мусульманам вживати в їжу свинину і розпивати алкогольні напої. Не можна їсти м'ясо акул, крабів, раків, м'ясо хижих тварин.

Номер слайду 26

Мусульманин повинен вірити в п'ять положень з Корану і в шосте з сунни: єдиного бога Аллаха; янголів; Священні Книги; божих пророків і посланців; кінець світу, воскресіння, Божий суд, рай та пекло; передвизначеність. Ісламське віровчення

Номер слайду 27

Кааба Це кам’яна споруда прямокутної форми в центрі Священної Мечеті у Мецці. Каабу виготовлено з граніту і вкрито зверху тканиною, усередині є приміщення. Її висота становить 15 метрів. Кути Кааби розташовано за сторонами світу. У східний кут будівлі на рівні 1,5 м вбудовано чорний камінь (оплавлений метеорит) – головний предмет поклоніння в Каабі. Відповідно до мусульманської традиції, цей камінь впав з неба перед вигнаними з раю Адама та Єви, показуючи місце, де потрібно будувати перший храм. Згідно з легендам, «чорний камінь» – це білий яхонт з раю. Чорним камінь став пізніше через гріхів людей, щоб вони не побачили рай, який можна було розглянути в глибині каменю. Хто побачив рай, повинен потрапити туди після смерті.

Номер слайду 28

Кааба За мусульманською версією, спочатку Каабу побудував Адам. Однак та споруда загинула під час Всесвітнього потопу. Вдруге її побудували Ібрагім (Авраам) та його син Ізмаїл, від якого і ведуть своє походження мешканці цих місць.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Рамада́н (або рамаза́н) Один із місяців мусульманського (місячного) календаря. Протягом місяця Рамадан правовірні мусульмани повинні поститися від настання ранкового намазу до настання вечірнього намазу.

Номер слайду 31

Ураза́-байра́м Ісламське свято, що відзначається на честь закінчення посту в місяць рамадан. Віруючі вітають один одного словами: «Ід мубарак!» («Щасливого свята!»). Свято триває три дні, в які мусульмани надягають кращу одяг, ходять у гості з подарунками, намагаються веселитися, готують традиційні страви, якими обмінюються з сусідами.

Номер слайду 32

Курбан-байрам Свято жертвопринесення—ісламське свято закінчення хаджу, відзначається в пам'ять жертвопринесення пророка Авраама і через 70 днів після свята Рамазан.

Номер слайду 33

Священні книги ісламу можна розділити на дві групи: Коран (Аллах передав його ангелу, а той – людям); Сунна (священне передання Ісламу, викладене у формі розповідей про вчинки й висловлювання пророка Мухаммада, приклади з його життя, його слова й оцінки з різних питань віри й життя). Священні книги ісламу

Номер слайду 34

В ісламі визнається існування шести груп надприродних істот. Це: Бог, ангели, злі і добрі джини, гурії, Бурак (ім'я верхової тварини, на якій пророк Мухаммед здійснив згадану в Корані «нічну подорож» з Мекки до Єрусалиму). Бога звати Аллах. Бог один, і існує в єдиному обличчі. Аллах створив землю, всі живі істоти, сім небес, рай (на сьомому небі) і ад (нижче першого неба). Вище сьомого неба розміщується трон Аллаха. Істоти в ісламі

Номер слайду 35

Загробний світ в ісламі має два відділення: рай і пекло. У раю всі перебувають вічно, а в пеклі не всі. Грішники-мусульмани, які б гріхи вони не вчинили, рано чи пізно потрапляють з пекла в рай. Загробний світ в ісламі

Номер слайду 36

Шиїти (розкольники) вважають, що керівництво мусульманською громадою повинно належати не виборним особам — халіфам, а імамам — призначеним Богом, обраним особам з числа нащадків пророка, до яких вони відносять Алі ібн Таліба. Суніти роблять особливий акцент на дотриманні Сунни пророка Мухаммеда (його вчинків і висловлювань), на вірності традиції, на участі громади у виборі свого голови — халіфа. Алі ібн Талиб Шиїти, суніти

Номер слайду 37

Мусульманські країни Всього в світі налічується 44 мусульманських країни

Номер слайду 38

Ісламський жіночий одяг Дивимось відео № 1. «Коротко про іслам»

Номер слайду 39

Культові й світські споруди арабо-мусульманського культурного регіону: мечеті, медресе, караван-сараї, ринки тощо

Номер слайду 40

Шедеври ісламської архітектури Зодчество Арабського Сходу – унікальне явище в історії світової культури. Своєрідність у строгій системі математичних розрахунків. Розробка раніше невідомих типів будівель: мечеті, мінарети, медресе, мавзолеї, розкішні палаци, караван-сараї, криті ринки тощо.

Номер слайду 41

Шедеври ісламської архітектури Зміцнюючи свою владу, араби заселяли старі міста, а також, як римляни свого часу, засновували на завойованих землях військові табори. Так виникли Басра (630 р.) й Куфа (638 р.) в Іраку, Фустат (640 р.) в Єгипті, Кайруан (670 р.) у Північній Африці. Поступово військові поселення перетворювалися на багаті торгові міста, оточені кріпосними стінами з ворітьми за кількістю сторін світу чи доріг, які вели до інших місцевостей. Цитадель правителя стояла на узвишші й домінувала над містом. Центр міста займали соборна мечеть і торгові квартали.

Номер слайду 42

Основою будь-якої будівельної конструкції на Близькому Сході була глинобитна стіна

Номер слайду 43

Зміцнювали стіни дерев'яними брусами

Номер слайду 44

Такі стіни були рівними і «нудними». Для прикраси їх розкреслювали смугами, застосовували глину різних відтінків.

Номер слайду 45

На рівних стінах влаштовували виступи і ніші

Номер слайду 46

Пізніше стали прикрашати стіни візерунками

Номер слайду 47

Кути великих будівель, особливо огорож, зміцнювали вежами – гульдастами.

Номер слайду 48

Глина, як будівельний матеріал, зумовила широке застосування куполів в якості перекриттів.

Номер слайду 49

Характерною особливістю мусульманської архітектури стала своєрідна арка з гострим завершенням, яку теж легко виліпити з глини.

Номер слайду 50

У мусульман були грандіозні плани з будівництва мечетей і палаців. Тому їм були потрібні міцні конструкції, що з'єднують великі відстані. Так були розроблені нові форми арок: підковоподібна, багатолопастна, стрільчата і килевидная.

Номер слайду 51

Підковоподібна арка Арочна система будівництва

Номер слайду 52

Стрільчата арка Килевидна арка

Номер слайду 53

Для укриття від спеки в кожному будинку влаштовували навіс – айван

Номер слайду 54

З часом айван став обов'язковою частиною будь-якої будівлі. Особливо часто його робили перед входом.

Номер слайду 55

Іноді весь фасад складався з айванів

Номер слайду 56

Куб, купол, стіна, вежа з глини або цегли основні архітектурні форми

Номер слайду 57

З них, як з кубиків, будували міські будівлі: медресе, караван-сараї, торгові центри і мечеті.

Номер слайду 58

Медресе («місце навчання») – це релігійна школа. У внутрішній дворик виходять айвани численних келій учнів.

Номер слайду 59

Караван-сарай («будинок караванів») – це заїжджий двір Внутрішній двір Місця для тварин Приміщення для відпочинку людей

Номер слайду 60

Караван-сарай Таш-Хан, Крим Споруджено в 15 ст. За описом протяжність стін з каменю становила близько 400 широких кроків. Стіни були потужними, з бійницями, дозорними вежами. Для постояльців комплексу пропонувалися 120 номерів, чиста прісна вода з власного колодязя, мечеть, технічні та складські приміщення. Постіль і килими, припаси для себе і своїх твари торгівці повинні мати з собою.

Номер слайду 61

Релігійним центром міста є мечеть – будівля для молитви мусульман

Номер слайду 62

Мечеть Місце для здійснення земних поклонів. Квадратний двір або зал, оточений галереями на стовпах або колонах, перекриття на стрілчастих або підковоподібних арок. Вівтарна ніша (міхраб) звернена в бік Мекки. Головний фасад оформлений айваном – арочним порталом великих масштабів.

Номер слайду 63

Мечеть – це комплекс, який складається із закритого внутрішнього двору, молитовного приміщення під куполомі, високих веж-мінаретів.

Номер слайду 64

Мечеті у плані мали прямокутну форму. Перед входом був розташований просторий дворик, засаджений деревами, з фонтаном посередині (для омовіння правовірних).

Номер слайду 65

Мінарети – високі вежі, які слугують для заклику Віруючих на молитву, про що сповіщає муедзин.

Номер слайду 66

Форма мінарету походить від високих сигнальних маяків І сьогодні мінарети – найвищі споруди мусульманського міста

Номер слайду 67

Підлога в мечеті завжди покрита килимами і люди, що моляться, входять сюди без взуття

Номер слайду 68

Усі мечеті орієнтовані на місто Мекку. У стіні мечеті, зверненій у бік Мекки, робиться невелика ніша – міхраб. До неї звертаються під час молитви.

Номер слайду 69

Міхраб у мечеті – найсвятіше і найкрасивіше місце

Номер слайду 70

Іноді і міхрабі праворуч розміщається кафедра або трибуна для проповідника – мінбар.

Номер слайду 71

Священне місто мусульман Мекка, в сторону якої всі звертаються під час молитви, на середньовічній перській мініатюрі.

Номер слайду 72

Мечеть Купол Скелі – один із перших пам'ятників ісламської архітектури (VІІ ст.). Споруджений на вершині гори, де за переказами, Авраам збирався принести в жертву свого сина. Тут цар Соломон побудував свій легендарний храм. Тут у храмі, побудованому Іродом, молився Ісус Христос. Ідея будівництва полягала в тому, щоб затьмарити розташований поруч християнський храм Святого Гробу Господнього, «щоб не засліплювати уми мусульман його пишністю і величністю». Дивимось відео № 2. «Купол Скелі та Стіна плачу»

Номер слайду 73

Заповідна мечеть у Мецці – головний священний храм мусульман у внутрішньому дворі якого знаходиться Кааба. Кожен мусульманин прагне хоча раз у житті потрапити сюди. В ісламі це паломництво називають хаджем, а паломники – хаджі. Дивимось відео № 3. «Мечеть у Мецці»

Номер слайду 74

Кааба завжди покрита кисвой – чорним полотном з вишитими на ньому віршами з Корану Дивимось відео № 4. «10 фактів про Каабу»

Номер слайду 75

Мечеть Фейсала – національна мечеть в Пакистані, відома завдяки своїм розмірам, площею 5 тис. кв м, здатна вмістити 300 тис. віруючих. Була збудована за сприяння Саудівської Аравії, бюджет будівництва - $120 млн.

Номер слайду 76

Мечеть Омейядів — одна з найдавніших мечетей у світі, розташована в Дамаску. Мечеть відома тим, що неодноразово перебудовувалася. Спочатку на її місці був арамейський храм, потім Юпітера Дамаського. Пізніше він перетворився на візантійську базиліку Святого Захарія, потім — на церкву Святого Іоанна Хрестителя й, нарешті, на мечеть. Вважається одним з шедеврів ісламського мистецтва. Дивимось відео № 5. «Мечеть Омейядів»

Номер слайду 77

Аль-Азхар – одна з найважливіших мечетей Каїру та Єгипту. Була збудована у 972 р.

Номер слайду 78

Блакитна мечеть — перша за розмірами і одна з найкрасивіших мечетей Стамбула. Мечеть нараховує 6 мінаретів: чотири, як зазвичай, по боках, а два трохи менших — на зовнішніх кутах. Вона вважається одним з найвидатніших шедеврів ісламської та світової архітектури. Збудована у 1616 р. Дивимось відео № 6. «Блакитна мечеть»

Номер слайду 79

Мечеть Ханського палацу в Бахчисараї — одна із найбільших Мечетей Криму і перша з будівель ханського палацу. Будівля зі стрілчастою аркадою по низу і майоліковими вставками на стінах. Дах мечеті чотирьохскатний і покритий червоною черепицею. Спочатку на даху були куполи. Збудована у 1532 р.

Номер слайду 80

Мечеть Аль-Рахма («Милосердя») у Києві —відкрита для відвідування всіма охочими, також там проходять безкоштовні екскурсії та лекції про Іслам. Збудована у 2012 р.

Номер слайду 81

Палац Топкапи

Номер слайду 82

Головний палац Османської імперії Топкапи знаходиться відразу за Айя Софією. Включає в себе чотири двори. У перший веде головний вхід, тут на фундаменті древнього храму Афродіти побудована церква Святої Ірини. Вхід у другий двір через Ворота Привітання. Гарем знаходиться зліва. Тут жили дружини, євнухи, наложниці і мати султана – господиня цієї частини палацу

Номер слайду 83

Дивимось відео № 7. «Топкапи»

Номер слайду 84

Схожі з мечетями за архітектурою мавзолеї – усипальниці ханів і знатних людей

Номер слайду 85

Донині найвідомішим мавзолеєм залишається Тадж-Махал в Індії

Номер слайду 86

Цю чудову усипальницю збудував великий Шах-Джахан для своєї коханої дружини в Агрі.

Номер слайду 87

Історія Османської імперії нерозривно пов'язана з Анастасією Лісовською, дочкою священика з маленького містечка Рогатин Івано-Франківської області. Відома як Роксолана.

Номер слайду 88

Хюррем Хасекі Султан померла 14.04.1558, приблизно у віці 52 років. Султан Сулейман наказав побудувати для її поховання усипальницю на території комплексу мечеті Сулейманіє.

Номер слайду 89

Усередині стіни викладені кольоровими кахлями з текстами віршів. Кахлі декількох кольорів: синій і жовтий, кораловий і червоний, чорний. Тут встановлений саркофаг Роксолани, її сина Мехмеда і дочки сестри султана. Тюрбе Роксолани виділяється рудим покривом - це данина пам'яті рудоволосої Хюррем.

Номер слайду 90

Араби прикрашали стіни мармуровими або гіпсовими пластинками з неглибоким рельєфом. На малюнках зображувались рослини або геометричні фігури. Ці прикраси назвали арабесками (хоч вони і застосовувались задовго до арабів). Місця заглиблення на малюнку фарбувались в пурпурні або сині тони, випуклості покривалися позолотою.

Номер слайду 91

Номер слайду 92

Найбільшою цінністю у містах Близького Сходу завжди залишалася вода. Її зберігали у великих глиняних резервуарах. А у дворі будинку обов'язково влаштовували хоча б невеликий басейн або фонтанчик.

Номер слайду 93

У дворі будинку, недалеко від джерела, робили сад для квітів, відпочинку і роздуми про буття, спілкування з Творцем.

Номер слайду 94

План багатьох ісламських садів заснований на числі «чотири» і являє собою «четверний сад», побудований навколо центрального джерела води, з якого символічно по сторонах світа випливають чотири струмочка.

Номер слайду 95

Ісламський сад – це союз світла і тіні, спеки і прохолоди, дзюркотіння води і твердих кам'яних доріжок, яскравих квітів і зелені трави, сад ароматів і плодів. Цей сад присвячений простоті, чистоті і гармонії між геометрією і природою.

Номер слайду 96

Жаркий клімат зумовив будівництво відкритих і підземних водоводів, цистерн, водоймищ, фонтанів. Славилися багатим оздобленням численні громадські лазні, у спорудженні яких використовувався досвід зведення римських терм.

Номер слайду 97

Творче завдання Намалювати архітектурний пейзаж в стилі арабського Сходу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Сорочан Ольга Олексіївна
    Щиро дякую! Повно, цікаво.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. ГЛУЗДАКОВА Світлана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Аксьонова Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Федоров Сергій Іванович
    Я Ваш фанат! Погоджуюся, що всі презентації шедевральні!!! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Грачова Наталія
    Всі ваші роботи чудові! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Єрмак Марина Миколаївна
    Прекрасна робота. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
ppt
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
28 квітня 2019
Переглядів
23699
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку