"Мистецтво у спідниці"

Про матеріал
Тема позаурочного заходу: «Мистецтво в спідниці» Мета даного заходу це ознайомлення учнів з плеядою жінок в Україні, що утвердили своєрідність нашої культури у світі. Зокрема була представлена творчість діячок у таких галузях мистецтва, як: живопис, театр, музика, кінематограф, література . Розвиваюча мета: Розвинути в учнів вміння любити та берегти свої українські традиції та надбання Виховна мета: виховати в учнів вміння аналізувати мистецькі здобутки відомих мисткинь України та виховати їх в національному середовищі. Форма проведення заходу : інтегрований урок, проблемна лекція, урок з елементами бесіди, презентації, відеоматеріалу та ін.
Перегляд файлу

Сценарій позаурочного заходу «Мистецтво у спідниці»

Тема позаурочного заходу: «Мистецтво в спідниці»

Мета даного заходу це ознайомлення учнів з плеядою жінок в Україні, що  утвердили своєрідність нашої культури у світі. Зокрема була представлена творчість  діячок у таких галузях мистецтва, як: живопис, театр, музика, кінематограф, література .

Розвиваюча мета: Розвинути в учнів вміння любити та берегти свої українські традиції та надбання

 Виховна мета: виховати в учнів вміння аналізувати мистецькі здобутки відомих мисткинь України та виховати їх в національному середовищі.

Форма проведення заходу : інтегрований урок, проблемна лекція, урок з елементами бесіди, презентації, відеоматеріалу та ін.

Ведучий 1: Жінка... Найзагадковіше творіння Всевишнього. Природа надала жінкам найважливіші функції, адже призначення жінки на Землі — продовжувати рід людський. Але в різні періоди існування людства роль жінки в суспільстві не була однаковою, особливо у сфері мистецтва.

Ведучий 2: Жінки залучались до різновидів мистецтва у різних народів і в різні епохи. Ставлення до цього завжди було різним — від обурення і заборони до схвалення і визнання. Образ жінки завжди був присутнім в творах митців чоловіків. Але самим жінкам цього було мало. І вони теж бралися за глину, за пензлі, за знаряддя скульптора. Природна необхідність народжування дітей і їх виховання спонукала проводити більше часу в оселях — від печер до хижок чи палаців. Вільний час і став часом, відведеним для мистецтва — гончарства, ткацтва, створення одягу, живопису, графіки тощо.

Ведучий 1: Римський письменник Пліній Старший створив, можливо, перший перелік жінок художниць в європейській історії, нагадавши про художниць Стародавньої Греції — Олімпію, Тімарете, Ейрену, Каліпсо, Арістарете тощо.

Ведучий 2: В Західній Європі Середньовіччя взагалі вважають найкращим часом для творів жінок майстринь, серед яких художниці-мініатюристки, майстри килимарства, ткацтва, вишивки, навіть майстрині тинькування храмових стін.

Ведучий 1: Митців на Україні, на щастя, було досить для того, щоб утвердити своєрідність нашої літератури та мистецтва у світі, підкреслити притаманні їм риси.

Ведучий 2: Згадаємо лише декілька прізвищ жінок України, які змінили світове бачення українського мистецтва: Башкирцева Марія ,Білокур Катерина  , Горська Алла,  Екстер Олександра, Кульчицька Олена, Приймаченко Марія, Собачко-Шостак Ганна, Яблонська Тетяна, Гапчинська Євгенія.

Ведучий 1: Чи чули ви щось про Марію Башкирцеву(включаємо презентацію картин) – Парижанку-Полтавчанку?  Башкирцева майже невідома сучасній молоді. Однак українку, що народилася під Диканькою, в селі Гавронці на Полтавщині знає весь світ. Її картини, скульптури та знаменитий щоденник досі зберігаються у Парижі, бо там вона провела свої останні дні. Це перша в світі жінка – художник, чиї картини представлені в Луврі.  І для того, аби залишити свій слід в історії мистецтва, їй знадобилося всього 24 роки життя. Так, у Парижі, біля входу в Люксембурзький палац, стоїть  статуя «Безсмертя», на постаменті якої написані імена видатних людей, що їх замолоду скосила смерть. Серед них -  не французьке прізвище: «Башкирцева». Пропонуємо вашій увазі відео про життя та творчість самої художниці.(відео) (сценка зі Щоденника).

Ведучий 2: Марі́я Оксе́нтіївна Примаче́нко (презентація робіт), також Приймаче́нко — українська народна художниця, представниця «народного примітиву» («наївного мистецтва»); лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, одна з найвідоміших українських художниць. Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1970, народна художниця України. 2009 рік — за рішенням ЮНЕСКО — визнано роком Марії Примаченко (відео).

Ведучий 2: А от Євгенія Гапчинська (презентація)- одна з найбільш знаменитих сучасних українських художниць, яка має свій неповторний стиль. Малюючи маленьких смішних чоловічків із зворушливими написами, Гапчинська називає себе "Постачальником щастя № 1" . Євгенія Гапчинська, поза сумнівом, найпопулярніша сучасна українська художниця. Авторка кумедних зворушливо-дитячих картин-усмішок. Свою мету – змусити людей посміхатися, згадати щасливі моменти дитинства, помітити все добре й світле в оточуючому нас світі Женя досягла – влучила в яблучко! Пояснення такому успіху лиш одне – щирість авторки. Вона сама є такою, такою є життєва філософія і такими є її сюжети. (відео про Гапчинську). 

Ведучий 1: А давайте згадаємо ще митців театру та сцени. Серед них Марія Заньковецька (презентація)- одна з найяскравіших актрис у театральному просторі останніх десятиліть ХІХ – перших десятиліть ХХ століття. Це  був час, коли український театр  через всі імперські заборони важко виборював собі право на існування, щоб бути на рівні з  іншими національними театрами.(відео).

Ведучий 2: Ще однією Жінкою Театру та Оперної сцени була Соломі́я Амвро́сіївна Крушельни́цька(презентація) українська оперна співачка, педагог.

За життя Соломія Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». Успіхи Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.(відео)

Ведучий 1: Кві́тка Ці́сик (включаємо презентацію з фото - архіву)— американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинґлів у США, оперна і блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень. Пісня «Ти осяюєш моє життя» (англ. You Light Up My Life), яку вона виконала для однойменного фільму, отримала 1978 року «Оскар» і «Золотий глобус» у категорії «Найкраща пісня до фільму», а також номінувалася на нагороду «Греммі» у категорії «Пісня року». Вона співала на бек-вокалі у самого Майкла Джексона. Вважається Золотим голосом не лише України, але й Америки.

Вашій увазі пропонується пісня з репертуару Квітки Цісик.

Ведучий 2: А Ніну Матвієнко (презентація) називають берегинею, княгинею, золотим голосом України. Її виступи — обов'язкова частина офіційних святкових концертів, а пісні у виконанні знаменитої співачки вже давно стали символом України.

Народ визнав її як свою, близьку до душі й серця співачку. Вона народна не за званням, які при ній уже давно. Народна — за свій талант від природи. Її незвичайно мелодійний голос впізнають з-поміж тисяч інших.

Природа подарувала співачці не тільки талант, чарівну вроду, а й багатий внутрішній духовний світ. Правильні лагідні риси обличчя, мила сердечна усмішка, струнка легка постать роблять її завжди молодою. Тільки внутрішнє осяяння здатне долати час, який завжди попереду нас, і тільки небагатьом щастить його наздогнати. Ніна Митрофанівна Матвієнко його вже випередила, здобувши любов і визнання свого народу. (звучить пісня Ніни Матвієнко «Чарівна скрипка»)

Ведучий 1: Різноманітною є Мар’яна Садовська (Презентація)— українська співачка, актриса, композитор, аранжувальник, музичний драматург, викладачка, фольклористка, художниця. Закінчила з відзнакою Львівське музичне училище ім. С. Людкевича по класу фортепіано. Паралельно пройшла курс при львівському Театрі ім. Л. Курбаса, де й була акторкою протягом трьох років.

Вже багато років Мар’яна мешкає в Кельні, досліджує фольклор, викладає і виступає в Європі і США, однак не пориває зв’язку з рідною культурою: переважну частину її репертуару складають українські народні пісні. Загалом у творчому доробку Садовської три сольних музичних альбоми, художні полотна, низка театральних ролей, музика до вистав. Виступає сольно та з німецьким джазовим тріо «Бордерленд». Авторитетне американське видання «Нью-Йорк Таймс» написало про нашу співачку: «Рамки, правила і традиції виконання будь-якого стилю, з яким вона працює, просто зникають. Вона замінює їх на чисту вітальність. Це стихійне, майже безрозсудне, однак, дивним чином, досконале виконання».(відео)

Ведучий 2: А як ж без кінематографа…Тут відомою є Лариса Шепітько (презентація)- кінорежисер, сценарист, актриса. (фільм). Єдине що здатне  зробити людину безсмертною – талант.

Ведучий 1: А головним для Лариси був не ремісничий, а мистецький кінематограф.

«Крила» - фільм, про людей ошпарених війною, про рани ,що не загоюються, про неможливість безкрилого існування

Ведучий 2: «Я і Ти» - безпощадний суд над самим собою, висока відповідальність кожного з нас за вчинене життя.

Ведучий 1: «Сходження» - золотий ведмідь берлінського кінофестивалю.  історія вибору між тілесністю та духовністю.  Рятуючи душу – губиш тіло, рятуючи тіло – губиш душу. Внутрішній двобій зла та добра, зради та подвигу. Природа себе самого, чим ми оправдуємо власне існування

Ведучий 2: «Прощання із Матьорою» - зйомки перервані автокатастрофою, у якій і загинув режисер. Та його таки  із достоїнством та любов’ю завершив Юлій Климов, видатний режисер і за сумісництвом чоловік Шепітько.

Ведучий 1: Кіра Муратова (презентація)– впізнавана з першого кадру і непередбачувана завжди. Коли мова заходить про творчість Кіри Муратової, то навіть ті, хто жодного її фільму не бачив, переконано кажуть, що вона геній кінематографії. Одні захоплюються, тому що справді розуміють, що Муратова той майстер, на яких тримається сучасний живий світовий кінопроцесс, і як чудово його «працює» ця розумна й мужня жінка, яка тонко відчуває. Єдина, між іншим, жінка серед режисерів світового рівня.  Інші, хто каже, що не розуміє її фільмів, уже цим самим визнають нестандартність мислення і відображення своєї творчої думки в кіно режисера Муратової.  У всякому разі, її фільми ніколи не проходять непоміченими. Про них пишуть, говорять, сперечаються, їх хвалять, лають, але не залишаються байдужими.(фільм)

Ведучий 2: А от жінка-поет — явище надзвичайно рідкісне не тільки в нашій, а й світовій літературі. Своєрідним феноменом є жінки-поетеси: Леся Українка, Олена Теліга, Ліна Костенко...

Ведучий 1: Життя Лесі Українки - це легендарний подвиг мужньої і мудрої людини, ніжної і нескореної жінки, геніального митця і борця, рівноцінної постаті якій важко знайти на планетарних художніх теренах, а її творчість - нове пафосне слово в світовій літературі.

(Кінофільм про Лесю Українку) (вірш)

Ведучий 2: Ліна Костенко (презентація)Цю  поетесу називають «королевою української поезії XX століття».

(Фільм)  (Читається вірш Ліни Костенко «Затінок, сутінок…»)

Ведучий 1: А чи знаєте ви, (презентація) що серед визначних жінок була галичанка, яка стала світовим мандрівником. Ми зараз подивимось відеофільм про Софію Яблонську.

 Сьогодні в рамках позаурочного заходу «Мистецтво в спідниці» ми показали лише невелику плеяду жінок в українському мистецтві. Але всі вони різнобарвні, індивідуальні та унікальні.

Ведучий 2: Ми таким чином хочемо привітати всіх жінок та дівчат у цьому залі та побажати вам бути неординарними, загадковими та творчими!!!!! ВІТАЄМО ЗІ СВЯТОМ ВЕСНИ!!!!

Організаторами заходу були майстри в/н Герич Ю. Б. і Журило О. Я., та викладач спецдисциплін художнього профілю Денькович Н. А.

docx
Додано
16 березня 2023
Переглядів
228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку