Мистецтво, яке лікує 5 клас (НУШ)

Про матеріал

Презентація "Мистецтво, яке лікує", для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття терапії, монотипії, представлено зразки робіт виконаних в техніці монотипія.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво, яке лікує 5 клас НУШ

Номер слайду 2

А можна лікуватися від поганого настрою, роздратування чи перевтоми? Що ви робите, коли відчуваєте, що захворіли?Приймаєте пігулки? Звичайно ж так!

Номер слайду 3

І тут на допомогу нам приходить мистецтво — мистецтво звуків, слів і барв. Улюблені книжки, цікаві театральні вистави, відвідування музеїв і концертів — усе це впливає на наш настрій та самопочуття. Але не тільки споглядання творів мистецтва приносить нам задоволення. Процес творчості — ось що є універсальними ліками для душі. Вивчаючи вплив мистецтва на людину, дослідники Сюзан Хаєн, Сюзан ван Хорен і Гіль Хатшемакерс дійшли висновку, що заняття творчістю заспокоюють, відволікають від негативу й допомагають упорядкувати думки.

Номер слайду 4

Уважно подивіться на роботи художників/художниць. Які відчуття та емоції викликають вони? Чи вважаєте ви, що такі картини можуть заспокоїти? Які мелодії або вірші спадають вам на думку під час розгляду цих робіт?Міркуємо, шукаємо відповіді, висловлюємо власну думку. Ніта Енгл. Тиша. Марія Башкірцева. Осінь. Каміль Піссарро. Лувесьєн. Шлях на Версаль

Номер слайду 5

Чи такі ж відчуття викликають інші роботи? Проаналізуйте свій стан під час перегляду робіт. Що, на вашу думку, впливає на вас більше — зображення чи колір?Михайло Бурачек. Реве та стогне Дніпр широкийІван Айвазовський. Шторм. Жан-Батист Камиль Коро. Порив вітру

Номер слайду 6

Але не тільки живопис може впливати на стан людини. Декоративно-прикладне мистецтво, яким здавна займалися в Україні й інших країнах світу, також добре впливає на людину. Процес створення виробів захоплює, дарує позитивні емоції. Тому писанкарство, вишивка, кераміка, плетіння з лози, ткацтво, розпис та інші види декоративно-прикладного мистецтва — прекрасно сьогодні застосовуються в арттерапії. Арттерапія — це вид психотерапії та психологічної корекції, заснований на мистецтві та творчості. Іноді під арттерапією мають на увазі тільки терапію образотворчим мистецтвом з метою аналізу та позитивного впливу на стан людини, хоча можливості інших видів мистецтва також дуже великі. Коли ми глибоко занурюємося у творчий процес— усе навколо перестає існувати. Творчість нас захоплює повністю.

Номер слайду 7

Мистецтво як творчий процес дає змогу людині виразити себе, відкрити в собі творчі нахили й таланти, допомагає відповісти на одвічні запитання: «Що таке світ, у якому я живу?», «Хто я в цьому світі?». Саме творчість спонукає людину по-новому подивитися на звичні речі.

Номер слайду 8

Монотипія — це різновид графіки, виконаний шляхом малювання на гладкій поверхні, яка не поглинає фарби, з подальшим відтиском на папері.

Номер слайду 9

Техніка виконання роботи — «монотипія».1. Покладіть перед собою скло, пластик або файл. 2. Оберіть кольори, які визначають ваш настрій, і акуратно нанесіть їх на скло. Акварель необхідно змішати з милом, щоб вона щільно прилягла до скла. 3. Покладіть зверху скла аркуш паперу та притисніть його. 4. Обережно зніміть аркуш. 5. За бажанням зображення можна доопрацювати за допомогою тонкого пензлика і фарб або гелевими ручками. Мистецькі поради. Творче завдання«Мій настрій»Відтворення власного настрою за допомогою кольору

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ямкова Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 вересня 2022
Переглядів
1725
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку