Урок "Моря, океани".

Про матеріал
Мета: розширити знання учнів про Азовське море, Чорне море, океани; сформувати знання учнів про моря та океани; виховувати бережливе ставлення до природи та охорони його багатств, прагнення до особистої творчості. Навчити виконувати роботу, дотримуючись правильного компанування на аркуші. Розвивати вміння створювати роботу за допомогою акварелі та гуаші.
Перегляд файлу

 

Тема: Моря, океани.

Мета: розширити знання учнів про Азовське море, Чорне море, океани; сформувати знання учнів про моря та океани; виховувати бережливе ставлення до природи та охорони його багатств, прагнення до особистої творчості. Навчити виконувати роботу, дотримуючись правильного компанування на аркуші. Розвивати вміння створювати роботу за допомогою акварелі та гуаші. 

Обладнання: карта, муляж морських хвиль, корабель, ілюстрації картин І.Айвазовського, контурні карти, глобус, альбоми, фарби, зубна щітка, губка для посуду, вушні палички, серветки аудіо та відео матеріали

                                                                    Хід уроку

І. Організація класу

Наш урок розпочинається.

Стали, діти, всі рівненько,

Посміхнулися гарненько,

Настрій на урок взяли

Й працювати почали.

Сьогодні чудовий  день. Небо ясне, температура повітря_+22_градусів вище нуля за Цельсієм, напрям вітру південно-східний. Астрологи радять у цей день старанно працювати. А зірки кажуть, що учні  7-го класу можуть сьогодні отримати гарні оцінки.

ІІ. Актуалізація опорних знань

1. Перевірка д/з.

- Яку тему  вивчали на попередньому уроці? Прхання взяти листочки та виконати тестові завдання.

Відповіді учнів на питання тесту.

1.Який єдиний  материк, де не має діючих вулканів і сучасного  зледеніння?

-  Африка;

 - Південна Америка;

  -Австралія;

2.  На якому материку вздовж східного краю пролягає найбільший на суші розлом земної кори?

 -Євразія;

- Північна Америка;

- Африка.

 3. Який тип клімату характерний для Центральної та Східної Європи?

  -Морський;

  -Континентальний;

 - Помірно-континентальний.

 4. Для якого материка характерні постійні стокові вітри?

 -  Африки;

  - Австралії;

   -Антарктиди.

 5. Яку пустелю називають "полюсом сухості"?

 -Сахару;

 -Атакама;

 -Наміб;

  6.Де на земній кулі буває більше всього днів з грозами?

 -  о. Ява;

   -Бразилія;

   -Кавказ;

 7. Який із океанів омиває всі материки крім одного?

  - Атлантичний;

   -Індійський;

  - Північно-Льодовитий;

8.  На якому материку знаходиться найвища снігова лінія?

   -Африка;

  - Північна Америка;

  - Євразія;

9. Який це материк, на якому дерева скидають не листя, а кору, а ліси не дають тіні? 

   -Південна Америка;

   -Австралія;

   -Африка.

10.   Визначте  тропічні повітряні маси за їх характеристикою:

 - сухі, холодні;

  -вологі, жаркі;

-  сухі, жаркі;

2. Відгадування загадок:

Його не вичерпать нікому,

І не засипати піском,

На ньому не зробити стежку.

Воно безкрає, синє,

А хвилі все біжать,

І кораблі красиві,

По водній гладі йдуть.

-Як ви думаєте, про що йде мова?

В усі часи море, океани приваблювали художників мінливістю своєї стихії.

ІІI. Вивчення нового матеріалу

- Сьогодні у нас урок незвичайний, ми будемо подорожувати.  Помандруємо до моря або до океану . Помилуємося  їхньою  красою, будемо вчитися відчувати настрій моря, океану.  Спробуємо  малювати море, познайомимося  з поняттями «марина», «мариніст», познайомимося ближче з морями, що омивають береги України.

- На дошці ви бачите макет - сині хвилі морського простору. Уявіть собі,що до нас на білому пароплаві під вітрилами завітали мандрівники.

1. Інсценування «Прибуття мандрівників»

Мандрівник 1. Слово "Океан" прийшло до нас від імені давньогрецького бога Оheanoz, володаря водної стихії. Так стародавні греки називали безперервну водну оболонку Землі, що немов величезна ріка омивала світ з усіх боків. Звідси й з’явилося поняття "Світовий океан". Справедливо інколи кажуть, що нашу планету правильніше було б називати не Землею, а Океаном. І справа не тільки в тому, що вода покриває майже 3/4 поверхні земної кулі, у  Світовому океані зосереджено 96,5% всієї вологи планети.

Мандрівник 2. Води морів та океанів покривають 70,5% поверхні нашої планети. Це у 2,5 рази більше площі суходолу. У північній півкулі Світовий океан займає 61% поверхні Землі, а в південній - 81%.На частку Тихого океану припадає майже 50% поверхні Світового океану і трохи більше половини всієї маси його вод.   Переважаючі глибини від 3000 до 6000 м займають 78,9% його площі. На моря припадає близько 18% загальної площі цього океану. Тут знайдена й сама найбільша глибина Світового океану. У 1957 р.  вченими у Маріанському жолобі була виміряна глибина в 11022 м.

Мандрівник 3. Друге місце за своїми розмірами займає Атлантичний океан, у якого площа і об’єм вод складають близько 1/4 по відношенню до Світового океану; на переважаючі глибини (3000 - 6000 м) тут припадає 71,3%. Загальна площа морів від усієї акваторії океану - близько 16%. Найбільша глибина у 8742 м виміряна в жолобі Пуерто-Рико.

Мандрівник 4. Індійський океан стоїть на третьому місці. Його площа і об’єм дещо перевищують 1/5 від усього Світового океану в цілому. Переважаючі глибини (3000 - 6000 м) складають 75,7%. Загальна площа морів цього океану - 15% від усієї площі океану. Максимальна глибина 7209 м зареєстрована в Зондському жолобі.

Мандрівник 5. Значно менше інших океанів - Північний Льодовитий океан. Його площа складає 4,1%, а об’єм - 1,2% від усього Світового океану. Тут переважають глибини від 0 до 200 м, що складають 42,3%. Глибини більше 3000 м складають лише 16,7%. На частку морів тут припадає близько 52% всієї поверхні цього океану. Виходячи з таких відмінних від інших океанів морфометричних характеристик, багато вчених вважають цю водойму середземним морем Атлантичного океану. Сама найбільша глибина Арктичного басейну - 5440 м.

Мандрівник 1. Загальна площа морів складає 18% від усієї поверхні Світового океану, а маса води в них - 10% від об’єму. Якщо вважати, що розміри Аравійського моря завищені за рахунок віднесення на південь межі з відкритим океаном, то найбільшим за площею виявиться Коралове море (4068. 103 км2), а по об’єму - Тасманове море (10 960. 103 км3). Ці моря теж ненабагато менші Північного Льодовитого океану,за площею - в 3,5 рази, за об’ємом - майже 70% усієї маси його вод. Саме маленьке за площею море - Мармурове (12000 км2), а за об’ємом - Азовське (300 км3).

Мандрівник 2 . У Тихому океані 19 морів (не враховуючи декілька зовсім маленьких у Зондському архіпелазі) і дві крупних затоки (Аляскінська та Каліфорнійська). Саме велике море, як уже згадувалося, за площею - Коралове, а за об’ємом - Тасманове. Найменше по акваторії - море Балі (40. 103 км2), а за об’ємом - Жовте море (16. 103 км3).

Мандрівник 3. У Атлантичному океані 13 морів і великих заток, що мають розміри морів (Гудзонова, Мексиканська, Біскайська та Гвінейська затоки). Найбільше з морів - Карибське (площа - 2 777. 103 км2, об’єм - 6 745. 10 км3). Воно є й найбільшим середземним морем Світового океану. Саме маленьке море Атлантики - Мармурове.

Мандрівник 4. В Індійському океані 8 морів і великих заток (Перська, Бенгальська і Велика Австралійська затоки). Найбільше море - Аравійське (площа - 4592. 103 км2, об’єм - 14513. 103 км3), саме маленьке - Червоне (460. 103 км2 при об’ємі 182. 103 км3), особливо мало води в Перській затоці (103 км3 при площі 240. 103 км2).

Мандрівник 5. У Північному Льодовитому океані 9 морів із яких саме найбільше - Норвезьке (площа - 1383. 103 км2, об’єм - 2408. 103 км3), а найменше - Біле (площа - 90 000 км2, об’єм - 4 400 км3).

Мандрівник 1. Але слід мати на увазі, що у світі є значно вужчі та мілководніші протоки та гирла, що сполучають лагуни й лимани з морем, а також протоки між островами в деяких архіпелагах.

-Ми отримали  географічні знання про моря та океани, а зараз прослухаємо шум моря  та уявимо його   красу (релакс).

Звучить спокійна музика.

 (Звучить запис «Шум моря»)

Б’ються хвилі о берег величний,

Пізній слід залишають Землі

Чим ти маниш, притягуєш звично;

Бачить хочу тебе хоч у сні.

Бачать люди в тобі безконечність

Силу, ніжність, загадку земну.

Бачу я в тобі лише чарівність

І глибінь неозору, ясну.

- Немає на Землі людини, яка б не хотіла побувати на березі моря чи навіть вирушити в далеку морську навколосвітню подорож. Але не всі країни мають вихід до моря. Натомість наша Батьківщина - Україна - справжня морська держава. Її береги омиваються двома морями: Чорним та Азовським.

Характерні ознаки Чорного та  Азовського моря.

Міні – проект „ Візитка Чорного моря „

Чорне море – це внутрішнє море  басейну Атлантичного океану, протоками Босфор і Дарданелли  з’єднане з Середземним морем.                                                                                                      Чорне море омиває береги 6 країн. Площа моря – 422 тис. км.² Протяжність моря з зх. на сх. – 1167 км , з пн. - пд. – 624 км.                                                                                                                                                  Довжина берегової лінії моря 4090 км , у межах України 1540 км.                                                                           Україна має великий вихід до морів і є великою морською державою. Не кожна країна може похвалитися такою рисою ГП. 

Міні – проект „ Візитка Азовського  моря „

На південному сході на відстані майже 400 км Україна виходить до берегів Азовського моря. Його площа як для моря мала — 39 тис. км2. На карті воно виглядає великою затокою Чорного моря, що з'єднана з ним вузькою та короткою Керченською протокою. Обидва моря є внутрішніми морями басейну Атлантичного океану.   Середня глибина Азовського моря становить лише 8 м, а найбільша — 14м. Унаслідок річкових наносів та руйнування берегів у морі щороку нагромаджується близько 12 млн т твердих речовин.  У результаті цих осадів відбувається поступове обміління.

2. Групова робота                                                                                                                                                               На партах лежать контурні карти, учні повинні підписати назви океанів і відмітити Чорне море, Азовське море.                                                                                                                                                                                 3.Знайомство з поняттям «марини», «мариніст»

-Зображення морського пейзажу називають мариною, а художників, що зображують море, називають мариністами.

АЙВАЗОВСКИЙ Иван Константинович - биография, новости, фото, дата рождения,  пресс-досье. Персоналии ГлобалМСК.ру.   -Той, хто хоч раз опинився на березі моря, вже ніколи не забуде цей неповторний краєвид, шепіт хвиль, його подих. Море зачаровує своєю  красою, неповторністю. Таємниче, мінливе, неосяжне — воно хвилює душу, не залишаючи людину байдужою. І не  тільки поетів, але й художників.                      

Неперевершеним художником морської стихії є    художник Іван Костянтинович Айвазовський. Його називають співцем моря, бо написав за своє життя    близько 6000 картин про море.

 Айвазовський І.К. народився у містечку Феодосії, на березі Чорного моря. Він усе своє життя зображував море, уважаючи його своїм другом.

Маючи  багату  уяву,   фантазію  і  прекрасну  зорову пам'ять, писав картини у майстерні з уяви.

Как Айвазовский создавал свои картины и как правильно смотреть, чтобы  насладиться его шедеврами в полной мере
Все картины Айвазовского (самый полный каталог)
 (Перегляд картин Айвазовський І.К )

-Як майстерно зображено хвилі, берег, хмаринки.                                                                                                –Опишіть море та його  настрій ?              

 4.Інструктаж    та практична робота     

- А тепер я пропоную вам уявити себе художниками.
-Наше завдання буде перетворити аркуш паперу на морський пейзаж – марину. У своїх роботах ви намалюєте лагідне Чорне чи Азовське моря, а може і океан чи Каховське водосховище. Головне для нас сьогодні – передати певний характер та настрій моря .                                                                     - Який настрій ми передамо ? ( Спокійний, ніжний )

- Нехай ми ще не відомі художники, ми поки ще вчимося. І вчимося малювати море.

- Перед початком нашої роботи повторимо правила безпеки. а саме:

      1.Працюйте обережно, щоб не завдати шкоди собі й сусідові.

      2.Не крутіться і не заважайте іншим!

      3.Робочі інструменти кладіть на підставочку.

      4.Користуйтеся серветками або ганчірочками.

      5.Намагайтеся працювати охайно, не розбризкувати фарбу.

      6. Змочить пензлик та фарби водою (злегка), малюйте,кожен раз промиваючи засоби для малювання.

     7. Пам’ятайте, для отримання іншого відтінку або кольору використовують палітру.

     8. Не можна пензлик терти по папері і псувати йому «зачіску», а також довго тримати опущеним у воду.

     9.Олівці повинні бути добре заточені, лінія повинна бути легкою без сильного натиску

 

 

Перегляд відео «Я малюю море»

 - Спочатку обираємо формат аркуша.Так як ми будемо малювати море, то кладемо аркуш горизонтально.                                                                                                                                                               -Потім  покриваємо аркуш зверху донизу губкою, змоченою  водою.                                                                                       -Зверху до середини аркуша ( лінія горизонту) зафарбовуємо блакитним кольором небо.                                                                                     

-Доки аркуш вологий,  беремо пензлик з жовтою фарбою і робим крапельку сонечка. Білою фарбою малюємо хмаринки.                                                                                                                                          -На нижню частину аркуша наносимо змішаний  колір ( синій з зеленим ). Це буде основа відображення моря.                                                                                                                                                           -Поки підсихає робота зробимо фізкультхвилинку. 

IV Фізкультхвилнка

 Над хвилями чайки кружляють,

 Щоразу крилами махають.

 Бризки піни, шум прибою,

 А над морем - ми з тобою!

(Діти махають руками, немов крилами.)

 Ми тепер пливем по морю,

 Граємося на просторі.

 Веселіше ти пливи

 І дельфінів дожени.

(Діти роблять плавальні рухи руками.)

-Молодці.Продовжуємо роботу.

   -Хвилі моря робимо широкими рухами, поставивши зубну щітку на ребро. Змінюючи широкі і вузькі рухи отримаємо хвилі різної ширини (це передній краєвид роботи). На березі можна намалювати дерева, маяк. Зробити відбитки з сушених листиків крони дерев та човна з парусами.

V.  ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ
Самостійне виконання роботи ( робота проводиться під музичний супровід (Звучить запис «Шум моря»)

VI.  ВИСТАВКА ТА ОЦІНЮВАННЯ РОБІТ УЧНІВ 

Створюємо галерею (діти викладають свої роботи).

…В морі хвиля за хвилею рине,

Море наче здіймається вгору,

А склепіння небеснеє синє

Край свій ясний купає у  ньому.

…Море! Море! Без краю просторе,

Руху повне і разом спокою.

 

VII. Підсумок уроку.

Вси ви, діти – молодці!

Гарно працювали!

Але дзвоник пролунав,

Він мені і вам сказав,

 Що урок вже завершаємо,

І всі разом відпочиваємо.

1.Відповіді дітей

- Діти, чи сподобався вам урок? Чим?

- Що нового дізналися?

-Нічим не виміряти тієї снаги, того душевного піднесення, яких надає людині справжня краса. Подорож рідною землею – це не тільки відпочинок, а й своєрідне свято, як і відвідини найдорожчої людини, як гостювання в найближчих родичів. Це наша земля, й хочеться взяти на згадку все найприємніше, найбільш хвилююче. Земля – відкрита книга народного життєпису. Читати її непросто. Отже мандрівка до Чорного, Азовського моря  та океанів закінчилася . Мандруючи влітку до моря, ви уже зовсім іншими, багатшими очима сприймете його.

 VIII. Домашнє завдання.

- Розробити свій проект  порятунку водних ресурсів.

- Скласти акровірш про море.

 

docx
Додано
16 вересня 2022
Переглядів
874
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку