Миттєві повідомлення, принципи функціонування служби миттєвих повідомлень

Про матеріал
розглянути: принцип функціонування служби обміну миттєвими повідомленнями; здійснити: огляд популярних програм для обміну миттєвими повідомленнями; пояснити: поняття миттєвого повідомлення; загальні принципи робота з програмами інтерактивного спілкування; розвивати: вміння самостійно здобувати знання; виховувати інтерес до пізнання
Перегляд файлу

Урок № 32

Тема. Миттєві повідомлення, принципи функціонування служби миттєвих повідомлень Мета: розглянути: принцип функціонування служби обміну миттєвими повідомленнями; здійснити: огляд популярних програм для обміну миттєвими повідомленнями; пояснити: поняття миттєвого повідомлення; загальні принципи робота з програмами інтерактивного спілкування; розвивати: вміння самостійно здобувати знання; виховувати інтерес до пізнання

Тип уроку: засвоєння нових знань і вмінь.

Хід уроку

І. Організаційний етап

II. Перевірка домашнього завдання

III. Актуалізація опорних знань

Проведення  конкурсу творчих   питань (щодо послуг Інтернет). Учні ставлять запитання, підготовлені вдома. Якщо учні не можуть відповісти на поставлене запитання, то його автор оголошує свій варіант відповіді. Вчитель контролює коректність питань і правильність відповідей.

IV.  Повідомлення теми і мети уроку

V. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу

Огляд найпоширеніших служб (типів)  миттєвих повідомлень.

1. Групи новин Usenet

Це своєрідна електронна газета, яку можна передплатити й водночас бути її кореспондентом. Передплатники мають можливість повертатися до розділів груп новин, які їх цікавлять, й одержувати всі новини, що туди надходять, або надсилати свою інформацію. Нині групи новин користувачі  Інтернету розглядають як один із основних засобів пошуку інформації. У світі існують десятки тисяч груп новин і щодня створюються нові. Отже, група новий — це конференція для обговорення певної теми,  що відбувається в асинхронному режимі шляхом відправлення повідомлень на сервер новин. Робота з групою новин виконується за допомогою програми Outlook Express, майже аналогічно до роботи а електронною поштою. Щоб потрапити в групу новин, найпростіше скористатися сервером новий.

2. IRC (Internet Replay Chat)

Інтерн надає змогу користувачам спілкуватися в інтерактивному режимі за допомогою спеціальних програм. Вони надають можливість спілкування між кількома користувачами одночасні в реальному часі. Повідомлення, введене з клавіатура користувачем, відразу стає доступним для адресатів, які настроїли аналогічні програми на своїх комп'ютерах.

3. Безпосередній чат ICQ

Абревіатура ICQ співзвучна фразі «І seek you» — я шукаю тебе" ICQ дозволяє складати списки ваших співрозмовників і відправляти їм повідомлення. Якщо будь-хто зі списку підключається до Інтернету, програма ICQ інформує інших учасників про те, що користувач може брати участь в обміні повідомленнями. Кожному користувачеві ICQ надається номер (семи- або восьмизначний). 3а особистим номером можна визначити, чи перебуває користувач який вас цікавить, у мережі. Необхідне програмне забезпеченим для роботи можна завантажити з вузла http://www. icq. com.

4. Інтерактивні конференції

У цих конференціях можна обмінюватися в режимі реального часу не тільки текстовими, а й голосовими повідомленнями, відеозображеннями (відео конференції). Для роботи в режимі конференції на комп'ютері повинно бути встановлено відповідне ПЗ (Skype Netscape Conference, Microsoft NetMeeting; або CU-SeeMe). ПК повинен бути обладнаний мікрофоном, звуковими колонками і веб камерою.

5. Телеконференції (детальніше)

Джерелами інформації для людини є також наукові конференції, семінари, «круглі столи», газети. У разі необхідності учасники конференції знайомляться між собою, обмінюються адресами та потім листуються. Участь у таких конференціях можна взяти за бажанням. Існують конференції які для участі запрошують не всіх,  а тільки тих. чиї доповіді заслуговують на особливу увагу. Є конференції, на яких можуть висловлювати свою думку всі, хто забажає.

Найпопулярніші програми для роботи виділити важко. Всі різняться за видом, мовою інтерфейсу, складністю обслуговування тощо. Навчальною програмою вказуються наступні: ICQ, Window Messenger. Skype. Однак часто, як і в електронній пошті, можна використовувати веб інтерфейс для організації спілкування.

(Виконання комплексу вправ для зняття м'язового напруження. Варіант 3)

 

VІ. Застосування здобутих знань

 

1. Бесіда з елементами опитування

1. Які вили телеконференцій вам відомі?

2. Що таке конференції Usenet?

3. Як знайти групу новин, що вас цікавить?

4. Яким чином здійснюється передплата на новини?

5. Назвіть операції з повідомленнями групи новин. в. Як виконати відправлення повідомлення в групу?

 

2. Виконаний практичного завдання

Інструктивна картка

1. Інсталюйте програму ICQ.

2.Зареєструйтеся в системі ICQ.

3. Надішліть повідомлення вчителеві за вказаним номером. (У повідомленні вкажіть прізвище, ім'я та номер ICQ.)

 

VIІ. Формування вмінь самостійно здобувати знання

Використовуючи веб-енциклопедію (www.wikipedia.org), знайти тапереглянути статті про обмін миттєвими повідомленнями.

 

VIІI. Підбиття підсумків уроку

Оцінювання роботи учнів на уроці.

 

ІХ. Домашнє завдання

Опрацювати конспект уроку та відповідний розділ підручника.

doc
Додано
9 травня 2020
Переглядів
848
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку