Міжнародні відносини наприкінці XIX — на початку XX ст. Початок боротьби за переділ колоніального світу

Про матеріал
презентація - розробка уроку, завдання для повторення попереднього матеріалу, гімнастика для очей, карти, інформація, завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

https://www.youtube.com/watch?v=l__qa. MLRAh. M

Номер слайду 2

Міжнародні відносини наприкінці XIX — на початку XX ст. Початок боротьби за переділ колоніального світу23 квітня. Класна робота

Номер слайду 3

Вибрати з хмаринки поняття, географічні назви та пояснити їх. Скласти одне речення

Номер слайду 4

Назвіть країни – учасниці військово – політичних блоків

Номер слайду 5

Початок боротьби за переділ колоніального світу. Заснування європейськими державами колоній, яке розпочалося в XVI ст. після великих географічних відкриттів, до середини XIX ст. в основному завершилося. З другої половини XIX ст. колоніалізм став важливою складовою політики провідних держав. Потік фабричних товарів з метрополій перетворював колонії й залежні країни Сходу на ринки сировини й збуту товарів. У цей період у відносинах між Європою та рештою світу відбулися вражаючі зміни. Наймогутніші європейські держави зробили останню й найбільш рішучу спробу територіального переділу світу. У 70-х роках XIX ст. розпочалася серйозна боротьба між європейськими державами за володіння колоніями в Африці, і до початку Першої світової війни весь Африканський континент, за винятком християнської Абіссінії (Ефіопії) і Ліберії, був поділений між європейськими державами.

Номер слайду 6

Упродовж останніх 30 років XIX ст. Британська імперія наполовину розширила свою територію, а кількість підданих королеви Вікторії збільшилася на третину. Англія, яка не брала участі у війнах у Європі, стала лідером у колонізації інших народів. Серйозну конкуренцію Великій Британії з часом становила Німеччина. Починаючи з 1890 р. кайзер Вільгельм II активно утверджував Німеччину на Сході та в Африці. Та все ж на початок XX ст. Німецька колоніальна імперія була в 3,5 рази менша за Французьку та в 11,5 разів менша за Британську.

Номер слайду 7

У середині XIX ст. почалася агресія країн Заходу проти Китаю. У результаті «опіумних» воєн були укладені нерівноправні договори з Англією, Францією, США й іншими країнами. Фактично на початок XX ст. Китай став напівколоніє».

Номер слайду 8

Отже, колоніальна система стала явищем світового масштабу, а роль колоній як ринку сировини, дешевої робочої сили, збуту товарів стрімко зростала.

Номер слайду 9

Гімнастика для очей https://www.youtube.com/watch?v=p. CXs. S9 Gd9 Sg

Номер слайду 10

Чому провідні країни світу вели боротьбу за володіння колоніями? Який континент був епіцентром цієї боротьби?

Номер слайду 11

Домашнє завдання параграф 22, скласти хмаринку (https://wordart.com/dashboard) (пункт 2)

pptx
Додано
22 квітня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку