Презентація на тему: Друга Річ Посполита

Про матеріал
Презентація на тему: Друга Річ Посполита Всесвітня історія 10 клас за підручником: Всесвітня історія (рівень стандарту). 10 клас. Гісем - Нова програма
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Друга Річ Посполитаза підручником: Всесвітня історія (рівень стандарту). 10 клас. Гісем - Нова програма. Підготував:вчитель історіїВечірньої (змінної) школи №20 Бєлянін Артем Вячеславович

Номер слайду 2

План: Відновлення державної незалежності. Ю. Пілсудський. 2. Визначення кордонів Другої Речі Посполитої.3. Польща в 1921—1926 рр.4. Режим «санації».

Номер слайду 3

Пригадайте:1. Коли відбулися поділи Речі Посполитої? Між якими державами були розділені польські землі? 2. Яким було ставлення країн Антанти до відновлення польської держави?

Номер слайду 4

Із моменту втрати державності польське населення вело боротьбу за відновлення своєї державності. У роки Першої світової війни склалися два політичні табори, які у своїй боротьбі покладали надії на одну з ворогуючих сторін. Сили, що об’єдналися навколо Партії народної демократії (ендеків) на чолі з Р. Дмовським, спиралися на підтримку Антанти. У Парижі вони створили Польський національний комітет (ПНК), який восени 1917 р. було визнано представником польського народу.1. Відновлення державної незалежності. Ю. Пілсудський. Роман Дмовський

Номер слайду 5

. Юзеф Пілсудський.Інші політичні сили на чолі з Юзефом Пілсудським виступали за співробітництво із Центральними державами, зокрема з Австро-Угорщиною. Ще на початку війни Ю. Пілсудський створив польський легіон, що взяв участь у боротьбі проти російської армії. Наприкінці 1917 р. Ю. Пілсудський відмовився включити польський легіон до складу німецької армії, після чого опинився у в’язниці.

Номер слайду 6

Тим часом Німеччина та Австро-Угорщина, які окупували польські землі, що входили до складу Російської імперії, 5 листопада 1916 р. проголосили створення на цих територіях маріонеткового Регентського Королівства Польського. Цим вони прагнули залучити додаткові сили до боротьби з Росією. Проте мобілізувати вдалося лише 5 тис. осіб. Єдиним досягненням Регентської ради стало відновлення польської мови в освіті та запровадження власної грошової одиниці — польської марки..

Номер слайду 7

Вудро ВільсонІгнацій Дашинський. Революційні події в Росії, Німеччині та Австро-Угорщині прискорили процес утворення польської держави. Про право поляків на власну державу заявляли також лідери Тимчасового уряду Росії та більшовики. Про створення польської держави йшлося і в «14 пунктах» В. Вільсона. У листопаді 1918 р. в умовах поразки Німеччини представники лівих польських партій у Любліні створили уряд на чолі з Ігнацієм Дашинським, який проголосив утворення Польської республіки. Проте цей уряд проіснував недовго.

Номер слайду 8

У січні 1919 р. між варшавським урядом і ПНК було досягнуто угоди про об’єднання. Відбулися вибори до Установчого сейму, на яких більшість здобули ендеки. Ю. Пілсудський залишився «тимчасовим вождем держави». Його роль обмежувалася конституційними нормами. Установчий сейм прийняв низку соціально-економічних законів: було закріплено 8-годинний робочий день, розроблено земельну реформу, що передбачала обмеження землеволодіння 180 га. Влітку 1919 р. на території Польщі було ліквідовано ради..

Номер слайду 9

Паризька мирна конференція визначила західний кордон Польщі, а щодо східного кордону питання залишилося відкритим. Міністр закордонних справ Великої Британії Джордж Керзон запропонував визначити його по лінії розселення етнічних поляків, що й було затверджено Верховною радою Антанти в грудні 1919 р. Проте невизначеність становища в Росії дала змогу польському уряду претендувати на землі, які колись входили до складу Речі Посполитої. Претензії на східні території також призвели до війни із Західноукраїнською Народною Республікою (ЗУНР) у листопаді 1918 — липні 1919 р.2. Визначення кордонів Другої Речі Посполитої.

Номер слайду 10

Після укладення договору та військової конвенції польська армія та війська УНР повели наступ проти більшовиків і навіть увійшли до Києва. У травні 1920 р. їхній наступ було зупинено, а в серпні Червона армія вже стояла під Варшавою. Радянські лідери розглядали похід на Варшаву як спосіб наблизити світову революцію. Великі сподівання покладалися на підтримку польських робітників. Проте сталося «диво на Віспі». Польське робітництво й селянство стало на захист власної держави. Червона армія зазнала поразки й була змушена відійти на довоєнні позиції. Й. Сталін. В. Лєнін

Номер слайду 11

18 березня 1921 р. у Ризі між Польщею, РСФРР та УСРР було підписано мирний договір, за яким Польща закріплювала за собою території Західної України та Західної Білорусії. Ще в 1920 р. Польща захопила в Литви Віденський край. Остаточно кордони Польщі склалися в 1923 р. Завдяки територіальним загарбанням близько 35% населення Польщі складали національні меншини, щодо яких проводили політику полонізації. Польща стала багатонаціональною державою. За своїм розвитком вона була переважно аграрною країною, близько 65 % населення якої працювало в сільському господарстві.

Номер слайду 12

3. Польща в 1921—1926 рр. У 1921 р. було прийнято нову конституцію Польської республіки, у якій проголошувалися демократичні права громадян. Польща стала парламентською республікою. Повноваження президента, обраного парламентом на сім років, були обмеженими. Закріплювалося привілейоване становище католицької церкви. У листопаді 1922 р. відбулися перші парламентські вибори, на яких жодна з партій не набрала більшості голосів. Праві партії на чолі з ендеками намагалися сформувати правоцентристську урядову коаліцію, а також обрати свого президента, ліві — свого. Ю. Пілсудський взагалі усунувся з політичної боротьби. Виникла гостра політична криза, яку з великими труднощами вдалося розв’язати. Фактично влада опинилася в руках ендеків.

Номер слайду 13

У той самий час політичне життя країни залишалося бурхливим. Нестійкість коаліцій призводила до політичних криз. Невирішеною залишалася проблема національних меншин. Активна політика полонізації, яку проводили ендеки, викликала опір із боку національних меншин, особливо українців. Ця боротьба посилилася після визнання країнами Антанти належності Східної Галичини Польщі (1923 р.)..

Номер слайду 14

Режим «санації» — авторитарний режим на чолі з Ю. Пілсудським, встановлений в умовах кризи парламентської системи й польської державності. Він базувався на лавіруванні між різними політичними силами, що не дозволяло опозиції чітко організуватися. Влада відверто зневажала сенат і сейм, подаючи тимчасові успіхи в економіці як свої заслуги. Економічна криза 1929—1933 рр. зумовила зміщення режиму до правого ухилу. Щоб утримати владу, Ю. Пілсудський розпочав репресії проти своїх противників та обмежив права парламенту. У 1935 р. було прийнято нову конституцію, яка закріпила режим особистої влади.4. Режим «санації».

Номер слайду 15

Риси режиму «санації»:• визначальний вплив Ю. Пілсудського в політичному житті й формування культу його особи;• значний вплив на політичне життя суспільства військових;• існування парламентської опозиції;• складна виборча система;• обмеженість свободи слова й друку;• відносно незначні масштаби політичних репресій;• спроби знайти порозуміння з національними меншинами.

Номер слайду 16

На початку 1930-х рр. Польща пішла на зближення з Німеччиною і в 1934 р. уклала з нею пакт про ненапад. У 1938 р. Польща взяла участь у поділі Чехословаччини, що призвело до втрати реального союзника. Восени 1938 р. Німеччина запропонувала Польщі дати згоду на приєднання до Німеччини міста Данциг. Польща відповіла відмовою, і між двома країнами швидко наростав конфлікт. 1 вересня 1939 р. Німеччина здійснила агресію проти Польщі. Розпочалася Друга світова війна. Лідери Польської республіки під час її створення заклали небезпечний потенціал саморуйнування, загарбавши етнічно непольські території та здійснюючи щодо них політику колонізації. Це неодмінно породжувало опір непольського населення (ОУН на українських землях) і давало можливість сусіднім державам висувати територіальні претензії. Висновки:

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Завдання додому:1. На які держави намагалися спертися лідери польського національного руху в боротьбі за незалежність Польщі в роки Першої світової війни?2. Коли була утворена Регентська рада?3. Коли Ю. Пілсудський став «тимчасовим вождем держави»?4. Які події називають «дивом на Віслі»?5. Які реформи були проведені урядом В. Грабського?6. У якому році в Польщі було встановлено режим «санації»? 7. Хто поділив владу в Польщі після смерті Ю. Пілсудського? 8. В агресії проти якої держави взяла участь Польща в 1938 р.?9. Чому в роки Першої світової війни польський рух був розколотий на прихильників Антанти та Центральних держав?10. Як і за яких обставин відбувалося відновлення польської державності? Дайте історичну оцінку цьому явищу. 11. Якою є роль Ю. Пілсудського у становленні Польської республіки?12. Складіть таблицю «Процес формування кордонів Польської республіки». 13. Проведіть дискусію за проблемним питанням «Зовнішня політика відновленої Польщі: здобутки і прорахунки».14. Підготуйте есе на тему «Чи став режим "санації" оздоровленням для країни?».

Номер слайду 18

pptx
Додано
28 квітня
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку