Моделі колірності RGB

Про матеріал
Характеристика: Фільтри виділення границь зображень «Find Edges»(виділення країв). Моделі колірності RGB.
Перегляд файлу

Варіант №10

  1. Опишіть моделі колірності RGB

RGB (скорочено від англ. Red, Green, Blue — червоний, зелений, синій) — адитивна колірна модель, що описує спосіб синтезу кольору, за якою червоне, зелене та синє світло накладаються разом, змішуючись у різноманітні кольори. Широко застосовується в техніці, що відтворює зображення за допомогою випромінення світла.

Кодування кольору: у даній моделі колір кодується градаціями складових каналів (Red, Green, Blue). Тому за збільшення величини градації котрогось каналу — зростає його інтенсивність під час синтезу.

Кількість градацій кожного каналу залежить від розрядності бітового значення RGB. Зазвичай використовують 24-бітну модель, у котрій визначається по 8 біт на кожен канал, і тому кількість градацій дорівнює 256, що дозволяє закодувати 2563 = 16 777 216  кольорів.

Колірна модель RGB призначена сприймати, представляти та відображати зображення в електронних системах, таких як телебачення та комп'ютери, хоча її також застосовували у традиційній фотографії. Вже до електронного віку, модель RGB мала за собою серйозну теорію, засновану на сприйнятті кольорів людиною.

Три головних кольори утворюють ще три проміжних відтінки. Найчастіше їх представляють у вигляді трьох колірних кіл. Вибір основних відтінків обумовлений специфікою будови людського ока.

У цієї схеми непогане охоплення, але є нюанс. RGB – це адитивна кольорова модель. Колір буквально складається зі світла, яке доданий до чорного. Пропорції кожного відтінку можна виразити в процентах. Максимальне змішання в такому випадку дає білий. У старих телевізорах і моніторах для цього використовувалися три електронних гармати, а в нових – світлодіоди або світлофільтри. Але відобразити модель RGB на папері неможливо, тому що папір не світиться.

RGB — апаратно-залежний простір кольорів

Типово приладами із RGB-входом є кольоровий телевізор і відеокамера, сканер і цифровий фотоапарат.

Переваги моделі:

1)Апаратна близькість із монітором, сканером, проектором, іншими пристроями;

2)Велика колірна гама, близька до можливостей людського зору;

3)Доступність багатьох функцій обробки зображення (фільтрів) у програмах растрової графіки;

4)Невеликий (порівняно з моделлю CMYK) обсяг, проте ширший спектр кольорів.

Недоліки:

Збереження імовірності помилки відображення кольорів на екрані монітора — невідповідно до кольорів, отриманих у результаті кольоропроби.

  1. Охарактеризуйте фільтри виділення границь зображень «Find Edges»(виділення країв).

Фільтр «Find Edges».

Результат застосування фільтра Find Edges (Виділити контури) нагадує малюнок, зроблений кольоровими олівцями. У цього фільтра немає параметрів, тому після вибору команди Filter> Stylize> Find Edges даний фільтр буде застосований до цього зображення миттєво, без появи будь-яких діалогових вікон. Ефект від застосування цього фільтра занадто очевидний, тому його бажано використовувати разом з іншими засобами програми Photoshop.

Так, наприклад, відразу після застосування фільтра Find Edges можна активізувати засіб Hue / Saturation (Image-Adjustments-Hue / Saturation) і з його допомогою змінити відтінки, насиченість та/або яскравість окремих кольорів зображення. Можна також зробити копію оригінального шару, застосувати до цієї копії фільтр Find Edges, а потім зменшити значення параметра Opacity (Непрозорість) в палітрі Layers (Шари) для шару з ефектом.

https://photoshoplessons.ru/uploads/stock/2014/2799-140311/filter-stylize-find-edges-rus.jpgНа зображеннях нижче можна наочно побачити місце розташування і переклад терміна Filter - Stylize - Find Edges (Фільтр - Стилізація - Виділення країв) на прикладі англійської та російської версій Photoshop CC (2014).

 

 

 

 

 

 

  1. Перевести 3дюйми у мм.

 1 дюйм = 25,4 міліметра, 3 дюйми = 25,4*3=76,2(мм)

docx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 11 клас (Лисенко Т.І., Ривкінд Й.Я., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
1003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку